Beyaz Benek ile Işığın İlişkisi


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 01:34
Özellikle deniz akvaryumundaki tang türlerinde beyaz benek sık rastlanan bir durum. Bunun dışında tetralar (özellikle kardinal), L vatoz serilerinin büyük kısmı gibi sıcak su balıkları ve labio gibi pulsuz balıklarda da çoğunlukla işler iyi giderken bile tek tük beyaz benek görülebilir. Bu durum kötü su şartları olduğunda bazen balığı öldürecek boyutlara bile ulaşabilir.

Daha önce de gözlemlediğim ancak tesadüf olarak gördüğüm bir durum defalarca tekrar edince iş kafamda tesadüflükten çıktı. Işık sürelerinde düzensizlik olduğunda veya zamanlayıcı (timer) ayarlanmayıp ışık tüm gün açık kaldığında balıklarda beyaz benek ortaya çıkıyor.

Balıkların da dinlenmeye ihtiyacı olduğu ve tüm gün açık kalan ışık veya düzensiz ışıklandırmada strese girip mukoza salgısını azaltacağı gerçeğini zaten biliyoruz. Onun dışında durumlar var mı açıkçası bunu merak ediyorum.

Beyaz benekler tabana düşüp burada bölünüp ardından akvaryuma yayıldığından beyaz benek olduğunda ışığı kapatmazdım. Böylece balıklar uyuyup dibe çökmez, üzerilerine fazla sayıda beyaz benek yapışamazdı. Ancak özellikle deniz akvaryumlarında gördüm ki ışık kapatmama olayı sağlam pullu, yem yiyen sağlıklı balıkları bile beyaz benekten nasiplendiriyor. Bu durumda ışık düzenini bozmamak en iyisi gibi.

http://www.fbas.co.uk/Velvet.html bu adreste velvet denen bir hastalıktan bahsediliyor. Oodinium olarak bilinir ancak tam oodinium da değildir deniyor. Beyaz beneğin 10'da 1'i boyda küçük ve fotosentez yapabiliyor. Tedavisinde akvaryuma girecek en küçük ışığın bile kesilmesi öneriliyor. Beyaz beneğin doğrudan fotosentez yapmadığı bilimsel olarak gayet açık ancak ışığın balığı zayıflatması dışında onu güçlendirici ne gibi etkileri olabilir? Suda serbest yüzen alglerle beslenebilir mi? Yoksa ışıkla beyaz beneğin doğrudan bir alakası yok mu?

Saygılar,

Beğenenler: [T]209035,Mehya[/T][T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 17:40

Refet burada aslında bahsi geçen ektoparazit Oodinium diğilmi( kadife hastalığı)? Ichthyophthirius multifiliis (beyaz benek) değil!

Yaptığım araştırma sonucunda edindiğim bilgileri aktarıyorum.
 
Oodinium'u bir balıkta tanımanız için onun ne olduğunu bilmeniz gerek öncelikle. Tatlı sularda yaşayan Oodinium limnectum bir Dinoflagellate'tır. Yani aslında okyanuslardaki plantonların grubundan parazitik bir algaedir. Zoologlar onu 'protozoa' ailesine dahil ediyorlar, buna karşılık botanistlere göre Oodinium bir 'algae'. İnce saç benzeri uzantıları olduğundan protozoandırlar, ancak yeşil klorofil pigmentleri nedeniyle daha çok algae olarak sınıflandırılırlar. Balığın en yumuşak dokusuna uzantılarını yerleştirir ve içinde bulunan renk pigmentleri vasıtasıyla ışığı kullanarak dokuyu yiyeceğe çevirir. Balığın en yumuşak dokusu solungaçlarının iç kısımları olduğundan parazit ilk olarak oraya yerleşme eğilimindedir. Birkaç günlük beslenme sonrasında uzantılarını çıkartıp tankın dibine düşer ve bir kist oluşturur.

Kistin içinde 250 veya daha fazla dinaspor oluşur,kist çatlar ve dinasporlar serbest yüzer safhaya geçip yeniden av aramaya başlarlar. Oodinium aracı bir canlı olmadan çoğalamaz, ancak yetişkin bir parazit türüne göre 28 saat ile 1 ay arası aracısız kendi başına yaşayabilir. Tüm yaşam döngüsünü (dinoflagellate-kist-dinospor safhaları) 6 ile 12 gün gibi uzun bir devrede tamamlar. Bu döngüde ilaca karşı en hassas safhası kistten çıkıp sebest yüzen dinosporlara dönüştüğü safhadır. Parazitler ilk olarak solungaçlara yerleştiğinden ilk belirtiler balığın enfeksiyon kaptığı 6-8 saat içerisinde sık nefes almaya başlamasıdır. Bir balığın normal nefes alıp vermesi dakikada 60-90 iken sık nefes alıp vermesi ile sayı dakikada 200-300'e çıkıyor.

  Beyaz benek ile karıştırılabildiği söylense de bu pek doğru değil. Beyaz benek beyaz kristal tuzu andırır, ve kistler genelde yüzgeçlerdedir. Oodinium sarıdır, kistler çok daha miniktir ve yüzgeçlerden önce vücutta büyük alanları kaplar. Oodinium'un akvaryumlara nasıl bulaşabildiği kesin olarak saptanamamıştır, fakat deneyimler gösteriyor ki, parazit özellikle nitrit-nitrat seviyeleri yükseldiğinde çoğalma eğilimi gösteriyor. Özellikle yavru tanklarında oodinium'a dikkat edin. Yavrularda çok yüksek ölüm oranlarına yol açabilir. Bunun dışında uzun süre soğuk suya maruz kalmış balıklarda ve uluslararası-yurtiçi nakil edilen balıklarda da oodinium'a çok sık rastlanıyor. İlk belirtileri olan sık nefes almayı fark etmeseniz bile sarı toz bölgeleri gördüğünüz an harekete geçin. İlaçtan önce akvaryumu her türlü ışıktan uzak tutun.

Oodinium parazitleri fotosentez yaparak beslendiğinden ilk olarak tankın etrafını koyu renkli bir kağıt ile kaplayarak ışığı kesin. Işık almayan bir köşeye balıkların durumunu izleme imkânı verecek bir pencere açın. Piyasada oodinium'u tedavi ettiğini belirten ilaçlar vardır. Asla deniz canlıları için hazırlanmış oodinium ilaçlarını satın almayın, çünkü tuzlu sulardaki oodinium (Amyloodinium ocellatum) bakır bazlı ilaçlar ile yok ediliyor ve bakır tatlı su balıkları için yüksek oranda zehirli bir madde. Piyasada satılan oodinium ilaçlarının özellikle formalin-malachite yeşili bir karışımdan oluştuğunu kontrol edin. Bulamıyorsanız kendiniz ayrı ayrı alacağınız formalin ile malachite yeşilini karıştırın. Yumuşak sularda 10 litreye 1 mg, sert sularda 10 litreye 2 mg seklinde en az 5 gün kullanın. İlk günlerde iyileşme belirtisi görseniz bile ilacı kesmeyin. Tüm hastlıklarda olduğu gibi filtre süngerini ve aktif karbonu çıkarın tedavi boyunca.

Formalin kullanırken sularınızın çok temiz olduğuna dikkat edin. Ayrıca tedavi boyunca ilaç kullanımından önce her gün en az  %20 su değiştirin, çünkü oodinium yukarıda belirtildiği gibi nitrit-nitratların varlığında ilerleme eğilimi gösteriyor. Tam iyileşme gördüğünüzde tedaviyi kesin, 1 hafta sonra tekrar 3 günlük bir tedavi uygulayın. Yukarıda belirtilen hiçbir ilacı bulamıyorsanız antibiyotik uygulayın. Ancak antibiyotiğin bakteriyel etkili değil daha çok parazitik etkili güçlü bir antibiyotik olmasına dikkat edin.

EnatiopuS2008-05-20 00:09:13

Beğenenler: [T]157688,Bekir Can[/T][T]209035,Mehya[/T][T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2008 00:31
Benim akvaryumumda bitkiler geldikten sonra yani 4-5 aydır neredeyse hiç kapanmayan ışık mevcut.Bu zaman zarfındada balıklarımda beyaz benek hastalığına rastlamadım.Bence hastalık için tüm şartlar oluştuktan sonra ışığın etkisi olabilir diye düşünüyorum.
Kanayan yaraya tuz basma olayı gibi yani.Smile
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2008 01:41

Selam!

Volkan bey zaten arastirmalarini bizle paylasmis.
 
Benim ekleyebileceklerim:
Hastaligin  ismi Piscinoodinium ve isiga gelince onu kapatmak sadece tatli suda fayda verir. Cünkü deniz akvaryumlarda bulunan bu parasit fotosentez yapmaz.
 
Saygilar...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2008 16:51
Aşmışınız hayran oldum bilgilere

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osmandiscusÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 4
osmandiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2008 14:16

paylaşım  için  teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.Cem GÜNLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 262
H.Cem GÜNLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 02:22
Kızım dünyaya geldiği günün ardından süt sarılığı denen bir biyolojik hastalığa yakalanmıştı.
Daha sonra öğrendikki halk dilinde süt sarılığı olarak bilinen bu hastalık,hemen her çocukta meydana gelebilen ve yüzdesi yüksek bir hastalık olduğu.
 
Fotosel diye adlandırılan,Eflatun (Mor gibi'de aynı zamanda) renkte bir gazlı lambanın altında yaşamını sürdürüyorlar serviste.
Üstelikte deri altında vuku bulan bu mikro biyolojik mikkropların vücuttan arındırılması sağlanıyor.
 
Konuya muhatap hayvan hastalığının'da tedavisinde, ışıkla yakından ilgili olduğunu,ancak renk konusunun bu hususta önemli bir faktör olduğunuda belirtmeliyim.
Refet ışığın kendisi ile değilde rengi ile ilgili bir gözlemlemede bulunmuş olsa idi umulur ki daha farklı bir tablo ile karşılaşacaktı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 03:08
Konuyla alakalı olarak daha önce forumda makale olarak yayınlanan melatonin hormonu hakkında bir araştırma yaptım bu hormon anladığım kadarıyla sinir sistemi gelişmiş tüm canlıların sahip olduğu ve beyin tarafından salgılanan mucizevi bir hormon ayrıca uzmanlar tarafından en aktif olduğu zamanın gece 23:00 ve sabah 05:00 saatleri arası olduğu belirtiliyor.
 
Dikkat çekici olan ise bu hormonun en yoğun ve etkin olduğu an ortamda hiç ışığın bulunmadığı karanlıkta gerçekleşiyor.
 
Hormonun vücuttaki etkileri ise hücre yenileme, bağışıklık sistemini güçlendirme, antioksidan etkisi olarak özetlenmiş.
 
Yani ışığın beyaz beneğe sebep olan unsura olan etkisinden çok melatonin hormonunun salgılanmaması sonucu balığın bağışıklık sisteminin devreye girmemesi ve mukozanın kendini onaramamasına sebep olduğu da ortaya çıkıyor diye düşünüyorum.
 
İlgili makale;
 
Saygılar,

Beğenenler: [T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demhatÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 138
demhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2009 00:27
Evet ali bey haklısınız benimde aynı durum mevcut oldu daha önce hiç ışıklanmam yoktu sadece oda ışığında bakıyordum sonra bir florasan taktım tabi akvar yumun görüntüsü güzelleşti fakat 2 senedir beslediğim balığım sürtünmeye başladı sanırım ışıktan kaynaklanan bakteriler şimdi ise ışığı kaldırmayı düşünüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bukotezoÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 129
bukotezoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2009 13:39
Bitkili akvaryumları olanlar içinde zaten yosun oluşumunda önüne geçebilmek için :  4-5 saat açık 2saat kapalı sonra tekrar 4-5 saat açık şeklinde ayarlanabilir ışıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanemreÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2009
İl: Sakarya
Mesaj: 11
hasanemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 15:54
Malesef buda demek oluyor ki dogal dengeyi bozuyoruz gunduz gunduzu gece geceyi yaşamalı balıklarımız... Nasıl nitratı nitriti dusunuyorsak ısıkda aynı onemde olmalı... Bendede vardı bu sorun cok mantıklı hemen dogal düzene geciyoruzzz:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matrixÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 58
matrixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 20:47

BİLGİLENDİRİLME İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ ! FAYDALI BİR PAYLAŞIM OLMUŞ EMEĞİNİZE SAĞLIK... :)

matrix2011-04-18 20:49:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa86Çevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 23
mustafa86Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 15:09
Merhaba...Benim akvaryumumdaki 2 makrakantamdan bir tanesinin yüzgeçlerinde ve kuyrugunda beyaz benekler oluştu.Bu beyaz beneklerden nasıl kurtulabilirim.Yardımcı olursanız sevinirim. Akvaryumumda malawi cikletleri ile birlikte besliyorum onlara zarar gelsin istemiyorum su sıcaklığının artılırması gerektiğini öğrendim bu diğer balıklara zarar verir mi?Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malibtrÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2010
İl: Konya
Mesaj: 5
malibtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2011 15:52
Su sıcaklığını aniden arttırmayın. Kademeli olarak artırın. Beyaz benek hastalığının nedenlerinden biri de sıcaklık değişimleridir. Benimde mpangalarım beyaz benek olmuştu. Metilenmavisi kullandım. Komple su değişimi yaptım. Bir miktar suya iyotsuz tuz katarak balıkları tek tek yıkadım. Yarım dakika falan tuzlu suda banyo yaptırdım. Ama bir kısmını kaybettim. hastalığı iyi kapmış olanlar ölüyor. Balığın direnci de önemli. Eğer hasta balık uzun süredir yem yemiyorsa, ki hastalıktan dolayı iştahsızlık oluyor, direnci düşüyor ve kaybedebiliyoruz. Bu iştahsızlığı erken farkedip önlem almak lazım.
Işık konusu da bildiğim kadarıyla hastalığı tetikleyicilerden biri. Ama en önemli durum, ısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir