Bitkili Akvaryumda Aydınlatma
Birçok Hobicinin ortak sorunudur aydınlatma.Söz konusu bitkili akvaryumlar olduğu zamanda bazen haftalarca saatlerce günlerce araştırmamız gerekir.''Bitkili akvaryumda Aydınlatma''isimli forumda onlarca konu bulmak mümkün ama nedense tam çözülmüş bir sorun az rastlanır.Kimisi Konuyu açar günlerce kafa yorulur ama uygulamaya geçemez.Kimisi konuyu açar 1-2 ay sonra açtığı konuyu hatırlar yorum olmaz vs vs. Onlarca Hobici gibi benimde kendime göre problemim var.
Ne Olurdu bizimde böyle Aydınlatma sistemimiz olsaUzun lafın kısası Yardım arıyorum.Çok fazla Makale okudum kimisi sayfalarca kimisi kısacık ama ya o uzun sayfalarda kafa yorup daha çok kafam karıştı yada kısa yazılarda aradığımı bulamadım.Ne varki siz değerli akvaryum.com üyeleri var.
Derdim şudur.
70*25*37 Uzunluk*Genişlik*Yükseklik
75 Lt. Civarı Küçük ama sade bir bombeli bitkili akvaryumum var.
Yaklaşık 5-6 tür bitki 5-6 türden 30 kadar Balık barınıyor.
Bacopa
Saz
Crinum thaianum
Echinodorus bleheri
Sagittaria subulata
akvaryumumu 2 yıl önce Pet shoptan aldım.
İlk başlarda Mavi floresan vardı.Bitti ve beyaz aldım.Sadece 1 tane beyaz floresan ile devam ediyorum.Artık akvaryumun ışığı hem gözüme hemde çektiğim fotoğraflara çok kötü görünüyor.Ancak standart plastik kapak daha fazla floresan yerleştirmeme izin vermiyor.Bu yüzden kapağı modifiye etmek istiyorum.Yardımınızı bu iş için bekliyorum.14 yaşındayım ve bu yüzden fazla elektrik tesisatı işinden pek anlamıyorum.Kapağı yardımlarınızla Modifiye edip Balast T5 vs vs. gibi ekipmanlarla kullanmak istiyorum fazla kablo yığını olmadan kapağa koyulacak 1-2 düğme ile kontrol etmek 1-2 prizle 4-5 floresanı çalıştırmak istiyorum.
Akvaryumun üstü ve kapağın resimleri;
Kapağın iç kısmında kireç gibi birşey var orası ıslandığından dolayı silsemde bir süre sonra öyle oluyor.Belki bulaşık deterjanı gibi bir madde etki eder.
Kendime göre düşüncem şu yönde. Kapağın iç kısmına gelen büyük delikteki çıkıntıyı kesici bir alet ile kesip olabildiğince düz yapmak.Daha sonra akvaryum ölçüsünde cam kestirip camı kapağın iç kısmına yerleştirmek.Daha sonra Aliminyum folyo kaplayıp daha parlak yapmak.
En Sondada sizlerin yardımıyla elektrik tesisatını 4 tane T5 olarak düşündüm balast tır açma kapama tesisatıdır vs vs. Sizlerin yorumlarınızla önerileriniz ve görüşlerinizle hareket edip kapağın modifiyesini bitirmek istiyorum.
Şimdiden yardım eden etmeyen akvarist dostlarıma abilerime teşekkür ediyorum...
Saygılar.
.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür ederim :)
a=42 cm b=5 cm y=10 cm z=4 cm
Parça II : alpha=52 cm beta=9 cm gamma yı tam anlıyamadım ama kapağın yüksekliğiyse 0.5 cm
mevcut floresan Parça I deki a ekseninin oraya monte edili.
Yanlış anlamadıysam söylediklerinizi bu şekilde ölçtüm
Saygılar...
Aynı sorunu ben de yaşamıştım. İki alternatifim vardı:
1- Sylvania'nın 30 cm'lik florasanlarını kullanmak (grolux var ama diğer çeşitleri var mı, bilemiyorum)
2- Parça II olarak belirtilen bölümdeki x,y ve z ile gösterilen parçayı kesip, kapağın alt bölümünü kaplayarak (yani z ile belirtilen yüksekliği yok ederek) 45 cm'lik florasanlardan kullanmak.
Ben 2. seçeneği uyguladım. Eğer yardımcı olacaksa akşama fotoğraf ekleyebilirim.
Teşekkür Edenler: [T]176666,Müptela[/T]
Slyvania yı araştırdım ve istediğim uzunlukta 55 cm lik T5 Grolux ler var.Ama kapağa ancak dediğim şekilde modifiye edersem uygulayabiliriz.
Kapağa
2x 55 Cm T5 Grolux 24 W
1x 60 Cm T5 Grolux 28 W
3 floresan olarak bunları buldum kapağa uyabilecek.
Yanına birtane adaha Fotosentez i arttırabilecek bir floresan önerirseniz kapağı yavaş yavaş modifiye etmeye başlıyabilirim.
Slyvania nın tanıtım kitapçığındaki bulduğum floresanlar
buda eğer düşündüğüm gibi bir modifiye olucak olursa yapacağım kapak dizaynı floresanların yerleri
elektrik sistemi belli olsun diye kablo çizdim nasıl bağlanacağını bilmiyorum aslında
Bende de 1m lik plastik kapaklı akvaryum vardı aynı sorunu bende yaşamıştım. Plastik kapaklarda florasanı üstten koymak için bir yer yapılmış, orayı keserek çıkardım. Serdar beyin fotoğraflarındaki gibi. Yalnız ben florasanların altına gelen kısma alüminyum folyo değil de ayna kestirip silikonla yapıştırdım ve gayet güzel oldu.
Cam yapıştırıp üzerini alüminyum folyo ile kaplayacağınıza direk ayna yapıştırın.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Evet kısmen aynı bende Grolux düşünüyorum zaten T5
Grolux ve aquastar bence mantıklı olan seçim.
[/QUOTE]
teşekkürler Saygılar.