Bitkisel ve Hayvansal Yemler
Gerek kendi yaşantımızda gerekse de çevremizdeki canlılara bakarken sık sık yaptığımız bir beslenme yanlışı var. Örneğin Türk insanı olarak yemeğin yanında salata yiyoruz. Balıklarımıza da yem karışımı hazırlarken karideslerin yanına bol bol bitkisel; zengin lifli yemler ekliyoruz. Bu lifler kendileri çok çok az miktarda sindirildikleri gibi proteinleri de kendilerine bağlar ve dışkıyla atlmasını sağlar. Bu sebepten ötürü balığa verdiğimiz karides, midye, balık, kan kurdu gibi besinlerin vücuda alınıp faydalanabilen yüzdesi düşüyor. Bu yüzden önce hayvansal gıdalar ile yemleme, en aşağı 2 saat sonra ise (yapılacaksa) bitkisel yemleme yapılmalıdır. Bu yüzden pek çok ülkede salata saatleri yemek saatlerinden 1-2 saat ileridedir.
Saygılar,
Beğenenler: [T]193674,ZayaZ[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]21364,umitlee[/T][T]207636,berkayakkann[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]
+1: [T]21364,umitlee[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Evet beynimize sağ tıklayıp, Sözlüğe bunu da ekliyoruz. Ben bir süre karıştırarak vermiştim yemleri valla.Tetra bits in içine bolca spurilina ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bence uzun süre kuru yem vermek en önemli hatalardan birisidir,ama şuda bir gerçek ki kaliteli canlı yem bulmak çok zor , dostum gökhan ile beraber kanallardan az mı sinek larvası çıkarmıştık, hehe!
Bence akvaryuma ara sıra marul yaprağı veya ıspanak yaprağı atmak ve tubifex ile desteklemek yeterli olacaktır!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Refet bey su ürünleri fakültesinin yaptığı bir araştırma raporunda ( makaleyi düzenleyip ekleyicem) balıkların sindirim sistemlerinde yapılan inceleme sonucu bir çok bakteri bulunmuş. ( gerekli rakamlar ve isimler var şuan ofisdeyim) Sindirime yardımcı olan bu bakteriler iki grupda toplanmış sadece bitkisel proteinleri sentezleyebilen ve bitkisel&hayvansal proteinleri sentezleyen. Yani hiç bir balığın sindirim sisteminde sadece hayvansal proteinleri parçalayan enzimleri salgılayan bir bakteri bulunmuyor. Yani bu bakterilerin salıladığı enzimler ve bulundukları sindirim kanalı ayrı yerlerde olduğu için sadece kendi sentezleyecekleri maddeyi özümsüyorlar. Lifli gıdalar mide asidi içinde çok azparçalanıyor doğru yalnız selülozik gıdaların parçalanabilmesi için yani emilip yararlı hale gelmesi için pektin'e dönüşmesi gerekiyor bunu içinde uzun bir bağırsak kanalı ve yüzey alanı geniş bir ortama ihtiyaç duyuluyor ( örn= atlar, inekler) Bilinen en lifli yiyecekler arpa ve çavdar, hazırlanan yemin içine bunlar konulursa dediğiniz gibi bir durumun olması kaçınılmaz ama sarımsak, ( ev yapımı bekletilen yemle re karıştırılmasını tavsiye etmiyorum, taze ve mevcut yeme emdirilerek verilmesi daha uygun), ıspanak, marul gibi besin maddelerinin hayvansal proteinli yiyeceklerle karıştırılması yapılan bu araştırmaya göre ( sadece balıklar üzerinde) bir sorun yaratmıyor aksine bileşik yiyecekler enzim aktivasyonunu artırdığı için emilimi artırıyor. Daha detaylı olarak ileticem.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benim yıllardır balık beslemede uyguladığım yöntem şöyledir;
1-Balık türüne uygun yem seçimini yaparım.Yemler tek tür değildir.Bir çok yemi karıştırarak kullanırım.Bunların içinde bitkisel yem olmaz.
2-Haftada bir gün bitkisel yemleme yaparım.Bu günü belirlerim.
3-Haftada bir gün yemleme yapmam.Amaç sindirim sistemlerinin düzene girmesi,balıkların akvaryumu daha iyi tanıması ve yem seçmelerini önlemede denebilir.
4-Yemleme yapmadığım bu günlerde dip çekimi ve su değişimini yaparım.
Saygılar.
+1: [T]21364,umitlee[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Süleyman bey bende aynı şekilde dönüşümlü bir diet uyguluyorum ve haftada ve/veya ongünde bir aç bırakıyorum. Burda tartışılan konu aslında kısmen doğru, balık türleri ve beslenme dietleriyle değişiklik gösterip yanlışda. Bu konuyu genelden, türe indirgesek daha doğru bir yaklaşım olabilir.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Türlerin gereksinmeleri tabi ki farklılık gösterir.Benim burda bahsetmiş olduğum kendi uyguladığım yöntemdir. Refet Bey'in bahsetmiş olduğu durum da türlere indirilerek araştırılmalıdır tabi.
Balık beslenmelerinin değişiklik göstermesinde yanlış yoktur.Burda bitkisel ve proteinsel yemlerin eş zamanlı verilmemesi gerektiği vurgulanmak istenmiştir. Bir türün ne ihtiyacı varsa ona göre yem seçimi yapılmalı ve bu seçim kişisel görüşüm tek bir yem çeşidiyle sınırlı kalmamalıdır.Karışık beslenme seçimi protein-protein bu şekilde olmalıdır denilmektedir.Zaten benim uyguladığım yöntemde buna yakındır.Ve benim uyguladığım bu yöntem sadece kendi tecrubelerime ve bilgilerime dayanarak uyguladığım yöntemdir.Bilimsel olarak belkide yanlıştır.
Ciddi bir husus, tartışılması ve tür tür incelenmesi gerekmektedir.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir