Amazon Biotop
Cenk çok dikkatle okudum ve fikrini çok beğendim.Doğal ortam ve doğallığı yakalamak için biraz resimleri incelemek lazım.Amazon büyük bir nehir ve kolları çok.Daha önce yaptığın biyotopun ne kadar güzel olduğunu bildiğim için bunuda en güzel şekilde yapacağına şüphem yok.Ben bir ara kısa bir şeyler hazırladım ama ne yazıkki kaynaklarım yetersiz.İnternetde her bilgiye ulaşmak mümkün değil ne yazıkki.
Beğenenler: [T]219560,YasarEmre[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Nişastayı Alabilicekler Ve bunu glikojene çeviricekler yalnıs anlamadıysam. Yani aslına bakarsak. Çok güzel oturmuş bir dengede Avcılarımızın aç kalması Yada besin yetersizligi çekmesi sözkonusu degil. Fakat Bitkilerin budanması nasıl olucak. Budadıgımız bitkileri suya gerimi atıcagız? Çunki ordan gelen oraya gitmeli. Yoksa dengeyi bozmuş oluruz. Birde Rotala Çınar gibi bitkilerle yeterli Döngüyü saglıyabilirmiyiz. Yoksa Japon semsiyesi ,papirüs gibi. Büyük Bitkileremi ihtiyacımız var.Veya Sistemi Paladaryum gibi tasarlayıp. Bataklık bölümü Yapıp. (entegre Arıtma Sistemimiz) Burdaki bitkileri paladaryum bitkisi olarak seçip. Aynı zamanda avlarımızın burda çogalmasını saglıyabiliriz.Budadıgımız Bitkileride Burada Yere Yatırıp çürümelerini bekliyebiliriz. Yada alırız parça parça dograrız bu bitkileri oraya yıgarız.Aslında aklımda muhteşem şeyler canlanıyor. Cenk kardeşim bu işe başlarsa. An ve an yanındayım.El becerisi benden
[/QUOTE]
Buharlaşma olayını şöyle anlatayım. 10 birim kalsiyum var, 1000 birim su var diyelim (normalde kalsiyum daha az ama olayın daha iyi anlaşılması için büyüttüm). 1000 birim suyun 100 birimi buharlaşırsa 900 birim su kalır. Bu buharlaşan suda çok az kalsiyum uçar bunu ihmal ediyoruz. Şimdi 900 birim suda 10 birim kalsiyum var. Önceden sudaki kalsiyum oranı 10/1000'den %1'di. Şimdi 10/900'den %1.11 oldu. Biz kalan kısmı kalsiyum oranı çok az olduğundan ihmal edilen r/o ile doldurursak yine baştaki gibi 10 birim kalsiyum ve 900+100=1000 birim sudan baştaki %1 oranına döneriz. Ama musluk suyu doldurursak musluk suyunda %1 kalsiyum olacağından akvaryumu tamamlayacağımız 100 birim suda 1 birim kalsiyum gelir ve 1000 birim suda 11 birim kalsiyum olur. Baştaki oran %1'den %1.1 olur. %1 ile %1.1 arasındaki fark o kadar önemli değil ancak bu durum 100 defa 1000 defa tekrarlanırsa gitgide kalsiyum birikir ve önemli olur. Bu sadece kalsiyum için değil hemen her mineral için geçerlidir. Bir de r/o suyunda nitrat önemsenmeyecek kadarken, çoğu musluk suyunda ciddi nitrat vardır ve sisteme kullanılabilir azot eklemiş oluruz. Neticede sorunun cevabı su buharlaşma miktarına göre değişmekle beraber yavaş yavaş artacaktır, bu durumu üste cam koyup buharlaşmayı azaltıp düşürüsünüz ama bu ışığı da keser. Işığı iyi izole edip içeri sokmanız sorunu çözebilir. Tamamen izole yapmanız ve su çıkışını kesmeniz durumunda oksijen ve karbondioksit problemi de çıkar. Onun için ayrı bir bölüm yazmam gerekir
Karideslerin yosunları yemesi güzel ama dediğim gibi gammarusların çürükçülleri yemesi bize o kadar şey kazandırmıyor. Mümkün mertebe çürümüşleri değil sağlam yosun ve bitkiler yemeleri gerekiyor. Bir yandan da sayılarını tüketmemeleri gerekiyor ki üretime devam edebilsinler.
Bitkisel proteini karides ve gammarus gibi herbivor hayvanlar alır ve bunu hayvansal proteine çevirir, aynı şekilde nişastayı da bunlar bitkiden alır ve glikojene çevirir. Karides ve gammarus yiyen avcı nişasta almaz zaten ihtiyacı da yoktur. Bu arada nişasta ve glikojen şekerdir ve yukarıdaki yazımda belirttiğim gibi gereksiz ayrıntı bunlar. Bitkisel protein ve hayvansal protein ile karıştırmamak lazım, glikojen ve nişasta şeker, yapılarında azot yok.
Bitkilerin budanması da önemli. Bitkiler budandığında büyümeleri kısa süreliğine durur, bu dönemde yeni filizler çıkarmaya çalışırlar ve bu sürede hızlı boy atamadıklarından sudan çok az nitrat amonyak, karbondioksit vb çekerler. Bu yüzden bitkileri öyle bir kerede budamak hatalı olur. Atıyorum ayda bir budama gerekiyorsa bunu biktileri sanal olarak 15 kısma ayırarak 2 günde bir, bir kısmı budayarak yapmak gerekir. Bu budamada çıkan bitilerin suya atılmasının ise nasıl yapılacağı konusunda düşüncelerim var ama deneyip de görmek lazım. Bir kerede budayıp atmak çok yanlış olur. Ağırlıklı olarak çürükçül bakterilerin sayısının aşırı artması ve bu budanmış yaprakları bölüm 6'da gördüğümüz oksijenle parçalaması neticesinde suda oksijen azalır, sadece şeker değil bitkideki bitkisel proteinler parçalanacağından nitrat da artar. Bir kerede bu kadarr yüklenilmesi olmaz ancak Az az budanan yapraklar atılırsa sorun olmayabilir. Bunların nasıl biriktiğine, iyi parçalanıp parçalanmadığına bakmak lazım, ama budama üstten az az yapılırsa sorun olacağını sanmıyorum. Neticede bu yaprakları atarsak bitkideki mineraller, azot, demir vb. vb. akvaryum sisteminin dışına kaçar.
Rotala ve çınarla döngüyü sağlayabilirmiyiz yoksa papirüs
japon şemsiyesi gerekir mi demişsiniz ama ne yazık ki bu dengenin kurulabileceğini düşünmüyorum. Zaten aslında hiçbir zaman denge olmayacak, doğada da böyle, sistemde dolaşım ve salınımlar olacak. Bizim dengeden kastımız bu salınımların belirli limitlerin üzerine ve altına geçmemesi ve en önemlisi canlı çeşitliliğini azaltmadan sistemi sürdürmek. Başardık veya başaramadık dediğimizde bakacağımız şeyler bunlardır. Bu konuyu son bölümde detaylı olarak tartışacağız ama iş keşke bitki seçimine kalacak kadar basit olsa.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çunki işin içinde insan varsa. İmkansız Yoktur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Biyotopun sürdürülebilirliği ile ilgili konu güzel ilerliyor; Refet Bey sağolsun çok güzel açıklamalar yapmış. Benim katkım daha çok kurulacak biyotopa ilişkin ortam (su değerleri, hava şartları, bitkiler, balıklar, diğer canlılar vb.) yönünden olabilir ama bunun için bile daha çok zamana ihtiyacım var. Edindiğim kaynakları yeni yeni okuma ve notlar alma aşamasındayım. Öğrendiklerimi önümüzdeki günlerde yeri geldikçe paylaşırım.
Nikaragua biyotopuna yorum yazamamıştım Cenk: Sözkonusu biyotop hakkında bilgim olmasada araştırarak yapman ve ortaya güzel bir tank çıkması gerçekten tebrik edilmesi gereken birşeydi (gecikme için özür dilerim). Amazon içinde, böyle araştırdığın ve "biyotop" kelimesinin anlamına maksimum seviyede sadık kaldığın sürece çok başarılı bir tank ortaya çıkaracağına inanıyorum.
Beğenenler: [T]219560,YasarEmre[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Cenk'le bayadan beri konuşuyoruz.İkimizde seneye AGA 2009'da biyotop kategorisindeyiz.Ama benim bazı sorunlarım var.Şimdi ben bir Rio Negro biyotopu deniyorum ve echinodorus türleri kullanmak istiyorum.Buraya açtığım konuya gelen cevaba göre hemen heryere yayılmışlar ama ben bu konuda tatmin olmadım acaba hangi echinodorus türleri Negro'da var bilen var mı?Birde Cabomba ve Heteranthera zosterifolia kullanabilir miyim?Özellikle bu konular üstünde duruyorum çünkü geçen seneki yarışmaların yorumlarını okudum ve mesela güney a. biyotopu deyince bunu bir biyotoptan çok coğrafi bir tema olarak kabul ediyorlar.Özellikle üstadlar cevaplarsa çok iyi olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çunki işin içinde insan varsa. İmkansız Yoktur. [/QUOTE]
Mesajlarda ara ara belirttiğim şey; dengenin her zaman öyle ya da böyle kurulacağı ancak bizim istediğimiz balıklı dengenin kurulmasının çok zor olduğuydu. Uzun uzun yazdığım bölümlerde de bunun neden zor olduğu detaylı olarak anlattım, anlatmaya da devam edeceğim. Sorunuza gelelim. Biyolojik sistemlerden bilgisayar gibi bahsedemeyiz. Pentium 4-2000 MHz, 512 ram, 128 mb ekran kartı ile bu oyun çalışır deriz ama, doğa olayı bambaşka, bölümlerde belirttiğim gibi çok fazla değişken var, bunlar birbirlerini etkiliyor, şans faktörü var vb. Olur ya da olmaz diye kestirip atamayız. Daha önceki bölümün birinde belirtmiştim falanca şekilde hazırlanan bir sistemde büyük avcılar ölür ve bu sistem içinde basit yosun olan, salyangoz veya karides olan bir sisteme dönüşür diye. 2000 yılında aldığım Pet Magazin dergisinde 1 karides 1 yosun ve gerçekleşen hayaller adlı bir yazı vardı. Oradan yola çıkarak internette yaptığım araştırma neticesinde bu 2 siteyi buldum. http://www.exhibitionecospheres.com/ http://www.eco-sphere.com/home.htm Burada kapalı cam küre içinde yaşayan karides ve yosunlu sistemler satıyorlar. Dediklerine göre 10 sene yaşayan sistem varmış, 2 sene de garantisini veriyorlar.
İnsan müdahalesi konusunda da net bir şey denemez. Yani sistemi görüp kötüye gidişlere müdahale edilirse olmaması için bir sebep yok ama ben bir sistem kurayım, hiç ellemeyeyim doğal seyrinde gelişsin derseniz başlıklarda belirttiğim pek çok sorunu çözmek için muhteşem bir ayar yapmalısınız veya basit canlılar seçmelisiniz.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bahçedeki beton havuzun üstünü kubbe şeklinde ince telle ördüm. Havuzun çevresi gül bahçesiydi ztn. İçeri kedi medi giremiyor. Kuslarında girmesini engelledim.Sonra Yerli türlerle basladım ise, Bitki olarak Dere Bitkilerini kullandım.Sonuç Hüsran ve en az 6 aylık bir çalışma. Cenk Kardesime kötüsünü anlatmak bu yuzden istedim. Üzülmesin okadar para emek çöpe gitmesin diye.Ama Bu sefer tecrübeli ve deneyimliyim.En Azından Olaylara Vakıf olabilicegim. Yalnıslarımı gördüm.Ve o hatalara düşmücem. Birazdan planları çizimli bir sekilde anlatıcagız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir