Discus Alımı


DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2017 12:18
Yeni başlayanlara veya orta seviye besleyenlere yararlı olacağını düşünüyorum. Konu konu işleyeceğim, eklememi istediğiniz konular olursa özel mesaj atabilirsiniz. Bunun dışında aklıma gelen konuları yazacağım.

Konu : Discus Alımı

1-) Seçiminiz görsellik ve bitkili akvaryum ise.

* Yavru discus almamalısınız, gelişimini tamamlamış yahut tamamlamaya yakın discusları tercih etmelisiniz. Yahut discus dışında türlerle güzel bitki akvaryumları kurabilirsiniz.
* Maliyetler dolayısıyla gücünüz yavruya yetiyorsa ve illa ki discuslu bitki akv. olsun diyorsanız ilk 6-8 ay sıkı bir bakımla cama cam akvaryumlarda büyütmelisiniz. Daha sonra emek verdiğiniz bu yavrular bitkili akvaryuma hazır hale gelir. Satışta para eden, görsel anlamda da hayli tatmin eden genç yetişkin balıklarınız olmuş olur.
Yavru bakımı ayrıca işlenecek.
* Eğer bu iki şıktan birini tercih etmiyorsanız ve hem yavrulu hem bitkili diyen sabırsızlardansanız. Maalesef bodur discuslarınız olacaktır. Belki hemen farkına varmayacaksınız ama discus görgünüz geliştikçe farkına varacaksınız. Ya elinizde ki iyi gelişmemiş, sağlıksız bodurları vicdanınıza inat bir bilmeyene kakalayacaksınız ya da onlarla huzursuz olarak devam edeceksiniz.

a-)Sağlıklı discus nasıl olur?
Sağlıklı ve yetişkin bir discus (bitkili kuracağız) disk şeklinde olur, gözleri vucuduna oranlı olur, mukozası tertemiz ve parlak olur, kararma olmaz, türüne göre stres çizgileri çok az görünür ya da görünmez, gözleri canlı ve kırmızı olur.
Tekrar belirteyim en önemlisi adı gibi disk şeklinde olur.
Sağlıklı discuslar
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171212041.jpg[/IMG]

Form tam yuvarlak, gözler kırmızı, kıkırdaksı doku yerinde(Muhtemelen uzun süreli veya ciddi bir hastalık geçirmemiş, iyi bakılmış.) Amiyane tabirle domuz gibi Big%20smile Besili, kalın bir gövdeye sahip, kağıt gibi değil.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171212521.jpg[/IMG]

Formlar yerinde yuvarlak, finleri uzun, renkler canlı, gözler vucutlarıyla orantılı.

Formlar tam yuvarlak değil ama high body, yüksek vucutlu olarak tanınan bir tür. Bu durumda göz orantısı, fin uzunlukları, canlı mukoza v.b. size fikir verecektir.
Sağlıksız discuslar
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171213551.jpg[/IMG]

Kağıt gibi ince gövdeliler. Gözleri büyük ve vucutlarıyla orantısız. Uzunlamasına büyümüşler, formlar yuvarlak değil. Muhtemelen uzun süreli iç parazit sonucu yetersiz beslendiler ve su şartları sıkıntılıydı. Bitkili akvaryumda olduklarını da özellikle belirteyim. Bitkili akvaryumlarda ya discuslar ya da bitkiler iyi gelişemez.
Çok üzücü bir görüntü, kağıt gibiler, uzunlamasına büyümüşler, gözler hayli büyük.



[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171214321.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171214551.jpg[/IMG]

Kağıt gibi, gözler büyük.

Gözler pörtlemiş ve büyük.Yüzgeçleri büyümüş ama balık küçük.

Uzunlamasına büyümüş bir başka discus.

Sağlıklı Yavrular (Sonradan bitkili kuracağız, üretmeyi veya büyütmeyi düşünüyoruz)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171216101.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/201114/141120171216241.jpg[/IMG]

Sağlıklı yavrular, gözler ufak, formlar düzgün. Bir kaçı ise normal olarak sağlıksız. Orta en arkada olan gibi (Uzunlamasına büyümüş.) Di,scus yavrularında bu normaldir, Her zaman aynı batımdan bazı yavrular diğer yavrulardan hızlı gelişir, bazıları ise bilinen rahatsızlıklardan veya genetik olarak iyi gelişemez.


Sağlıklı yetişkinler olmak üzere olan yavrular, gözler küçük, bantlar nizami(düz) formlar yuvarlak. Normal olarak bu yavrular arasında da form bozukluğu olanlar var. En sol üstteki gibi.

Bantlar ve formları düzgün, ideal bir eş.


Sanırım sağlıklı ve sağlıksız discus ayrımını yapabilmeniz için bu kadar örnek yeterli olur.
Bu resimlerden sonra sağlıklı discuslar mı istiyorsunuz, yoksa .... ?

Güzel discuslara sahip olmak için güzel discuslar almak gerekir. Yavru yahut yetişkin. Hele ki güzel yavru almak çok önemlidir, çünkü büyük emek vererek büyüteceksiniz, güzel sonuçlar almak istersiniz. Formu bozuk yavrular çok ekstrem bakımlar olsa da tam olarak iflah olmazlar ve emeğiniz boşa gider.
Konuya ektir: Özel mesaj ile gelen bir soru.
Bir sorum olacak formu bozulmuş olan diskusun eski formuna geri döndürülebilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Örneğin yaklaşık 3 aylık ve boyuna uzamış bir diskus düzenli bakımlarla orijinal formunu alabilir mi yoksa başta yapılan bir hata sonuna kadar devam eder mi?


Cevap : Çok ekstrem bakımlar olsa dahi bu balıklar diğerleri gibi gelişemezler. Ne kadar iyi bakarsanız bakın diğerleri 3 atarken o 1 en fazla 2 atar.
Kötü görüntüsünden sıyrılır, nispeten iyi bir boya gelebilir ama tam olarak formu oturmaz.
Disc. yavrularının ilk aylarda ki bakımları bu nedenle çok önemli.

Burada kilit soru şu : Başta yapılan bir hata sonuna kadar devam eder mi?

Evet maalesef balık alırken yapılan bu hata sonuna kadar devam eder.
Bu konuyu örneklerle irdeledim çünkü özellikle discusa yeni gönül verenler en çok bu hataya düşüyorlar. İleride pişman oluyor ya discustan ya da hobiden soğuyorlar.
1-)Yemleme, yem yedirme
İyi gelişim için çeşitli yemleme önemlidir. Buna özen göstermelisiniz. Aynı zamanda yem yedirebilme de önemlidir. İştahı açık olan discus ile iştahsız discus arasında büyük farklar olur.
Bu hususta daha önce forumda açtığım bu başlığı incelemenizi tavsiye ederim.
Discuslarda Iç Parazit [ Önlem + Tedavi ]

Discusa hem kuru yemler(hızlı renklenmeleri için) hem de ev yapımı yemler(hızlı büyümeleri ve renklenmeleri için) vermeniz yerinde olur.
a-) Kuru yem olarak tetrabits, sera kullanabilirsiniz. Mavi tonlarda balıklar için sera blue discus olabilir. Yavrulara kuru yem yedirmek zor olabilir o nedenle kuru yeme alışkın yavrular almanız iyi olur. Kuru yeme alıştırmak için ev yapımı yemlere kuru yemde katabilirsiniz. Ayrıntı için lütfen araştırma yapınız.
b-) Çeşitli formüller vardır, size en uygun olanını seçebilir hatta mümkünse birden çok çeşit yem hazırlayabilirsiniz. Bu başlıkta yem hazırlamayı anlattım.
Ev Yapımı Yem Tarifleri.

2-)Tank seçimi ve su değişimleri.

a-)Tank seçimi
Öncelikle ne kadar büyük bir tank seçerseniz discuslarınız o nispette hızlı gelişecektir.
Güzel discuslar için
Min tank özellikleri 100*50*60h
Min. tank için balık sayısı Max.10 adet yavru. İleride tankı büyütmeniz gerekebilir.
İdeal tank özellikleri 150*60*70h - 150*50*60h - 150*60*60
Balık sayısı 15-20 adet max. Bakımınıza bağlı
Mükemmel tank özellikleri 200*70*70h yahut 80h
Balık sayısı : 20-30 adet Bakımınıza bağlı

Tank gerçekten çok önemlidir. Önceliğiniz olsun, mesela 100*50*60 mobilyalı seçeceğinize 150*60*60 mobilyasız seçin.

Akvaryumcuya yaptıracağınıza cam toptancılarından camları ucuza alıp kendiniz birleştirin yahut işi bilen bir camcıya birleştirtin ucuza gelsin. Bu konuyu araştırabilirsiniz.

Mobilyalı şık olsun dersiniz ama daha büyük bir akvaryum aldığınızı düşünün.
100'lük akvaryuma 10 adet alacaktınız
150'liliğe 20-25 adet alın.

150'likte basınç faktörü ile balıklar daha hızlı ve sağlıklı büyür.
Misal 15 ytl'ye aldığınız discus, iyi gelişirse 8 ay sonra 150-200 ytl eder.

6-8 ay sonra bilerek fazla aldığımız kapasiteyi zorlayan 20-25 taneden 5 tanesini satın ve akvaryumun mobilyasını yaptırın.Big%20smile Hem sağlıklı discuslarınız mutlu olsun hem para etsin hemde siz mutlu olun.

Değişik alternatifleri de siz düşünün ve bu konuda mümkün olduğunca şartlarınızı zorlayın.

b-)Su değişimleri ve filtrasyon.
Min maliyet, ideal bakım.
Her gün 20 litre dipten pislik çekilmesi ve 20 litre ilave taze su (önemli olan çekeceğiniz su miktarı değil, dipteki tüm yem artıkları ve pislği çekmeniz. İnce hortumlar kullanırsanız 5-10 litre bile sizi kurtarır.
+Haftalık (pazar olabilir) %50 su değişimi.
+Aylık akvaryum suyunda dış filtre veya sump malzemeleri temizliği. Haftalık sünger filtre temizliği.
+Sünger filtre ve ön filtre kullanımı ile minimum maliyet, yüksek filtrasyon.

Soru : Su değişimini hangi suyla yapacağım. Damacana suyla mı? Nestle mi Erikli mi iyidir?
Amanın ph'ı neyle düşüreceğim, filtreye karbon mu koysam, peat mi taksam? Ph'ı nasıl ölçeceğim, nasıl sabit tutacağım pıfır pıfır.
Yok yok ben vazgeçeyim bu sevdadan ölürler neme lazım.

Cevap : İlk olarak tüm bu kafanızdaki soruları, ön yargıları silin.

Suyu dinlenmiş ve akvaryum ile ısısı eşitlenmiş çeşme suyu ile değiştireceksiniz. Malawilerde veya canlı doğuranlarda olduğu gibi. Dinlendirme imkanınız yahut yeteri kadar dinlenmiş çeşme suyunuz yoksa.

1-) 3 kartuşlu filtrelerden alıp ısıyı eşitledikten sonra suyu bu kartuşlardan geçirip direk akvaryuma basabilirsiniz. Başta masraf edeceksiniz ama devamlı rahata kavuşacaksınız. Bu konuda detaya giremeyeceğim arama yaparak ayrıntı bulabilirsiniz.

2-) 40-50 litrelik bir kova, kuvvetli bir iç filtre ve iç filtre içerisine konulacak karbon yahut zeolit. (Klor ve kloramin gibi zararlıları absorbe eder, sudan uzaklaştırır)
Kovayı dolduruyoruz iç filtreyi çalıştırıyoruz. Yarım saat sonra suyumuz hazır, akvaryuma yavaştan ilave ediyoruz.
(Pahalı karbonlara dünyanın parasını vermeyin 2-3 milyonluk karbonlarda işinizi görür)

3-) İhtiyacınız kadar kapasiteye sahip bir akvaryum ya da su deposu, kabı v.b. + suyu basmak için iç filtre kafası ya da kafa motoru + hortum.

Dinlendirme tankınız devamlı su dolu olacak ihtiyacınız olduğunda hortum bağlı kafa motorunu fişe takacaksınız ve suyu tanka basacaksınız.(Isıyı eşitlemeyi unutmayın, bu yöntem büyük temizlikler için kolaylık sağlar.)

4-) Su hazırlayıcılarla suyu hazırlayıp ilave ediyoruz. Aqutan v.b. Uzun vadede ve sık su değiştireceğimiz için aşırı pahalıya gelir.

Aslında bu yöntemlerden hiç birini savunmuyorum. Hepsini yazdım ki fikir edinin, size uyanı seçin. İster harmanlayın ister kendinize göre yeni çözümler üretin.

*Püf : Haftalık değişimler gibi büyük su değişimleri için akvaryumdan banyoya uzanan bir hortum bulundurabilirsiniz. Böylece kova kova pis su taşımak zorunda kalmazsınız. Aynı şekilde çeşmeden dinlendirme tanklarına v.b. su aktarmak için benzer temiz su hortumu bulundurabilirsiniz.

**Püf 2 : Eğer zaruri nedenlerden dolayı 1-2 haftayı aşkın süredir akvaryumunuzla ilgilenemiyorsanız mutlaka suyu iyi dinlendirin, filtre edin ve öyle ekleyin. Yani her zamankinden iki kat fazla özenin. Bu hayatidir, gerekirse aqutan v.b. su hazırlayıcılar kullanabilirsiniz.



Kafalara çok takılan diğer husus : Ph'ı ellemeyeceksiniz, yokmuş gibi davranacaksınız. Çünkü discus üretmiyorsunuz, discus besliyorsunuz, yavru büyütüyorsunuz.

Sanılanın aksine discus yavrularının kemik gelişimleri için çeşme suyu, damacana yahut düşük ph'lı özenle hazırlanmış sulardan çok daha iyidir aynı zamanda ucuz ve zahmetsizdir.

Dış filtrenizde ph düşürücü herhangi bir malzeme yahut su katkıları bulundurmak zorunda değilsiniz.
Aksine ph'ı düşürmeye çalıştıkça, ph ile oynadıkça balıklarınızı strese sokar hatta ölümlerine, hastalanmalarına sebep olursunuz.

Bu balık o kadar da korkulacak bir balık değil. Sadece başında biraz okumak ve ilgi göstermek gerekiyor.

Soru : Filtrasyonum nasıl olmalı?

Cevap : Öncelikle discuslar akıntıdan pek hoşlanmazlar. Bu yönde alternatiflere bakmalıyız. Mesela discus tankında iç filtre kullanamayız.

1-)Discus tankı için en iyi filtrasyon sumplar ile sağlanır. Konu zati uzun olduğu için detaya giremeyeceğim, lütfen sump yazarak arama yapın.
Sump konusunu biraz araştırırsanız dış filtreden ucuza daha iyi bir filtrasyon sağlayabilirsiniz.

2-)Eğer dış filtre ile filtrasyon yapacaksanız debisi akvaryum hacminin 4 katı olmalı. Mesela 300 lt akvaryumunuz varsa 1200 lt debili bir dış filtre kullanmalısınız.

*Yine şartlarınız elveriyorsa her iki sistem içinde UV kullanmanız yararlı olur. Uv yazıp arama yapınız.
*Her iki sistemde de akıntıyı minimum düzeyde tutmak için akvaryuma temiz su dönüşlerini cama yönlendirebilirsiniz.

***Dış filtre veya sump birisi mutlaka olmalı. Bunlar biyolojik filtrasyonun can damarıdır. Geriye kalan ise mekanik filtrasyon yani kaba pisliklerin bertaraf edilmesidir.

1-)Bunun için en uygun çözüm sünger filtreler olabilir. Hem alım hemde işletim maliyetleri düşüktür. Akıntıya da neden olmazlar.
2-3 watt harcayan çift çıkışlı hava motorları ve 6-7 milyona alacağınız gap pro sünger filtreler işinizi görecektir.

2-)Yine çok önemli bir mekanik filtrasyon unsuru bakım maliyetlerinizi yarı yarıya düşürebilir. 1 ytl'ye dış filtre emiş borusuna takacağınız bir sünger parçası.
Filtre Malzemelerini Ucuza Temin Etmek
Linke bakınız, geniş açıklama ve uygulama anlatımı var.

Konu aslında çok kapsamlı, discus'u iyi besleyecekseniz mutlaka biyolojik filtrasyon, mekanik filtrasyon, biyolojik döngü vb uzantılı konulara aşina olmalısınız. Belki 1-2 saat ayırarak öğreneceğiniz bu konular sizi iyi bir hobici yapacaktır.
Bu konu size faydalı es geçmeyin.

Beğenenler: [T]133443,Deadsong[/T][T]183070,Taşadam[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]196808,sherloock[/T][T]57043,sPiRit[/T][T]201054,tathadr[/T][T]167784,ibdeat[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]176666,Müptela[/T][T]178899,baranburak17[/T][T]164705,iezgi[/T][T]176380,erhangunay[/T][T]21000,james_34[/T][T]195708,wolverin[/T][T]186724,Ankh[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]196907,Altispinoza[/T][T]150311,Panzehir[/T][T]200113,MUSTAFAEKR[/T][T]180550,Bestfix[/T][T]205754,Subota[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201054,tathadr[/T][T]176666,Müptela[/T][T]176380,erhangunay[/T][T]186724,Ankh[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]189653,Sercan10[/T][T]196907,Altispinoza[/T][T]150311,Panzehir[/T][T]200113,MUSTAFAEKR[/T][T]180550,Bestfix[/T][T]205754,Subota[/T]
+1: [T]180550,Bestfix[/T][T]205754,Subota[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 16:28
Güncel Kalması Meraklılarına fayda sağlar diye düşünüyorum. Günceldir

+1: [T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]205754,Subota[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerdariekremÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14031,2[/B]
Kayıt: 23/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 700
SerdariekremÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:32
Bu yazıyı siz mi hazırladınız?

Beğenenler: [T]201114,Tren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Tren[/T]
+1: [T]201114,Tren[/T][T]205355,Pesimist07[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:35
[QUOTE=Serdariekrem]Bu yazıyı siz mi hazırladınız? [/QUOTE]

Selamlar, Çok önceden yazmıştık Güncelledim Efendim
Makale olmasını Rica Ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerdariekremÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14031,2[/B]
Kayıt: 23/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 700
SerdariekremÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:41
[QUOTE=Tren]

Selamlar, Çok önceden yazmıştık Güncelledim Efendim
Makale olmasını Rica Ederim [/QUOTE]

Ben de bu yazının Ulvi ÖZUĞUR'a ait olduğunu sanıyordum, resimler bile aynı [:?]

Neyse hayırlısı olsun nice makalelere diyelim [:D]

Beğenenler: [T]201114,Tren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Tren[/T]
+1: [T]201114,Tren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:44
[QUOTE=Serdariekrem]

Ben de bu yazının Ulvi ÖZUĞUR'a ait olduğunu sanıyordum, resimler bile aynı [:?]

Neyse hayırlısı olsun nice makalelere diyelim [:D][/QUOTE]

Makale olmuşsa

Paylaşabilir misiniz?

Ulvi Bey kimdir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eseruyarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2005
İl: Içel
Mesaj: 1634
eseruyarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:55
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/discus_pufleri_k110869.asp[/URL]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_alirken_dikkat_edilmesi_gerekenler_k796587.asp[/URL][EDIT]eseruyar,2018-01-25 19:56:12[/EDIT]

Beğenenler: [T]201114,Tren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Tren[/T]
+1: [T]201114,Tren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 19:58
[QUOTE=eseruyar] [URL]https://www.akvaryum.com/forum/discus_pufleri_k110869.asp[/URL]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_alirken_dikkat_edilmesi_gerekenler_k796587.asp[/URL][/QUOTE]

https://www.akvaryum.com/forum/discus_pufleri_k110869.asp Bu işte bi terslik var [EDIT]Masturen,2018-02-23 00:16:54[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 21:09
[QUOTE=Tren]

https://www.akvaryum.com/forum/discus_pufleri_k110869.asp Bu hesap Bana ait Bu işte bi terslik var [/QUOTE]
Evet bir durum var. Açtığınız konularda “Eski Üye” ve eski mesajlarda “Ziyaretçi” olarak görünüyorsunuz anladığım kadarıyla, yönetimle iletişime geçebilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]201114,Masturen[/T]
+1: [T]201114,Masturen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2018 21:11
[QUOTE=Tunc Berk]
Evet bir durum var. Açtığınız konularda “Eski Üye” ve eski mesajlarda “Ziyaretçi” olarak görünüyorsunuz anladığım kadarıyla, yönetimle iletişime geçebilirsiniz.[/QUOTE]

Evet Efendim, Teşekkür ederim.

Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2018 19:19
Yurtdışında olduğumdan gönderilen bildirimden yeni haberim oldu :)
Yalnız bu makalenin eski hali, şu linkten güncel halini de kendiniz yazmış gibi paylaşabilirsiniz.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/ph_hakkinda_safsatalar_dogru_bilinen_yanlislar_k798696.asp[/URL]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_alirken_dikkat_edilmesi_gerekenler_k796587.asp[/URL]
Belki daha fazla insana ulaşıp faydalı olur :)
Kolay gelsin.[EDIT]Ulvi Özuğur,2018-02-22 19:20:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]201114,Masturen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Masturen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrTurenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2017
İl: Düzce
Mesaj: 942
DrTurenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2018 20:28
[EDIT]Masturen,2018-02-22 22:03:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2018 21:26
Verdiğiniz oldukça detaylı, ticari kaygı dan uzak bilgiler için teşekkür ederim. Discus oldukça zahmetli ve çocuk gibi bakılması gereken nazlı bir tür. O yüzden maalesef pek isinamadim ama bakan insanlara da hep saygı ile baktım.
Bize lapistesim hamile mi çikletle Moli Yaşar mı başlıkları yerine bunlar lazım.
Tekrardan teşekkürler.

Beğenenler: [T]201114,Masturen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Masturen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Paramedik112Çevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2018
İl: Osmaniye
Mesaj: 65
Paramedik112Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2018 21:41
[QUOTE=Altispinoza]Verdiğiniz oldukça detaylı, ticari kaygı dan uzak bilgiler için teşekkür ederim. Discus oldukça zahmetli ve çocuk gibi bakılması gereken nazlı bir tür. O yüzden maalesef pek isinamadim ama bakan insanlara da hep saygı ile baktım.
Bize lapistesim hamile mi çikletle Moli Yaşar mı başlıkları yerine bunlar lazım.
Tekrardan teşekkürler.[/QUOTE]
Bence yanlış düşünüyorsun.Bize cikletle moli yaşar mı başlıkları da lazım.Hangimiz bu işe yeni başladığımızda bunları biliyorduk ? Evet Lepistes hamile mi sorusu kolay bi soru olabilir ama bir zamanlar bizde bunları bilmiyorduk.Kısacası birilerinin bu hobiye yeni başlamış olması başlık açamayacağı anlamını gelmiyor.Başlığı açan kardeşimede teşekkür ederim verdiği bilgiler için.

Beğenenler: [T]201114,Masturen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201114,Masturen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir