Bu Akvaryumda Discus Beslenir mi?


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 08:16
Kaan, bu son yazının üzerine ilgi çekecek bir yazıyı burada paylaşayım dedim.
Yazının son kısmında yer alan "Skinner ve Güvercinleri" bölümünün özellikle okunmasını öneriyorum.

http://www.akvaryum.com/forum/hobide_yanlis_bilinenler_ve_ezbercilik_k385655.asp



-------------------------------------------------------------------------------------------
Yazdığımla ilgili referans noktası olan Kaan Erdal'ın mesaj silinmiş.
Dolayısıyla benim mesajım da havada kalmış... Mutsuz
Referansın özü "doğru" ve "yanlış" kavramlarının ne olduğu ve bunların nasıl geliştiği ile alakalıydı.
Burada ise discusla ilgili doğru-yanlış kavramlarına ithafen paylaşmıştım.
------------------------------------------------------------------------------------------- kgurkan2010-07-12 13:16:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 10:39
[QUOTE=cystein] Söz konusu balık Discus olduğunda neden her şey farklılaşıyor anlamayamıyorum. 6 aydır discuslarla ilgili araştırma yapıyorum. Henüz besleme aşamasında değilim ama teorik araştırmalarımı göz önüne alarak bu konuya bir kaç fikir yazma hakkını kendimde görüyorum.

Malawi chicled'i besleyecek kişilere akvaryum suyuna salınım yapacak kum ve taşlar koyması ve mağaralar oluşturması önerilirken Amazon'da taşkın sahalarında veya taşkın artığı havuzlarda yaşayan Discus söz konusu olunca neden cama cam önerilir? Bu hayvanların doğal ortamları köklerin, bitki parçalarının ve envai orman birikintisinin bulunduğu çok da akıntılı olmayan sular. Bitki artıklarının çürümesi nedeni ile pH düşük, ortam loş, su hafif kahverengi çay renginde, sanırım çok kişinin temiz su kavramına aykırı düşecek derecede çöküntü taşıyan sular bunlar. Bu hayvanlar belki de milyonlarca yıldır bu şartlarda yaşıyor, büyüyor ve ürüyor. Sanırım bulundukları ortamda sıcakkanlı hayvan sakatatı bulma ve yeme şansları da pek yok.

Kendinize sormanız gereken soru bence hangi çeşit akvaryumda discus beslemenin size görsel zevk yaşatacağı değil. Sormanız gereken asıl soru bu hayvanları kendi görsel tatmininiz için bir meta gibi mi kullanacağınız yoksa onların habitatını elinizden gelen en iyi şekilde taklit ederek onların dünyasını tanımaya mı çalışacaksınız?

Şu aralar yabancı bir kaynaktan "Amazon flooded forest" ve Amazon acid pool" biyotoplarını araştırıyorum. Bu habitatların özelliklerini öğrenmeye çalışıyorum. Çok ilginç bilgiler var. Umarım bu araştırmayı bir makale haline getirip burada paylaşabilirim. Örneğin discusları kırmızı et ile beslemekte bu kadar ısrar ederken (ki bu tür omnivor), piranaların bile taşkın zamanlarında uygun meyveleri tükettiğini bilen azdır sanırım. Suyun sıcaklığı 30 dereceden az olmamalı bilgileri tekrarlanırken yağış sezonunda su sıcaklığındaki ufak düşüşün tetraların üremesini tetiklediği de çok bilinen bir bilgi değil.

Çok tepki çekeceğimi biliyor olsam da dayanamayarak yazdım.

Saygılarımla..
[/QUOTE]
 
Bedrettin Bey, yazdıklarınız ilk okuduğunuz zaman kulağa çok hoş geliyor. Bunlar hobiyi yıllarca yapmış akvaryumu bilen, balığı bilen, bitkiyi bilen, suyu bilen bir kişinin en sonunda özlemini duyduğu, kurmak istediği bir sistemdir.
 
Ama daha hobiye yeni girmiş kardeşlerimiz var onların bilgileri şu an için sizin anlattıklarınızı uygulamaya ve bu sistemi götürmeye yetmez. Onun içinde discusun en rahat, en sıkıntısız şekilde besleneceği ve bu süreçte de öğrenileceği için cama cam akvaryum öneriliyor. Yani aslında bir başlangıç, bir geçiş akvaryumu diyebiliriz. İlerleyen zamanda tecrübeniz akvaryum ile ilgili her konuda arttığı zaman tabiki zaman içinde böyle bir biyotop hazırlamak her discus besleyenin hayalidir. Yani forumda arkadaşlar şunu unutuyorlar herkese kendi bilgileri düzeyinde anlatıyorlar. Ama daha yeni arkadaşlar A'yı bilmiyor. Siz şu romanı okuyun diyorlar.
 
Yazınızın bir yerinde "Bu hayvanların doğal ortamları köklerin, bitki parçalarının ve envai orman birikintisinin bulunduğu çok da akıntılı olmayan sular. Bitki artıklarının çürümesi nedeni ile pH düşük, ortam loş, su hafif kahverengi çay renginde, sanırım çok kişinin temiz su kavramına aykırı düşecek derecede çöküntü taşıyan sular bunlar." yazmışsınız.
 
Siz amazondaki o çay rengindeki suyu temiz değil diyemi nitelendiriyorsunuz? Bedrettin Bey, Amazon'da discusun üstüne değen bir damla su bir daha değmez. Discus Live dergisinin yaptığı Amazonun çeşitli bölgelerinden alınan su numunelerinde su değerleri AMONYAK 0 - NİTRİT 0 - NİTRAT 0 'dır. Bu su içtiğimiz Erikli su ile aynı değerlerdir.
 
Birde "Sanırım bulundukları ortamda sıcakkanlı hayvan sakatatı bulma ve yeme şansları da pek yok." demişsiniz.
 
Tabiki yok. Amazonda dana yüreğini bulamazlar. Ama ona eş değer onlarca canlı kurt ve küçük su böcekleri yerler. Bunların hepsi onlar için müthiş bir hayvansal protein kaynağıdır. Bizim discuslarda Dana Yüreği önermemizin sebebi ülkemizdeki Tubifex gibi pis bir kaynaktan toplanan mikroplu, her türlü bakteriyel ve viral enfeksiyonu barındıran canlı kurdu vermemek için bir temiz protein kaynağı olan Dana Yüreği'nin eşsiz besleyiciliğidir. Tabi bir çok arkadaşımıza bu yemi yapmak zor geldiği için hastalık kaynağı Tubifex'i discuslarına vermek kolayına gelir. Daha sonra ne mi olur ? Discusum karardı ? Discusum köşeye çekildi beyaz dışkı yapıyor ne yapmalıyım? gibi bir çok sorunla  karşı karşıya kalırlar. Tubifex verilen discuslar belirli aralıklarla ölürler. Kimse Tubifex'ten olduğunu anlamadığı için herkes bir sebep bulur ve kendini rahatlatır.
 
Ayrıca piranhaların meyve yediğinden bahsetmişsiniz. Discuslarda vahşi ortamda belirli dönemlerde meyve yiyorlar. Ama ben ne doğadan yakalanmış discusların, nede kendi ürettiğim discuslarımın meyve yediğini görmedim. Ülkemize vahşi discuslar geliyor  bunların meyve yemesini beklerseniz hepsi açlıktan ölürler.
 
"Kendinize sormanız gereken soru bence hangi çeşit akvaryumda discus beslemenin size görsel zevk yaşatacağı değil. Sormanız gereken asıl soru bu hayvanları kendi görsel tatmininiz için bir meta gibi mi kullanacağınız yoksa onların habitatını elinizden gelen en iyi şekilde taklit ederek onların dünyasını tanımaya mı çalışacaksınız?"
Size de tavsiyem discusa başlayacaksınız önce cama cam akvaryum'da pratik yapın yani discusu besleyin ve tanıyın, tecrübe kazandıktan sonra Amazon biyotop'u hazırlayın. Discus öyle bir balıktır ki ezber bozdurur. Bir gün üretimhane'ye de beklerim. İnanın bütün teorileri unutursunuz. Discusta nereye geldiğimizi görürsünüz.
 
Yazınızın başında da belirttiğiniz gibi teorik araştırmalarınızı yazmışsınız. Ama iş pratiğe geldiği zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
 
Saygılarımla,
Mert_Taşkıran2010-07-12 10:42:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 11:16
Yazıma yorum yazan herkese teşekkür ediyorum. Mert Bey; anlaşılamadığım veya yanlış anlaşıldığım noktaları sizle paylaşmak isterim.

"sanırım çok kişinin temiz su kavramına aykırı düşecek derecede çöküntü taşıyan sular bunlar." cümlesinde sizinle aynı bilgiyi vermek istedim aslında. Temiz su nedir sorusuna zihinlerde verilen cevabın gerçekle ilgisizliğini belirtmek istemiştim ben de. Aslında dikkat çekmek istediğim şey aynen sizin söylediğiniz şeydi. Nitratın neden 0 olduğunu ise bu hayvanların yaşadığı ortamdaki muazzam denge açıklar. Bakteriler, çürükçüller, bitkiler, hayvanlar hepsi bir arada büyük bir döngünün parçası olarak bu dengeyi kuruyorlar. Cama camda hiç bir zaman kuramayacağınız size tabiatı hissettiren denge..

Discusların nasıl besleneceği konusunda çok bir şey söylemek istemem. Ancak Tubifex ile discus besleyin gibi bir iddiada bulunmuşum gibi bir hava yaratmanıza da izin vermek istemem. Ben yazımda discusları şununla veya bununla besleyin demedim. Ancak bu hayvanlara dana yüreği vermeyi doğru bulmuyorum. Bulundukları ortamda beslendikleri böcek, çürükçüller gibi küçük hayvanlarla dana yüreğini bir tutmak da bilime aykırı olur. Bu kırmızı et ile beyaz eti birbiri ile eşdeğer tutmak gibi bir durum. Taşıdıkları aminoasit, kolestrol, vb. bir çok madde farklı. Bir böcek ile dana yüreğini eşdeğer görmek benim mantığımla bağdaşmıyor özür dilerim. Ayrıca bu hayvanların neden otçul beslenebileceğini kabul edemiyoruz onu da anlamıyorum. İnek gibi tonluk hayvanlar o kilolara ve boyutlara bitkisel beslenerek erişiyor. Bitkiler dünyamızdaki tüm proteinlerin temel kaynağı neticede. Biyoloji konusunda mesleki olarak bilgi sahibi olduğumu da belirtmek isterim..

Meyve yedirenler olduğunu biliyorum, ben bunu becerirsem sizlerle de paylaşırım.

Bir işi el yordamı (deneme/yanılma) ile yapmayı hiç bir zaman sevmemişimdir. Bu nedenle akvaryumu doldurup içine discus atmak yerine 6 aydır araştırıyorum. Bilgi topluyorum. Elbette pratik sırasında, ne kadar teorik bilgi de edinsem cevap bulamayacağım sorunlarla karşılaşabilirim. Bilgim ne kadar çok olursa bu tip sorunları o kadar azaltabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca burada söz konusu olan şey hayat. Bir hayvanın hayatı ile oyun oynayıp el yordamı ile onun hakkında tecrübe edinmek fikri bana ters geliyor.

Bu güzel hayvanları tabii ortamlarına en yakın ortamda beslemek istiyorum. Eğer böyle beslemeyeceksem hiç beslemeyeceğim.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 13:41
   Mert hocam, insanlara hitap şeklinizi, alçak gönüllülüğünüzü ,kibarlığınızı ve iyi bir discus sever olmanızı her zaman takdir etmişimdir. Sağolun eksik olmayın.   Saygılar sunarım. 
      
        Sizin olduğunuz yerde bana çok söz düşmez fakat yaştan kurtarıyorum müsadenizleTebessüm 
   
       Discusu yaşatabilmek adına doğal ortamını taklit edilmesinin gerekliliği her zaman vurgulanır.
 Yapıla bilirse doğrusu budur. Sadece discus için değil diğer canlı türleri içinde yapılabilirse çok iyi olacaktır.
     Akvaryumlarımızda discus doğal ortamını oluşturalım oluşturmasınada peki nasıl? Tonlarca asidik PH sı 5- 5.5 olan ve iletkenliği nerdeyse sıfıra yakın olan yağmur suyunu nerden bulup getireceğiz. Discus ufak böcekleri ve belkide yosun parçalarını ve otları yiyormuş, bunları nerden bulacağız.
     O halde ne yapmamız lazım kendisine yeter döngüsü oturmuş bir bitkili discus akvaryumu oluşturalım ve yürek kesinlikle olmaz onun yerine kuru yemle besleyelim. Daha sağlıklı olurDil%20Çikarma
     
      Arkadaşlar, amaç discusa sağlıklı bakabilmekse doğrusunun bu olmadığı yıllardır denenmiştir. Bundan 5-10 yıl öncesine kadar zaten uygulama bu yöndeydi ve discuslar yaşatılamıyordu yavru alma hiç olmuyordu. Bu işi tecrübe eden insanlar doğrusunun bu olmadığını saptadılar.
 
        Her defasında amozonda bitkiden bahsedilir. Amozon discus videolarını inceleyin amozonda discusun yaşadığı bölgede  söylenildiği gibi bitki olmadığını suda sadece ağaç gövdeleri yağmur suyundan dolayı sararmış su olduğunu göreceksiniz.
       Ve bukadar suyu yumuşatmaya ne ağaç nede bitki yetebilir. Bunun bir tek sebebi var yağışın fazla olması ırmakta yağmur suyunun olmasıdır.
                Evet çok güzel olur, bitkili güzel bir akvaryum ve içerisinde rengaren salınım yaparak gezen discuslar. Fakat herşey hayal edildiği gibi olmuyor. Bu iş bilgisayar ortamındaki gibi sanal olmuyor. Öncelikle uygulama gerekiyor.
        
              Mert hocamında değindiği gibi bu işe yeni başlayacak arkadaşlar discuslar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra diledikleri gibi ve istedikleri akvaryumda bakmaları en doğrusudur.
       Saygılarımla...
 
 
 
    
 
Mert_Taşkıran2010-07-14 10:30:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 13:58
[QUOTE=cystein]Yazıma yorum yazan herkese teşekkür ediyorum. Mert Bey; anlaşılamadığım veya yanlış anlaşıldığım noktaları sizle paylaşmak isterim.

"sanırım çok kişinin temiz su kavramına aykırı düşecek derecede çöküntü taşıyan sular bunlar." cümlesinde sizinle aynı bilgiyi vermek istedim aslında. Temiz su nedir sorusuna zihinlerde verilen cevabın gerçekle ilgisizliğini belirtmek istemiştim ben de. Aslında dikkat çekmek istediğim şey aynen sizin söylediğiniz şeydi. Nitratın neden 0 olduğunu ise bu hayvanların yaşadığı ortamdaki muazzam denge açıklar. Bakteriler, çürükçüller, bitkiler, hayvanlar hepsi bir arada büyük bir döngünün parçası olarak bu dengeyi kuruyorlar. Cama camda hiç bir zaman kuramayacağınız size tabiatı hissettiren denge..

[/QUOTE]
 
Bedrettin Bey, bu büyük dengenin parçaları tabiki bakteriler, çürükçüller, bitkiler ve hayvanlardır. Ama bu denge sadece bunlarla olsa Amazon koskaca bir bataklık olurdu. Burada esas dengenin baş mimarı muazzam yağan yağmurlar'dır. Suyun bu kadar temiz olması birinci derecede buna bağlıdır. Cama cam akvaryumlar'da da aslında su değişimleriyle bunu taklit etmeye çalışıyoruz.
 
[QUOTE=cystein]
Discusların nasıl besleneceği konusunda çok bir şey söylemek istemem. Ancak Tubifex ile discus besleyin gibi bir iddiada bulunmuşum gibi bir hava yaratmanıza da izin vermek istemem. Ben yazımda discusları şununla veya bununla besleyin demedim. Ancak bu hayvanlara dana yüreği vermeyi doğru bulmuyorum. Bulundukları ortamda beslendikleri böcek, çürükçüller gibi küçük hayvanlarla dana yüreğini bir tutmak da bilime aykırı olur. Bu kırmızı et ile beyaz eti birbiri ile eşdeğer tutmak gibi bir durum. Taşıdıkları aminoasit, kolestrol, vb. bir çok madde farklı. Bir böcek ile dana yüreğini eşdeğer görmek benim mantığımla bağdaşmıyor özür dilerim. Ayrıca bu hayvanların neden otçul beslenebileceğini kabul edemiyoruz onu da anlamıyorum. İnek gibi tonluk hayvanlar o kilolara ve boyutlara bitkisel beslenerek erişiyor. Bitkiler dünyamızdaki tüm proteinlerin temel kaynağı neticede. Biyoloji konusunda mesleki olarak bilgi sahibi olduğumu da belirtmek isterim..

Meyve yedirenler olduğunu biliyorum, ben bunu becerirsem sizlerle de paylaşırım.

[/QUOTE]
 
Bedrettin Bey, discusların otçul olduklarına nasıl kanaat getirdiniz bilmiyorum. Ama discuslar doğasında kurtçuklar ve böceklerle beslenir sadece sular yükseldiği zaman küçük meyvelerdende yediği biliniyor. Ama erişkin boya gelene kadar besin diyetinin içinde meyve sadece %10'unu oluşturur. Doğasında bile çok az bitkisel beslenen bir canlıyı neden bitkisel beslenmesi gerektiğini savunduğunuzuda ben anlamıyorum. Ayrıca işim Et Sanayisi madem Büyükbaş hayvanlarla ilgili örnek verdiniz bende size bir örnek vereyim. Avrupa'da Besi Danaları'na daha çok kilo yapsın diye suni yemlerin içine hayvansal protein alsın diye (kemik unu) katıyorlar. Bu da Besi Danaları'nın çok killolu olmasını sağlıyor. Ayrıca işinizin Biyoloji olduğunu söylemişsiniz, her canlıda en fazla hücre bölünmesinin, en az toksik ortam ve canlılının genetiğine bağlı olarakta hücre bölünmesini en uygun yem ile mümkün olduğunu sizde çok iyi bilirsiniz.
 
[QUOTE=cystein]
Bir işi el yordamı (deneme/yanılma) ile yapmayı hiç bir zaman sevmemişimdir. Bu nedenle akvaryumu doldurup içine discus atmak yerine 6 aydır araştırıyorum. Bilgi topluyorum. Elbette pratik sırasında, ne kadar teorik bilgi de edinsem cevap bulamayacağım sorunlarla karşılaşabilirim. Bilgim ne kadar çok olursa bu tip sorunları o kadar azaltabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca burada söz konusu olan şey hayat. Bir hayvanın hayatı ile oyun oynayıp el yordamı ile onun hakkında tecrübe edinmek fikri bana ters geliyor.

Bu güzel hayvanları tabii ortamlarına en yakın ortamda beslemek istiyorum. Eğer böyle beslemeyeceksem hiç beslemeyeceğim.

Saygılarımla..
[/QUOTE]
 
Bedrettin Bey, bizde sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. 20 yıllık tecrübemi sizlerle paylaşıyorum. Sizin şu an yaşadıklarınızı yaşayan ve şu an mükemmel discusları olan yüzlerce hobici arkadaşımız var. Ama hepsi bir tecrübenin sonunda bir yerlere geliyor. İnanın 6 ay değil 6 sene bilgi toplasanız, sizinde dediğiniz gibi tabiki bir kulak dolgunluğu olacak ama bir çok sorunla karşılaşacaksınız. İşte bunu anlatmaya çalışıyorum bu sorunları cama cam'da tecrübesizken halletmek daha kolay olur, tecrübe edinince istediğiniz biyotop'u kurarsınız. Bir canlının hayatı tabiki çok önemlidir. Bizde diyoruz ki bu canlının hayatı sizin için de önemli ise cama cam akvaryum ile başlayınki sorunları daha az yaşayın ve yaşadığınız sorunları daha kolay atlatın. Ama yine de söylüyorum hangisinden keyif alıyorsanız o şekilde yapın; yaşayacaklarınız sizinle alakalı, tercih sizin. Kolay gelsin.
 
 
Saygılarımla,
Mert_Taşkıran2010-07-12 14:04:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 14:14
Mert Bey,

Bu konu hakkında farklı düşünüyoruz o kesinlikle anlaşılıyor :) Bu nedenle daha çok tez sunmanın gereği yok. Ancak bir hatayı daha düzeltmek isterim. Ben discuslar otçul (yani herbivor) demedim. Ben discuslar omnivor (yani hem etçil hem de otçul) dedim. Sanki discuslar otçul demişim gibi bir durum oluşmasını istemem. Discusları sadece bitkisel besinler ile besleyin de demedim.

Bilahare büyük baş hayvanlara bahsettiğiniz tip manüplasyonlar yapılması yüzünden sanırım eskiden bu hayvanların etlerini yerken aldığımız lezzeti alamıyoruz..

Saygılarımla..
cystein2010-07-12 14:16:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 14:44
Mert Bey,

Öncelikle tanışma ve üretim ortamınızı görme fırsatı imkanımız olmadı. Uygun zamanda gelip görmek ve karşılıklı olarak bazı fikirleri paylaşmak daha uygun olabilir.
Bazı konulara açıklık kazandırmak için soracağım.
* Cama cam akvaryumlar esasen üretim için değil midir?
* Bitkili akvaryumda sağlıklı şekilde discus bakılamaz mı?
* Bitkili akvaryumda üretim yapılamaz mı?
* Bitkili akvaryumda bakma zevki ile balığın yanık kalma riski arasında seçim gerekse hangisi önemlidir?
* Discuslarda dana yüreği ile yapılan yemler olmazsa olmaz mıdır?

* Sizin bitkili discus akvaryumlarınız var mı?

Son sorum hariç diğerlerinin cevaplarını bilsem de konuyu daha belirleyici noktaya getirecek sorular diye düşünüyorum. Sonuncusunu gerçekten öğrenmek için sordum. Kısmet olur da görüşebilirsek canlı olarak öğrenirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 14:50
Bedrettin Bey, [QUOTE=cystein] Ayrıca bu hayvanların neden otçul beslenebileceğini kabul edemiyoruz onu da anlamıyorum. İnek gibi tonluk hayvanlar o kilolara ve boyutlara bitkisel beslenerek erişiyor. [/QUOTE] bu söz sizden alıntıdır.
 
Discus besleme konusunda yıllarca büyüttüğüm binlerce discus ve tecrübeler sonunda en doğru beslenme şeklinin günde 4 kez Dana Yüreği veya (Dondurulmuş Blood Worm) ve  1 kez Kuru Yem olduğu sonucu çıkmıştır. Tabiki kuru yemlerle veya bitkisel proteinli mesela Tropical'in Sprilunalı yemi gibi besinlerlede discus beslenebilir. Ama istenilen büyüme hiçbir zaman gerçekleşmez yani fanteziden öteye gitmez.
 
Büyükbaş hayvanlar için verdiğim örnekte, siz İnek örneği verdiğiniz için bitkisel protein yerine, hayvansal proteinin hücre bölünmesinde daha etkili olduğunu söylemek istemiştim. Konumuz discus olduğu için lezzet konusuna hiç girmedim.
 
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 15:29
[quote]Örneğin discusları kırmızı et ile beslemekte bu kadar ısrar ederken (ki bu tür omnivor), piranaların bile taşkın zamanlarında uygun meyveleri tükettiğini bilen azdır sanırım.[/quote]

Bu alıntı da benden.

Söylediğim gibi bu konuda daha çok tartışmamız bizi bir yere taşımayacak.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 16:18
Cama cam akvaryumları ticari üreticilerin balık üretmek için kullandıkları bitkili sistemlere göre basit, az riskli sistemlerdir. Yeterli deneyimi olmayan acemi hobicilerin bitkili discus denemelerinde tecrübe eksikliği sebebiyle discusları yakmaları da olumsuz örnekler teşkil etmiş ve diğer hobicileri cama cam akvaryumlara (daha doğrusu tanklara) yönlendirmiştir. Cama camın bana göre tek avantajı hastalık durumunda ilaçla müdahale yapılabilmesidir...
freeasabird2010-07-12 17:51:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 13:27
[QUOTE=kgurkan]Mert Bey,

Öncelikle tanışma ve üretim ortamınızı görme fırsatı imkanımız olmadı. Uygun zamanda gelip görmek ve karşılıklı olarak bazı fikirleri paylaşmak daha uygun olabilir.
Bazı konulara açıklık kazandırmak için soracağım.
* Cama cam akvaryumlar esasen üretim için değil midir?
* Bitkili akvaryumda sağlıklı şekilde discus bakılamaz mı?
* Bitkili akvaryumda üretim yapılamaz mı?
* Bitkili akvaryumda bakma zevki ile balığın yanık kalma riski arasında seçim gerekse hangisi önemlidir?
* Discuslarda dana yüreği ile yapılan yemler olmazsa olmaz mıdır?

* Sizin bitkili discus akvaryumlarınız var mı?

Son sorum hariç diğerlerinin cevaplarını bilsem de konuyu daha belirleyici noktaya getirecek sorular diye düşünüyorum. Sonuncusunu gerçekten öğrenmek için sordum. Kısmet olur da görüşebilirsek canlı olarak öğrenirim.

[/QUOTE]
 
Merhaba Köksal Bey,
 
Kapımız dostlara her zaman açıktır, hafta arası ancak 18:00 'den sonra üretimhanede oluyorum, yoğunluğum fazla oluyor. Hafta sonu için buyrun beklerim.
 
Aslında sorularınızın cevabı yukarıda mevcut ama bu nazik yaklaşımınız için tekrarlayayım.
 
* Cama cam akvaryumlar esasen üretim için değil midir?
Cama cam akvaryumlar üretimde kesin olması gereken tank tipidir. Ama kontrol edilmesi kolay olduğu ve rahatça temizliği yapılabildiği için Yeni Başlayan discus hobicileri için discus beslerken ve tecrübe kazanırken büyük kolaylık sağlar.
 
* Bitkili akvaryumda sağlıklı şekilde discus bakılamaz mı?
Bitkili akvaryumlarda erişkin discuslar gayet sağlıklı bir şekilde bakılabilir. Ama hem bitki de, hem de discusta tecrübeniz varsa. Bitkili tanklarda yavru discus bakmaksa yemlemeyi rahat yapamayacağınız için, yavrular form olarak istenilen boya erişemezler. Ama olsun benim discusum ufakta kalsa önemli değil diyorsanız, yavruyu kuru yemle büyüterekte bitkili tankta sağlıkla bakabilirsiniz. Ama hastalık anında, bitkilerden dolayı her türlü ilacı rahatça kullanamayacağınız için cama cam'lar kadar rahat hareket edemezsiniz.
 
* Bitkili akvaryumda üretim yapılamaz mı?
Bitkili akvaryumda üretim yapmak imkansız denecek kadar azdır. Bu üretimi gerçekleştirmek çok tecrübe gerektirir.
 
* Bitkili akvaryumda bakma zevki ile balığın yanık kalma riski arasında seçim gerekse hangisi önemlidir?
Bu kişiden kişiye değişir. Benim görüşümü sorarsanız, önce cama cam akvaryumda Dana Yüreği ile büyütürüm. 18 cm'e getirir. Ondan sonra mükemmel bir Amazon Biyotop'u hazırlar, kuru yem ile besler, büyük bir keyifle onları izlerim. Şu an da evimde de bir Amazon Biyotop'u kurma düşüncesi  içersindeyim.
 
* Discuslarda dana yüreği ile yapılan yemler olmazsa olmaz mıdır?
Yavru aşamasında olmazsa olmazdır. Nedeni hayvansal protein verme zorunluluğudur. Yerine steril olmak şartı ile dondurulmuş Blood Worm, Beyaz Kurt, Pire v.s. olabilir. Biz ekonomik oluşu, her zaman istenilen miktarlarda bulma kolaylığı yönünden Dana Yüreği'ni tercih ediyoruz.
 
 
* Sizin bitkili discus akvaryumlarınız var mı?
Bitkili Discus Akvaryumu sadece evimde hazırlık aşamasındayım. Takdir edersinizki bu kadar yoğunluk arasında, Bitkili Discus akvaryumu benim için bir fantezidir. Bitkili Discus Tankları ile ilgili düşüncem sanırım anlaşılabilmiştir. En kısa zamanda tanışmak ümidiyle.. Kolaylıklar dilerim..
 
 
 
Saygılarımla,
 
Mert_Taşkıran2010-07-14 08:56:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 14:48
Cevaplar için teşekkürler. Zaten cevapları bildiğimi belirtmiştim ama derli toplu bulunması konuyu dışarıdan takip edenler için önemliydi. Özellikle de soru-cevap şeklinde olunca daha kolay anlaşılır halde oluyor.
Ziyaret için uygun zamanda aramaya çalışırım. Hafta sonu olması benim için de uygundur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 03:24
[QUOTE=Kaan ERDAL]Cama cam akvaryumları ticari üreticilerin balık üretmek için kullandıkları bitkili sistemlere göre basit, az riskli sistemlerdir. Yeterli deneyimi olmayan acemi hobicilerin bitkili discus denemelerinde tecrübe eksikliği sebebiyle discusları yakmaları da olumsuz örnekler teşkil etmiş ve diğer hobicileri cama cam akvaryumlara (daha doğrusu tanklara) yönlendirmiştir. Cama camın bana göre tek avantajı hastalık durumunda ilaçla müdahale yapılabilmesidir...
[/QUOTE]
 
Kaan Bey, cama cam akvaryumların diğer bir avantajıda yemleme rahatlığıdır. Dana Yüreği'ni suya attığınız zaman dağılan mikro et partikülleri, kumun içine girerek engellenemez nitrat artışına neden oluyor. Cama cam akvaryum'da ise temizleme kolaylığı olduğu için büyük avantaj sağlıyor.
 
 
Saygılarımla,
Mert_Taşkıran2010-07-14 03:25:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 13:00
[QUOTE=Mert_Taşkıran][QUOTE=Kaan ERDAL]Cama cam akvaryumları ticari üreticilerin balık üretmek için kullandıkları bitkili sistemlere göre basit, az riskli sistemlerdir. Yeterli deneyimi olmayan acemi hobicilerin bitkili discus denemelerinde tecrübe eksikliği sebebiyle discusları yakmaları da olumsuz örnekler teşkil etmiş ve diğer hobicileri cama cam akvaryumlara (daha doğrusu tanklara) yönlendirmiştir. Cama camın bana göre tek avantajı hastalık durumunda ilaçla müdahale yapılabilmesidir...
[/QUOTE]
 
Kaan Bey, cama cam akvaryumların diğer bir avantajıda yemleme rahatlığıdır. Dana Yüreği'ni suya attığınız zaman dağılan mikro et partikülleri, kumun içine girerek engellenemez nitrat artışına neden oluyor. Cama cam akvaryum'da ise temizleme kolaylığı olduğu için büyük avantaj sağlıyor.
 
 
Saygılarımla,
[/QUOTE]

Dana yüreği verilecekse zaten kumlu akvaryumu bence asla kurmamalı, dediğiniz gibi erişkin boya cama camda getirilip, istenirse sonra biyotop vs ile zevkine varılmalı, dana yüreği çürüyerek kumu hidrojen sülfit yatağı haline getirir, Karadeniz'in dibinde yaşam bu yüzden yoktur, bunu ekstra bir bilgi olarak vereyim Tebessüm Böylece dana yüreğinin kumlu akvaryumlarda neden kullanılmaması gerektiği yeni başlayan arkadaşlarımızın aklında daha net kalabilir. Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir