DIY güneş paneli
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Osman bey;iş hepimizin işi.Eğer azda olsa bir ekonomik tasarruf elde edebilirsek,bu;senin,benim,formumuza dolaylı yollardan katkıları olan tüm dostlarımızın sayesinde olacak Allah ın izniyle.
Gönderen : Demasonilover
Gönderen : 04 Ekim 2008 Saat 18:10
Olcay abi msn adresim xxxxxx@hotmail.com beni eklermisin lutfen ceviriyle alakali biraz konussak iyi olacak sanirim benimde sizin yardiminiza ihtiyacim olacak...
Aksam online olabilirseniz su isi konusalim derim ben :) iyi aksamlar dilerim.
| ||
Konu: YNT: Çeviri Gönderen: 03 Ekim 2008 Saat 00:48 Gönderen: Demasonilover Grup: Forum Üyesi | ||
YNT: Çeviri | ||
Ceviririm tabi abicim ceviririm hemde adam gibi cevirmek icin elimden ne geliyosa yaparim ayipsin sen daha bilmiyosun kardesini :)) Su anda onu ceviriyorum zaten 1 sayfa bitti bile geriye kaldi 6 sayfa daha elimden geldigince cok ceviriyimki geceledigim bir gun olursa bile 1 haftayi gecmesin ceviri sanirim bu makaleyi yazan adam bir tek tahtadan yapilma ruzgar gulu ile 100 watt gibi ciddi oranda elektirik uretmeyi basarmis ustelik malzemelerin toplam maliyeti 50 ile 75 dolar arasi bir maliyete sahiptir diyor saka gibi dimi hahaha senin eve 4 5 tane su ruzgar gullerinden yapsak demek 300 500wat elektirik uretebilecegiz du bakalim herkes elinden geleni yaparsa olmayacak is degil yaa sanirim :)) -- Önceki Mesaj -- Gönderen : olcayaksu Gönderen : 01 Ekim 2008 Saat 23:25 valla bahri ciğim; 1 hafta değil gerekirse bir sene olsun 15 değıl 115 sayfada olsa bılıyorsun bu bızım ıcın cok önemli.Çeviririm dersen sevinirim,ama çeviremem dersende seni kırmam herzaman başımızın tacısın. -- Önceki Mesaj -- Gönderen : Demasonilover Gönderen : 01 Ekim 2008 Saat 23:03 < ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 11">< name="Originator" ="Microsoft Word 11"> TAMAMI TAHTADAN YAPILMA RUZGAR JENERATORU Olcay abi bu notu yazdiktan sonra verdiginiz sayfa bizi ikinci linke yonlendiriyorki pdf formatinda yazilmis oldukca ayrintili bir makale cikiyor karsimiza. Dili olmasi gerektigi uzere oldukca agir sayilabilecek kapasitede ve bir o kadarda uzun. Tahminim cevirisi en az 10-15 sayfa kadar surecektir ve ben geceleri yanlizca bir kac saat bakacak zamani bulabilecegim icin en az 1 haftami alir ne yazikki !! Sakin cevirmek istemedigimi yada usendigimi dusunmeyin lutfen tam tersi cevirmeyi gercekten istiyorum ama 1 hafta kadar bir sureye ihtiyacim var uygunmudur ? |
arızalı ,yanık çıkma silisyum power transistörleri toplamakla işe başlıyoruz.
Ne kadar toplarsak o kadar akım ve voltaj demektir.
SORU :
Neden arızalı , yanık dedim ?..
CEVAP : BEDAVA DA ONDAN!..
Fazla ince düşünen arkadaşlar Sağlam transistörlerden de yapabilir. (Maliyeti var).
Yapacağımız panellerin çalışmasında arızalı yada sağlam transistörler ,aynı çalışır UNUTMAYIN.
Toplanacak olan arızalı,yanık transistörlerde tek dikkat etmeniz gereken şey :
Sadece : (Beys-Emiter) yada (Beys-Kollektör) arası kısadevre çıkmasın yeter.
3- Şimdi herbir metal transistörün şapkalarını , içlerindeki Jonksiyona zarar vermeden çıkarın yada kesin.Yani kafalarını uçurun.
4- Tek tek transistörlerin Emiter-Kollektör bacaklarını birbirine lehimleyin.
5- Elimizde bir tane güneş pili duruyor işte.
Nasıl pillerin iki kutubu varsa,elimizdeki transistörün de (Şimdi güneş pili oldu tabii) iki kutubu oldu.
Nasıl yani ! der gibisiniz.. :
Bir ucu-----------------------> BEYS oldu.
İkinci ucu ise----------------> Emiter-kollektör ucu (Birleştirdik ya).
Dikkat edin power transistörlerin hemen hemen hepsi NPN yapıdadır . Dolayısıyla pilimizin (-) ucu BEYS , (+) ucu ise diğer ikili uç (E-C) oldu.
6- Böyle oluşturduğumuz her bir pil hücresi, 0,7Volt 2mA sağlıyor.
7- Kaçtane seri bağlarsanız o sayı kadar voltajı artırmış olursunuz. Yani 10 adet seri bağlarsanız :
Toplam Voltaj =10x 0,7Volt= 7Volt üretir. (Tabii akımı da hala 2ma).
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederiz ama bu kadar çok transistör bulamayız, üstelik çoğu kısa devre yada aşırı yanmış olurlar. Ben kaba bir hesap yapayım;220V elde etmek için 315 cıvarı transistör, bir Kw elde etmek için(tahmini bir yere bakamadım) 315 x 15= 4725 transistör yapıyor, kaplıyacakları yer ve verim düşüklükleride cabası. Biz bub ham maddesini bulalım ben tek tek ayak yapıp onları seri ve paralel bağlamaya razıyım.
Emre Bey verdiğiniz bilgi teorik olarak nasıl çalıştığını anlamak için çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve bize bu işi yapamazsınız diyenlere teorik bir cevap oldu saolun.
Ceviri henuz tamamlanmamistir. Olcay Beyin ricasi uzerine giris bolumunden bir kismi buraya kopyaliyorum...
Iktisadi idari bilimler fakultesi mezunu oldugum icin elektrik, elektronik ile alakalı bir ceviri benim icin hayli zorlu olmaktadir ve bundan dolayi bazı bolumlerde anlam kaymaları olabilir, dolayısıyla konuyla alakalı bilgi sahibi arkadaslar bu bolumlerin altini cizerlerse elimden geldigince duzeltmeye calisacagim. Olumlu anlamda elestiri ve yardimlarini esirgemeyen/esirgemeyecek tum arkadaslara simdiden tesekkurler.
bu kadar yazı ya acıklamaya gerek varmıydı diye düşünmeden edemiyorum.link yeterlidir saygılarımla.
Konuyu başından sonuna kadar ilgi ve merakla okuyorum. Böyle bi proje yapılamaz değil ama gerçekten cok ugraş gerektiren zaman gerektiren bi proje daha önce yorum yapmadım çünkü konunun dagılıp başka yerlere gitmemesi içindi.Bende elimden geleni yaparım(kendi çapımda) herkeze teşekkürler ve insallah mutlu bi sona ulaşabilmek dilegi ile 100w bile büyük bi başarıdır yani son ilgi odağı olan ahşap pervaneden bahsediyorum. Herkeze kolay gelsin.