Betta üretimi püf noktaları
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2012 12:50
Arkadaşlar forumlarda arkadaşların üretim denemeleri ile başlıklardan okuduğum kadarıyla genel bazı hatalar yapılıyor. Özellikle ilk üretim denemesini gerçekleştiren acemi arkadaşlar okuduğum kadarıyla eline yüzüne bulaştırıyor üretim işini. Açıkçası bunlardan biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle her bettacının üretim yöntemi farklıdır ama ben kendi kullandığım yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Ve madde madde yazacağım.
1- Acemi arkadaşların ilk yanlışı bir erkek bir dişi betta alıp, hemen bir akvaryuma atıp üremelerini beklemek. Betta üretimi için en az 3 adet tankınız olması lazım. Bir tane üretim akvaryumu, diğeri üretim ardından dişiyi koyacağınız tank ve üçüncüsü yumurtalardan yavrular çıkıp serbest yüzüşe geçtikten sonra erkeği koyacağınız tank. Eğer sadece bir tanka sahipseniz üretim sevdasından vazgeçin!
2- Üretim tankı ayarladınız, peki su seviyesini en üst seviyede tutan arkadaşlar. Erkeğin görevi yumurtaları toplayıp köpük yuvalara taşımaktır. Ve bunu yavrular çıkınca yavruları yuvaya taşıyarak devam ettirir. Bu 3-4 gün boyunca erkeği aralıksız çalışması demek. Su ne kadar yüksek olursa erkeğiniz o kadar yorulur ve üretim ardından kuyruk erimesi ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Bu yüzden su seviyesini 10 13 cm olacak şekilde tutunuz. Ayrıca akvaryuma dişinin saklanabileceği zahmetsiz bir bitki koyabilirsiniz. Anubias tavsiye edebilirim. Bir yerde de elodeaların yapraklarında antibiyotik etkili madde olduğunu okumuştum. Bu yüzden ben elodea da koyuyorum. Dipte hiçbir malzeme olmamalı ki erkek yumurtaları rahatça toplasın ve siz de dip çekimlerinde zorlanmayın.
3- Diğer bir sorun sürekli köpük yuva bozuluyor şeklinde. Öncelikle akvaryuma bir parça strafor koymalısınız ki hem yuva daha sağlam olsun hem de erkek altına yuva yapsın. Ayrıca hava ile su sıcaklığı mümkün olduğunca birbirine yaklaştırırsanız köpükler de bozulmaz. Bu yüzden streç film ile akvaryum üstünü kapatırsanız hava ve su sıcaklıkları birbirine yaklaşır.
4- Üretim öncesi çiftlerin hazırlanması ve dişi sorunu. Benim okuyunca en sinir olduğum mevzu işte bu. Çoğu acemi arkadaş, petshoptan bir dişi bir erkek alıp hayda bre şeklinde üretime girişmesi. Arkadaşlar balıklarınıza üretim öncesi kondisyon kazandırmalısınız. Böylece hem yavru kaliteniz hem de yavru sayınız artar, dişi ve erkeğiniz çok yıpranmaz kayıplar yaşamazsınız.
5- Sinir olduğum diğer mevzu dişiyi erkeğin yanına koyma olayı. Çoğu üreticinin değişik yöntemi var ama ben kendiminkinden bahsetmek istiyorum. Dişiyi bir kavanozla üretim akvaryumuna erkeğin yanına koyuyorum ve dişi hazır hissettiğinde zaten erkeğin yanına atlar ve erkeğin çevresinde dolanır. Ha bu demek değil ki şıp diye çiftleşecekler. Erkek dişiyi kovalayabilir hatta zarar bile verebilir. Bunun sebebi dişi hazır olsa bile erkek hazır değildir. Zaten gözlemlerseniz ki erkek dişiyi kovalar ama arada dönüp yuva yapmaya devam eder. ŞİMDİ GELELİM EN BÜYÜK HATAYA: ERKEĞİN YANINA ATLAYAN DİŞİYİ A-YIR-MA-YI-NIZ! Çoğu arkadaş bunu yapıyor dişi erkeğin yanına atlıyor hafif kovalamaca görünce alıp ayırıyorlar dişi tekrar atlıyor tekrar ayırıyorlar bu böyle sürüp gidiyor. Bu arada dişi paramparça oluyor hayvanlara eziyetten başka bir şey değil. Bırakın atlayan dişiniz kalsın ve sabredin. Sürekli izleyip rahatsız etmeyin. Üreme elbet gerçekleşecektir. Dişiyi ne zaman ayırmalıyız derseniz? Dişi artık yuvanın altına gitmiyorsa, uzak bir köşede saklanıyorsa yuvayı bozmadan dişiyi ayırabilirsiniz. Dişiyi karantina akvaryumuna alıp ilaçlı su ile mantar olmasını engelleyebilirsiniz. Ve ben ayırdığım dişiyi su piresi ile besliyorum ki hızlı toparlansın.
6-Stres konusu. Arkadaşlar merak ediyorsunuz biliyorum ama üreme gerçekleştiren balıkları sürekli izler, rahatsız ederseniz, bu stres yaratır. Mesela erkek dişiyi daha fazla hırpalar, yumurtaları yiyebilir, üretiminiz başarısız olur. Bu yüzden ben akvaryumun üstünü bir örtü ile kapatıyorum ve fazla rahatsız etmemeye çalışıyorum.
7- Işık mevzusu. Bir çok arkadaş ışığı açık bırakmalı mıyım diye soruyor. Evet, ışık olmalı ama loş bir ışık olmalı ki erkek geceleri yumurtaları görebilsin ve yuvaya taşıyabilsin.
8- Erkeğin ayrılması ve Yavru beslenmesi Erkek ne zaman mı ayrılır? Yavrular yatay yüzmeye başladıklarında ayırıyorum. Bazı üreticiler daha fazla da bekliyor olabilirler ama ben garanticiyim ve yavruları yedirmektense erkeği ayırmayı tercih ediyorum. Serbest yüzüş denilen olay yavruların artık yavaştan yuvadan ayrılıp yatay yüzmesi oluyor. Yavru yemleme konusuna gelirsek. Açıkçası gözlemlerimden bahsedeceğim. Yumurta denedim. Kesinlik önermiyorum, çünkü akvaryumu kirletiyor, zaten ilk 2-3 gün yavruların yeme ihtiyacı olmuyor. Unutmayınız ki yavrularınız açlıktan ölmez ama kirlilikten ölürler. Bu sebeple yumurta sarısı gereksiz. Peki ne vereceğim diyebilirsiniz. Mikro kurt verilebilir ya da artemia. Sadece mikrokurt ile beslemeyi tavsiye etmiyorum. Denedim maalesef yavruların büyümesi çok gecikti ama artemia denememle aynı yavrularda farkı 2-3 günde gözlerinizle gördüm. Bu yüzden artemi işini alışkanlık haline getirin. Günde 3 öğün olacak şekilde az az yemleyin. Mesela ben sabah akşam artemia öğlen de mikrokurt veriyorum.
9-Üretim akvaryumu temizliği. Üretim yapacaksınız, emeği bir defa göze alacaksınız. Günlük düzenli dip çekimi ve su ekleme şart. Aksi takdirde dipte biriken pislikler mantarlaşır ve yavruları kaybedersiniz. Dip çekimi yapmıyorum yavrularım ölmüyor. Tamam ölmez ama bir sabah bir bakarsın yavru bulamazsın. Hepsi ölmüş olur. Bir tane 60'lık şırınga ucuna hava hortumu bağlayınız. Onun da ucuna meşrubat pipeti. Böylece dip temizliğini rahat yaparsınız. Ayrıca bir tane nerita ya da bulamazsanız elma salyangoz işinizi kolaylaştıracaktır. Günlük su eklemeye gelince yine hava hortumu ve vana ile damlama metodu ile yeni su ekleyin. 4 Saniyede 1 damla ideal bir yol. Böylece değişen su şartları yavrularınızı etkilemez. Yabancı makalelerde ve profesyonel üreticilerin yazılarında gözlemlediğim konu su değişimi ve artemia yavru gelişimini hızlandırıyor. Bu yüzden günlük düzenli dip temizliği şart.
Yazmak istediklerim şimdilik bu kadar, sormak istedikleriniz varsa cevaplarım.
Beğenenler: [T]94524,cüneytbayir[/T][T]170818,byreysy[/T][T]184711,onurrr55[/T][T]168058,erkamgok[/T][T]170173,AKSOY35[/T][T]195281,aanik[/T][T]201455,Talha2002bal[/T][T]219019,Deniz.Deniz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]145826,armaganb[/T][T]219019,Deniz.Deniz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2012 14:18
Kardeş ben buna uygun bir şey yaptım. Akvaryum odada bir köşede durmakta çiftleştiklerinide gördüm. Ancak söylediğiniz gibi kondusyon kazandırmamıştım. Balıkların kuyrukları yıprandı. Ve sarılma sırasında dişinin bayıldığını görmedim. Geceleri Işıkta yoktu. 5 gün oldu suda yüzen yavru görmedim :) Dişinin ön iki kuyruğunun arasında beyaz bir çıkıntı hala var. Erkek 80 litrelik bir akvaryumun içinde. Dişide bu akvaryumda ancak fanusun içinde. su yüksekliği fanusun yuksekliginden biraz daha az. Dişi fanusdan çıkıp erkeğin yanına gitmek ister gibi hareketli. Ama atlama olmadı. Yıprandıkları için çiftleştirmiyorumda. ? Şu an ne yapmalıyım.
Pelobs 2012-07-21 14:27:55
Birde önemli soru? Betalarımın kuyrukları tekrar uzar mı?
2. Soru bir dişi 10 kez yumurtlar diye okudum bu forumda. Benim dişi ben almadan önce yumurtlamışsa bu kadar. Artık bu dişiden yavru alınamaz mı? Çok ilginç geldi. Cevaplarsanız sevinirim
Balıkların akvaryumdaki ilk gunleri böyleydi. Sonra erkeklerden birini bu akvaryuman çıkarttım. Yerine dişiyi koydum. Köpük yuva yapıldığında serbest bırakmıştım. Bu arada balıkların türleri nedir. Acemiyim her türlü yardıma bilgiye açığım. Birde artemia fln almamıştım Protein ihtiyaçları için et vermekteyim sorun olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2012 01:26
Bettalarınıza kondisyon kazandırmak için artemia ve su piresi ile besleyebilirsiniz.
Bettaların kuyrukları tekrar uzar. İlgi gösterirseniz o kadar hızlı uzar. İlgiden kastım günlük su değişimi.
10 kez yumurtlar olayını ilk defa duydum sanmıyorum öyle bir şey olacağına.
Bettalarınızın türleri eil Tail tül kuyruk. Et vermek sorun yaratmayabilir ama havalar sıcak suda zararlı bakteri oluşumunu tetikler o yüzden artemiadan şaşmayın derim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 03:02
Konu için teşekkürler. Benim bir kaç sorum olacak; 1.Betta balıkları için baloncuk çıkartan alet gerekli mi? :) (Daha çok acemiyim ve bilgiye açım. :)) 2.betta balıkları karınca,sinek yermi faydalı olur mu? Bazı sitelerde yazıyor fakat daha önce hiç denemedim, bir zararı olur mu acaba? 3.Birde Benim beta balığım ayna tutunca kabarmıyor aksine kaçıyor. Bu siteden bir kaç kişiye sordum. Ömer KAYA ve Adnan Kaya :) onlarada burdan teşekkürler yardımcı oldular fakat bir de size sorayım dedim. Ömer bey balığın yemini sorunsuz yiyorsa problem yoktur,ortamına alışmamış olacagını ve bu yüzden streste olmuş olabileceğini söyledi. bir kaç site de de balığımın hasta olmuş olabileceği söylendi. :) siz ne diyor sunuz bu konuda? :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 11:55
1. Soru: Hayır gerekli değil betta labirentli balıktır ve solunumunu havadan yapar.gangrel1000 2012-07-24 11:55:38
[QUOTE=Pelobs]Betaların pisliğini yiyecek beni dip temizliği yapmaktan kurtaracak bir çöpçü fln var mı :)[/QUOTE]
2. Soru: Evet yer, doğal ortamında bettalar sivrisinek ile beslenir ama ben kendi adıma sivrisinek ile beslemezdim. Yine de karar sizin.
3. Soru: Ayna tutunca kabarmaması, hasta olduğunu göstermez. Kaçma sebebi ortamına alışmamıştır, streste olabilir. Catappa yaprağı ile stresini azaltabilirsiniz. Loş ışık ve bol bitki de stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
[QUOTE=Pelobs]Betaların pisliğini yiyecek beni dip temizliği yapmaktan kurtaracak bir çöpçü fln var mı :)[/QUOTE]
Betta pisliğini hiçbir balık yemez. Çöpçüler dibe düşen bettaların yemediği yemleri yerler. Yani çöpçü aslında dibi temizleyen bir balık değil. Yani düzenli dip çekimi şart. Betta işi emek işidir.
Teşekkür Edenler: [T]71239,blokurlu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 14:08
[QUOTE=gangrel1000]
1. Soru: Hayır gerekli değil betta labirentli balıktır ve solunumunu havadan yapar.
[QUOTE=Pelobs]Betaların pisliğini yiyecek beni dip temizliği yapmaktan kurtaracak bir çöpçü fln var mı :)[/QUOTE]
2. Soru: Evet yer, doğal ortamında bettalar sivrisinek ile beslenir ama ben kendi adıma sivrisinek ile beslemezdim. Yine de karar sizin.
3. Soru: Ayna tutunca kabarmaması, hasta olduğunu göstermez. Kaçma sebebi ortamına alışmamıştır, streste olabilir. Catappa yaprağı ile stresini azaltabilirsiniz. Loş ışık ve bol bitki de stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
[QUOTE=Pelobs]Betaların pisliğini yiyecek beni dip temizliği yapmaktan kurtaracak bir çöpçü fln var mı :)[/QUOTE]
Betta pisliğini hiçbir balık yemez. Çöpçüler dibe düşen bettaların yemediği yemleri yerler. Yani çöpçü aslında dibi temizleyen bir balık değil. Yani düzenli dip çekimi şart. Betta işi emek işidir.
[/QUOTE]
Çok Teşekkür Ederim. Şuan Tetra betta balık yemi kullanıyorum.C,E vitamini ve protein veriyordu sanırım yem kutusunu atmıştım. :) Birde kaliteli yem olarak Sera Mı Tetra mı Daha iyidir.?Daha önceden top şeklinde olan yemden kullanıyordum fakat tam olarak yiyemiyordu :) ağzına büyük geliyordu yem ile oynayıp aşaya düşüyorüyordu. Şimdi tozumsu bir yem kullanıyorum pasta üstüne koyulan renkli şekerler gibi ama biraz daha ufaklar. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 14:48
Ben Attison's Betta ve New Life Spectrum Betta formula tavsiye ederim. Bence piyasadaki en kaliteli yemler. Ayrıca su piresi ve artemia ile de desteklerseniz balıklarınızın güzelliğine güzellik katarsınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 15:33
Koyu renkli bettaların açık renkli olanlara göre daha dayanaklı, güçlü olduğunu duymuştum sizce doğru mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 15:43
Renk ile dayanıklılığın alakası olduğunu sanmıyorum. Mesela Bende bbeyaz super DT betta var onu çiftleştirmiştim ama o fazla yıpranmamasına rağman Black Fire bayağı yıprandı. Kuyruk erimesi başladı gerekli müdahaleyi ettim. Yani koyu renk dayanıklılık olsaydı siyah betta daha az yıpranırdı bu mantığa göre. Sanırım dayanıklılık genetik ve balığın ortamını beğenmesi ile alakalı olabilir. Tabi bakım da önemli bir etken.
Teşekkür Edenler: [T]220554,senfoni28[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 15:49
[QUOTE=gangrel1000]Ben Attison's Betta ve New Life Spectrum Betta formula tavsiye ederim. Bence piyasadaki en kaliteli yemler. Ayrıca su piresi ve artemia ile de desteklerseniz balıklarınızın güzelliğine güzellik katarsınız.[/QUOTE]
Tekrardan Teşekkür Ederim Vermiş Olduğunuz Bilgiler İçin. :)
İşte buda benim betam. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2012 20:42
Full Red Veil Tail maşallah gayet güzel bettanız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2012 15:15
[QUOTE=gssmartboy]Koyu renkli bettaların açık renkli olanlara göre daha dayanaklı, güçlü olduğunu duymuştum sizce doğru mu?
[/QUOTE]
UzamanTv de Duymuştum bende fakat Betalar için değil japon balıkları için geçerliymiş. Turuncu japon balıkları siyahlara göre daha çok yaşarlarmış. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2012 19:19
Abi bunu sen bizim sitedede paylaşmıştın :D çok beğendim ben bu yazıyı :D By Charlie BFC'den
Abi sen bu yazıyı daha önce BFC'de yazmıştın çok beğenmiştim şimdide beğendim :D
Abi sen bu yazıyı daha önce BFC'de yazmıştın çok beğenmiştim şimdide beğendim :D
+1 Çok Güzel !!! :D:D:D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir