BASINÇLI İNCE AYARLI MAYALI CO2
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kullanılmış ve ekipmanı sağlam bir yangın tüpü bulabilsem hemen uygulayacağım. Nerede bulabilirim bilmiyorum biraz araştırma yapmak gerek. Ben gerçi tam 3lt'lik cola şişesinden mayalı CO2 ile 45 gün kadar etkili çıkış alabiliyorum. Ama taşma sıkışma patlama olmasın diye 7/24 saat açık. Sizin sistemle selenoid valf ile günün belirli saatleriyle çalıştırdığımı düşünecek olursam en az 60-70 gün beni idare edebileceğini sanıyorum. Gerçi selenoid valf biraz pahalı bir araç. Ama ileriye dönük düşündüğümüzde değebilir.
http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan-petshop/ince-ayar-vanasi-co2-sistemi-icin-ithal-75352031
Hocam ver 160-170 lira bişey al bir co2 tüplü sistemi.. Mayayla uğraşmaya değmez.. Bu konuyu açan arkadaş da aynen öyle yaptı :) İyi yaptı. Uzun vadede daha karlı bir sistem co2 tüplü sistem.
Mayalı sistem = hergün 100 lira verip 1 ay otelde tatil (3bin lira toplam)
Co2 sistem = bir kere 2 bin lira verip 1 ay devremülte kalmak
Belki bu isin angaryasindan sıkılır rahat etmek istersem o zaman gider bir tüplü takım alırım.
Önerileriniz Icin teşekkür ederim
Beğenenler: [T]127763,erdemirkan06[/T]
Mayalı sistemi kola şişesinde ben de birkaç defa yaptım ama pek sağlıklı olmuyor. Patlama riski, devamlı açık bırakma zorunluluğu, iyi bir difüzör kullanımına elverişli olmaması, görüntüsü gibi bir sürü olumsuzluk var.
Yusuf beyin "yangın tüpü" projesinden yola çıkarak, 2 litrelik bir yangın tüpü edindim. Kendi valfini çıkardım ve sanayiden uygun redüksiyonla 1/2 diş ölçüsüne getirdim. Bir regülatör,(15 tl) bir 1/4 vana ve ince ayar vanası (8 tl) aldım. Karışımı hazırladım ve 2 saat sonra gaz çıkışı aldım. Bir gün sonra tüpte 9 bar basınç vardı. Bir de difüzör alıp, 5 saniyede 4 kabarcık şeklinde ayar yaptım. Sistem mükemmel çalışıyor ve bitkiler bir saat sonra fotosenteze başlıyor.
Açıp kapama derdi olmasın diye selenoid valf almıştım ama aşırı ısındığı için tehlikeli olmasın diye kullanmadım. Tüpün vanasını sabah açıp, akşam kapatıyorum.
Şunu söyleyebilirim; yeterli ışığınız varsa, en basit bitki bile co2 ister ve ye bitki gelişimini gözünüzle takip edebilirsiniz. Bence bitkili bir akvaryumda co2 mutlaka olmalı.
Resimde co2 tüpümü görüyorsunuz.
Yusuf bey, bu gibi durumları yaşamak istemeyiz elbette ama tüpte gaz oluşması için yeterli alan bırakılırsa taşacağını sanmıyorum. Bundan evvel birkaç defa şişede mayalı sistem kullandım, biraz tecrübem var yani. Bir de tüple fazla oynamamak gerek diye düşünüyorum.
Şu an regülatör 1 barda ayarlı, (bunun altına düşünce difüzörden sağlıklı çıkış olmuyor) ve bu şekil bir haftadır çalışıyor. Bir sorun yok çok şükür.