Cam Kalınlığı ve Güvenlik Faktörü


SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2009 19:30
[QUOTE=willrock35]
Saruman bana inanmıyorsanın kendiniz dener misiniz lütfen yapın 200cm-2cm-200cm(h) ve 200cm-100cm-200cm(h) ölçülerinden 2 tane akvaryum yapın [/QUOTE]
 
Her ikisi de patlar.Emre bey ilk mesajımı okursanız, lütfen karşıt cevaplarınız olacaksa, karşıma bilimsel formüllerle çıkın. Madem okumayı ve araştırmayı sevmiyorsunuz.Sadece internet arama motorlarına ''Su Basıncı'' yazın ve karşınıza nasıl bir dünya açılacak görün. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir..Bunuda unutmayın, sanırım Gazi Ulaştırmada bu biraz unutulmuş.
 
Pascal prensibi diye bir şey duydunuz mu? Basitçe aracınızdaki hidrolik frenden tutunda, devasa vinçlere kadar, herşeyde bu prensibi bulabilirsiniz.Elin gavuru sizin gibi düşünmediği için tüm dünyaya hükmediyorlar işte... Sadece ama sadece çok çok basit fizik kanunları ile... Pascal'ı incelerseniz orada da sıvı basıncı göreceksiniz, belki sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
1mm*1m*4m(h) lık bir su sütunu düşeyde sadece ama sadece 4kg lık bir kuvvet uygular,
 
[QUOTE=willrock35]
 Denizalt larında bile kullanılan tek camları ele alalım kullandıkları cam kalınlıkları 20cm civarı ama neden etrafı daha iyi görebilmek için camın çapını büyütmüyorlar çünkü çap büyüdükçe cam okadar esner ve kırılır işte buyüzden denizalt ları yuvarlak ve en fazla 50cm çapta cam kullanırlar.[/QUOTE]
 
Big%20smileBig%20smile Söylediğiniz denizaltı hidrostatik basınca maruz kalır.Yani akvaryumlarımızdaki basıncın tam tersi bir basınç.Denizaltı hidrostatik basınç ile suyun kütlesi,su basıncı ve hava basıncına maruz kalır.Bunların hepsi ayrı ayrı kuvvetlerdir. Akvaryumlarda ise Basınç Kuvveti sözkonusudur, ve buda ayrı bir kuvvettir.Yatayda ve düşeyde ayrı olamakla birlikte tabanda değişmezken, yanal camlarda yüksekliğe bağlı olarak değişir. O söylediğiniz denizaltının içindeki havayı boşaltmaya başlayın bakalım teneke kutu gibi nasıl ezildiğini göreceksiniz.Gerçi öyle bir durumda ilk önce camlar patlar Big%20smile
 
 
[QUOTE=Demasonilover]
Yanılıyor olabilirim, bölümüm Turizm, fiziğin fesinden anlamam desem yeridir [/QUOTE]
 
Bahri bey, bende fizik profosörü falan değilim sadece arama motoruna su basıncı yazdım ve bir kaç formül ve temel yasa karşıma çıktı.Bence sizde bilimsel açıklamaları okumadan bir yargıya varmayın.
 
Son olarak formülleri yazayım bari...
 
 
Durgun sıvıların basıncı; içerisinde bulunduğu kabın şekline ya da kaptaki sıvı miktarına bağlı değildir.
İçerisinde aynı yükseklikte, aynı cins sıvılar bulunan farklı şekilli kapların tabanlarındaki sıvı basınçları aynıdır. Çünkü sıvı basıncı, sıvının derinliğine, öz kütlesine ve yer çekim ivmesine bağlıdır. Bu değerler bütün kaplarda aynı olduğu için sıvı basınçları da eşittir
 
 
bjkalley2009-10-11 23:12:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2009 23:01
[QUOTE=Saruman]

Muhammed bey basit gibi görünen ama fiziğin temellerine inen bir soru sormuşsunuzSoru Sizin yazınızdan sonra bir araştırayım dedim ve fiziğin içinde yıllar sonra kayboldumDansBoyle-Mariotte'den tutunda Dalton kanununa kadar hepsi kıyısından köşesinden su basıncının içine giriyor.

Ama kısacası Hidrostatik basınç dedikleri su basıncı = Su kütlesi+Hava basıncı olarak tanımlanırmışTebessüm Elbette su basıncını ölçmek için formüller var ama burada yazmam pek ifade etmeyecek.
 
Akvaryumlardaki su basıncı sadece Yükseklik ve Uzunluğa bağlıdır, bundan başka bir etkeni yoktur.. Yani 200*60*60(h) lık bir tankta yan camlara uygulanan basınç ile  200*200*60(h) lık tanktaki basınç aynı olacak, dolayısı ile ikisinide aynı kalınlıkta cam ile aynı güvenlik faktörü ile yapabileceksiniz.
 
Yalnız bu hesaplamalarda verilen kalınlıklar tankların alttan ve üstten kuşaklar ile çevrelendiği varsayılarak yapılmaktadır.
 
200*60*40(h) lık tankı 2,5 güvenlik faktörü ile 6mm camdan yapabilirsiniz.
[/QUOTE]



[QUOTE=willrock35]haha ya bunu tartışmak bile mantıksız cam tüpün silindir yada dikdörtgen olmasıyla hiç bir alakası yoktur. Cam florasanla denedim patlamadı, florasan yerine dik dörtgen bir cam tüp yapıp denerseniz sonuç yine aynı olur bu teoride adım gibi eminim. İster 200 uzunluk-2cm genişlik-200cmde yükseklik şeklinde bir akvaryuma benzer bişey yapın yine kırılmaz. Deneyin bak sadece 2mm camla kırılırsa 15yıllık bu hobimi bırakıcam. Basıncı etkileyen sadece uzunluk ve yükseklik değildir. Uzunluk-genişlik ve yüksekliktir.[/QUOTE]

[QUOTE=Saruman][QUOTE=willrock35] Basıncı etkileyen sadece uzunluk ve yükseklik değildir. Uzunluk-genişlik ve yüksekliktir.[/QUOTE]
 
Big%20smile Hangi bölümde okuyorsunuz?? Çünkü su basıncını sadece yükseklik ve uzunluğun etkilediği Orta Çağ da ispatlandı.,Yani takriben 700-800 yıl önceKahkaha
 
Hobiyi bırakmanızı istemeyiz ama söylemlerinizin altında bilimsel bir destek olsun lütfen.
[/QUOTE]

Somutlaştırmak gerekirse 2+2 nin kaç olduğu tartışılıyor. Birisi 5 diyor, birisi olur mu 6 diyor.

Su basıncının genişlik ve boyla alakası yoktur, boyutlardan sadece yüksekliğe bağlıdır. Onun dışında da yer çekimi ivmesi olan 9.81 m/s^2 ve sıvının öz ağırlığına bağlıdır.

İyi de o zaman niye 30 30 30 ile 30 30 100 (uzunluk) camda aynı cam kullanılamıyor?
Çünkü basınç kuvveti diye bir şey var. Basınç alanla çarpılınca basıç kuvvetini verir. Bükülmeyi sağlayan kuvvet budur ve alanı büyük olan camda bu kuvvet daha büyüktür.

Camı basınç kuvveti değil kuvvetinin yarattığı stres patlatır. Camın kırılıp kırılmayacağı, yani güvenlik faktörü, kontrol edilirken stress e bakılır. Maddelerin dayanabildiği stres değeri vardır, bu değer cam üreticileri tarafından testlerle saptanır ve isteyene sağlanır ki internet sitelerinde rahatlıkla bulunabilir aşağı yukarı bellidir. Akvaryum camındaki stress değişkendir. En fazla olduğu noktaya kritik nokta denir ve hesaplar o nokta üzerinden yapılır. Güvenlik faktörü=izin verilen stress/hesaplanan stresdir. Kritik noktadaki stress, max. izin verilen stressten büyükse g. faktörü 1'den küçüktür ve cam patlar. Eşitse güvenlik faktörü 1'dir, balık yüzerken çarpsa bile 1'den azcık aşağı düşer ve patlar :) çıkan stresiniz izin verilen max stresin yarısı ise güvenlik faktörünüz 2 demektir. Camdaki hatalara, çarpmaya vurmaya karşı müh.likte çoğu zaman güvenlik faktörü 2'nin üzerinde tutulur.

Şimdi 100x99x50(yükseklik) olan bir akvaryumda kritik nokta 100x50 cm olan camdadır. Bu yüzden ister 100x1x50 olsun ister 100x100x50 kritik nokta aynı yerde olduğu için diğer cam bizi alakadar etmez. Ha derseniz ki ben 100x30x50(y) akvaryum yaptırıyorum, yan camları, önden daha ince yapsam olur mu? Olur tabi. yan camı akvaryum 30x30x50(y) imiş gibi hesaplayıp kaç çıkıyorsa o mm alın, ön camı ise 100x30x50(y) kaçsa o mm alın yapın.

Saygılar,
bjkalley2009-10-11 23:40:23

+1: [T]145950,mendos06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2009 17:11
Refet Bey merhaba.

Daha önceki posttada belirmtiştim gerçi fakat belkide dikkatinizden kaçmıştır diye tekrar etmek istiyorum. akvaryum.com sitemizin hesaplamar linkinde 200*2*200(h) değerleri girildiğinde tavsiye edilen cam kalınlığı 42 mm gösteriliyor.

Burda bir terslik yok mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2009 17:44
Bahri bey akvaryum yapımında boyun ve yüksekliğin önemi olduğundan hesaplamada buna dayanarak yapılıyor.Szin verdiğiniz ölçülerde hesaplama en ölçüsünü dikkate almıyor.Bu ölçülerde yan camları 10 mm tutsanız cıta gibi birşey olacak ve basınç bunları kıracaktır.Belkide 10mm silikon yüzeyi yeterli gelmiyecek silikondan atıcaktır.Cam kalınlığı ve silikon ilişkisi diye bir konu açmıştım.Silikon yüzeyin tutunma mukavemetini net olarak hesaplayamadığımızdan dolayı net bişey söyleyemiyoruz.Belkide silikon bizim yaptığımız ölçülerdeki tanklarda camdan daha kuvveti olduğundan cam kalınlığını kurtardığımızda cam kalınlığıyla orantılı olarak silikon yüzeyide artacağından silikon önemsenmiyor.geleneksel kayıt kuşak atılmış varsayıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2009 14:21
[QUOTE=Demasonilover]Refet Bey merhaba.

Daha önceki posttada belirmtiştim gerçi fakat belkide dikkatinizden kaçmıştır diye tekrar etmek istiyorum. akvaryum.com sitemizin hesaplamar linkinde 200*2*200(h) değerleri girildiğinde tavsiye edilen cam kalınlığı 42 mm gösteriliyor.

Burda bir terslik yok mu ?
[/QUOTE]
Hayır yok, gayet normal. Yükseklik 2 metre olunca ciddi bir basınç oluro yüzden camın kalın olması gerekir. Yukarıda verdiğim hiç bir örnekte yüksekliği 50nin üzerinde yazmadım. Bahsettiğim şey eğer camların tamamı aynı kalınlıkta olacaksa 200x2x50(y) ile 200x200x50(y) akvaryumları yapmak arasında yanlarda kullanılacak 4 camın kalınlığı için bir fark yoktur.

Saygılar,



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

willrock35Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 255
willrock35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 22:20
[QUOTE=Demasonilover]Herkesi birazcık daha sakin ve daha toleranslı olmaya davet ediyorum, amaç doğruyu fikir birliği ile bulabilmek; hırs yapmaya hiç gerek yok Tebessüm

Asıl konuya dönecek olursak bana kalırsa herkes birşeyleri birazcık yanlış biliyor, hatta ve hatta buna akvaryum.com'un çevirisini Refet'in yaparak aqutools.com'dan aldığı hesaplamada dahil Ünlem

willrock35 yani Emre Beyin iddiası bencede doğru, eni 2 cm olduktan sonra yükseklik 200 cm dahi olsa camın kırılacağını hiç sanmıyorum doğrusu fakat söylede birşey var forumumuzun hesaplamalar bölümüna bakacak olursak 200 uzunluk 2 en 200 yükseklik verileri girildiğinde 2.5 güvenlik faktörüyle tavsiye edilen cam kalınlığı eşittir 42 mm çıkıyor Kahkaha

Yanılıyor olabilirim, bölümüm Turizm, fiziğin fesinden anlamam desem yeridir fakat gözümün önüne eni 2 cm olan uzuuuunnnn ince bir tank getiriyorum. En 2 cm olduktan sonra cam kalınlığı 1 mm dahi olsa cam kırılmayacaktır sanırım. Yine bildiğim kadarıyla 20 mm'lik cam kurşun geçirmezdir diye biliyorum, kurşun geçirse dahi karşısına geçip sopayla girişsek,Reis yine kırılmaz sanırım; bence  2 cm'lik en için 42 mm'lik cam gereksinimi birazcık abartı ne dersiniz ?

Şöyle bir örnek düşünelim: Boyutları 200*40*50(h) ve 200*80*50(h) olan hacimleri bir birlerinin tam olarak 2 katı olan yükseklik ve uzunlukları eşit iki tank !!!
Birinin hacmi 400 litreyken diğeri 800 litre ! Şimdi bana mantıken iki tankın camlara eşit basınç yapacağı doğru gelmiyor. Demek istediğim 400 litre ile 800 litre camlara eşit basınç yapıyorlarsa geriye kalan 400 litrelik su hacmini kim taşıyor o zaman, biri bana bunu açıklayabilir mi?
[/QUOTE]
Yaşa kardeşim. Az önce bende baktım sitedeki hesaplamaya hatta balık sayısı hesaplamayada baktım saçma sapan sonuçlar çıkıyor. Verdiğin aynı litredeki tank örnekleri tam yerinde olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2009 09:29
[QUOTE=bjkalley]
Su basıncının genişlik ve boyla alakası yoktur, boyutlardan sadece yüksekliğe bağlıdır. Onun dışında da yer çekimi ivmesi olan 9.81 m/s^2 ve sıvının öz ağırlığına bağlıdır.
[/QUOTE]
 
[QUOTE=Saruman]
Durgun sıvıların basıncı; içerisinde bulunduğu kabın şekline ya da kaptaki sıvı miktarına bağlı değildir.
İçerisinde aynı yükseklikte, aynı cins sıvılar bulunan farklı şekilli kapların tabanlarındaki sıvı basınçları aynıdır. Çünkü sıvı basıncı, sıvının derinliğine, öz kütlesine ve yer çekim ivmesine bağlıdır. Bu değerler bütün kaplarda aynı olduğu için sıvı basınçları da eşittir
[/QUOTE]  
 
Refet bey, bu cümlenizde yanlış anlaşılmayı engellemek için ilave yapmak istiyorum, yukarıdaki alıntıdan da görüleceği üzere tabanlardaki su basıncı aynıdır.Ve suyun tabana uyguladığı basınca Su Basıncı denir
 
Fakat bizim akvaryumlarımızda yan camlarda işin içine girdiği için, yükseklik ile birlikte uzunluğu da hesaba katmamız gerekiyor. O zaman ortaya sizin de belirttiğiniz gibi Basınç Kuvveti çıkıyor... Su Basıncı ile Basınç Kuvveti iki farklı kuvvettir. Su basıncı sadece suyun yüksekliğine ve özgül ağırlığına bağlı iken, Basınç Kuvveti; yüksekliğe, özgül ağırlığa ve yüzey alanına bağlıdır...
 
Yani akvaryumlarımızda söz sahibi olan Su Basıncı değil, Basınç Kuvvetidir.Basınç Kuvvetinin yarattığı etkidirGöz%20Kirpma 
 
Mesajlarımda ki bilgiler, yıllar sonra sıvı basınçları ile ilgili bir kaç sayfa okumam ve anladıklarımı yazmamdan ibarettir, yanlış anladığım veya aktardığım bilgiler olabilir. Yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 01:54
 Arkadaşlar bende bu konuda ki nacizane fikrimi sizlerle paylaşmak istedim...
 
 
 Burada şunu söylümek istiyorum su basıncı su seviyesinin seçtiğimiz noktaya olan uzaklığı yani noktanın derinliği ile ve içinde kullanılan sıvının yoğunluğu ile doğru orantılıdır...
o halde a b ve c noktalarında sıvı basınçları birbirinden farklıdır en fazla basınç c noktasında en az basınç ise b noktasındadır.
 Bura tabana yapılan yada yan yüzeylede herhangi bir noktaya yapılan basıç aynı sıvı içi sadece su seviyesinden uzaklığa bağlıdır yani derinlik arttıkça sıvı basıncı artar.
 Uzunluğun artması yada kabın şekli basıncın değişmesinda etkili değildir.      Ancak  uzunluğun artması kabın yan yüz alanını değiştirir ve yan yüze etki eden basınç kuvveti artar bu durumda denge için dikkate alınması gereken başka bir durum ortaya çıkar. Ayrıca yan uzunluğun artması içinde bulunan sıvı miktarını yani sıvı kütleinin artması demektir ohalde bu sıvının ağırlığıda artar bu durumda sıvının yerden yüksekliğide önem kazanır zira yerçekiminin etkiside artar o halde çok yüksek bir akvaryum çok yüksekte bir ağırlık demektir ki bu sıvı ağırlığının tabanda daha fazla hissedilmesi demektir.
 Burada bahsedilen oranlarda ağırlık ve sıvı basıncı arasında ki dengeden kaynaklanır yani katsayının yükselmesi güvenliğin artması demektir.o halde burada  dikkat etmemiz gereken yeni bir durum daha ortaya çıkar denge ve katı basıncı zira dolu bir tank  konulduğu zeminede br basınç uygular ve katılarda basınç yüzeyle ters orantılıdı yani basıncın etkisinin azalması için yüzey ogeniş tutulmalı ve basınç olabildiğince dengeli olarak yüzeye dağıtılmalıdır yani zeminde ki en ufak bi dengesizlik bu dağılımı etkiler ve su dengesi bozulur ve tank içierisinde ki basınç yüzeylere dengesiz olara iletilir ve sonuç hüsran...
 Kısacası arkadaşlar tankın dayanıklılığı sadece cam kalınlığı değil bazı statik ve denge hesaplarıda göz önüne alınarak hesaplanmalıdır... 
 
 
Rafi602009-10-18 02:00:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 12:34
[QUOTE=Saruman]
Refet bey, bu cümlenizde yanlış anlaşılmayı engellemek için ilave yapmak istiyorum, yukarıdaki alıntıdan da görüleceği üzere tabanlardaki su basıncı aynıdır.Ve suyun tabana uyguladığı basınca Su Basıncı denir
[/QUOTE] 
Suyun tabana uyguladığı basınca da yanlara uyguladığına da su basıncı denir. Aslında uygulamayı yapan basınç değil basınç kuvvetidir.

[QUOTE=Saruman]
Fakat bizim akvaryumlarımızda yan camlarda işin içine girdiği için, yükseklik ile birlikte uzunluğu da hesaba katmamız gerekiyor. O zaman ortaya sizin de belirttiğiniz gibi Basınç Kuvveti çıkıyor... Su Basıncı ile Basınç Kuvveti iki farklı kuvvettir.
[/QUOTE] 
Su basıncı kuvvet değildir, basınçtır. Basıncı alanla çarpıp kuvveti elde edersiniz.

[QUOTE=Saruman] Su basıncı sadece suyun yüksekliğine ve özgül ağırlığına bağlı iken, Basınç Kuvveti; yüksekliğe, özgül ağırlığa ve yüzey alanına bağlıdır...[/QUOTE]
Su basıncı suyun yüzeye uzaklığına, yerçekimi ivmesine ve suyun özağırlığna bağlıdır. Basınç kuvveti ise basınca ve alana bağlıdır. Bunları birbirinden apayrı şeyler olarak düşünmemek lazım. Kuvveti doğuran şey basınç zaten.

[QUOTE=Saruman]
Yani akvaryumlarımızda söz sahibi olan Su Basıncı değil, Basınç Kuvvetidir.Basınç Kuvvetinin yarattığı etkidirGöz%20Kirpma
[/QUOTE]

Basınçta, onun yarattığı basınç kuveti de etkide bulunur. Aslında en kritik yer taban camıdır, ancak taban camı çoğu kez tüm tabandan desteklendiği için (bir mobilyanın üzerinde oturtularak) bir problem yaşatmaz. Ancak üretimhane setleri gibi tabanı tutan bir yer olmayan akvaryumlarda tabana çok daha dikkat edilmelidir.

Bu arada Göktuğ Bey söyledikleriniz de bazı noktaları anlamadım.
[quote]
Burada bahsedilen oranlarda ağırlık ve sıvı basıncı arasında ki dengeden kaynaklanır
[/quote]
Suyun ağırlığını hesaba katmamız hata olur zira basınç dediğimiz şey zaten bu durum. basınca P diyelim P=özkütle*yerçekimi ivmesi*yükseklik. A ya alan diyelim. A=genişlik*uzunluk. Tabandaki basınç kuvveti=P*A yani açarsak yerçekimi ivmesi*özkütle*uzunluk*genişlik*yükseklik. bu da yerçekimi ivmesi*özkütle*hacime o da  yerçekimi ivmesi * kütleye o da ağırlığa eşit.

[quote]Ayrıca yan uzunluğun artması içinde bulunan sıvı miktarını yani sıvı kütleinin artması demektir ohalde bu sıvının ağırlığıda artar bu durumda sıvının yerden yüksekliğide önem kazanır zira yerçekiminin etkiside artar o halde çok yüksek bir akvaryum çok yüksekte bir ağırlık demektir ki bu sıvı ağırlığının tabanda daha fazla hissedilmesi demektir.
[/quote]
Yerden yüksekliğindeki yer, zemin ise durumun onunla bir alakası yoktur, ancak taban camından bahsediyorsanız zaten su ve yerçekimi ivmesi aynı olduğu için akvaryum yüksekliği basıncı arttıran tek etkendir.

Tabanda basınç en büyük, taban camındaki basınç kuvveti de çoğu zaman en büyük oluyor, ancak taban camı karışıdan desteklenince problem yaratmıyorsa işin içinde su yüksekliği, uzunluk, genişlik, yoğunluktan farklı bir şey olmalı.

Daha önce de belirttiğim gibi bir camın kırılıp kırılmaması sadece camın en kritik noktasındaki stress e bağlıdır. O stresi basınç, uzunluk, su değerleri, kuşak gibi destekleyici elemanların varlığı gibi şeyler değiştirir ancak temel bakılacak şey strestir. Onu hesaplamak ise yapıya göre kimi zaman çok basit kimi zaman çok komplekstir.



Bunu akvaryumun ön camı düşünelim. sıvı q luk dağılmış bir kuvvet uyguluyor. yandaki  silikonla yapıştırılmış iki cam R1 ve R2 kuvveti uyguluyor. En fazla stres camın ortasında olur http://www.engineeringtoolbox.com/beam-stress-deflection-d_1312.html bu adreste de en fazla stresin hesaplanması için otomatik bir hesap makinesi var. Ancak akvaryumda durum bu kadar basit değil. Buradaki q değeri su yüzeyine çıktıkça azalan (basınç azaldığı için) su tabanına gittikçe artan bir kuvvet dağılımı. O zaman diyeceğiz ki bizim için en önemli nokta kritik nokta. Bu da akvaryumun en dibinde, taban hizasında, ön camın ortasında olur. Ama durum böyle değil. Akvaryumun dibine indiğimizde durumun vahimleşmesini ve stressin artmasını önleyen taban camı var. Dibe indiğimizde üstteki bu şekil geçerliliğini kaybediyor çünkü cama destek veren sadece R1 R2 kuvvetleri değil ön cama silikonla komple yapışan taban camının q ya karşı gelen dağılmış bir desteği oluyor. Bu yüzden kritik nokta daha yukarıda olurken bu noktadaki stresi o sitedeki hesap makinasıyla hesaplamak da mümkün olmuyor. Hatta ortaya yukarıdan bir de kuşak atarsak hesaplar evlere şenlik hale geliyor. Bu gibi durumların en kesin çözümü sonlu eleman analizi programları ile yapılabilir.

Tasarımdaki maksimum stress bulunduktan sonra camın tensile strengthi (27-62 MPa) bulunan değere bölünür ve güvenlik faktörü ortaya çıkar. 1'den küçükse su dolunca kırılır 1-2 arası riskli, 2 üzeri ise güvenlidir. Camın t.strengthinin 27-62Mpa arası değişmesi ise üretimine, üzerindeki çapak ve minik çatlaklara göre değişir. Güvenli tarafta olmak için 27 yi almakta fayda var.

Olay bu kadar karmaşıkken  akvaryum yapanların tücrübelerine güvenerek bir rakam söylemelerine fazla bir şey denemez. Ancak yandaki 4 çevreleyen cam aynı kalınlıkta olacaksa 100x2x50(y) ile 100x100x50(y)'nin aynı kalınlıktaki cam ile kesinlikle yapılabileceğinden eminim.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 21:11

Merhaba arkadaşlar.Solidworksta yaptığım akvaryumun analizini yaptırmıştım.Yöneticiler konuyu sabitledi stresin oluştugu noktalar orda rahatça görünüyor.Sitedekine benzer bir program buldum nette.Akvaryumun yüksekliğini ve uzunluğunu giriyorsun birde kullanacağın güvenlik faktörünü yazınca camın kalınlığını veriyor.Bizim sitedekinden farklı olarak camın nekadar esneyeceğinide veriyor.Benim ölçülerde 150x60x60 10 mm camdan esneme miktarı 0,7 mm vermişti.Şu an tankı doldurdum sızdırmazlık testi yapıyorum.Ön camın esnemesini ölçtüm.Ön cama düz bir gönye koydum üst kısımda ki boşluk 1mmden azdı.Sağlamasını yaptığım birşeyde öndeki esnemin en yüksek olduğu nokta.Tabandan 20cm yüksekteki bir nokta.Bilgisayar programının yaptığı analiz gerçeğe çok yakın çıkıyor.Saygılar.

okanbagiscan2009-10-18 21:13:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 08:44

[quote]Ayrıca yan uzunluğun artması içinde bulunan sıvı miktarını yani sıvı kütleinin artması demektir ohalde bu sıvının ağırlığıda artar bu durumda sıvının yerden yüksekliğide önem kazanır zira yerçekiminin etkiside artar o halde çok yüksek bir akvaryum çok yüksekte bir ağırlık demektir ki bu sıvı ağırlığının tabanda daha fazla hissedilmesi demektir.
[/quote]
Yerden yüksekliğindeki yer, zemin ise durumun onunla bir alakası yoktur, ancak taban camından bahsediyorsanız zaten su ve yerçekimi ivmesi aynı olduğu için akvaryum yüksekliği basıncı arttıran tek etkendir.

Yüksekliğin artması tankın kazanacağı potansiyel enerjiyi artırmaz mı?
BUnun olumsuz etkiside camda oluşan stres değilmidir?
Esnememnin tek sebebi basınç ve basınç kuvvetimidir ?
Cama uygulanan kuvvetlerin dengesini vern ifadeyi yazar mısınız?
 
Oguzzz2009-10-19 09:13:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 10:42
Yükseklilten kasıt akvaryumun yüksekliğimi yoksa akvaryumun yerden yüksekliğimi.Kafam karıştı.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

a-candemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 495
a-candemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 11:10

Merhaba arkadaşlar.Hazır böyle bir konuyu yakalamışken aklımı kurcalayan bir soruyu sormak istiyorum müsadenizle.130*50*60(Y) 10mm camdan bir akvaryum aldım.10mm camdan kayıt ve kuşaklı.Akvaryumu boşken profil sehpanın üzerine oturttum,sehpayı sallanmıycak şekilde ayarladım suyu doldurdum , ertesi gün farkettimki akvaryum öne doğu 3,4mm. kadar yatık duruyor.Ölçü ve cam kalınlığına göre güvenlik faktörü 2.5çıkıyor 3,4mm. gibi küçük bir ölçü patlama riski yaratırmı acaba? bu konuda çok tedirginim açıkçası Sikkin


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 14:36
0rtasımı 3 4 mm bombelendi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir