canlı bitki kumu


uzmanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2014
İl: Antalya
Mesaj: 23
uzmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2014 19:55
[QUOTE=darkaura][QUOTE=uzman]Bence yapabildiğiniz kadar zengin kum karışımı yapın. siyah hagen, silis kum, fırınlanmış toprak bulabilirseniz en alt katmana torf, midye kırığı dere kumu vs ve misket gübrelerle zenginleştirmeizi tavsiye ederim.
[/QUOTE]

Ne yaptınız. Herşeyden önce midye kırığı kesinlikle uygun değil. Suyu sertleştirir, yüksek phda çoğu bitki sudan sağlıklı emilim yapamaz. Ayrıca silis kesinlikle uygun değil. Sık yapısı köklerin gelişimine uygun değil. Torfa gelirsekde çok dikkatli kullanılmalı. Fazlası suyu sapsarı edip yosun patlamasına neden oluyor.

Açıkcası ben zemine ilk kurulumda gübre koyma taraftarı değilim. Kum ilk zamanlarında bakteri içermediği için özellikle kökden beslenen bitkiler hızlı gelişmezler. Vereceğiniz gübrenin çoğu boşa gidecektir. Sonradan zemin bakteri tutup oturduğunda, bitki gelişmeye başladığında taban gübresi eklenebilir. Ha hızlı sonuç almak için kurulum sırasında bakterili ıslak kum yada bakteri katkılarıda kullanam mümkün. O zaman farklı bir durum tabi.
[/QUOTE]
Açıkçası ben yapılan ince hesapların o kadar doğru sonuç vereceğine inanmıyorum sonuçta tecrübe edinip paylaşılan bilgiler bunlar. Suyun sertliğini artması bitkinin topraktan inorganik madde almasına etki edeceğini zannetmiyorum. Suyun sararması demek de yosun oluşumuna fırsat vermek anlamına gelmiyor. Çok yüzeysel bir bakış açısıyla mango kökü de suyu sarartıyor. Torf bir bakıma suda dağılan kara toprağı gibi olmasa da sudaki bitki toprağıdır ve zengin mineraller içermesi, köklerin rahat dağılımı için gayet uygun. Sudaki yosun oluşumu sudaki minerallerin uzun süre ışık altında kalıp kullanılamamasından kaynaklanır.Bitkiniz yeterli sayıda ve kullanabiliyorsa sorun yok. Toprak altına yerleştirilmiş misket gübreler,suda dağılmadığı ve  ışık almadığı için yosun oluşumuna sebebiyet vermeyecektir. Sağlıklı akvaryumlar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4362
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2014 23:50
Yuzeysel bakis acisiyla mangrow kokude suyu sarartir, tecrube ile elde edilen bakis acisindaysa fazla torf yosun patlatir. Bazi kurulumlarda yasadigimiz tecrube ettigimiz bir durum. Teknik bakis acisiylada torf curiyerek suyu sarartmakda, humik asit ve benzeri ozleriyle suyun ph ini dusurmektedir, ayni zamanda bitkiye gubre saglamaktadir. Gubreler bitkiler tuketebildigi surece faydalidir ama asiri durumda her gubre yosun patlatir. Kacinilmaz bir durumdur bu. 

Sizin ne zannettiginizin bir onemi yok. Bahce ile ciddi ugrasan herkez bilir, alkali toprakda bitkinin mineral emilimi zorlasir. Hatta bunun icin topraga torf ve humik asit karistirilir. Amac topragi daha asidik hale getirmektir. Sucul bitkilerdede, her bitkinin toleransi ve tercihi farketmekle beraber genel olarak en iyi sonuc 7 alti ph da alinir. Hatta cabomba furcata gibi bazi zot turleri 7 ph in uzerinde yasatamazsiniz. Tavsiye ettiginiz midye kirigi suyu cok asiri sertlestirmez, cogu kolay bitki bunu tolere edebilcektir, genede midye kirgi ile ph i yukseltterek bitkinin yasamini guclestirmenin mantikli bir hareket oldugunu soyliyemeyiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uzmanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2014
İl: Antalya
Mesaj: 23
uzmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2014 00:11
Burdaki amacımız onun bununla münakaşa edip ortamı ringlere çevirmek değil. Lütfen yanlış anlamayın Benim yazdıklarım, cevaplandırabileceğim yetiye sahip olduğum sorulara yorum yapıp insanlara fayda verebilmek içindir. Yazdıklarım bilgi ve tecrübelerime dayanıyor. Herkes her konu hakkında fikir veriyor. Bu işe ilk başladığımda çok forum sitesi dolaşıp yazılanları tahlil ettim ve deneyimlediklerimle karşılaştırdığımda o söylenenlerin pek de faydalı olmadığını anladım. Şöyleki örneğin çoğu kişi ışıklandırma konusunda lt başına en az yarım watt verilmesini tavsiye eder ancak bu asla genel geçer olamaz çünkü bunda akvaryumun yüksekliği, içindeki bitki türleri, tabanda bitkinin olup olmaması gibi daha bir çok etken söz konusudur. Aynı şey gübreleme için de geçerli. Böyle tam ve kesin bilgi vermeyi sevenlerin; akvaristlerin yetiştirdiği bitki türleri, akvaryumunun hacmi, ışıklandırma çeşidi ve süresi gibi bilgilerini tam olarak bilmeden nasıl kesin yorumlar yapabildiğini pek anlayabilmiş değilim doğrusu. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Burda amaç doğayı taklit etmek olmalı. Akvarist de zevkine göre belki doğada hiçbir zaman yan yana gelmemiş olan bitkileri bir arada yetiştirmek istiyor olabilir.Bu nedenle akvaryumda bitkilerden, doğada olduğu gibi olmasa bile alınabilecek en yüksek verim için zengin bir karışım yapılması pekala mantıklıdır ve bu karışımın daha önce belirtğim sebeplerden ötürü ne yosun patlamasına yol açacağı ne de bitkileri öldüreceği zannedilmemelidir. Sağlıklı akvaryumlar, saygılar, sevgiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1385
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2014 12:52
Maalesef yanlış düşünüyorsunuz. Sizin tecrübe ettiğiniz şeyler, bilimin önüne geçemez. Bugün tarımda Mustafa Bey'in de dediği gibi Hümik asit kullanılarak, toprağın PH'ı gibi bir çok teknik parametenin kontrol edildiği ve bunlara göre sonuçlarının karşılaştırıldığı birçok müessese ve ziraat mühendislerinin söylediği, bilimsel gerçekler bunlar. 

Siz bunları sadece kendinizce "Benim yazdıklarım, cevaplandırabileceğim yetiye sahip olduğum sorulara yorum yapıp insanlara fayda verebilmek içindir. " şeklinde yazarak aslında insanlara zarar vermektesiniz. Siz asla ve asla bir akvaryum vebirkaç küçük deneyimden elde ettiğiniz düşünceler ile bunların önüne geçmeniz mümkün değil. Zengin karışım yapmanın bir önemi yok. Atlar saman yada yulaf yer, çeşit olsun diye önüne kebap koyamazsınız. Her canlının ihtiyaçları ve zararlıları vardır. 

Siz midye kırığının da faydası olacağını düşünüyorsunuz diye, bitkinin işine yarayacak diye birşey yok. Kaldı ki, yaramadığı binlerce kez kanıtlanmış haldeyken söylediğinizin maalesef hiçbir faydası yok hatta bu konuyu açan arkadaşa zarar verme ihtimaliniz dahi var. 

Tartışmak istemem ama "ben yaptım oldu" ile olmuyor bu işler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet AkifÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 37
Ahmet AkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 00:52
merhaba.bende birkaç öneride bulunmak istiyorum.öncelikle hayırlı olsun.bitkili tank yüksek veya düşük destekli olarak kurulabilir.ilk başta tercihinizi belirlemeli ve ona göre kurulum yapmalısınız.yüksek ışık ve co2 ihtiyacı olan taban bitkileri yetiştirmek istiyorsanız örn. hc cuba,eleocharis sp. mini  bolca ışık enaz litre başına 1w olmalı uzun ömürlü taban malzemesi kullanmanız tavsiyemdir.bakın tercihi başta yapın ki sonra bozması tekrar kurması zor olacaktır.kendim acı tecrübeler yaşadım maalesef.tercihiniz ne olursa olsun size tavsiyem tabana aquabasis plus sermeniz ve üstüne hagen eklemeniz..ben arada sineklik kullanmadım çünkü bitki sökme dikme işlemi yapmıcam oyüzden karışma ihtimali yok. jbl aquabasis plus gerçekten çok sağlıklı köklenme gerçekleştiriyor. misket gübreyide jbl kugeln kullanıyorum sadece birkaç bitkinin kök dibine ekledim kumun yüksek olduğu yerlerde okadar. başka sormak istediğiniz şeyler varsa yardımcı olmaya çalışırım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heroctÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/04/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 136
heroctÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 10:58
En alta lav kırığı, üstüne aqubasis fondovivo karışımı en üste hagen koyarsanız yapılabilecek en iyi kombinasyonu yaparsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir