Bazalt Kum, Tuz Ruhu Ve Salınım Hakkında Yanlışlar


Ugur79Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Ugur79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2020 02:03
Merhaba Arkadaşlar,

Bazı şeyler deneyimledim bu süreçte ve sizlerle de paylaşmak istedim. Biraz hikaye tadında anlatayım. Zaman içerisinde başıma bela olan ve ne yaptıysam kurtulamadığım siyah sakal yosunu yüzünden tankı sıfırladım. Hatta tüm canlıları ve bitkileri çıkarıp akvaryuma belli bir oranda çamaşır suyu ekleyip filtreler vs çalışır vaziyette tankı resetleyip sonrasından sodyum tiyosülfat ile tekrar kurulum yaptım ancak zaman içerisinde bu sakal yosunları yeniden oluştu. Tabi bu işlemi yaparken tabana hiç dokunmadım. Tabanda en altta 1-2cm lav taşı kırığı, onun üstünde de aquadeco siyah kum kullanıyordum. Hani şu hagen diye bahsettiğimiz kum. Çamaşır suyu ile tankı resetlememe rağmen bba denen illetin kısa süre içerisinde geliyor olmasından sonra anladım ki kumu da adam gibi temizlemeden sıfırlama olmayacak. Zaten hagen kum taneciklerinde hemen oluşmaya başlıyordu bba. Sonrasında bu kumdan kutrulmaya karar verdim eskiden tropheus akvaryumumda kullandığım bazalt kumu kullanmaya karar verdim. Bazalt kumun bitkili akvaryum için uygun olduğunu okumuştum.

Şimdi gelelim bazalt kumun gerçeklerine;

Bir kumu kullanmaya başlamadan önce kum hakkında bilinmesi gereken nedir? Suya salınım yapıp yapmayacağıdır. Bunun için önerilen genel yöntem nedir? Kuma tuz ruhu döküp köpürme olup olmadığına bakmak. Eğer köpürüyorsa bu kum salınım yapıyordur, köpürmüyorsa yapmıyordur değil mi? Ben bu süreçte öğrendim ki bu yaklaşım doğru değil. En azından benim örneğimde çalışmadığını gördüm...

Ben bu kumdan bir miktar aldım ve bir tasın içine koydum sonra üzerine tuz ruhu döktüm ve en ufak bir köpürme olmadı. Dedim güzel salınım yapmayan nötr bir kum tam istediğim gibi.

Akvaryumumdaki eski aquadeco ve lav kırığı kumu güzelce akvaryumun içinden çıkardım ve hem artık ihtiyacım hem de bba probleminin sürekli yeniden oluşmasına sebep olarak gördüğümden dolayı çöpe attım. Yeni bazalt kumum ile kuruluma geçtim.

Kurulumu yaptım bitkileri ektim. 1 hafta içerisinde şunları farkettim. Bitkilerin gelişimden bir sıkıntı olup olmayacağını anlayabilecek kadar tecrübeliyim ve bitkiler bir miktar sıkıntı var diyordu bana. Bir diğer farkettiğim şey ise istediğim ph seviyesine gelmek için eski kumun olduğu zamanlarda verdiğim co2 den çok çok daha fazlasını vermem gerekiyordu. (Tüplü co2 ve ph controller ım var) Sonra farklı şeyleri de merak etmeye başladım tabi.

Benim evimde musluk suyunun kh değeri 6dkh civarıdır. Ben akvaryumda %50 ro %50 musluk suyu kullanıyorum. Yani bu durumda akvaryum suyunda olması gereken kh değeri 3 civarıdır. Ph ın düşmesi bildiğiniz gibi kh ın tamponlama özelliği ile ilgilidir. evde Sera nın kh ölçüm kiti vardı ve akvaryum suyunun kh ını ölçmeye karar verdim. Ölçtüğümde çıkan sonuca inanamadım. 9dkh. Yani olması gerekenin 3 katı.

Sonra bu kumla bazı tesler yapmaya devam ettim. 2 tane tasa musluk suyu doldurup birinin içerisine bir miktar bu kumdan attım 1 gün sonra iki tastaki suyun hem kh hem ph ını ölçtüğümde ciddi farklar gördüm. kh birinde diğerinin 2 katı ph ise en az 1 oranında farklı çıkıyordu.

Hatta ph testini soyle yaptım. 2 gün kovada Osmos suyun ph ını test ettim 5-6 - 5.8 arası gidip geldi. Bu suyu aldım bir tasa koydum be içine de bir miktar bu bazalt kumdan ekledim. Yaklasık 6 saat sonra tekrar ph ölçtüğümde ph 8 di. Yani bazalt kum afedersiniz ph ı hayvan gibi artırıyordu.

Sonra bu tuz ruhu testini biraz araştırdım. Forumda bilgi birikimine çok güvendiğim rahmetli İlyas beyin bu konu hakkında bir yazısını gördüm. Tuz ruhu testinin sadece kum veya kayanın kireç içerikili olup olmadığını söylüyordu. Malum kh değeri sodyum bikarbonat yada kalsiyum karbonat eklenmesi ile artıyor. Benim bazalt kumum tuz ruhu testinde hiç köpürmemesine rağmen akvaryum suyuma bu iki elementten birini yada ikisini birden ekliyordu.

Sonuç olarak anladım ki tuz ruhu testi kum veya kayanın salınım yapıp yapmadığını göstermezmiş ve buna güvenerek akvaryum (özellikle bitkili akvaryum kurulmazmış)

Ha derseniz ki ben kh değeri yüksek suyu tolere edebilen bitkiler yetiştiriyorum, yada bazalt kumdan bazalt kuma değişir bu durum. Olabilir derim. Ancak benim bazalt kumum bitkili akvaryumda kullanılamayacak ölçüde ciddi salınım yapıyor.[EDIT]Ugur79,2020-04-04 00:00:48[/EDIT]

Beğenenler: [T]112546,capo di capi[/T][T]211822,Alcynone[/T][T]216510,Ygtdgn[/T][T]57164,ilef2008[/T]
+1: [T]112546,capo di capi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2020 07:10
Bir musibet bin nasihatten iyidir derler sizinki de öyle olmuş. Bu tuz ruhu testini hiç bir zaman ölçek olarak kabul etmedim. Bazı salınım çeşitlerini ölçtüğü doğrudur ama köpürmesi veya köpürmemesi hiç bir zaman tam manasıyla bir cevap olamaz. Bir kaya veya kum içindeki her metalik veya ametalik mineralin etki edeceği salınım türünü ölçseydi zaten her kaya köpürürdü. Tuz ruhunun kireç mineraline tepki vermesi , sio2 ye tepki vereceği manasına gelmiyor. Nitekim sio2 yi bir test kiti ile ölçüp sadece silikati salmadığı için bu kum salınım yapmıyor demek de bana yanlış geliyor.. Sio2 yi salmayıp kükürt, kireç(kalsit) salan bir kum da olabilir. Test sonuçlarınız doğru bazalt kum su değerlerini zıplatır. İşin doğrusu hemen hemen her kum ve kaya birşeyler salar.

Bitkili için aktif toprak kullanmak sizin için çözüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ugur79Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Ugur79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2020 09:47
Aktif bir toprak kullanırsam benim ölçülerimde çok fazla maliyetli olur. 90x50 lik bir alanım var. Benim kumdan beklentim sadece kum olması açıkcası. Tüm gübreleri sıvı olarak ekliyorum. Mutlaka kökten katkı isteyen bitkiler için de diplerine misket gübre takviyesi yaparım diye düşünüyorum.
Biraz maliyeti de düşünerek; tabanda en alta 2cm civarı lav taşı kırığı üstüne de yine 4-5cm aquadeco nötr siyah kum alıp onu kullanmayı düşünüyorum. Toplamda 6-7cm civarı bir taban kalınlığı olmuş olur. Siz ne dersiniz fikirlerinizi de almak isterim?

[QUOTE=capo di capi]Bir musibet bin nasihatten iyidir derler sizinki de öyle olmuş. Bu tuz ruhu testini hiç bir zaman ölçek olarak kabul etmedim. Bazı salınım çeşitlerini ölçtüğü doğrudur ama köpürmesi veya köpürmemesi hiç bir zaman tam manasıyla bir cevap olamaz. Bir kaya veya kum içindeki her metalik veya ametalik mineralin etki edeceği salınım türünü ölçseydi zaten her kaya köpürürdü. Tuz ruhunun kireç mineraline tepki vermesi , sio2 ye tepki vereceği manasına gelmiyor. Nitekim sio2 yi bir test kiti ile ölçüp sadece silikati salmadığı için bu kum salınım yapmıyor demek de bana yanlış geliyor.. Sio2 yi salmayıp kükürt, kireç(kalsit) salan bir kum da olabilir. Test sonuçlarınız doğru bazalt kum su değerlerini zıplatır. İşin doğrusu hemen hemen her kum ve kaya birşeyler salar.

Bitkili için aktif toprak kullanmak sizin için çözüm. [/QUOTE][EDIT]Ugur79,2020-04-03 09:56:24[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2020 01:47
[QUOTE=Ugur79]Aktif bir toprak kullanırsam benim ölçülerimde çok fazla maliyetli olur. 90x50 lik bir alanım var. Benim kumdan beklentim sadece kum olması açıkcası. Tüm gübreleri sıvı olarak ekliyorum. Mutlaka kökten katkı isteyen bitkiler için de diplerine misket gübre takviyesi yaparım diye düşünüyorum.
Biraz maliyeti de düşünerek; tabanda en alta 2cm civarı lav taşı kırığı üstüne de yine 4-5cm aquadeco nötr siyah kum alıp onu kullanmayı düşünüyorum. Toplamda 6-7cm civarı bir taban kalınlığı olmuş olur. Siz ne dersiniz fikirlerinizi de almak isterim?

[/QUOTE]

Gübre olarak değil de, kh ve ph düzenleyici olduğu için aktif demiştim. Maliyeti düşünüyorsak en mantıklısı lav kırığı veya aquaclay ile yükselti sağlayıp, üstünü sineklikle örtüp aktifi serebilirsiniz..
Ben dere kumu kullanıyorum salınımı vs dert etmiyorum.

Teşekkür Edenler: [T]182834,Ugur79[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir