Blue Zaire Mobaları ürettik
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2009 13:37
Murat Bey merhabalar... Blue Zaire Mobalarınız gayet güzel ve sağlıklı görünüyorlar... Balıkların akvaryum ortamında daha hareketli olması için ve renklerinin daha canlı görünmesi için uyguladığınız bir yöntem(ışık, yem. v.s.) var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2009 22:59
Merhaba,
Hemen hemen her frontosa hobicisinin canını sıkan " balıklar çok hareketsiz " yada " balıklar hep saklanıyor, taş kaya seyrediyorum" olayını ben hiç yaşamadım çünkü akvaryumumun nerdeyse dörtbir tarafı seyre açık ve yine nerdeyse herdaim ziyaretçisi mevcut. Geceleri hariç hiç yanlız kalmıyorlar, dolayıslada insana, etrafa, cam dışı hadiselere karşı hiç ama hiç tepkili değiller..
Aydınlatma; mavi/beyaz T5 54W*2 standart bir armetür ile sağlanmaktadır, yani öyle özel düşünülmüş tasarlanmış enteresan bir ekipman kullanmadım.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 01:39
MURAT Bey tebrik ederim ; gerçi konu açılım zamanı çok olmuş fakat başarınızı kutlar devamlılığını dilerim. Birçok üretici bu gibi özel ve güzel türleri gözlerden uzak üretmeye çalışır bende nasip olursa o şekilde yapmak isterim fakat sizden öğrenmek istediğim dörtbir yanı açık herdaim ziyaretçinin gördüğü izleyebildiği show akvaryum tabir ettiğimiz tanktamı bu olay gerçekleşti bilindiği üzere wild (F0) olan bu balıkların ortama adaptasyonu oldukça zaman alan bir konu yoksa size özel bir tanktamı ürettiniz ?
teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 22:37
Tebrik için teşekkür ederim. Mobalar hakkında ithalatlarından itibaren edindiğim her deneyim ve tecrübeyi bu başlık altında merak edip okuyanlar için yazdım önemli birşey gözlemledikcede devam ediyorum.
Adaşım Murat bey'in merak ettiği nokta sanırım daha önce yazılmıştı fakat hatırlatma babında tekrar bahsetmekte fayda var. Frontosa türleri olsun veyahut başka bir "wild" balık olsun, artık hepimizin aşina olduğu bazı adaptasyon prosedürleri vardır. Bunlar genel olarak biraz ılıştırma biraz alıştırmadır ve işe yaradığıda bir gerçektir. Bende bu balıklar için bu adaptasyonu biraz daha etraflı tutup, sık eleyip ince dokudum. Hatta bu konu için benden çok daha deneyimli olan Airfish-cichlids'in sahibi olan Thomas Möerschel'e danışdım, yardım aldım. Balıklar 9 erkek, 18 dişi olarak sağ salim elime geçti, basit birkaç işlemden sonra geçici tanklarına alındı. Bunlar birbirlerine bileşik çalışan, ortak trickle tankını paylaşan ikili bir set sistemdi. Tanklardan birine erkekleri diğerine dişileri yerleştirdim ve nerdeyse 2 ay hiç müdahalem olmadı. Hiçbir sıkıntı kalmadığına kanaat getirdikten sonra en çok beğendiğim domin erkek ile en pasif erkeği dişi tankına dahil ettim ki dişilerde tüp çıkarma tabir ettiğimiz üreme alametleri başlamıştı.
İlk üremeler bu 160*60*65h'lık tanklarda gerçekleşti, fakat ilerleyen zamanda kendim için ayırdığım balıklar halen aynı akvaryumda iki yıldır yaşamakta ve üremektedirler.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 23:24
Zamanında bende moba beslemiştim ama Murat Bey'in mobalarını görünce benimkilerin moba olmadığı kanaatine vardım...Bu arada balıklar hiç çekingen değiller aksine size ilgi bile gösteriyorlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2009 01:14
Sevgili Hakan'cım sen mobalara o kadar çok iltifat ediyorsun ki; balıklar ister istemez sana karşı ilgili oluyor ;)
Teşekkür ederim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2009 19:26
Merhaba Murat bey. Öncelikle sizi tebrikediyorum ve nece sağlık yavrular diliyorum( tabi darısı başımıza inşallah ). 420 lt lik tankımda 1e (28 cm) ve 4d (2 adet 25 cm 2
adet 22 cm) frontoza ble zaire Mpimbwe besliyorum. 25 cm' lik dişim
yaklaşık 3 hafta önce tüpçük çıkardı 1 hafta sonra ağzı doldu ancak 3
gün sonra yumurtalar yok oldu (o dönemde ağzını açamıyordu yem
almıyordu şimdi yem alıyor ve normal solunum yapıyor) ama tüpçük
eskisinden daha bariz bir şekilde hala dışarda. Bu arada erkekten de
sonderece çekiniyor ve kaçıyor. Problem nerede olabilir? Tavsiyeniz
nelerdir? Yardımcı olursanı çok sevinirim....(Beslenmelerine ek olarak; dana yüreği, ıspanak,bezelye, havuç, somon balığı, sarımsak ve sprulina karışımı veriyorum. Su sıcaklığı 28C)
|
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2009 15:49
Merhabalar farklı başlık açmak istemedim burdan sormak istedim ben moba tankında dekoru
baca tuglalarıyla yapmayı düşünüyorum herhangibir salınım yaparmı suya ilerleyen zamanlarda
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2009 14:21
Herkese Merhaba
Yusuf bey bilindiği üzere ağzı dolu dişiler belli başlı nedenlerden dolayı yumurtalarını atar yada yutarlar; mesela su kaliteniz kötüdür yada yeterince iyi değildir dolayısıyla yumurtalarda bozulma olmuştur, veyahut erkek balığınız yeterince performans göstermemiştirde yumurtalar döllenmemiştir, yumurtalar 4 günlük evreye ulaşmamıştır, ki bu süre nerdeyse yumurtaların hareketlenmeye başladığı ana kadar geçen süredir, anne bu aksiliği sezip doğası gereği hareket etmiş olabilir. Üçüncü bir seçenek ise tankınız yeterince büyük değildir, dekorunuz dişilerin barınacağı şekilde dizayn edilmemiştir, erkek aşırı agresiftir ve ağzı dolu dişiyi hırpalayarak yumurtaların zayina sebep olmuştur fakat sorun bu olsaydı sanırım sizde fark ederdiniz. Son olarak dişiniz annelik iç güdüleri zayıftır; aç gezip anne olacağına, tok gezip mutlu olmayı yeğliyor olabilir. Tüm bu fikirlerim olası aksiliklerdir, bence bunlara yoğunlaşmadan önce, nerdeyse ağızda kuluçka yapan her cichlid türünün dişilerinde sıkça görülen "ilk bir iki batım yumurtanın %99" ziyan olacağı fikrine saygı duyup sabır, göstermektir.
Beslenme sıklıkları ve muhteviyatları hakkındaki fikirlerimi bu başlığın önceki sayfalarında yazmıştım, başlığın verimliliğinin akıcılığını bozmamak adına müsadenizle yinelemeyi gerekli
görmüyorum. Değişen hiçbirşey yok ne yazdıysam aynen uyguluyorum. Yegane tavsiyen hep sabırlı hep özenli bakımdır.
Mert arkadaşım; kullanmayı düşündüğün tuğla, biriket, mahya, kiremit v.b. topraktan imal edilerek pişirilmek suretiyle hazırlanmış ürünlerin kullanımında hiçbir sakınca görmüyorum, ama kesinlikle katılmıyorum. Zira her cichlid türünün ırkına mahsus yuva edinip, üreme seromonilerinin olduğunu fakat üreme için herhangi bir mahremiyet ihtiyacı içinde olduğuna inanmıyorum. Gözlem ve tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki frontosalar daha doğrusu wild mobalar üremek için taştan tuğladan yuvalar tercih etmiyorlar dahası iki tonluk akvaryumlarının içinde 400kiloluk kayaların oluşturduğu birkaç mağaracığı kullanmaktansa zeminde kumun göbeğinde sanatlarını icra ediyorlar.
Kaldı ki görsel olarakta hiç ama hiç hoş bir görüntü değildir, akvaryum içindeki tuğlalar. Affınıza sığınarak yazıyorum ben bu olayı inşaat molozuyla deniz doldurup sahil oluşturmaya benzetiyorum.
Kendimde boş vakit buldukca derz dekor işleriyle uğraştığım için biliyorum, Bülent arkadaşın tavsiye ettiği sıvama faydalı ve şık bir detay olsada ben yine bunu tuğla vs üzerinde uygulayıp kötüyü makyajlamaktansa, baştan yeni bir şeyler tasarlamanın taraftarıyım.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2009 21:21
Mobayı ne zaman görsem apayrı bir aleme gidiyorum. O derinlikten onca tehlikelere rağmen çıkartılan bu kıymetli canlıların memleketimizde üretilmesi benim için gurur kaynağı. İmkanlarım el verirse bir gün mutlaka edineceğim türlerden.
Tebrikler Murat abi, tebrikler Aquamania...
Tebrikler Murat abi, tebrikler Aquamania...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir