Dış Filtrelere Pratik Güvenlik Sistemi
Sevgili serhan bey ;
Yazdıkrlarınızda sonuna dek haklısınız. Su soğutması olmadan bir dış filtre tahminimce 3-4 saat belkide daha uzun süre çalışabilir.Tabiki bu dış filtreyi imal eden firmanın filtre bobinajında kullandığı bobinaj telinin çapına ve sipir sayısına bağlı olmakla birlikte izolasyon için kullanılan malzemenin soğumaya yardımcı olup olmadığına göre değişir.Kaliteli ve iyi ürünler çıkaran bir firma bence; Sipir sayısı yüksek ama çapı ince bobinaj teli kullanmasının yanı sıra bakalit ilede bobinajı izole eder.Buda filtre motorunuzun susuz uzun müddet çalışmasını sağlar.Bir transformatör gibi çalışan dış filtrelerimizin kolay kolayda yanacağını zannetmiyorum.Apartmanınızdaki zillerinizi besleyen transformatörünüzü düşünün yıllarca durmaksızın çalışırlar çok ısınmalarına rağmen nadiren arıza yaparlar.Sebebi ise ince çaplı bobinaj ve çok fazla sipir sayısındandır diye düşünüyorum.
Ancak piyamsada gördüğüm kadarı ile çin malı bazı dış filtrelerde firmalar bobinaj telinin maliyetini düşürmek için kalın çaplı az sipirli bobinler kullanmışlar.Bu motor ömrünü düşürürken, buraya dikkat = motorun devrini dolayısı ile saatteki su devir daim hızını arttırır.Bu tarz bir dış filtre belkide 1 saate yanabilir.
Tabiki bunu uygulamalı olarak test etmeden bilmek imkansız.
Motoru hava yapıpta yanan veya yanmadan uzun süre çalışan arkadaşlarımız var ise lütfen deneyimlerini bizim ile paylaşsınlar.
Bu arada benim şahsi kaatim tankımın suyu bosalıp tüm canlılarımın ölmesinin yanı sıra 210 ltrelik bir suyun alt komşumun tavanından damlamasındansa 90 ytl den başlayan bir filtremin yanmasını tercih ederim.Kaldıki filtreniz tankınızdaki suyu bosaltıp tüm canlılarınızı öldürdükten sonra yine hava yapıp yine yanacaktır.Hiç değilse balıklarımızı kurtaralım.
Aklıma gelmiş iken ben bir filtre üreticisi olsaydım filtre motoru üzerine 70-80 derecelik bir termostat koyardım ki olası bir aşarı ısınma söz konusu olduğunda filtre elektriğini kessin.Ama gelin görünki firmalar maliyet düşürme çabasında iken bunu yaparlarmı bilemem.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hakan bey Dış Filtrelere Pratik Güvenlik Sistemi düşünceniz çok güzel.
Elektronik bilgim fazla olamamakla beraber Dıy Projeleri içinde telefon kristali ile yapılmış ELEKTRONİK TERMOMETRE vardı. Bence yapılması gereken bu projeye bir RÖLE adapte edip sıcaklık belli bir dereceye ulaştığında dış filtrelerin elektriğinin kesilmesi. Bu o kadar kolay olmayabilir ama elektonik bilgisi olan arkadaşlar bunu yapabilir gibi geliyor bana.
Ayrıca bu termostatın elektronik olmasına gerek olmayabilir, ütülerde kullanılan mekanik termostatlar'da adapte edilebilir gibi geliyor bana. Bu konuda biraz araştırma yapmak lazım.
Eheim'ın bazı modellerinde aşırı ısıya karşı kontol devresi olduğu'nu okumuştum. Bunu biz niye yapamayalım ki (tabii epey bir yardımla) ? :)
Yapıcı olmak lazım değilmi?
Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Zihni bey ; Nokia 3310 ekranı ile yapılan projeden bahsediyorsunuz galiba.O devreyi geliştirmek için araştırmalar yaptım ancak devredeki 12fxx serisi pic entegre yerine 16f84 tipi pic entegreye uyarlıyabilecek bir arakadaş bulamadım.12f serisinde tüm ayaklar kullanımda olduğundan ısı belirli bir düzeye gelince enerjiyi kesmesi için role bağlanacak bosta ayak kalmıyor.Ancak 16f84 serisine bu program tekrar yazılır ise bosta en azından 4 ayak kalıcaktı.Ama gelin görünki pic programlama işine yeni başlamaya çalışan biri olarak bu konu beni aşmış durumda.
Dış filtreye bir termo bağlanıp ısısı artınca filtreyi kestirebilirim, ancak su ile temas halinde çalışan filtremin elektrik kaçırma riski olabileceğinden bir insanın veya benim elektriğe çarpılmamdansa motor yansın diye düşünüyorum.Bu düzeneği firmalar dış filtre izolasyonunu yapmadan içine yerleştirip sonrasında izolasyon yapsalar kesinlikle sıkıntı olmazdı.Yukarıdada dediğim gibi maaliyet artıyor tabiki.
Yinede düşünmeye ve arastırmaya devam ediyorum.Gelişmeler oldukça forumda adımı sık sık görebileceksiniz.
İlginize tesekkürederim.Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benzer bir sorun nedeniyle dış filtre kullanımından tamamen vazgeçtim.
Ben onun yerine büyük çaplı şelale filtre (eheim 2042) kullanıyorum ve de memnunum. dış filtre kadar malzeme koymaya imkan tanımasa da yine de yeterli bence. Ayrıca yararlı bakteriler için dış filtre ne kadar yararlıysa evimizde yokken olabilecek bir elektirik kesintisinde suya salacağı ölü bakteri miktarı da o denli fazla olacaktır.
Dış filtrelerin çok faydası olabilir. Ama evi su basmış görme riski benim için katlanılabilecek bir risk değil buna rağmen önerilen çözüm kesinlikle güzel. 150x40x50 ölçülerinde bir akvaryumun 5 cmlik bir yüksekliğinin dahi 30 litre suya denk geldiği gerçeğini düşünürsek yinede sorun tabi 300 litre kadar değilsede yine de parkeleri kabartmaya yeter...
Bir diğer önerim de su kaçıran ekol filtre için eğer akvaryumunuz büyükse o filtreyi keserek iç filtre haline getirebilir ve akvaryuma yerleştirebilirsiniz ben vitacraft marka su kaçıran dış filtremi iç filtre haline getirmiştim ve çok da verimli oldu. Ama akvaryumum 130 litrelik olduğu için yinede fazlaca yer kaplıyordu çıkardım. 300 litre civarı bir akvaryum kurarsam tekrar kullanacağım. Kovayı boylamasına sadece içindeki kalın süngere yer kalacak şekilde keserseniz ve tabanını tekrar yapıştırsanız kolaylıkla yapabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
sayın Çakır ;
Öncelikle ilginize tesekkürler.Yukarıdaki sistemi selale filtreniz içinde kullanabilirsiniz.Eğer şelaleniz tankın arka camına dıştan takılıyor ise aynı dış filtre mantığı ile çalışmakta.Sizde şelalenizin su atma veya kaçırma riskine karşın aynı delikleri kullanarak önlem alabilirsiniz.
Ekol filtremi o kızgınlık ile parçaladım sadece kafa motor kısmı sağlam ilerde belki sump sistemli bir tank yapar isem kafa motoru olarak kullanabilirim belki diye bekletiyorum.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hakan bey mağliyet unsuru herkes için geçerli araştırmaya devam. Fikirler ortaya atılır,paylaşılırır,geliştirilecek yanları varsa geliştirilir (eksikleri varsa demedim çünkü bana göre hoş bir kelime değil), paylaşıma sunulur, sonuçta mükemmele yaklaşan bir şey ortaya çıkıyorsa ne mutlu fikrini ortaya koyana. milletin ARGE dedikleri vede uğurunda bir ton para akıttıkları şey budur, sonuçta ticari bir ürüne dönüşüyor. uzun lafın kısası bu bizim HOBİMİZ. kesemize göre bir şey KENDİMİZ yapabiliyormuyuz. ne mutlu bize.
Bu emiş hortumunu delme olayını fikir olarak çok beğenmeme rağmen ben tercih etmiyorum. herkes her beğendiği şeyi yapmaya kalksa, bunun sonu yok.
fırsat bulabilirsem ısı kontrol üniteleri hakkında bilgi edinmeye çalışacağım.
selamlar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhabalar, bütün arkadaşlara öncelikle.
Hakan Bey, paylaşımınız için çok teşekkürler.
Arkadaşlar, henüz büyük akvaryumum hazır olmamasına rağmen, bir Atman EF4 aldım ve dün akşam kurup bir denemesini yaptım. İnanın benzer sorun, dün akşam kafama takıldı. Olursa nasıl çözüm getirebilirim diye düşündüm.
Yukarıda yazılan motorun durdurulmasını, ısıya duyarlı değilde suya ve onun iletkenliğine duyarlı bir sistemle yapabiliriz sanırım. Zira ben bu filtreyi bir kere kesinlikle kapalı bir dolap içinde ve hatta dolapta uygun boyutta bir saksının yada benzer bir kabın içinde kullanmayı düşünüyorum. Sızıntı anında motor durdurulur, bu şekildede delikler uygun seviyelerden açılırsa, bir damla su etrafa saçılmamış olur (Allah vermesin, akvaryum patlamadıktan sonra).
Yalnız bir şey var, aman bir eleştiri olarak düşünmeyin, oda; filtrenin çalışması esnasında aslında dipten su emmesi gerekiyorken, sanırım bir miktar suyuda yüzeye yakın, delik seviyesinden emecektir. Acaba bu tank içindeki su dolaşımını olumsuz etkiler mi? Aslında tabiiki bozmaz ama acaba azda olsa bir etki yapar mı? Sanırım bunun için delik çapı ve sayısını olabildiğince küçük ve az yapmak gerekecek.
Ne yalan söyleyeyim, akvaryumun içine elektronik bir şamandıra tasarlıyordum, sızıntı anında motoru durdurmak için. Ters yönlü emişi kesmek içinde acaba küçük bir akımla çalışan vanalar var mıdır diye araştırıyordum (insan bazen gözünün önünü görmüyor, çözümü hep uzakta, zorda, imkânsızda arıyor).
Yani aslında ben soruna tersten yaklaşmıştım. Hakan Bey sizde bulmacanın eksik kısmını tamamladınız.
Tekrar çok teşekkürler, saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
çok akıllıca ve mantıklı bir sistem
paylaşımınız için teşekürederim
bence bir güvenlik önlemi bir sigorta olarak yapılmalı
tabi acılacak deligin seviyesine dikkat edilmeli diye
düşünüyorum su buharlaşması vs ile kaybedilen su sonucu
delik çok yüzeyel acıldıysa hava yapıp calışan sistemi de durdura bilir.
