Eldeki Türlerin Yaygınlaştırılması


kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 11:42
 Arkadaşlar o zaman bir liste hazırlayalım, herkes bir tür seçsin.  Büyük ve küçük türler diye 2 liste hazırlayabiliriz. Büyük türlerin üretimi yer ve zaman zaman bakımından daha zor mesela vieja türleri, büyük toprak yiyenler, carpinte, polleni gibi türler. Küçük türler nispeten daha kolay, salvini, sajica, rainbow, ateşağız vs gibi türler. Katılmak isteyen herkes bu iş için uzun vadeli ayırabileceği akvaryumları söylesin ona göre türleri belirleyelim.
 Eğer yeterli katılım olursa ben ithalat yoluyla getirebileceğim türlerin bir listesini hazırlarım, toplu alım yapıp aynı anda başlarız.

İlave;
 Şimdi listelere baktım da, midas, green terror, zebra vs gibi çok bulunan türleri ve ramirezi, ram'ler tarzı çok küçük amerikanları çıkarınca şuan itibariyle getirtebileceğim çok kolay bulunmayan amerikanların listesi aşağıdaki gibi.

aequidens curviceps  

aequidens pulcher

cichla ocellaris

cichlasoma bifasciatum

cichlasoma managuense

cichlasoma octofasciatum

cichlasoma salvini

cichlasoma synspilum

cleithracara maronii

geophagus balzanii

geophagus jurupari

geophagus surinamensis

herichthys carpintis

heros severus

herotilapia multispinosa

hypsophrys nicaraguense

mesonauta festivus 

neetroplus nematopus

thorichthys meeki

uaru amphiacanthoides


kabaltah2011-05-27 12:05:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 12:19
Konuyu Amerikan Rüyası başlığında bir kez daha duyurdum. Orada da uyarı olarak yazdım ve burada da gerek gördüğüm için paylaşacağım.

Konuyu okuyanların dikkatine:
Lütfen "sipariş verme hevesiyle" konuya yazmayın. Konu özel sipariş konusu değildir. Amacı ve mantığı açık, hedef odaklı bir çalışma planlamaktadır. Toplu alım yapılması sadece türleri yaygınlaştırma amacıyla olabilir. Sonradan belki yapılacak alıma katılım söz konusu olabilir ama olursa da bunu yönetimin izniyle burada paylaşabiliriz.


[QUOTE=kabaltah]Katılmak isteyen herkes bu iş için uzun vadeli ayırabileceği akvaryumları söylesin ona göre türleri belirleyelim.[/QUOTE]
Bende şu ara zaten sajika, rainbow ve keyhole var. Seri üretim mantığında bir sürece girdim. 150-200 kadar rainbow satış boyuna yaklaşıyor. Zaten ilanlarda rainbow var ama kimse almıyor. Sajika çiftlerim sık sık yumurtluyor ve şu an keselerini bitirmemiş 200 civarı yavru var. Devamı da farklı çiftlerden ayda iki kere gelir. Keyhole çiftimden hala yumurta alamadım. Son yumurtlamalarından beri uzun zaman oldu. Kısa süre içerisinde ayırıp yavru almaya çalışacağım. Geriden gelen keyhole grubu ise henüz büyüyor. Onlardan iki çift çıkarıp gerisini elden çıkaracağım. Gruba dahil olabilecek nitelikte kişilerden istekler vardı. Zamanı gelince onlarla paylaşacağım. Bir kaç farklı tür daha paralelde yürüyor ama şimdilik bunları paylaşmam yeterli diye düşünüyorum.

İthalat listesinde yer alan türlerin önemli kısmı zaten yakın zamanda geldi. Bir kısmı hala akvaryumcularda satılıyor. Benim görüşüme göre Uaru, festivum, jurupari ve a.curviceps öncelikli gerekir. Diğerlerini elinde olan kişiler üretip hediye/satış gibi yollarla paylaşabilir. Olmuyorsa veya yeni kana ihtiyaç varsa getirtilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 13:07
 Köksal abinin yazdığı türler dışında, türkiyede bulunan ama bence yeterince yaygınlaşmamış türlerden, salvini, rainbow, sajica, keyhole, jack dempsey, ateşağız gibi balıklar planlı şekilde üretilip piyasaya dağıtılmalı. Edirnede hemen hemen hiçbir amerikan türünü özel siparişlerim dışında bulamamam bir yana istanbulda otururken ve her hafta en az 7-8 akvaryumcuyu düzenli gezdiğim zamanlarda bile bu balıkları çok çok nadir görüyordum.
   Flag acara, blue acara, festivum gibi küçük boyda üretilebilecek balıklar öncelikli olarak seçilebilir. Mesela kendi yazdığım listeden neetroplus nematopus türkiyede görmeyi bırakın neredeyse hiç duymadığım bir tür, amerikanın tropheusu denilebilecek yosun yiyen bir tür. Eğer getirilebilirse proje için uygun olabilir.
 Uaru, temporalis, carpintis, vieja türleri, polleni gibi balıklar büyük akvaryum tedarik edebilecek arkadaşlarımızca üretilebilir.
 Balzani'de birkaç kez ülkemize gelen ama bildiğim kadarıyla şuan kaybolmuş olan bir tür olarak üretilme sırasında önlerde olmalı dye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BingulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 748
BingulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 13:40
Balzani'nin kaybolduğunu sanmıyorum, en son 1-2 ay önce Cihat Arslan getirtmişti, birçok insanın elinde o partiden olmalı, bende de iki adet var ve sanırım şu an boyları 5-6 cm civarı. Meeki en son Teleskop'ta çokça vardı ve epeydir duruyorlardı, managuense ise birçok ilanda var ama agresifliği sebebiyle çok talep görmediğini düşünüyorum, ben elimdekini knifefish nickli Recep Bey'e vermiştim, sağolsun beni kırmadı aldı ama şimdide sanırım onun bıçak balıklarına sarmış

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 14:01
 Balzaniyi cihatın getirdiğini unutmuşum, ama şimdiye kadar üreten duymadım. Meeki sık sık geliyor açıkçası ama hala öyle her akvaryumcuda bulunabilen bir tür değil. Jaguar'da dediğiniz gibi ilanlarda var ama akvaryumcularda pek sık gördüğümü söyleyemem, genelde müşteriden gelmiş büyük boy jaguarlar gördüm, yavru boyda rastladıklarım 1-2 kereyi geçmez.
 Önder bey ben zaten hepsini üretelim demiyorum, ortak şekilde konuşup aralarından seçelim. Zaten kimseye sen şunu üreteceksin deme şansımız yok, kim hangi türü üretmekten zevk alacaksa ve imkanları yeterli ise o türü üretecektir.
 Benim bu konuda asıl önem verdiğim şey üretilecek yavruların sadece hobiciler arasında değil üreticilerin bölgelerindeki akvaryumcularda da yayılması. Yoksa şöyle bir durum olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz; Şu tür olsada alsak, gelse hemen alacağım vs tarzı konuşmalar olur birileri o türü getirir hatta birileri de üretir ama iş balıkların satılmasına gelince kimsenin eli cebine gitmez sonuç olarak balıklar akvaryumcu köşelerinde yada kişisel ilanlarda aylarca kalırlar.
 Eminim o eli cebine gitmeyen arkadaşlar bu balıklar çok daha uygun fiyatlardan satılsa ilgi göstereceklerdir.
 Bir türü yaygınlaştırmak derken sadece üretip anaçların alındığı fiyattan yavrularını satmak değil, balığı dağıtıp birçok kişinin üretmesini sağlamak yada çok miktarda devamlı üretip uygun fiyatlardan piyasada bulunmasını sağlamak olmalıdır. Nasıl şuan zebra cichlid ithalat listelerinde bulunmasa bile her akvaryumcuda bulunuyor. Bir salvini yada sajica'da bu şekilde bulunsa kötü mü olur.
 Birde bölgesel durumlar var, örneğin geçen hafta izmirdeydim, akvaryumcularda yüzlerce ranbow cichlid gördüm. Ki ben rainbow cichlidi istanbulda yaşadığım 7 sene boynca sadece  2-3 defa az sayıda görmüştüm, edirnede ise hiç görmedim. Şimdi ben izmirde otursam ve rainbow üretsem bu balıklar elimde kalır, ama ürettiğim balıkları başka bir şehre göndersem ve burada üretim grubu üyeleri tarafından bu balıklar akvaryumculara-hobicilere satılsa balıkları elden çıkarmak sorun olmaktan çıkar. Bunun olmaması için tek neden, "ben bu balıkları bu boya getirmek için aylarca uğraştım, şu fiyattan aşağıya vermem." gibi bir düşünce olabilir.
 Böyle bir projeyi gerçekten türkiye çapında türleri yaygınlaştırmak için yapacaksak balıkları kendi masrafımızı kurtaracak uygun fiyatlardan elden çıkarmalı ve sirkülasyon olmasını sağlamalıyız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2011 04:20
Kendi çalışmalarımda rainbow ve sajika son sürat devam ediyor. Bu akşam karmada yumurtlayan rainbow çiftin yumurtalarının önemli kısmını heba olmaması için ayırdım. Sajika yavruları hala keselerini bitirmeye çalışıyor ve iki güne serbest yüzmeye geçerler. Arada sürpriz olarak kakadu yavruları da gelmiş. Albino kribensis yavruları yavaş da olsa büyüyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2011 12:51
[QUOTE=Köksal Gürkan]Fatih niyetin güzel ama ailenle kesinlikle ters düşme. Balıklar ailenden önemli değiller. Bir şekilde işler oluruna varır.
[/QUOTE]
Abi ters düşmem zaten huzursuzluk çıkmazda biraz ugraşırım izine o olur:)Jd dişisinin karnı şiş gibi hafif tüpçük görür gibi oldum.Onun yavrularını büyütmeyi düşünüyorum bakalım.G.tlerde tüpçük atmış 3-4 dişi tüpçük çıkarmış onlar yem olur karmada başka bir niyetim yok onlara.
Birde şu var bu üretimde 35 yetişkin g.t yetiştirdim ve kayda deger 4 erkek var çıksında 3-4 daha erkek çıksın onlarda çekiniklikten cinsiyetleri bile anlaşılmıyor.Bu nasıl iş ben anlayamadım bu kadar çok dişi çıkması şaşırttı beni malawi olsa bayram ederdimde söz konusu amerikan oluncaG.t'leri elimden çıkarayım yeni düzenlemeler yapacam.İyi forumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2011 01:00
Bir grup oluşturup, türleri belirleyip çalışma başlatmakta fayda var. bu şekilde bir grup oluşturulduğu takdirde katılmak isteyenler elindeki imkanları, deneyimlerini ve hangi türleri üretebileceğini belirterek konuya yazarsa hızlı bir başlangıç yapabiliriz.
Köksal Gürkan2011-05-31 01:06:16

Aşağıdaki linkte elde bulunan veya temin edilebilecek türlerin envanteri var. O sayfaya elinizdekileri yazmanız bu proje açısından önemli katkı sağlayacaktır.

http://www.akvaryum.com/forum/turkiyedeki_amerikan_turleri_envanteri_k475408.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2011 01:29
 Gürkan abi ben, 1 adet 130 lt, 1 adet 100 lt, 1 adet 60 lt, 3 adet 25 lt tank ayırabilirim böyle bir projeye. Gerekirse 400 lt bir tankı yavru boylandırmak için kullanabilirim.
 Her türlü teknik ekipmanım ve yemim mevcut. Küçük ve orta boy türleri tercih ederim, agressif türleri eş tutturma konusunda tecrübem var.

 Ayrıca böyle bir proje, grup oluşturma sistemi içinde olacaksa grup içinde ücretli yada ücretsiz balık takası  yada yada transferi olmalı. Atıyorum bende bir türden iki erkek, başka birinde 2 dişi vardır, bunlar üretilecek türlere girerse takas edilmeli yada gönderme zahmetine katlanarak ücretli alışveriş yapılmalı.
 Katılacak üyelerin öncelikle artemia başta olmak üzere canlı yem üretimi konusunda bilgisi olmasının , hastalık durumunda teşhis ve tedavide tecrübeli olmalarının projenin hızlı ilerlemesi için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu gibi gerekli konuları içeren kısa ve öz bir kaynak hazırlanıp proje konusu içeriğinde bulunmalı diye düşünüyorum.
kabaltah2011-05-31 02:09:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2011 09:05
Keşke elimdeki 150 litrelik tankı tutsaymışım. Bu proje de çok güzel olurdu.
 
İleride karma amerikana dönmek istiyorum. 330'luk litrelik esas tankımda. Bir katkım olabilirse, önerileriniz doğrultusunda uyumlu türlere bakabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2011 22:55
[QUOTE=kabaltah]  Gürkan abi ben, 1 adet 130 lt, 1 adet 100 lt, 1 adet 60 lt, 3 adet 25 lt tank ayırabilirim böyle bir projeye. Gerekirse 400 lt bir tankı yavru boylandırmak için kullanabilirim.
 Her türlü teknik ekipmanım ve yemim mevcut. Küçük ve orta boy türleri tercih ederim, agressif türleri eş tutturma konusunda tecrübem var.

 Ayrıca böyle bir proje, grup oluşturma sistemi içinde olacaksa grup içinde ücretli yada ücretsiz balık takası  yada yada transferi olmalı. Atıyorum bende bir türden iki erkek, başka birinde 2 dişi vardır, bunlar üretilecek türlere girerse takas edilmeli yada gönderme zahmetine katlanarak ücretli alışveriş yapılmalı.
 Katılacak üyelerin öncelikle artemia başta olmak üzere canlı yem üretimi konusunda bilgisi olmasının , hastalık durumunda teşhis ve tedavide tecrübeli olmalarının projenin hızlı ilerlemesi için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu gibi gerekli konuları içeren kısa ve öz bir kaynak hazırlanıp proje konusu içeriğinde bulunmalı diye düşünüyorum.
[/QUOTE]
Artemia üretimi derken yumurtadan çıkarmak degil heralde forumda güzel bir konu yok artemia üretimiyle ilgili genelde ben şunu yaptım şöyle oldu.Kesin çizgilerle bir konu oluşturulmalı.Bende un kurdu üretiyorum şimdi damızlıklara ama çok uzun zaman istiyor kültürü kurmak bilmiyorum ne zaman verebilecem balıklara...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 13:52
Ben zaten, carpinte sajika, üretiyorum. Bunun yanında yakında keyhole, gt, ateş ağız, severum, ateş kafa, red texas üretimlerinede geçicem inşallah. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 14:18
Akvaryumuma bir çift nadir piyasada üretimine ihtiyaç olan bir çift eklemeyi düşünüyorum.Ne önerirsiniz bulması fazla zor olmamalı.Salvini geldi benim aklıma.Daha farklı önerilerede hazırım.İyi forumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BossÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 951
BossÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 15:11
Nadir tür olarak Salvini Festae Balzag Pearsei Vieja argantea üretimini gerçekleştirmeyi düşünüyorum.Eğer elimdeki türleri damızlık boya getirne kadar kaybetmemiş olsaydım şimdiye kadar sanırım bu balıklarla ilgili sorunumuz kalmazdı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir