Festae'nin (Red terror) Türkiye Yolculuğu ve Yayılması


ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 12:06
Görkem Şöyle bir durum var artemia çıkartırken yumurtaların tamamı açılmaz ve bir kısmı bu şekilde yavru balıklara verilir ama bu yumurtalar sindirilemiyor. Bazı yavrularda açılmamış  yumurtalardan fazla yediğinde kabızlığa sebep olabiliyor.Büyük artemia lardaki yumurtalar da aynı etki görülebilir. Vieja2011-04-19 12:19:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 13:15
Yeni artemia çıkarıldığında süzerek sadece canlıları alma ve üstte yüzen kabukları almadan ayıklama çabası tamamen bu yüzdendir. Kabuklar kabızlıktan çok sindirim sistemini tıkadığı için sorun oluyor. Besin değerine gelince, yeni çıkmış canlılar daha pembe büyütülmüşler ise beyaz renklidir. Rengi veren olay esas protein kısmı olduğundan yeni çıkmışlar daha yüksek besin değerine sahiptir. Kabuksuz artemia için canlının yumurtadan çıkarken harcadığı enerji de kaybolmadan kaldığı için daha da yüksek besin değerine sahip deniyor. Hazır kabuksuz (dekapsüle edilmiş) artemia yem de satılıyor.


[QUOTE=mekrög]Abi bu çamaşır suyu ile kabuk inceltme bence uygulanabilecek bir yöntem. Eğer çok ufak olmazsa ben RT'lerde uygularım bu yöntemi. Şimdilik büyük artemialardan devam edeyim de daha sonra yumurtaları inceltme yöntemi ile deneme yaparım.
 
Önder Abi verdiğimiz büyük artemiaların %80'inde yumurta var. Beyaz ve siyah renklerde onlarda mikro ölçekte yeterli besiyi sağlıyordur diye düşünüyorum :)
 
Peki Artemia flake yemler var. Onlarında aynı etkiyi sağlayacağı kanısındayım.Ne dersiniz?
[/QUOTE]
RT'ler için büyütülmüş artemia veya su piresi verebilirsin.
Artemia flake konusunu zaten ben söyledim. Klasik pul yem olarak kullanılabilir. Ayrıca bu pul yemler ufalanarak, hatta mini değirmenden geçirilerek toz yem haline getirilip yavrulara da verilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 13:49
[QUOTE=Köksal Gürkan]Artemia flake konusunu zaten ben söyledim. [/QUOTE]
 
Yahu Köksal Abi, konuyu kim söyledide değiliz ki burda. Yani kim söylediyse söyledi, olay o değil! Yem nasıldır diye soruyorum sen kalkıyor ben söyledim zaten diyorsun  
 
Bu artemia flake'ten kullanan vardır büyük ihtimal. Tecrübe paylaşılırsa güzel olur.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 13:59
Görkem yanlış anladın sanırım. Ben de sen-ben olayında değilim.
Sadece bildiğim ve hatta kullandığım için önerdim. O yüzden bu şekilde ifade ettim.
Benim ilk aldığım kişi de bilinen bir discus üreticisiydi. Bir ziyaretimde az miktarda hediye etmişti.
Yavrularda canlı artemia kadar etkili olmayabilir ama sonuçta kurutulmuş ve pul hale getirilmiş hali olduğu için yine etkili oluyor. Maalesef elimde az olduğu için çok uzun süreli kullanma imkanım olamadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 14:09
[QUOTE=Köksal Gürkan]Görkem yanlış anladın sanırım. Ben de sen-ben olayında değilim.
Sadece bildiğim ve hatta kullandığım için önerdim. O yüzden bu şekilde ifade ettim.
Benim ilk aldığım kişi de bilinen bir discus üreticisiydi. Bir ziyaretimde az miktarda hediye etmişti.
Yavrularda canlı artemia kadar etkili olmayabilir ama sonuçta kurutulmuş ve pul hale getirilmiş hali olduğu için yine etkili oluyor. Maalesef elimde az olduğu için çok uzun süreli kullanma imkanım olamadı.
[/QUOTE]
 
Abi keşke böyle detaylı söyleseydin ilk mesajında da. Ben söylemiştim zaten dendiğinde farklı anlaşılıyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 15:29
Besin değeri ile ilgili benim düşüncem tam tersi. İyi şartlarda büyütülmüş artemia'nın larvadan daha besleyici olduğunu düşünüyorum. İnternetten besin tablosu buldum;


Tabloya göre larva daha besleyici. Ancak bir yetişkin kaç larvaya denk? işin bu yönünü de düşünmek gerekir. Tabi bu söylediklerimi mantık olarak yorumluyorum ve belli bir boya gelmiş balıklara göre düşünüyorum. Mümkünse evde bir düzenek hazırlayıp artemiaları kontrol altında büyükmek her halükarda faydalı olacaktır.

Ayrıca artemia en iyi kırmızı renk yapıcı doğal yemlerden biridir. Balık beslerken ''hızlı boylandırmakta, üretmekte, renklendirmekte'' kullandığım bazı püf noktalar var. Ben konuyu artemianın çokta bilinmeyen yanı olan renklendirici özelliğine doğru getirmek istiyorum. Bildiğim en iyi renklendirici canlı yemlerden biridir artemia. Hatta flamingo kuşları kırımızıya yakın renklerini artemialardan alırlar. 
Artemia dışında bildiğim iyi renklendirici canlı yemler; karides, deniz midyesi, su salyangozu. Saydıklarımı uzun süreler deneyip uyguladım. Renklerinden de anlaşılacağı gibi karides ve artemia daha çok kırmızı, deniz midyesi ve su salyangozu mavi,yeşil, sarı renkleri ön plana çıkarıyor. En azından benim gözlemim bu doğrultudaydı. Başka deneyen varsa yorum yapmasında fayda olur. Örneğin (rastlantısal) ümit abinin evine gittiğimde salyangozu yem olarak kullandığını gördüm. Yüzyüzeyken sormadım ama burada konu açılmışken fikirlerini paylaşırsan sevinirim ümit abi.

Söz konusu ''Festae'' iken kırmızı rengin üzerinde durmakta fayda var. İnternetten bir yazıyı aynen olduğu gibi aşağıya kopyalıyorum.

Somon balığı nasıl kırmızı renk alır?
Somon balığının kırmızı renkte olmasının sebebi astaksanthin denen bir pigmentten ötürüdür. Somon balığı aslında beyaz renkli bir balıktır. Kırmızı pigment algler ve tek hücreli organizmalar tarafından üretilir, bunlar ise karidesler tarafından yenir ve pigment karideslerin kabuğunda ve vücudunda depolanır. Somon balığı karidesi yediği zaman ise kırmızı pigment balığın yağlı dokusunda birikir. Somon balığı zamanla bu pigmenti yok edemez ve balık zamanla kırmızı renk alır. Somon balığının rengi beslenmesine bağlı olarak açık pembe ile koyu kırmızı arasında değişiklik gösterir.
Son zamanlarda çoğu somon balığı çiftliklerde üretilmektedir. Balıklar ya sığ sularda ağların içinde ya da karada tankların içinde yetiştirilir. Çoğu çiftlik somonu İskoçya, Alaska, Norveç, İzlanda ve Şili'den gelmektedir. Bu somon balıkları temel olarak balık yemi ile beslenmektedir. Bu yemler ise karides içermemektedir, yani bu balıklar beyaz rengini korurlar. Her ne kadar tadı aynı olsa da tüketiciler beyaz somon balığını talep etmemektedir. Bu yüzden balık yeminin içine astaksanthin eklenmektedir. Çoğunlukla astaksanthin kimyasal yolla, alternatif olarak da karides unundan elde edilir. Diğer bir olasılıksa kurutulmuş kırmızı mayanın kullanımıdır ki bu da aynı pigmenti sağlar. Bununla beraber sentetik karışım daha ucuzdur.
Astaksanthin bir karotenoid'tir, yani karotene benzer bir bileşiktir. Diğer karatenoidler domatesin, biberin ve havucun renginden sorumludurlar. İnsanlar da yağlı dokularında astaksanthin depolarlar fakat kırmızıya dönecek kadar fazla miktarda birikmez. Flamingolarda kırmızı rengini aynı somon balığı gibi astaksanthin pigmentine borçludurlar.

Astaksantin tam olarak nedir ve niçin som balığı kırmızısını yapar?
Astaksantin, som balığına, karidese ve flamingoya pembe-kırmızı rengini veren kırmızı bir pigmenttir. Kimyasal olarak β-karotene ve A vitaminine benzerdir. Karotenoidler grubunun bir parçasıdır. Astaksantinin kimyasal yapısı aşağıda gösterilmektedir:

Astaksantin birkaç çeşit alg ve plankton tarafından yapılmaktadır. Bunlar, aralarında kırmızı rengi kabuğunda saklayan ve dış kısmı pembe-kırmızı renkte olan karides gibi suda yaşayan türlerden olan kabuklular tarafından yenilmektedir. Kabuklular, dönüşümde balıklar (som balığı, alabalık) veya kuşlar (flamingo, kırmızı çeltik kargası) tarafından yenilmektedir. Bunlar ayrıca pigmenti derilerinde ve yağ dokularında depolarlar. Bu da som balığının ve diğer hayvanların kırmızı renkte olmalarının nedenidir. Astaksantin ağartma işlemi ile kaybolmaz, bundan dolayı bu hayvanlar pembe renklerini korurlar.
Astaksantinin suda yaşayan hayvanlarla bağlantılarındaki fonksiyonu tamamen belirgin değildir. Bununla beraber, E vitamini ile kıyaslanabilecek kadar güçlü bir antioksidandır. Ayrıca UV ışığına karşı koruyucu olarak görev yapabilir.
Sadece algler astaksantin üretebilirler; gelişmiş hayvanlar kimyasal yapıyı değiştiremez. Bu da su kültürcülüğü (balık çiftlikleri) için önemli sonuçlara sahiptir.
Som balığı işlemesi birçok formlarda olmaktadır. Som balığı denizlerde yetişebilir ve böylece diyetleri kısmen doğal olmaktadır, fakat ilave gıdalarda alabilmektedirler. Diğer bir yolda, som balığı kültürcülüğü karada tank içinde de yapılabilir. Bu durumlarda balıklar doğal bir diyetle beslenmezler, fakat balık yemi ile beslenirler. Bununla birlikte, karides veya astaksantinin diğer kaynağı olmaksızın, som balığı beyaz kalacaktır. Tüketici bu durumu istemez, bu da astaksantinin balık yemine eklenmesini gerektirmektedir.
Astaksantin kimyasal olarak karotenden yapılmıştır. Bu da balık yeminde astaksantinin en bilinen kaynağıdır. Diğer imkanlar da: karides atığı eklemek veya astaksantin oluşturan mayalardan elde edilmiş tozlar eklemektir. Bununla beraber, son iki metot son derece pahalıdır, bundan ötürü kimyasal astaksantin kullanılması daha yangındır.
Kimyasal olarak değişiktir (doğal astaksantinin ayna görüntüsü), fakat som balığı veya insanlar için herhangi bir farklılık yaratmamaktadır.

Google'den alıntı birkaç fotoğraf.






dr.aqua2011-04-19 15:38:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cenk BildirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 2341
Cenk BildirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:06
[QUOTE=dr.aqua] Artemia dışında bildiğim iyi renklendirici canlı yemler; karides, deniz midyesi, su salyangozu. Saydıklarımı uzun süreler deneyip uyguladım. Renklerinden de anlaşılacağı gibi karides ve artemia daha çok kırmızı, deniz midyesi ve su salyangozu mavi,yeşil, sarı renkleri ön plana çıkarıyor. En azından benim gözlemim bu doğrultudaydı. Söz konusu ''Festae'' iken kırmızı rengin üzerinde durmakta fayda var.
[/QUOTE]
 
Bu durumda Görkem'in deniz midyesi ya da su salyangozu kullanması gerekecek zira erkekte küf yeşili rengini beğeniyor .
 
Bu arada kısa bir Festae sörf'ü esnasında edindiğim birkaç bilgiyi paylaşayım istedim.
 
Festae yavruları her ay 1 santim büyüyorlarmış; 5 aylıkken 5-6 cm, 12 aylıkken 12-14 cm oluyorlarmış.
 
8-10 santim olduklarında cinsiyet ayrımı net yapılabiliyormuş,  kuyruk incileri haftadan haftaya, aydan aya oluşup kaybolabilen şeyler olduğundan pek dikkate alınmıyormuş. Sizler böyle birşey gözlediniz mi? Diğer bir deyişle, kuyruk incilerinin miktarında azalma/artma oluyor mu?  
 
 
Cenk Bildir2011-04-19 16:06:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:10
Bir balık 10 tane erişkim artemia yiyorsa larvadanda da 100 tane yer sonuçta balık iki durumda da doyacak ama erişkin artemiadan  daha az fayda görecek. Piyasadaki mevcut artemilarında oldukça beyaz olduğunu biliyoruz bu da balıklara kırmızı renk verecek ölçüde beslenmediğini göstermezmi. 

Aslında benim aklıma daha doğal bir canlı yem gammarus(tuzlu su) geliyor eğer bununla  beslemekte risk görmezseniz  gammarus ta denenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:15
[QUOTE=Cenk Bildir] 
Bu durumda Görkem'in deniz midyesi ya da su salyangozu kullanması gerekecek zira erkekte küf yeşili rengini beğeniyor .
8-10 santim olduklarında cinsiyet ayrımı net yapılabiliyormuş,  kuyruk incileri haftadan haftaya, aydan aya oluşup kaybolabilen şeyler olduğundan pek dikkate alınmıyormuş. Sizler böyle birşey gözlediniz mi? Diğer bir deyişle, kuyruk incilerinin miktarında azalma/artma oluyor mu?   
[/QUOTE]
 
Cenk abi ne gerekiyorsa veririm valla o renklere bürünsünlerde :)
 
İncilere kesinlikle katılıyorum. Bir gün o kadar çoklar ki maşallah diyorum ertesi gün bir iki tane çok silik şekilde gözüküyor. Ben yemlenmeye, suya bağlıyordum. Demek ki normal bir durummuş.
 
Gammarus'un bilgilerini rica edelim Önder Abi... Köksal Abi ile dün akşam konuştuk su piresi daphnia da büyük ihtimal güzel bir canlı yem alternatifi olabilir. Ayrıca bana bir kavanoz verdi ki elime bile laırken korktum  içinde hem kelebek hem de kurt halleri ile bir sürü canlı vardı.
mekrög2011-04-19 16:18:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:19
[QUOTE=Cenk Bildir][QUOTE=dr.aqua] Artemia dışında bildiğim iyi renklendirici canlı yemler; karides, deniz midyesi, su salyangozu. Saydıklarımı uzun süreler deneyip uyguladım. Renklerinden de anlaşılacağı gibi karides ve artemia daha çok kırmızı, deniz midyesi ve su salyangozu mavi,yeşil, sarı renkleri ön plana çıkarıyor. En azından benim gözlemim bu doğrultudaydı. Söz konusu ''Festae'' iken kırmızı rengin üzerinde durmakta fayda var.
[/QUOTE]
 
Bu durumda Görkem'in deniz midyesi ya da su salyangozu kullanması gerekecek zira erkekte küf yeşili rengini beğeniyor .
 
Bu arada kısa bir Festae sörf'ü esnasında edindiğim birkaç bilgiyi paylaşayım istedim.
 
Festae yavruları her ay 1 santim büyüyorlarmış; 5 aylıkken 5-6 cm, 12 aylıkken 12-14 cm oluyorlarmış.
 
8-10 santim olduklarında cinsiyet ayrımı net yapılabiliyormuş,  kuyruk incileri haftadan haftaya, aydan aya oluşup kaybolabilen şeyler olduğundan pek dikkate alınmıyormuş. Sizler böyle birşey gözlediniz mi? Diğer bir deyişle, kuyruk incilerinin miktarında azalma/artma oluyor mu?  
 
 
[/QUOTE]

Abi aslında iri amerikanlar için genel tanımlama öyle ama bireye ve beslenme şekline göre, tanka hacmine, akıntısına ve nitrat düzeyine göre çok değişebiliyor. Bu tarz balıklarda inci oluşumu 6-7 cmde başlıyor.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:25
Gammarus'u deniz balıklarını beslerken çok kullandım çok uzaklarda aramaya da gerek yok hemen yanıbaşımız da genelde maltepe sahilinine inip yosunların ve midyelerin arasından yüzlerce topluyordum balıklar bunları avlamak için çıldırıyordu tabi tatlı suda çok fazla yaşayacaklarını sanmıyorum o zamana kadar zaten balıklar yakalamış olurlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:27
[QUOTE=Cenk Bildir][QUOTE=dr.aqua] Artemia dışında bildiğim iyi renklendirici canlı yemler; karides, deniz midyesi, su salyangozu. Saydıklarımı uzun süreler deneyip uyguladım. Renklerinden de anlaşılacağı gibi karides ve artemia daha çok kırmızı, deniz midyesi ve su salyangozu mavi,yeşil, sarı renkleri ön plana çıkarıyor. En azından benim gözlemim bu doğrultudaydı. Söz konusu ''Festae'' iken kırmızı rengin üzerinde durmakta fayda var.
[/QUOTE]
 
Bu durumda Görkem'in deniz midyesi ya da su salyangozu kullanması gerekecek zira erkekte küf yeşili rengini beğeniyor .
 
[/QUOTE]

Balığın yapısında varsa olur cenk abi

[QUOTE=Vieja]Bir balık 10 tane erişkim artemia yiyorsa larvadanda da 100 tane yer sonuçta balık iki durumda da doyacak ama erişkin artemiadan  daha az fayda görecek. Piyasadaki mevcut artemilarında oldukça beyaz olduğunu biliyoruz bu da balıklara kırmızı renk verecek ölçüde beslenmediğini göstermezmi. 

Aslında benim aklıma daha doğal bir canlı yem gammarus(tuzlu su) geliyor eğer bununla  beslemekte risk görmezseniz  gammarus ta denenebilir.[/QUOTE]

Önder abi, söylediğine katılırım. Ben de yukarıda şöyle bir ifadede bulunmuştum;

[QUOTE=dr.aqua] İyi şartlarda büyütülmüş artemia'nın larvadan daha besleyici olduğunu düşünüyorum. Tabloya göre larva daha besleyici. Ancak bir yetişkin kaç larvaya denk? işin bu yönünü de düşünmek gerekir. Tabi bu söylediklerimi mantık olarak yorumluyorum ve belli bir boya gelmiş balıklara göre düşünüyorum. Mümkünse evde bir düzenek hazırlayıp artemiaları kontrol altında büyütmek her halükarda faydalı olacaktır.

[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:28
[QUOTE=Vieja]Gammarus'u deniz balıklarını beslerken çok kullandım çok uzaklarda aramaya da gerek yok hemen yanıbaşımız da genelde maltepe sahilinine inip yosunların ve midyelerin arasından yüzlerce topluyordum balıklar bunları avlamak için çıldırıyordu tabi tatlı suda çok fazla yaşayacaklarını sanmıyorum o zamana kadar zaten balıklar yakalamış olurlar.[/QUOTE]
Bende tatlı su için olanından veriyordum. Aynen dediğin gibi bitkisel çürükçül olduklarından yosun vs gibi şeylerin içinde çok oluyorlar. Aslında öleceğini düşünmüyorum çünkü tatlı sudan tuzlu suya geçş havzalarında bol bol bulunuyor.
Tırmanma yetenekleri var. Akvaryumdan dışarı kaçabiliyorlar. 1000 kadarını salıp sonra evin içinde gammarus avı yaptığım zamanları bilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cenk BildirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 2341
Cenk BildirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 16:32
[QUOTE=dr.aqua] [QUOTE=Cenk Bildir][QUOTE=dr.aqua] Artemia dışında bildiğim iyi renklendirici canlı yemler; karides, deniz midyesi, su salyangozu. Saydıklarımı uzun süreler deneyip uyguladım. Renklerinden de anlaşılacağı gibi karides ve artemia daha çok kırmızı, deniz midyesi ve su salyangozu mavi,yeşil, sarı renkleri ön plana çıkarıyor. En azından benim gözlemim bu doğrultudaydı. Söz konusu ''Festae'' iken kırmızı rengin üzerinde durmakta fayda var.
[/QUOTE]
 
Bu durumda Görkem'in deniz midyesi ya da su salyangozu kullanması gerekecek zira erkekte küf yeşili rengini beğeniyor .
 
[/QUOTE]

Balığın yapısında varsa olur cenk abi


[/QUOTE]
 
O zaman bu işi olmuş bilelim, babaları yeşil bir tosun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir