Frontosa ve Habitatı Hakıında Bilgi
Derin kayalık Habitatı hakkında bilgiler vereceğim.Akvaryumunuzu oluştururken habitatı taklit etmek için faydalı olduğunu düşünüyorum.
Bilgi vereceğim "DERİN KAYALIKLARDA YAŞAYAN CANLILAR"'dan Frontosa.
-Neolamprologus Buescheri
-Cyphotilapia Frontosa (Yakından ilgilendiğimiz)
-Xenotilapia üyeleri
-vs.....
FRONTOSA VE HABİTATI
Bu habitat tortu kaplı kayalar ve kayalar arasındaki çamurlar ile kumlar dahilinde oluşmuştur.Bu alanlarda ışığın etkisi azdır.20 m derinlikler ışıktan yoksundur.Buda kayaların üzerindeki yeşil alglenmeyi önler.Bu nedenlede kayaları çeviren alglerin çoğunluğu kızıl kahverengidir.Bir çoğumuz kızıl kahveyi başka akvaryumlarda oluşturmak için uğraşıyoruz.
Özellikle Frontosa balığı bu habitatın ilgi çeken balığıdır.Frontosa bu habitatın sık görülen üyeliridir.Yabancı kişilerce de "derin su" Cichlid'i diye de tanımlanır.15m'den daha derin alanlarda görülebilirler.Frontosa Kavalla gibi popilasyonlar topluluk halinde 5-
Cinsiyet ayrımı konusunda Frontosalarda erken yaşlarda ayırım yapmak zordur.Erkeğin kafa çıkıntısı kendini tamamlayacaktır.Yüzgeçler daha uzun bir yapıya sahip olur.2 yıl gibi bir sürede bu gelişimi gözlemleyebilirsiniz.Karın yapısı ise dişide daha oval gelir.Dişi uygun olduğunda baskın erkek dişiyi döller.5 hafta gibi doğal bir kuluçka evresi vardır.Dişi birçok türde olduğu gibi ağızda kuluçka yapar.Erkek dişiyi döllerken tropheuslardaki etkili titreme şeklini göremeyebilirsiniz.Bu erkeğinizin döllemediği anlamına gelmez.Erkeğin anal finini dişi ağzı ile dürtmez.Dölleme işlemi birkaç dakika sürebilir.Ağzı dolu olan dişi kendini geriye çekecektir.Yukarıda belirttiğim üzere 5 hafta içinde yavrular çıkacaktır.
Malawi içinde yazdığım bilgiler dahilinde akvaryum oluşturmak için ön bilgi edinebileceğiniz bu yazıyı kendi bilgilerim, yorumlarım ve kitaplardan öğrendiklerim dahilinde yazıyorum.(Ad Konings, Barron's vs gibi kaynaklar ayrıca kendi gördüğüm ve bildiğim durumlar üzerine)
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Frontosaları beslerken gözlemleyeceğiniz durumlardan biride akşam yemlediğinizde balıkların daha atik olması olabilir.Özellikle gölden gelen balıklarda akşam daha fazla atiklik gözlenir.Bu gölde de böyledir.Doğada birçok haycanda ratladığımız gibi Frontosalarda bir gece avcısıdır.
Sizin yukarıdaki yorumunuz ışığında (ki bunu bende biliyorum) şunu sormak istiyorum: Hiç denemedim ama gece karanlıkta frontosa'ların yem yediği doğru mu? Akvaryumlarımızda ve F0 veya F1 olmayan türler? Işıklar kapalıyken balık uykuya geçer diye biliyorum. En azından diğer balıklar öyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir