Ei Yönteminde İlk Başlangıç Nasıl Olmalı?


senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 11:27
Merhabalar;

Ei yöntemiyle dozlama yapıyorum, fakat yeni başlangıç denebilecek bir akvaryumum var. Aslında 1,5 senelik ama bütün tabanı yeniden kurdum. Yani bakteri dengesi oturmuş akvaryumda yeni bitkiler ile sıfırdan başladım diyebilirim.

Bİtkilerin hepsi Tropica:

Eleocharis sp. 'Mini'
Bucephalandra pygmaea "Bukit Kelam / Sintang"
Bucephalandra sp. "Mini Catherinae"
Hydrocotyle cf. tripartita
Hygrophila pinnatifida
Cryptocoryne wendtii 'Kompakt'
Didiplis diandra
Staurogyne repens
Rotala indica - Bonzai

Sorum ise aslında şu, tam dozlama ile mi başlamalıyım, yoksa birkaç yerde okuduğum üzere Potasyum ile birkaç hafta devam mı etmeliyim?
İlk hafta Potasyum sadece ekledim ama yine hafif yosun oluşmaya başladı bende bastım tam dozaj NPK =)
Bu sefer tabi yosunlanma çoştu.

Eİ mantığında aslında "yüklen yüklenebildiğin kadar, sorun fazlalıkda değil element eksilğinde" dediği için gübreyi kesmeden daha da mı yüklenmeliyim (yani 2 günde bir tam doza geçerek) yoksa bitkiler daha adapte sürecinde olduğu için biraz beklemeli miyim?

Özellikle Eleocharis sp. Mini'lerin erimesinden korktuğum için beklemek yerin tam dozlamayı düşünebilirim.

Yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerdariekremÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14031,2[/B]
Kayıt: 23/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 709
SerdariekremÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 16:11
Merhaba Turgut bey öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.
Ei yöntemi, bizzat deneyip çok memnun kaldığım bir yöntemdir. Tabi ki bunu bize sabırla anlatan kişi Emrah Bey'e teşekkürlerimi iletiyorum.
Ben yeni kurulumlarımda hep ilk hafta 1/3, ikinci hafta 1/2 ve üçüncü haftadan itibaren tam oranda dozlama yaptım ve memnun kaldım. Ortada kesin bir doğru olmamakla birlikte, Emrah Bey'in, açmış olduğu konusunda "İlk günden başlamadığıma çok pişmanım" gibi bir ifadesi olduğunu hatırlıyorum sanki. Ama bunu Ei yöntemine başlama açısından mı yoksa tam oranda dozlama açısından mı söylediğini kestiremedim. Kendisi konuyu görürse mutlaka yardımcı olacaktır.[EDIT]Serdariekrem,2017-10-11 16:34:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1343
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 23:36
Herkese selam.
Ada aquasoil çok aktif bir topraktır. K düzeyi az olmasının nedeniyle ADA kurulumda k eklenmesi önerilir . Bu şekilde bitki kökleri ile beslenebilirken su sütununda yer alan yosunlar besin bulamaz ve bitkiler yosuna karşı avantaj sağlar. Sizin bildiğiniz sadece k eklenmesi bu gibi aktif toprak kurulumları ile ilgilidir. Ancak suda yeralan fazla gübre yosun yapmadığı gösterilmiştir. Ilk kurulumda bitki adaptasyon ve kök gelişimi nedeniyle sudaki besinleri pek kullanmaz bu yüzden azaltılmış doz ile başlanabilir. Ilk kurulumdaki yosunlasmanin en sik nedeni amonyak sıçramaları ve CO2 eksikliğidir. Yeterli amonyak-azot dongusu yapacak kadar filtreniz olgunlaşmişsa CO2 düzeyinizi kontrol etmenizi öneririrm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir