Bina açısından 2 tonluk akvaryum sorun olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Zemin etüdü yapılması gerekiyor. 2 ton çok yüklü bir ağırlık. Günümüzdeki binaların taşıyabileceği bir yük değil (alçıdan sıva ve zeminde köpük kullanımına bağlı olarak), eski binalarda 25 cm lik demir zırhlı betonlar mevcut özellikle yığma binalarda. Binanız yeni ise bu iş için kurulmuş olan mühendisliklerden yardım alınız, ellerindeki aletlerle veya betonu inceleyerek buna karar verebilirler.
Çok aşırı bilgim olmasa da inşaat alanında basit bir usta kadar bilgimle bu kadar bilgi verebilirim.
Duvara değilde tam alt katta oturan kişinin kirişine yapılsa, kiriş taşır gibi geliyor bana.
Arkadaşlar 2 tonu hafife almayın. Bina çatılarını yapan kişiler çok iyi bilir 1-3 tonluk hafifleme için kremit yerine daha hafif malzemeler kullanılmaya geçilmiştir. İnşaat alanında bilgili arkadaşlar yorum yaparlarsa daha verimli olacaktır (Bahsedilen 2 ton yaygın değil noktasal bir yük bunu unutmamalı).
Bir arkadaşımızın dediği gibi sağlam kiriş üzerine yapılırsa herhalde sorun çıkmaz, ve binanın dış cephesinden ne kadar uzak o kadar iyidir.
binalarda taşıyıcı krişler bulunmaktadır bu girişler yük taşımak için oluşturulurlar ve binanın asıl yükü bunlar sayesinde zemine iletilir.
Yani zemine uygulanan basınç kesinlikle aynı olmayacaktır. Uzman onayı almadan yapılmamasında fayda var.
Arkadaşların dediği gibi kriş üzerine yapılırsa taşımada sorun çıkacağını sanmıyorum ama genede 2 ton büyük yük. Depremide düşünmek gerek. Deprem sırasında akvaryuma ne olduğunu görenler, suyun nasıl ileri geri salılım yaptığını bilirler. Büyük bir ağırlığın salınımı bina ila rezoransa girerse depremin etkisini artırabilir. Yada tam tersine deprem salınımınıda söndürebilir. Tamamen frekansların durumuna bağlı. Burç halifeden önceki dünyanın en yüksek binası thaipei101 buna benzer bir sistemle depreme karşı korunuyor. En üst katında büyük bir ağırlık salınım yaparak deprem dalgalarını söndürüyor. Yani küçümsencek bir etki değil.
Atlanan bir konu gerçekten kat yüksekliği... 2-3 kat bu yükü kiriş üzerinde tolere eder ancak günümüzde özellikle İstanbul da 10 katlı yaygın oldu. 4 ve üzeri katlarda 2 ton tehlike arz eder. Deprem anında yukarıdaki dostlarımızında dediği gibi salınımla uygulanacak basınç 2 ton olmayacak 4 ton ve daha fazlasını bulabilecektir. Bir çoğunun göz ardı ettiği bir olay ne yazıkki:(
Ben size daha farklı bir öneri sunacağım bilmiyorum beslediğiniz türler için uygun mudur tabi ki...
Akvaryumu duvara gömmek yerine (uzun vade de zaten değiştirmesi zor ve imkansız gibi) akvaryumu daha dar ve uzun yapınız. Mesele duvardan duvara olabilir, hem daha hoş duracağı kesindir(yeriniz olduğunu varsayıyorum). Bu sayede uygulanan basınç altta bulunan beton ve dolayısı ile kirişe yayılacak ve risk daha aza indirilecektir. Bir de duvardan duvara yaptırdığınızda odanın köşelerinde L şeklinde kiriş ve altında dikey kiriş olduğundan korkmadan kullanabilirsiniz. Duvarın deprem ve benzeri anlarda bir yüzünü desteğe alacağınsan sallantı azalır (zaten boyu uzun olduğundan kenarlardan sallanım yapamaz) ve sadece bir yüzü desteksiz kalmış olabilir. Böylece hacminizden vazgeçmemiş olabilir ve hatta biraz daha arttırabilirsinizde. O kadar uzun cam bulmak zor olur diye düşünürsenizde (haklısınız), iki parça camı ya ortadan yada üç parça camı orta bölüm büyük olacak şekilde birleştirebilirsiniz. Daha farklı bir fantazi yapacak olursak, bu uzun akvaryum içersine sert plastik sineklik tarzı malzemelerle üçe bölerek aynı su yapısında yaşayabilen 3 farklı tür(veya 2) keyifle besleyebilirsiniz.
Sadece bir fikir şu an aklıma geldi. Bu hobi zevk işi olduğundan zevkinize uygun olması da çok önemlidir baka kalırsa...