DIY Seachem Excel ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fatih bey Pazartesi gününü iple çekiyorum Makale için olsun deneyler için olsun elimizden ne geliyorsa bize düşeni yapmaya ben hazırım. Herşeyini kendimizin hazırladığı sistemler gibi kimyevi bileşiklerinde bir kısmı DIY olduğunda insan bu hobiye kendinden daha çok şey kattığını düşünüp daha çok keyif alıyor doğrusu.
Fatih Abi bence gönül rahatlığıyla açıklayabilirsin artık
Beğenenler: [T]210864,s1nan[/T]
Merhaba.
Geçen mesajında da belirttiğim gibi makale olarak geniş kapsamlı bir konu açmayı planlıyorduk. Şimdilik sadece deney ve gözlemleri paylaşalım kimyasal analiziyle birlikte konuyu tamamen toparladığımızda tek başlıkta güzel bir kaynak hazırlarız.
Gluteraldehid ( C5H8O2) cerrahi aletlerin sterilizasyonunda kullanılan, aldehid grubu çok güçlü bir dezenfektan olduğu bilinmektedir. Bakteri, mantar, virüs ve sporlar üzerinde çok etkilidir.
Kimyasal şeması için aşağıdaki resim ne kadar doğru bilemiyorum. Bunun araştırmasını sevgili kardeşim Onur Uygun ilgilenecektir.
Piyasada değişik konsantrasyonlarda bulmam mümkün. Ben % 50 lik konsantrasyonda olan çözeltiden temin edip kullandım. Hazırlanışını aşağıda belirteceğim.
Seachem firmasının ecxel ürününde içeriğini tam olarak açıklamamıştır. Tabi bunun için birazda ticari kaygı vardır. İçerik olarak sadece etken maddenin polycycloglutaracetal olarak belirtmiş. Bir çok kaynakta Seachemin kullandığı polycycloglutaracetal içeriğinin gluteraldehitin izomeri olduğu söyleniyor. Zaten koku itibariyle birbirine çok yakın. Ve yine bir çok kaynakta Seachemde içeriğinin % 1,5 polycycloglutaracetal ( gluteraldehid) olduğu söylenmektedir ve DIY olarak hazırlanan solüsyonlar % 1,5 veya % 2 olarak hazırlanıp kullanılmaktadır.
Temini :
Ben bir arkadaşım vasıtasıyla temin ettim. Bana maliyeti 40 lira oldu.
Hazırlanışı :
% 50 konsantrasyona sahip Gluteraldehiti % 1,5 lik solüsyona çevirmek için
1000 ml solüsyon için
30 ml glut + 970 ml saf su
= 1000 ml solüsyon
500 ml solüsyon için
15 ml glut + 485 ml saf su
= 500 ml solüsyon
Ben 500 ml hazırlayıp saf su kullandım. Saf su yerine RO suyu da kullanabilirsiniz.
İşin duygusal kısmı :
40 / 33 = 1,22 TL ( 1 litrede kullanılacak 30 ml
gluteraldehitin ücreti )
DIY Excelimiz 1,22 TL +
1,50 TL = 2,72 TL
Hayatımda böyle keskin bir
koku ile hiç karşılaşmadım. İnsanın gözünden yaş getirecek derecede keskin bir
kokusu var. Bu yüzden kesiklikle koklamayınız. Kapalı ortamda hazırlayacaksanız
ortamı havalandırınız. Uzun süre solunmasında solumun yollarına ciddi zararlar
vermektedir. Çocuklardan uzak bir ortamda saklayınız.
Kullanım Şekli:
Tamamen Seachemin belirttiği oranda kullanılıyor. Ayrıca ben net 150 lt de günlük 20 ml kullandım. Aynı zamanda tüpten CO2 dozlamama devam ettim.
Yosun İle Mücadelesi :
Saç Yosunu : Gelişimi duruyor ama tamamen öldüremiyor. Yeşil renk formundaki saç yosununu 3-4 günde sadece grileştirip biraz zayıflatıyor. Dozlamayı kestiğinizde yosun tekrar eski formuna kavuşuyor.
Sakal Yosunu : 1 hafta içerisinde önce yosunu grileştirip daha sonra tamamen yok ediyor.
Spot Alg : Yine 1
haftalık sürede tamamen yok ediyor.
Uygulamam sürekli gübre dozlama şeklide oldu. Lokal uygulamada Seachem gibi aynı etkiyi göstermektedir.
Canlılara Etkisi:
Karides, cüce vatoz ve
Neon Tetralara herhangi bir zarar vermediğini, adi salyangozların ölümüne neden
olduğunu gözlemledim.
Tankım Hi-tech olduğundan
sürekli CO2 dazladığımdan CO2 kaynağı olarak test edemedim. Low tech de
denemeyi düşünüyorum.
Önemli Not:
Gluteraldehit ciddi bir kimyasal olduğundan ürünün temin şeklini sadece profesyonel olarak ilgilenen arkadaşlarıma özel olarak söyleyebilirim. Yukarıda bahsettiğim tamamen kendi deneyimlerim olduğundan akvaristlerin temin edilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı oluşması durumunda sorumluluk tamamen kendisine ait olduğunu belirtmek isterim.
Beğenenler: [T]144470,armagedonnn[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186313,MustafaCaliskan[/T]