Cynotilapia Pulpican namı değer White Top
Cynotilapia Pulpican namı değer White Top
Biraz komik gelebilir ama bu zavallı balığın yıllardır kimlik problemi var. Kimi otoriteye göre Cynotilapia Pulpican yada başka görüşlere göre Pseudotropheus sp. ‘’Kingsizei‘’ olurken, adamımız Konings bu balığa Metriaclima Pulpican sıfatını yapıştırdı.Hepside birbirinden farklı sınıfların içine girmekte. Sınıfı her ne olursa olsun, akvaryumlarımızın renk cümbüşüne kattığımız, buz mavi-beyaz balıkların ilklerindendir. Kısa sürede ülkemiz sularına adapte olmuş ve hobiciler arasında hızla yayılmıştır. Her ne kadar Konings adamım olsa da, bu balığı 2002 yılında ilk, Cynotilapia Pulpican olarak tanımlayan P.Tawil ‘in hatrına binaen başlığı bu şekilde açtım ve ben bu adı kullanacağım. Gerçi komik hikaye burada da devam etmiş ve Tawil, balığı isimlendirirken emin olamamış ve notlarına Cynotilapia ile Pseudotropheus arası bir balık diye yazmış. Sanırım Konings’inde Metriaclima demekte biraz haklı tarafı var.
Ülkemizde genelde ‘’ likoma ‘’ varyetesi bulunsa da, gövde bantları daha ince, kimi zaman daha fazla olan, sırt yüzgecinde şerit ve dikey çizgilere sahip ‘’ londo ‘’ varyetesi de mevcuttur. Likoma varyetesi sadece adanın bir sahilinde kendi bölgesi içinde yaşar, yani neredeyse kendi içinde endemiktir.Belki de sınıflandırma karmaşası bundan kaynaklanır. Yetişkinler 7-8 cm ye kadar ulaşırlar, üreme dönemleri hariç agresif olmayan kendi halinde bir balıktır.Dişi ve genç erkekler Gümüş-Gri renktedir.
Her ne kadar doğada diğer çoğu çiklit gibi planktonlarla beslense de akvaryum ortamında Otobur beslenme önerilir.
Dayanıklı ve değişik bir güzelliği olan bu balığı herkese tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Emeğinize elinize sağlık.sizcede mahsuru yok ise bende kendi damızlık erkek balığımın fotoğrafını eklemek istedim.