çok kaliteli filitre kullanmayan arkadaşla bence mutlaka yapmalı ihmal etmemli çünkü 150-200 litre su odanın içinde hiç hoş durmuyor (başka bir nedenden başıma geldi)
zararın neresinden dönülse kardır diye düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben yeni yapacağım akvaryumdaki sump sisteminde karşılaşacağım sorunları düşünürken bu ilk sırada yer alıyordu elektrik kesintisinde su basan hortumdan suyun geri dönmesi.Bu çözüm benimde aklıma geldi ve bende aynı şeyi yapmaya karar verdim.Deliklerin çapı 3 mm bile olsa yetecektir az bir hava gelmesi suyu kesiyor çünkü başıma geldi.Birde dip temizliği için bir dip süpürgesi almıştım ondaki sistem güzel ama yapımı biraz zor fotoğraf imkanım yok ama dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışayım.15 mm çapında hortumun bağlantı yerine yakın borunun içinde ,plastik, yuvarlak, boru çapında ,hareketli bir parça var bu parça dipten emiş yaparken suyla birlikte suyun aktığı yöne doğru eğiliyor suyun dipten çekilmesinde bir sorun olmuyor ama geri döndüğünde bu valf görevi görüyor tam boruyu kapattığı noktada bir dayanak yapılmış oraya takılıyor ve suyun geri dönmesini engelliyor.Hatta ben ilk gördüğümde hoşuma gitmiş ve bunu traktörlerin bazılarındaki egzostlarında bulunan kapaklara benzetmiştim,onlarda da motor çalışınca çıkan egzost dumanıyla hareket ediyor açılıyor ve stop edincede kapanıyor...Umarım anlatabilmişimdir bence bu da geliştirilebilir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çekiş borusuna delik sistemi işler bir sistem, fakat akvaryum boyutuna ve deliğin nerede olduğuna göre yinede büyük akvaryumlarda azımsanmayacak miktarda su kaçağı olacaktır, misal benim akvaryumumda standart sayılacak bir akvaryum kadar su kaybı yaşanacaktır.
Aslında böyle bir sorunu daha önce düşünmemiştim, fakat benimde başıma gelmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Şöyle bir düşününce bence üzerine ciddi biçimde düşünülmesi gereken bir konu.
Bence Su kaçırma ve filtrenin yanması olayına farklı bir açıdan yaklaşıyoruz. Filtreye ısı koruması koymamız imkansız sayılır çünkü motor kısmını açtığımızda izolasyonu bozmuş olacağız ve içeride bize yetecek boş bir hacim olduğunun da garantisi yok.
Bence yapılacak şey daha basit;
Bir nem sensörü yapacağız, sensörümüzün olduğu yere su geldiğinde devremiz çalışacak. Aslında basit bir devre fakat maliyeti çok düşük değil. Su giriş ve çıkış hortumlarımıza bulaşık/çamaşır makinelerinde kullanılan tipte gerçekte röle olan vanalardan koyuyoruz, sensörümüz su idrak ettiğinde devreye girip vanaları kapatıyor, bu işlem gerçekleştiğinde aynı zamanda filtremizin de elektriğini kesiyor. Böylece az miktarda su sızıntısı olduğunda filtremiz kapatılmış, su akışı kesilmiş olacaktır.
Bahsettiğim vana'ların nortmalde çalışması elektrik geldiğinde açılması şeklindedir, bu bizim için tasarruflu olmaz çünkü çok uzun süre açık kalacaklardır, fakat bunun tersi çalışan tiplerde mevcuttur, yani kullanmamız gereken tip voltaj geldiğinde hattı kapatan tip olmalıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=burak03]dış filitre yanmazmı cünkü susuz calısacak ... [/QUOTE]
Eğer bana hitaben yazdıysanız benim dediğim sistemde aynı zamanda dış filtreninde elektriği kesiliyor ki zaten yazıda da bunu belirtmiştim.
Başlık sahibine hitaben yazdıysanız; Arkadaşımız filtrenin yanma ihtimali olduğu fakat evi su basmasındansa filtrenin gözden çıkarılabileceğini belirtmişti. (ki böyle bir durumda bende filtreyi gözden çıkarırdım, sonuçta evde meydana gelecek hasar ile karşılaştırılamaz)
İki sistemde amaç aynı yollar farklıdır, arkadaşımızın bahsettiği sistem 5 dakika içinde herhangi birisi tarafından yapılabilecek, maliyeti olmayan gerçekten pratik bir sistemdir. Benim bahsettiğim sistem ise sadece elektronik bilgi ve becerisine sahip kişilerin yapabileceği ve maliyeti olan bir sistemdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir