CO2 DİFÜZÖR TASARIMI
Merhaba arkadaşlar;
Yeni kurduğum 30 lt bitki akvaryumu için yapmış olduğum co2 difuzör sistemini ve tasarladığım yeni revizyonu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yıllar önce, yaptığım onca masrafa rağmen 2 ay devam ettiremediğim bitki akvaryumu arzum, bir arkadaşımdan gelen 30 lt lik bir akvaryum ile yeniden celallendi. Dedim ki ufak nasıl olsa az masrafla ufaktan başlarız bu sefer. Başladım araştırmaya. İnsanın aklı öyle karışıyor ya ( önceki denememde hazırladığım fermante sistemin şişesini 220 lt akvaryumun içine baş aşağı monte edecek kadar!!!) yine beynim bulanmaya başladı. Sonra başka bir arkadaşımdan gelen birkaç balık ve omurgasız ile kurdum akvaryumu. “Tümden gelerek” izlediğim kurulum sırasına bakarmısınız; önce fermante sistemi kurdum! Sonra kum, sonra bitki, sonra difuzör, en sonunda da ışık! Artık siz düşünün yaşadığım karmaşayı.
Birkaç ölüm, birkaç ani ph değişimi, 2 alg baskını, günlerce en ufak bir gelişme dahi göstermeyen bitkiler derken, şükür sonunda bir şeyler oturmaya başladı ve (hala oksijen çıkışı göremesem de) bitkilerim yavaş yavaş gelişiyor ve ürüyor.
Fermantasyonu sağladıktan sonra, tabii yine sıra geldi co2 i suda çözmeye. Daha önce sütten dilim yandı ya araştır, araştır, araştır… yok “vana kullanmayın gaz kaçağı olur”, yok “difüzör kullanmayın şişe patlayabilir”, yok “ iç filtrenin hava girişine direk bağlamayın şişe büzüşür”, pamuk, şırınga, temizlik pedi falan dedim ki “ben bunu hava taşına bağlayayım olsun bitsin”. Bitti mi? Tabii ki bitmedi. Bakıyorum kabarcık direkt çıkıyor su yüzeyine.
Sonra aklıma bir fikir geldi ve gelen co2 hortumunu taktım iç filtrenin, filtre girişine. Evet kabarcıklar ufaldı, akvaryumda dolaşıyor fakat bittimi, tabii ki bitmedi. Bu seferde ph yerlerde, balıklar yüzeyde. Şişeye timer takacak değilim ya her seferinde hortumu sök tak mı yapacağım? söktüm bıraktım. Son bir haftadır soda ile idare ediyorum. Aslında gayet de iyi.
Şimdi ise aklıma bir fikir daha geliyor. Evet şişeye timer takamam ama ışık kapalıyken aynı timer e bağladığım co2 çözen iç motor da kapanırsa şişeden gelen gaz direkt su yüzeyine çıkar ve ekstra çözünme ortadan kalkar. Hatta bu ilk timer e kontra olarak ayarlıyacağım bir başka timere bağlayacağım iç veya dış motor ile de uyku süresince tanka filtrasyon ve oksijen sağlayabilirim.
Sistem dönüşleri esnasında ani değişimler olacaktır elbette. Ancak bir nebze de olsa denge getireceğini düşünüyor ve tasarladığım sistemi sizlerle paylaşıyorum. Yorumlarınız ile birlikte bu konu ile ilgili başka çalışmalar biliyorsanız desteklerinizide bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mayalı sistemden gelen kabarcıklar bir değişik..Jelimsi birşey salgılıyor zamanla motorun çarkını bozdu.
Suda sirkülasyon olduğu için öğüttüğü co2 nin bir kısmı çözünmüyor..
Orantısız gelen co2 yosunu tetikliyor..
Bunları yaşadım dezavantaj olarak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir