Betalar için alternatif beslenme
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 05:15
Merhaba... Uzun zamandır edindiğim bilgiler, deneyimlerim ve gözlemlerim sonucu betaların beslenme diyetlerinde kullanılan yemleri bir başlık altında toplamak istedim. Yeni başlıyan arkadaşlar için bilgi ve fikir olabilir.
Doğal ortamlarında sivrisinek larvaları ile beslenen bu canlıları, elbette sirvisinek larvasıyla beslememiz çok zor. Bu yüzden betalarda uygulanan beslenme diyetinin çok önemli olduğu kanaatindeyim.
Öncelikle betalar geç sindirim yaptıkları için geç dışkılarlar ve kabızlık problemi sık sık karşımıza çıkmaktadır. Kabızlık ve şişkinlik probleminin başlıca nedenleri şunlardır...
a)Suyun ısısı
b)Suyun Kalitesi
c)Stres Faktörü
d)Tek tip Beslenme
e)Hareket kısıtlılığı
Eğer ki betanız sağlıklı ise ve birden kabızlık problemi ile karşı karşıya kalmışsanız başlıca nedenler bunlardır.
Yukardaki maddelerden en önemli olanı ve esas konumuzun kaynağı beslenme kesinlikle tek tip yapılmamalıdır.
örn. 1 gün bitkisel ağırlıklı 1 gün protein ağırlıklı beslenme yapmak kabızlık ve sindirim problemini %70-80 çözer.
Kalıteli kurutulmuş kan kurdu betaların çok sevdiği yemlerdendir miktarı abartılmadığı sürece problem çıkmaz.
Bunun yanında en güzel ve doğal bitkisel yem salatalık içi (çekirdeğin bulunduğu şeffaf kısım) haşlanmış ıspanaktan daha çok severek yediklerini gözlemleyebilirsiniz.
Alternatif olarak sivri sinek ve küçük sinekler doğal ve protein bakımından zengin yemlerdir.
Piyasadaki yemlerden tavsiye etmek gerekirse Sera Betagran özellikle dişi betalar için çok uygun fakat tek tip kullanılmamalıdır. Yağlı kaliteli granül yemler dişi betalar için uygundur; fakat erkeklerde genelde yağlanmaya neden olacağından tek tip kullanmamakta fayda vardır. Ocean free Super Betta hem protein hem bitkisel ağırlıklı olarak dengeli bir yemdir bunun yanında kan kurdu ile takviye yapılırsa balıklarınız kısa sürede kondüsyon kazanır ve üretim için hazır olurlar. Canlı yem Tubiflex hiç kullanmadım bu yüzden ne derece faydalıdır bilemiyorum. ama dondurulmuşunun pek bi işe yaradığını söyleyemem.
Sardalya, hamsi gibi balıkların küçük parçalarını da severek yiyeceklerdir.
Betalar su ısısı düştüğünde fazla yem yemezler fakat su sıcaklığı yüksek ise daha fazla besine ihtiyaç. duyacaklar ve dolayısı ile daha fazla yem yiyeceklerdir. Betanız küçük bir alanda yaşıyor ise hareket kısıtlılığı olduğu için enerji kaybetmeyecek ve daha az besine ihtiyaç duyacaktır.
Şimdilik bu kadar...
Saygılar... Murat...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir