co2tüp alarak mayaya çözüm bulabilirmiyiz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Forumda okudugum kadarıyla bu sistem pek de kullanışlı değil. co2 tüpü epey yer işgal edecektir. Riskleride var tabiki co2 vanasında bir gevşeme olsa 3 aylık co2 niz bir anda boşalabilir ve balıkalrda ölür dogal olarak. Bunun gibi bir kazayı duymuştum. Sonuç olarak mayalı sistem iyidir.
Eski bir yangın söndürücü tüpü ya da benzer birşey bulup içine düşük basınçta CO2 basılabilir.Ama ona nasıl C02 doldurulur ?Şöyle olabilir.
Büyükçe 8-10 Litrelik damacanalarda sirke+karbonat ile CO2 üretilip tüpe doldurulur.Ama doldururken çek valf kullanmak gerekir.Çünkü tüpe giren gaz geri çıkmasın.Mesela lastik sibobu.Zaten pet şişe ile tüpün basıncı eşit olunca tüpe gaz girişi durur.Ne kadar dayanır,akvaryumu kaç gün besler,denemek lazım.
Daha basit olarak pet şişede sirke ve karbonat karıştırılır.Oluşan CO2 vana ile yavaş yavaş difüzöre salınır.Tabi burada önemli olan nokta sirke ve karbonat oranını iyi ayarlamak.Oluşan gazın basıncı boruları patlatmamalı ve vana,çek valf v.b. buna dayanabilmeli.Yoksa,yani çok fazla sirke ve karbonat olursa ufak çaplı bir bomba yaparsınız.En iyisi deneme yapmak.Tabi dışarıda.
Ayrıca pet şişeler ve kapakları sanılandan çok daha fazla basınca dayanır.Bir keresinde bir litrelik pet şişeye gül suyu için gül yaprakları,su ve birazda limon tuzu koymuştum.Yirmi gün kadar balkonda kaldı.Şişe o kadar şişmiş ki neredeyse iki katı olmuş.Bastırınca bir mm bile içeri göçmüyordu.O kadar basınç olmuş yani.Sonra yavaşça alıp çöpe attım.Kapağı açmayı denedim ama açılmadı.İyi ki açılmadı.Eğer açılsaydı içinde bir damla su kalmazdı.
Kalsiyum karbonat+Sirke de CO2 veriyor sanırım.Klasiyum karbonat ise çaydanlık dibinde ve eski güğümlerde bolca vardır.Böyle maddeler vardır daha.
Saygılar.