Akvaryumda Çay Kullanımı ve Kullanım Oranları(Yenilendi)
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2015 12:10
Ph düşürmede etkili oldugunu biliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 10:19
Yaklaşık 3 yıldır Corydoras trilineatus ve zygatuslarımda her 5 litreye 1 ml gelecek şekilde çay uygulaması yapıyorum.Bugüne kadar gerek bakteri oluşumuna gerek balıklarda herhangi bir zararla karşılaşmadım.Aynı oranı yumurta aktarımı yaptığım ve yavru çöpçülerinde büyüdüğü akvaryumda da uyguluyorum.Yavru alımında bariz bir fark oluştu.
Sağlıklı Balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 18:13
Bu forumu okudukça akvaryumun sadece yem atmak ve temizleme olmadığını daha çok kavrıyorum. Teşekkürler Onur bey
Beğenenler: [T]213974,tunasoylemis[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 20:49
[QUOTE=Rüzgardegirmeni]
span =apple-tab-span"=" /spanAkvaryum hobisine çayı tanıştırmamın tarihinden epey bir zaman geçti. Bu süre zarfında,yararlı mı değil mi tartışmaları oldu. Şüphesiz ki, uygulamalarda hatalarımız olmuştur. Amaç; bu hobide bir şeyleri daha kolay yoldan yapabilmek ve daha sağlıklı canlılara sahip olabilmekti. Keza, konuyu açarken hedeflediğim noktaya az ya da çok vardığımı düşünüyorum. Diğer konunun üzerine çok soru gelmesi ve konunun bazı üyelerce karmaşık bulunması nedeniyle yeniden yazma kararı aldım. Yalnız bu kez bir değişiklik yaparak ayrıntılara değil daha çok sonuca yönelik anlatım yapacağım. Bu durumun farklı durumlarla ilgili akıllara gelebilecek soru işaretlerini en aza indireceğini umuyorum.div
/divdivdivspan =apple-tab-span"=" /spanfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"bÇayın madde içeriği/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"
/font/divdivÇayın içinde birçok madde olmasına rağmen bizi temel olarak birkaçı ilgilendiriyor./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"b1- Kafein ve türevleri/b/font/divdiv
/divdivBilindiği üzere kafeinin vücudu uyarıcı ve dolaşımı artırıcı etkisi vardır. Ancak bizde aşırısı nasıl zararlara yol açıyorsa aynı şekilde balıklarda da ölüme varabilecek hasarlara yol açabilir. Tüm diğer şeyleri bir yana bırakırsak sadece kafeini hesaba katarak çay miktarını kısıtlıyoruz. Konuyu ilk gündeme getirdiğim zaman bir hata yaptım ve gözlerin pH ve GH'a odaklanmasına sebep oldum. Oysa ki çay kullanımını kısıtlayan değer herhangi bir pH değeri değildir. Bazı oranları aşmamamızın nedeni kafeinin balığa zarar verecek doza ulaşmasını istemediğimizden kaynaklanıyor./divdiv
/divdivÇayı uyguladığımızda stresi uzaklaştırması bir kenara balıkların daha hareketli olmasını sağlayan şey kafeindir. İşte bu yüzden birçok sürü balığı daha iyi birliktelik sağlar ve daha çok enerji harcarlar. Sudaki kafein miktarı çok olduğunda ise kalbi yorarak durmasına neden olabiliyor./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"2- Kateşinler/font/b/divdiv
/divdivKateşinler vücuda alındığı vakit, beraberinde alınan besinlerdeki demiri bağlar. Ancak kateşinler bu işlevini besin yoluyla alımı sırasında bağırsaklarda yerine getirmektedir. Çayın içeriğinde ne sayacak olursak sayalım hepsi solungaç yoluyla balığa transfer olabilmektedir. Kateşinler ancak bu yolla geçebilecekleri için ulaşabilecekleri yol balığın kanı olacaktır. Çünkü solungaçtan geçen her şey kana karışır. Bu nedenle balık açısından demiri bağlama etkisini göremeyiz. Ancak kateşinler sudaki serbest halde çözünmüş olan demiri bağlamaktadır. İlk başta kulağa çok kötü bir şeymiş gibi gelebilir fakat durum böyle değildir. Balıklar sudan değil besinlerinden aldıkları için onlar açısından suda serbest demir olup olmadığı çok önemli değildir. Ancak bakterilerin iyi çalışabilmesi için bu gereklidir. Durgun sularda direk olarak tabana çökme eğilimi göstereceği için bakteriler tarafından kullanılabilirler. Akıntılı sularda ise su filtreden geçerken yine ordaki yerleşik bakteriler tarafından parçalanabilmekte ve alınabilmektedir. Bunların hepsini bir kenara bırakırsak zaten bu bileşik bir süre sonra ışık vs. gibi etkiler nedeniyle parçalanacak ve demir tekrar serbest kalacaktır. Eğer tabanda kum kullanıyorsanız yerleşik bakteriler saldıkları bazı enzimlerle demiri bağlayıp tabana çökelteceklerdir. Bu onların bir hayatta kalma stratejisidir./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"b3- Potasyum ve diğer maddeler/b/font/divdiv
/divdivÇayda en büyük oranda bulunan mineral potasyumdur. Potasyumun yanında yine Manganez de yüksektir. Bu durum özellikle bitkili sistemlerde potasyum ve manganezin ikili oluşturduğu sorunları çözebilir. Potasyumun haricinde bilimum maddeyi de eser miktarlarda suya vermiş oluyoruz./divdiv
/divdivspan =apple-tab-span"=" /spanbfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"Çay kullanım oranları/font/b/divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bAfrika Cichlidleri için - - - ] 15 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bOrta Amerika Cichlidleri için - - - ] 10 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bGüney Amerika Cichlidleri (Siyah su türleri) için - - - ] 5 litreye 1 ml /b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Güney Amerika Cichlidleri (Beyaz su türleri) için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bAmerikan Tetraları için - - - ] 5 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bLabirentliler için - - - ] 8 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"font =apple-style-span"="bKedibalıkları (Siyah su türleri) /b/fontfont =apple-style-span"="span =apple-style-span"="biçin/b/spanspan =apple-style-span"="b- - - ] 5 litreye 1 ml/b/span/font/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"font =apple-style-span"="bKedibalıkları (Beyaz su türleri) /b/fontspan =apple-style-span"="biçin/b/spanspan =apple-style-span"="b- - - ] 8 litreye 1 ml/b/span/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Sazangiller için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Canlı doğuranlar için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Karides ve salyangozlar için - - - ] ** Bu konuda net bir bilgi veremiyorum çünkü ben her ne kadar olumsuzluğuyla birebir karşılaşmamış olsam da topyekün ölümlere kadar geri bildirim yapanlar olduğu için kullanmak risklidir. Ortalama oran verecek olursak 20 litreye 1 ml **/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#00ff00"
/font/b/divdivbBütün bu oranlar demleme şekli KURU ÇAY(ml)/ SICAK SU(ml) oranı 1/1 olacak şekilde hesaplanmalıdır. Eğer kuru çay var olan sıcak suyun çoğunu çekiyor ve geride sıvı çok çok az kalıyorsa SICAK SU miktarı 2 katına çıkarılarak kullanılıp doz da 2 katına çıkarılır. Yani kuru çaydan 100 birim madde elde ettiğimizde aslında akvaryumda kullanılmak üzere onu seyreltmiş oluyoruz. Yani bizim ne kadar sıcak su kullandığımız değil ne kadar kuru çay miktarı kullandığımız önemlidir./b/divdivb
/b/divdivbspan =apple-tab-span"=" /spanfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"Önemli notlar/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"1-/font/bb /bÇayın demlenme süresi 15 dk yı geçmemelidir. İdeal demleme süresi 10-15 dk' dır. 15 dakikayı geçmeye başladığında suya daha fazla kafein bırakır./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"2-/font/b Özellikle deri hastalıklarında( mantar ve bakteriyel bazı hastalıklar) iyileştirici olarak kullanılması uygundur ancak diğer tüm ilaç tedavilerinde olduğu gibi su öncelikle kirliliğinden arındırılmalı ve temiz bir ortam sağlandıktan sonra her gün %50 su değiştirilerek değiştirdiğimiz suya oranla çay uygulaması tekrarlanır. Bu tedavi kapsamında hiçbir suretle ışık açılmamalı, hatta mümkünse tamamen karanlık (4 tarafı gazeteyle çevirmek gibi) uygulanmalıdır./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"3-/font/b Çay uygulamalarını mümkün oldukça su değişimlerinden sonra yapmalıyız. Şunu asla unutmayın, su temizse çayın faydalı etkisini görebilirsiniz. Suyunuz temiz değilse ve organik yük birikimi çoksa çayın hiç faydasını göremeyebilir aksine güvenli oranlarda kullansanız dahi sadece kirliliğe katkı sağlamış olabilirsiniz./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"4-/font/b Aynı türlerin yavru bireylerinde oranların 3 kat seyreltilerek uygulanması daha doğrudur. Örneğin 8 litreye 1 ml değil de 24 litreye 1 ml gibi./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"5-/font Çay organik bir yapıda olduğu için ister istemez içerisinde belirli miktarlarda organik yük barındıracağı için dengesi oturmamış ve cama cam olan tanklarda kullanımı önerilmez./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"6-/font Her su değişiminden sonra çay kullanıyorsanız eğer sadece değiştirdiğiniz suya ekleyecek kadar çay katmalısınız. Her seferinde tüm akvaryum hacmine oranla uygulamanız bazı zararlı maddelerin sudaki miktarını sürekli artıracaktır./divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"
/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"7-/font Kullanacağınız markalar arasında içerik farklılıkları olabileceğinden bu oranlar Çaykur Tiryaki veya Çaykur Rize Turist paketlerine göre düzenlenmiştir. Farklı bir marka kullanacaksanız bunun asla Lipton olmamasına özen gösterin. Ayrıca kafein oranları çok yüksek olması olasılığından dolayı yabancı marka ve filizler ve uç bölgelerden yapılma çaylar yerine daha çok gövdelerden ve yapraklardan yapılma yerli çayları tercih edin. /divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"bBu makale/b bsadece bilgilendirme amaçlıdır, bir tavsiye niteliği taşımaz. Kullanmak veya kullanmamak tamamen kişinin kendisini ilgilendiren bir durumdur. İlaç değildir, tecrübeye dayalı bir kullanımdır. Belirttiğim kıstaslara göre sistemini değerlendiremeyen hobiciler tarafından kullanılması önerilmez./b/font/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bSaygılarımla.../b/span/divdiv
/divdiv
/divdiv
/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdiv
/divdiv
/div/div
editededitIDunotim123/editIDeditDate2011-10-27 16:49:18/editDate/edited[/QUOTE]
Siz bu oranlari neye gore belirlediniz? Bahsi gecen butun turleri ayri tanklara alip, her turden birer kontrol grubu ayirip, butun turlerden degisik dozlar verilmis tanklari birkac ay boyunca gozlemleyip, tum ortam sartlari ve su degerlerini ayni tutarak, metabolizmalarindaki hangi deger ve degisimleri hangi yolla olcup bu neticeleri cikardiniz? Mesela "15lt'ye 10ml cay verilen Afrika cichlidlerinde" ne gibi olumsuzluklar yasandi? Ya da "15lt'ye 1ml cay verilen Afrika cichlidlerinde" ne gibi olumlu gelismeler gozlemlediniz? [EDIT]Selanikli,2015-09-16 22:36:41[/EDIT]
span =apple-tab-span"=" /spanAkvaryum hobisine çayı tanıştırmamın tarihinden epey bir zaman geçti. Bu süre zarfında,yararlı mı değil mi tartışmaları oldu. Şüphesiz ki, uygulamalarda hatalarımız olmuştur. Amaç; bu hobide bir şeyleri daha kolay yoldan yapabilmek ve daha sağlıklı canlılara sahip olabilmekti. Keza, konuyu açarken hedeflediğim noktaya az ya da çok vardığımı düşünüyorum. Diğer konunun üzerine çok soru gelmesi ve konunun bazı üyelerce karmaşık bulunması nedeniyle yeniden yazma kararı aldım. Yalnız bu kez bir değişiklik yaparak ayrıntılara değil daha çok sonuca yönelik anlatım yapacağım. Bu durumun farklı durumlarla ilgili akıllara gelebilecek soru işaretlerini en aza indireceğini umuyorum.div
/divdivdivspan =apple-tab-span"=" /spanfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"bÇayın madde içeriği/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"
/font/divdivÇayın içinde birçok madde olmasına rağmen bizi temel olarak birkaçı ilgilendiriyor./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"b1- Kafein ve türevleri/b/font/divdiv
/divdivBilindiği üzere kafeinin vücudu uyarıcı ve dolaşımı artırıcı etkisi vardır. Ancak bizde aşırısı nasıl zararlara yol açıyorsa aynı şekilde balıklarda da ölüme varabilecek hasarlara yol açabilir. Tüm diğer şeyleri bir yana bırakırsak sadece kafeini hesaba katarak çay miktarını kısıtlıyoruz. Konuyu ilk gündeme getirdiğim zaman bir hata yaptım ve gözlerin pH ve GH'a odaklanmasına sebep oldum. Oysa ki çay kullanımını kısıtlayan değer herhangi bir pH değeri değildir. Bazı oranları aşmamamızın nedeni kafeinin balığa zarar verecek doza ulaşmasını istemediğimizden kaynaklanıyor./divdiv
/divdivÇayı uyguladığımızda stresi uzaklaştırması bir kenara balıkların daha hareketli olmasını sağlayan şey kafeindir. İşte bu yüzden birçok sürü balığı daha iyi birliktelik sağlar ve daha çok enerji harcarlar. Sudaki kafein miktarı çok olduğunda ise kalbi yorarak durmasına neden olabiliyor./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"2- Kateşinler/font/b/divdiv
/divdivKateşinler vücuda alındığı vakit, beraberinde alınan besinlerdeki demiri bağlar. Ancak kateşinler bu işlevini besin yoluyla alımı sırasında bağırsaklarda yerine getirmektedir. Çayın içeriğinde ne sayacak olursak sayalım hepsi solungaç yoluyla balığa transfer olabilmektedir. Kateşinler ancak bu yolla geçebilecekleri için ulaşabilecekleri yol balığın kanı olacaktır. Çünkü solungaçtan geçen her şey kana karışır. Bu nedenle balık açısından demiri bağlama etkisini göremeyiz. Ancak kateşinler sudaki serbest halde çözünmüş olan demiri bağlamaktadır. İlk başta kulağa çok kötü bir şeymiş gibi gelebilir fakat durum böyle değildir. Balıklar sudan değil besinlerinden aldıkları için onlar açısından suda serbest demir olup olmadığı çok önemli değildir. Ancak bakterilerin iyi çalışabilmesi için bu gereklidir. Durgun sularda direk olarak tabana çökme eğilimi göstereceği için bakteriler tarafından kullanılabilirler. Akıntılı sularda ise su filtreden geçerken yine ordaki yerleşik bakteriler tarafından parçalanabilmekte ve alınabilmektedir. Bunların hepsini bir kenara bırakırsak zaten bu bileşik bir süre sonra ışık vs. gibi etkiler nedeniyle parçalanacak ve demir tekrar serbest kalacaktır. Eğer tabanda kum kullanıyorsanız yerleşik bakteriler saldıkları bazı enzimlerle demiri bağlayıp tabana çökelteceklerdir. Bu onların bir hayatta kalma stratejisidir./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"b3- Potasyum ve diğer maddeler/b/font/divdiv
/divdivÇayda en büyük oranda bulunan mineral potasyumdur. Potasyumun yanında yine Manganez de yüksektir. Bu durum özellikle bitkili sistemlerde potasyum ve manganezin ikili oluşturduğu sorunları çözebilir. Potasyumun haricinde bilimum maddeyi de eser miktarlarda suya vermiş oluyoruz./divdiv
/divdivspan =apple-tab-span"=" /spanbfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"Çay kullanım oranları/font/b/divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bAfrika Cichlidleri için - - - ] 15 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bOrta Amerika Cichlidleri için - - - ] 10 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bGüney Amerika Cichlidleri (Siyah su türleri) için - - - ] 5 litreye 1 ml /b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Güney Amerika Cichlidleri (Beyaz su türleri) için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bAmerikan Tetraları için - - - ] 5 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"bLabirentliler için - - - ] 8 litreye 1 ml/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"b
/b/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"font =apple-style-span"="bKedibalıkları (Siyah su türleri) /b/fontfont =apple-style-span"="span =apple-style-span"="biçin/b/spanspan =apple-style-span"="b- - - ] 5 litreye 1 ml/b/span/font/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"font =apple-style-span"="bKedibalıkları (Beyaz su türleri) /b/fontspan =apple-style-span"="biçin/b/spanspan =apple-style-span"="b- - - ] 8 litreye 1 ml/b/span/font/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Sazangiller için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/span/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Canlı doğuranlar için - - - ] 8 litreye 1 ml/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"
/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#99cc33"Karides ve salyangozlar için - - - ] ** Bu konuda net bir bilgi veremiyorum çünkü ben her ne kadar olumsuzluğuyla birebir karşılaşmamış olsam da topyekün ölümlere kadar geri bildirim yapanlar olduğu için kullanmak risklidir. Ortalama oran verecek olursak 20 litreye 1 ml **/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#00ff00"
/font/b/divdivbBütün bu oranlar demleme şekli KURU ÇAY(ml)/ SICAK SU(ml) oranı 1/1 olacak şekilde hesaplanmalıdır. Eğer kuru çay var olan sıcak suyun çoğunu çekiyor ve geride sıvı çok çok az kalıyorsa SICAK SU miktarı 2 katına çıkarılarak kullanılıp doz da 2 katına çıkarılır. Yani kuru çaydan 100 birim madde elde ettiğimizde aslında akvaryumda kullanılmak üzere onu seyreltmiş oluyoruz. Yani bizim ne kadar sıcak su kullandığımız değil ne kadar kuru çay miktarı kullandığımız önemlidir./b/divdivb
/b/divdivbspan =apple-tab-span"=" /spanfont =apple-style-span"=" color=#0000ff"Önemli notlar/font/b/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"1-/font/bb /bÇayın demlenme süresi 15 dk yı geçmemelidir. İdeal demleme süresi 10-15 dk' dır. 15 dakikayı geçmeye başladığında suya daha fazla kafein bırakır./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"2-/font/b Özellikle deri hastalıklarında( mantar ve bakteriyel bazı hastalıklar) iyileştirici olarak kullanılması uygundur ancak diğer tüm ilaç tedavilerinde olduğu gibi su öncelikle kirliliğinden arındırılmalı ve temiz bir ortam sağlandıktan sonra her gün %50 su değiştirilerek değiştirdiğimiz suya oranla çay uygulaması tekrarlanır. Bu tedavi kapsamında hiçbir suretle ışık açılmamalı, hatta mümkünse tamamen karanlık (4 tarafı gazeteyle çevirmek gibi) uygulanmalıdır./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"3-/font/b Çay uygulamalarını mümkün oldukça su değişimlerinden sonra yapmalıyız. Şunu asla unutmayın, su temizse çayın faydalı etkisini görebilirsiniz. Suyunuz temiz değilse ve organik yük birikimi çoksa çayın hiç faydasını göremeyebilir aksine güvenli oranlarda kullansanız dahi sadece kirliliğe katkı sağlamış olabilirsiniz./divdiv
/divdivbfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"4-/font/b Aynı türlerin yavru bireylerinde oranların 3 kat seyreltilerek uygulanması daha doğrudur. Örneğin 8 litreye 1 ml değil de 24 litreye 1 ml gibi./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"5-/font Çay organik bir yapıda olduğu için ister istemez içerisinde belirli miktarlarda organik yük barındıracağı için dengesi oturmamış ve cama cam olan tanklarda kullanımı önerilmez./divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"6-/font Her su değişiminden sonra çay kullanıyorsanız eğer sadece değiştirdiğiniz suya ekleyecek kadar çay katmalısınız. Her seferinde tüm akvaryum hacmine oranla uygulamanız bazı zararlı maddelerin sudaki miktarını sürekli artıracaktır./divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"
/font/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff00ff"7-/font Kullanacağınız markalar arasında içerik farklılıkları olabileceğinden bu oranlar Çaykur Tiryaki veya Çaykur Rize Turist paketlerine göre düzenlenmiştir. Farklı bir marka kullanacaksanız bunun asla Lipton olmamasına özen gösterin. Ayrıca kafein oranları çok yüksek olması olasılığından dolayı yabancı marka ve filizler ve uç bölgelerden yapılma çaylar yerine daha çok gövdelerden ve yapraklardan yapılma yerli çayları tercih edin. /divdiv
/divdivfont =apple-style-span"=" color=#ff0000"bBu makale/b bsadece bilgilendirme amaçlıdır, bir tavsiye niteliği taşımaz. Kullanmak veya kullanmamak tamamen kişinin kendisini ilgilendiren bir durumdur. İlaç değildir, tecrübeye dayalı bir kullanımdır. Belirttiğim kıstaslara göre sistemini değerlendiremeyen hobiciler tarafından kullanılması önerilmez./b/font/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdivspan =apple-style-span"="bSaygılarımla.../b/span/divdiv
/divdiv
/divdiv
/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdivspan =apple-style-span"="b
/b/span/divdiv
/divdiv
/div/div
editededitIDunotim123/editIDeditDate2011-10-27 16:49:18/editDate/edited[/QUOTE]
Siz bu oranlari neye gore belirlediniz? Bahsi gecen butun turleri ayri tanklara alip, her turden birer kontrol grubu ayirip, butun turlerden degisik dozlar verilmis tanklari birkac ay boyunca gozlemleyip, tum ortam sartlari ve su degerlerini ayni tutarak, metabolizmalarindaki hangi deger ve degisimleri hangi yolla olcup bu neticeleri cikardiniz? Mesela "15lt'ye 10ml cay verilen Afrika cichlidlerinde" ne gibi olumsuzluklar yasandi? Ya da "15lt'ye 1ml cay verilen Afrika cichlidlerinde" ne gibi olumlu gelismeler gozlemlediniz? [EDIT]Selanikli,2015-09-16 22:36:41[/EDIT]
Beğenenler: [T]166549,azsoslumakarna[/T][T]199024,OnderinOdasi[/T][T]125261,yusuf-konca[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2015 22:57
Kuhli lerde sıkıntı ve kısa sürede ölüm gözlemledim kullananları uyarmak istedim. Kuhliler Ph değişimine gelemeyen suyu oturmuş akvaryuma uygun balık. Normalde 400lt suya yarım ince belli bardak çay demi eklerim az bir oran ama sıkıntı olmuyordu geçen bu oranı arttırdım ve kuhlide sorun gözlemledim kötü bir tecrübe oldu balığı kaybettim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2016 10:39
Konu 2011 yılında açılmış, foruma üye olmama sebep oldu :).
Bu 4,5 yıllık zaman zarfında bu yöntemi kullananlar var mı? tecrübelerini aktarırsa sevinirim.
Zira bronz çöpçülerim 350 ye yakın yumurta bıraktı ve ilk gün döktükleri yumurtalarda mantarlaşma seziyorum. Duruma göre bu yöntemi kullanacağım...
Bu 4,5 yıllık zaman zarfında bu yöntemi kullananlar var mı? tecrübelerini aktarırsa sevinirim.
Zira bronz çöpçülerim 350 ye yakın yumurta bıraktı ve ilk gün döktükleri yumurtalarda mantarlaşma seziyorum. Duruma göre bu yöntemi kullanacağım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2016 11:07
[QUOTE=Akvarist307]Konu 2011 yılında açılmış, foruma üye olmama sebep oldu :).
Bu 4,5 yıllık zaman zarfında bu yöntemi kullananlar var mı? tecrübelerini aktarırsa sevinirim.
Zira bronz çöpçülerim 350 ye yakın yumurta bıraktı ve ilk gün döktükleri yumurtalarda mantarlaşma seziyorum. Duruma göre bu yöntemi kullanacağım...[/QUOTE]
o 350 yumurtadan 2 ay sonra kaç çöpçü alıcan beni özel mesaj yolu ile bilgilendirirsen sevinirim.
Bu 4,5 yıllık zaman zarfında bu yöntemi kullananlar var mı? tecrübelerini aktarırsa sevinirim.
Zira bronz çöpçülerim 350 ye yakın yumurta bıraktı ve ilk gün döktükleri yumurtalarda mantarlaşma seziyorum. Duruma göre bu yöntemi kullanacağım...[/QUOTE]
o 350 yumurtadan 2 ay sonra kaç çöpçü alıcan beni özel mesaj yolu ile bilgilendirirsen sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 15:50
Merhaba arkadaşlar makale ve paylaşımlar bayağı eski,o yüzden sorma ihtiyacı hissettim,malumunuz bilgiler sürekli tecrübeyle birlikte değişiyor.Çay kullanımıyla ilgili tecrübe paylaşımlarınızı yenilerseniz başta ben olmak üzere diğer arkadaşlar için de faydalı olacağı kanaatindeyim.
Çay kullanımında son durum nedir?
Hala 2011 de ki gibi kullanmaya devam ediyormusunuz?
Bizleri tekrar ayrıntılı bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Saygılarımla.
Çay kullanımında son durum nedir?
Hala 2011 de ki gibi kullanmaya devam ediyormusunuz?
Bizleri tekrar ayrıntılı bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2017 10:43
Konu favorilerimde. Güncel tutmakta fayda var. Şuan kullanan var mı acaba ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2017 01:39
Şuan kullanan varsa bende bilgi almak istiyorum ve çayı nasıl demliyorsunuz normal içtiğimiz şekilde çaydanlıkta altında su kaynar vaziyette mi yoksa adaçayı, ıhlamur vs. tarzı bitki çayları gibi bitkinin üzerine kaynar su koyup ısınmaya devam etmeden o suyun sıcaklığında bekleterek mi demliyorsunuz ?[:?][:?]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2017 22:03
[QUOTE=mhmtcndd]Şuan kullanan varsa bende bilgi almak istiyorum ve çayı nasıl demliyorsunuz normal içtiğimiz şekilde çaydanlıkta altında su kaynar vaziyette mi yoksa adaçayı, ıhlamur vs. tarzı bitki çayları gibi bitkinin üzerine kaynar su koyup ısınmaya devam etmeden o suyun sıcaklığında bekleterek mi demliyorsunuz ?[:?][:?][/QUOTE]
Kaynamış suyun içine belirtilen miktarda çayı katıp belirtilen süre içerisinde demleyeceksiniz.
Kaynamış suyun içine belirtilen miktarda çayı katıp belirtilen süre içerisinde demleyeceksiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2018 01:57
Bir arkadaş yararlı bakterilere zararı olduğunu söylemiş sıkıntı yaşayan oldumu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir