Akvaryumda statik elektirik oluşur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Statik elektrik; katının katıyla, sıvının katıyla veya sıvının sıvıyla sürtünmesinden oluşur. Dolayısıyla akvaryum içindeki sürkilasyon başlı başına bir sürtünmedir. Akvaryumu düşündüğümüz zaman cam ile su arasında ciddi bir sürtünme gerçekleşiyor. Ayrıca suyun yapısı iletken olduğu için havadaki (+) ve (-) iyonları bünyesinde toplayabilir. Mesala yağmurdan önceki kasvetli havalarda insan kendisini gergin hisseder, çünkü yağmurdan önceki nemli havada elektrik yükü çok fazla olur. Bilindiği gibi havadaki dev su buharı yani nemin oluşturduğu kütlelere bulut denir. Bu kütleleri bir arada tutan şey, nemin bünyesinde bulunan (+) ve (-) iyonlarının birbirlerine karşı oluşan çekim kuvvetidir. Ve statik elektiriğe en güzel örnek olarak yıldırım verilebilir. Hepiniz dikkat etmişsinizdir ki, yıldırımın en çok yaz yağmurlarından hemen önce havanın en yoğun nem oranına sahip olduğu anlarda gerçekleşir. Yani şöyle oluyor, havadaki nem yeryüzü ile gök arasında bir hat oluşturuyor. Bulutun yüklenmesi sırasında yere yakın olan kısmı negatif olur (%85 ihtimal). Bu sırada yeryüzü pozitif yüklenir. Bazı koşullarda bu olayın tam tersi olabiliyor ( %15 ihtimal) Fırtınanın artmasıyla buluttaki (-) yük oranı ve buna bağlı olarak yeryeki (+) yük oranı ayrışması hızlanarak devam eder. Bu fark arttıkça belli bir değerden sonra havadaki iletken kanal boyunca buluttan toprağa veya topraktan buluta doğru boşalma (yıldırım) gerçekleşir.
[QUOTE=reverse]Akvaryumda statik elektrik oluşuyorsa bile, elimizi suya soktuğumuzda bu elektriği kendi üzerimize almış oluruz diye düşünüyorum. Bir şekilde oluşan statik elektrik boşalacaktır yani bence. [/QUOTE]
Kesinlikle doğru ama bu olay herzaman bu şekilde akvaryumdan bize geçmeyebilir. Kendi üzerimizdeki elektiriği akvaryuma boşalta biliriz. Ben gözlemi çok seven birisiyim, bu yüzden balıklar üzerinde herhangi olumlu veya olumusuz şeyler gördüğümde kendime şunu soruyu sorarım, ''Ben şu sıralar ne yaptım?'' böylece sebebini bulmam çok zor olmuyor. Elimi akvaryuma çok nadir sokarım ama yine de bunu yaptığım dönemlerden sonra balıklarda gözle görülür bir canlılık fark etmiştim. (elimi akvaryuma soktuğum zaman balıkların kaçışmalarından söz etmiyorum) Yaklaşık bir hafta boyunca bu şekilde devam ediyordu. Bunun sebebini ciddi ciddi düşünüyordum ama bu statik elektirik olayı hiç aklıma gelmemişti bu yüzden Musa bey'i tebrik ediyorum kesinlikle önemli noktaya değinmiş.
[QUOTE=jumaru]Evet arkadaşlar bende bu sorunun balıklarda hastalık ve stres gibi sorunların meydana geldiğini düşünüyorum çünkü akvaryumdaki 3-5 volt luk bir durgun elektiriğin balıklar gibi hasas ve küçük canlıları ciddi derecede etkilediğini düşünüyorum ve enkısa zamanda akvaryum dibine çakıl ve kumun altına 25x25 cm kadar bakır levha yerleştirerek bakır bir kablo ile pirizdeki topraklama bölümüne bağlamayı düşünyorum böylece akvaryumumu engüzel şekilde topraklama yapmış olurum sizce bir mahsuru olurmu ??? artısı eksisi ne olur sizce ? teşekürler...[/QUOTE]
Eğer bahsettiğiniz o bakır levhayı akvaryuma koyarsanız özürdiliyorum ama ambiyane tabirle kaş yaparken göz çıkarmış olursunuz. Balıklarınızın hepsi zehirlenir. Topraklama fikrine geldince, kesinlikle çok mantıklı bu yüzden sizi tebrik ediyorum. Benim aklıma ilk olarak, bakır telin ucuna küçük bir gümüş parça bağalamak geldi. Bakır teli topraklama yapılacak yere, gümüşüde suyla temas ettirerek sabitlenebilir. Daha sağlıklı fikri olan arkadaşlar varsa lütfen söylesinler çünkü önemli...
Statik elektrik; katının katıyla, sıvının katıyla veya sıvının sıvıyla sürtünmesinden oluşur....
[/QUOTE]
Sıvının sıvıyla veya katının sıvıyla sürtünmesinden statik elektrik oluşacağını ilk sizden duyuyorum. Kaynak gösterebilir misiniz?
Sayın Hocam, yanlış anlaşılmak istemem. 5 sene elektrik bölümünde okudum (lise ve yüksek okul). 5,5 sene elektriksel ölçümler yaptım. 3 senedir airbag teknisyeni olarak bir firmada çalışıyorum ve airbagler üzerinde statik elektrik deşarj testleri yapıyorum (5000 volt ile 30000 volt arasında). Bahsedilen bilgi sadece linkini verdiğiniz sitede mevcut.
Statik elektrik nedir; Basitçe Pozitif elektron yüklü madde ile negatif elektron yüklü madde arasındaki elektron geçişidir. Kontrolsüz bir enerjidir ve katı maddeler üzerinde oluşur.
Örnek verecek olursak, yün kazak giydiğimizde, kazağımızı çıkarırken çıtır çıtır ses duyarız. Hatta karanlık bir odada kıvılcımları da görebilirsiniz.
Biriyle tokalaşırken statik elektrik atlaması hepimiz yaşamışızdır. Çat diye sesi de duyarız.
Arabaya binerken kapı koluna üzerimizdeki statik elektrik boşalır (Toprak ile alakası ve bağlantısı olmamasına rağmen!).
Akvaryumda statik elektrik oluşsaydı, elimizi değidirir değdirmez atlama olması gerekmez miydi?
İlave : Statik elektrik denen şey 3-5 voltluk bir şey değildir...
[/QUOTE]
3 gün, salyangozların tanka alışma süreci olabilir mi? Ben salyangozların hareket etmesini neredeyse 1 hafta beklemiştim...
Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekür ederim arkadaşlar....
[QUOTE=cihankilic] [QUOTE=Erdal Hoca]Cihan Bey,
Sayın Hocam, yanlış anlaşılmak istemem. 5 sene elektrik bölümünde okudum (lise ve yüksek okul). 5,5 sene elektriksel ölçümler yaptım. 3 senedir airbag teknisyeni olarak bir firmada çalışıyorum ve airbagler üzerinde statik elektrik deşarj testleri yapıyorum (5000 volt ile 30000 volt arasında). Bahsedilen bilgi sadece linkini verdiğiniz sitede mevcut.
Statik elektrik nedir; Basitçe Pozitif elektron yüklü madde ile negatif elektron yüklü madde arasındaki elektron geçişidir. Kontrolsüz bir enerjidir ve katı maddeler üzerinde oluşur.
Örnek verecek olursak, yün kazak giydiğimizde, kazağımızı çıkarırken çıtır çıtır ses duyarız. Hatta karanlık bir odada kıvılcımları da görebilirsiniz.
Biriyle tokalaşırken statik elektrik atlaması hepimiz yaşamışızdır. Çat diye sesi de duyarız.
Arabaya binerken kapı koluna üzerimizdeki statik elektrik boşalır (Toprak ile alakası ve bağlantısı olmamasına rağmen!).
Akvaryumda statik elektrik oluşsaydı, elimizi değidirir değdirmez atlama olması gerekmez miydi?
İlave : Statik elektrik denen şey 3-5 voltluk bir şey değildir...
[/QUOTE]
Bu bilgiler kısmen hatalıdır. Düzelttim ve bir takım sorular sordum , hepsi birden silinmiş. Sayın yönetim, bu şekilde yapılırsa doğru bilgiye nasıl ulaşacağız?
Statik elektriğe gelince, her sürtünme statik elektrik oluşturmaz. Statik elektirk kontrol kalemindeki lambayı yakmaz. Su cama sürtünce filan statik elektrik oluşmaz. Bu bir hobidir, abartıp kendinize işkence, paranoya haline çevirmeyin bence.
[QUOTE=fatihsahin]
Bugün küçük bir deney yaptım, koltukların üzerinde biriken tozlardan biraz alıp akvaryumun 20 cm yakınında bu tozları havaya saçtım. Tozların bir çoğu akvaryum camına yapıştı. Net görebilmek için akvaryum kapağını camdan dışarı doğru taşırıp ışığı yakmıştım yani tozların her biri net şekilde görülüyordu. Üzerimde yün kazak vardı ve kolumu cama doğru yanaştırdım, kolumdaki tozlardan bazıları cama, camdaki tozların bazıları koluma atladı. Sonra elime pamuk alıp pamuğun içindeki o küçücük iplikleri cama yaklaştırdım, eğilmiş vaziyetteki iplikler cama 1cm gibi bir yakınlığa getirdiğimde dik bir hal aldılar yani cam iplikleri çekiyordu. Dokundurup bıraktığımda cama yapışıp kaldılar. Fakat bu çekim kuvveti camın hertarafında aynı düzeyde olmuyor farklılıklar gösteriyordu. İsteyen bunu evinde deneyip kendi gözleriyle görebilir. Adına ister statik elektirk deyin ister başka birşey, mutlaka bir enerji var bu kesin...
İnternette bulduğum, ''Yıldız Üniversitesinden Doçent Dr.Ayşe BALANLI’nın yönetiminde yaptırılan, Mim. Ahmet Hakan TOPAR’ın Yüksek Lisans Tezinden'' hazırlanmış bir makeleyi sizinle paylaşmak istiyorum; http://www.evkultur.com/mimarlik/biosorunlar/biosorunlar.htm
Makaleden bir bölüm alıntı;
“Yeraltından yapı içine döşenen doğalgaz ve su iletim sistemleri, aynı doğrultuda veya kesecek biçimde elektrik sistemi ile karşılaşıyor ise “eddy akımları” nedeni ile yapay elektroiklimsel kirlilik kaynaklarına dönüşebilir. Kalorifer sisteminin düşey ve yatay boruları, elektrik sisteminin kolon hattı yakınından geçiyor ise, tüm kalorifer sisteminde de elektroiklimsel kirlilik yaşanabilir..” “Elektrikli sistemin metal borularla kesiştiği bölgelerde, uygun noktalarda, iletken olmayan plastik ara parçaları ile elektrik devresi kesilerek ek bir önlem alınabilir.”
İster önemseyin ister önzemsemeyin havada yaşanan bu iyon dengesizliğinin, akvaryumda da yaşanmamısı için hiçbir sebep yok.