Canlı Doğuran Genel Bilgi ( Derleme )


SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4701
SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 02:11


Arkadaşlar, bu başlık altında canlı doğuranlara dair her türlü bilgiyi derlenmiş bir şekilde bulabileceksiniz. [url=http://www.akvaryum.com/]www.akvaryum.com[/url]  yönetimi olarak elimden geldiğince güzel bir derleme oluşturmaya çalıştığımı belirtmeliyim.

Öncelikle  akvaryumseverler tarafından çok popüler  bir familya olan canlı doğuranları tanıtarak başlamak istiyorum.

Bu türe mensub balıklar, yumurtalarının evrelerini kendi  bünyesinde geçirip yumurtalarını bırakırlarken yırtılma sonucu yavruların dünyaya 1-2sn içinde yüzer halde getirdikleri için genel manada ‘Canlı Doğuranlar’ olarak lanse edilmişlerdir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5853/151120170949151.jpg[/IMG]

Bu türün en çok bilinen ve en popüler balığı Lepistesler’dir. Çok çeşit formları olabileceği gibi türler arasında çaprazlama ile onlarca da varyetesi mevcuttur.Bu bağlamda Platy,Kılıçkuyruk,Velifera,Molly’ler de de çaprazlama ve bir sürü varyete mevcuttur.Hatta  öyle ki akvaryumlarımızda kendi kendilerine dahi kolaylıkla çaprazlanabildiği görülmüştür.  


Canlı doğuranların akvaryumseverler tarafından kolaylıkla beslenebileceği olgusu maalesefki yanlıştır. Ama bu pazarda ucuz olmaları,kolay üretilmeleri onları kolay balık olarak görülmesine sebebiyet vermektedir. Oysa sazangil familyasından bir çok tür daha kolay balıklardır diyerek bir kıyaslama bile yapabiliriz.(Örn: Japon) 


Canlı doğuranlar,ideal anlamda bitkili, tropikal balıklar olduklarından su sıcaklığının 26-28 derecelerde olduğu, ph 7-8 aralığında olduğu, orta sertlikteki sulardan hoşlanırlar. Bitki olarak akvaryum dekoruna göre seçimler gerçekleştirilebilir. Ama yavruların kolay saklanabilmesi ve anaçlar tarafından yem olmasını engellemek anlamında Java moss v.b. bitkiler öncelikli tercih olmalıdır.Kullanılacak filtre dış filtre yada şelale filtre yada debisi az iç filtre olmalıdır. Yüksek debili filtreler balığın yorgun düşmesine sebebiyet verecek,rahatsız edecektir.Kullanılacak kum balıklardan ziyade bitkiler için seçilmelidir.Canlı doğuranlarda ince taneli quartz kumlar genel anlamda tercih edilir.Işıklandırma bitkilere göre seçilmeli ve günde ortalama 7-10 saat açık kalmalıdır.  


[b]Sağlıklı bir akvaryum, donanımları tam bir akvaryumdur. Eksik bir şey demek, çarklarından biri eksik  makinaya benzer; çalışmaz,yürümez.[/b] 


[b]***[/b]Black Molly türleri akarsuların denize dökülen yerlerine daha yakın bölgelerde yaşadıkları için akvaryum suyuna yeterli miktarda iyotsuz tuz eriği takviyesi yapılması daha rahat bir ortam sağlanması için uygundur.


İdeal akvaryum koşullarını sağladıktan sonra cinsiyet ayrımına geçebiliriz sanıryorum. Canlı doğuranları genel manada cinsiyet ayrımı en kolay yapılabilen familyadır desem yeri vardır. Nitekim erkek-dişi ayrımı  dış fizyolojik görünüşle kolaylıkla anlaşılır. Erkeklerde alt yüzgeçlerin arasında ‘genopodium’ (erkeklik organı)(uzunca,ince tüpçük) bariz görülür. Dişilerde ise yelpaze,yelken biçiminde bir üçüncü yüzgeç olarak gözükmektedir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5853/151120170944071.jpg[/IMG]

Şekil yukarıdaki bilgiler doğrultusunda incelenirse; çizimlerde görülen balıklardan alttaki bariz bir şekilde yelpaze(yelken) bir anüs yüzgecine sahipken; resimde üstteki balıkta alt yüzgeçlerin arasında ‘genopodium’ (uzunca boru,tüpçük) fark edilmektedir.Yani üstteki dişi, alttaki erkek diyebiliyoruz. Bu bütün canlı doğuranlar için çok basit ve kesin bir cinsiyet ayrımıdır.


Bir başka cinsiyet ayrımı içinde şöyle bir yöntem uygulanabilir. Çoğu türde olduğu gibi canlı doğuranlarda da heybetli,renkli,ihtişamlı,albenili balık erkek balıktır. Zaten yanyana geldiklerinde dişi-erkek arasında  olağanüstü fark bariz bir şekilde ortadadır.


***(Yukarıdaki cinsiyet ayrımı açıklamaları, bütün canlı doğuranlar için geçerli cinsiyet ayrımı açıklamalarıdır. Plati,Lepistes,Velifera, Molly,Kılıçkuyruk..) 


Cinsiyet problemimizi ortadan kaldırdık.Şimdi sırada eşleşme,gebelik ve yavrulama süreci var.  


Canlı doğuranlarda eşleşme erkek balığın dişi balığı sürekli rahatsız etmesi ile gözlemlenebilir. Erkek dişiyi asla rahat bırakmaz. Bu bağlamda akvaryuma koyulacak orta geniş yapraklı bitkiler ile dişi balığın dinlenebileceği uygun ortam yaratılabilir. Erkek bu baskıları sonucunda dişi hazır ise istediğini alır ve çiftleşirler. Dişiler aldıkları spermleri 3-5 hatta 7-8 doğumda kullanabilirler.Bunun için fizyolojik bir depolama üniteleri mevcuttur. Çiftleşen dişilerde  gebelik ortalama 30 gün sürer.Tabi bu süreç akvaryum koşullarına bağlı olarakta değişebilir.Detaylı bilgi için daha önce derlemesini yaptığım ‘[b][url=http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=101276]Balığım ne zaman doğurur ?[/url]’ [/b]linkini incelemenizi tavsiye ediyorum.


Canlı doğuranlarda yavru bakımı kolay olsada yavruların kurtarılması çeşitli şekillerde sağlanabilir.Şimdi yavrulayan anaçtan sonraki safhaları inceleyelim; 


Anaç balık doğumuna yakın durgunlaşır. İşte bu zaman anaç balık yavruluğa yada bir başka tanka alınıp yavrulaması sağlanabilir.Yavruluklar anaç balıkları bazen strese sokar.Doğum süresi bu nedenle gecikebilir ama en emin yöntemdir.Ayrı akvaryum uygulaması yapılacaksa dip kısmı tamamen java moss ile kaplanmış bir mini akvaryum bu iş için biçilmiş kaftandır.Bu sağlanamıyorsa rafya ile taban tamamen kıvır kıvır kaplanmalı ve doğumdan hemen sonra dişi balık  yavru tankı diye tabir edeceğimiz tanktan uzaklaştırılmalıdır. Böyle bir imkanımız yoksa ‘[b][url=http://www.akvaryum.com/Forum/forum_topics.asp?FID=14]Kendin yap sistemleri[/url][/b]’ bölümünden yavruluk yapımı konularına bakabilirsiniz. İlla yavruluk kullanmanıza gerek var mıdır diye bir soru duyar gibiyim.Evet arkadaşlar en emin yollar yukarıdaki yollardır. Ama iyi bitkilendirilmiş tanklarda ve iyi besilenmiş balıklarda yavruları yememe nadiren görülür.Bulunduğu akvaryumdan ayırmadan yapılan doğumlarda malesef ki kayıplar büyük olacaktır.Ama hepside yenecektir diyemem.Dekorunuzu,bitkilerinizi bilgileriniz ve tavsiyeler doğrultusunda yaparsanız  soyunu devam ettirecek kadar hatta daha fazlası yavru elde edeceğinizi kesin bir şekilde söyleyebilirim.

Yavrular doğumdan bir kaç dakika sonra serbestçe yüzebilir hale gelirler.Bu zamanda artemia onlar için mükemmel yiyecek dilimini oluştururlar.Ama yukarıda da belirttim,Yavruları beslemek çok kolaydır. İlla artemia vermek zorunda değilsiniz. Çok ince bir şekilde dövülmüş pul yem kolaylıkla yavru balıklar tarafından kabul görecektir.Yada pek uygulanmayan ama uzmanlar tarafından uygulanan yumurta sarısı ezilerek verilebilir.Yani yavru büyütmek yavruları kurtarmaktan daha kolaydır.

Yavrularda cinsiyet ayrımıda kolaylıkla yapılabilir.Yine yukarıda tarif ettiğim fizyolojik gözlemlerle yapılabilir. Erkekler için tüpçük, dişiler için yelpaze yüzgeç gözlemlenmeye çalışılmalıdır.Biraz daha büyüyen yavrularda renklenenlerin birçoğuda erkektir denebilir.

Yavrular ayrı bir akvaryumda büyütüldükten sonra; anaç lepisteslere yem olmayacağı görüşü benimsendiği anda ana akvaryuma alınabilirler.Yani 1cm olan bir yavru  yetişkinlerden kaçabilir, onlara yem olmayabilmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir;

Saygılar..


*Resimler alıntıdır.
(Tarafımca resimler görüntülenemediği için tekrardan düzenlenmiştir.)

[EDIT]SaRCoPhiLiuS,2017-11-15 09:49:37[/EDIT]

Beğenenler: [T]188306,Khann[/T][T]152765,Engineer17[/T][T]168305,Yas400[/T][T]217829,onursezerbakar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]192980,cmdonmezer[/T][T]168305,Yas400[/T][T]152765,Engineer17[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ugur KÇevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 515
Ugur KÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 08:09
Güzel bir derleme.Yeni başlayanlara çok yararlı olacaktır.
Paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcay__Çevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 111
olcay__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2007 21:18
Çok teşekkürler.Bunları biliyordum ama yeni başlayanlar için çok faydalı olabilecek bilgiler.ClapBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 95
AhmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2007 16:30
Evet gerçekten de yeni başlıyanlar için çok güzel olacağa benziyor.Derlemeniz çok güzel.....TEBRİKLER..... acemi412007-07-23 01:29:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

albeyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 11
albeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 14:27
Evet çok güzel olmuş; ama biraz basit kalmış. acemi412007-07-23 01:29:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4701
SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2007 02:31
Balık beslemek bu kadar basit efendim. Gözümüzde büyütmeyelim. Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

korayhayirliÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 11
korayhayirliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2007 17:12
Teşekkürler dostum. Güzel bir çalışma olmuş..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KURTÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1
KURTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2007 11:12
Yeni başlayanlar için aydınlatıcı bir konu olmuş. Emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShannaraÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2007
İl: Izmir
Mesaj: 239
ShannaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2007 11:52
Benim gibi akvaryum bakmaya uzun süre ara vermiş arkadaşlar içinde çok güzel bir anımsatıcı olmuş teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emrah BalkeserÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 532
Emrah BalkeserÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2007 18:07
Bencede çok güzel bir derleme olmuş.Bilgilerin hepsi biryerde.Güzel bir emek fakat albey bey 'biraz basit kalmış' demek pek uygun olmaz.Canlıdoğuranlara geçmek isteyen bir kişinin sadece bunları okuması zaten tüm herşey hakkında ona bilgi vermiş oluyor.
 
TEŞEKKÜRLER. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞAFAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 234
ŞAFAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2007 15:06

Paylaşım için teşekkürler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

d@bbeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 136
d@bbeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2007 15:12
Canlı doğuranlar hakkında her şeyi bildiğimi sanıyodum ama şimdi tam öğrendim.TEŞEKKÜRLER.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat-17Çevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2007
İl: Sivas
Mesaj: 14
Murat-17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2007 14:21

Çok güzel olmuş, ellerine sağlık.

 
SaRCoPhiLiuS2007-08-16 15:17:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

setakiÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2007
İl: Konya
Mesaj: 2
setakiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2007 12:35
Bilgiler doyurucu olmuş, teşekkür ederim. SaRCoPhiLiuS2007-08-16 15:18:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir