Geophagus Günlüğü


MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 17:34
Uzun zamandır aklımda olan, çoğu zaman şahsi olarak sorulan sorular üzerine, ortalama 7 yıllık bilgim ile bu konuyu açmaya karar verdim. Konu biraz uzun oldu ama bu türe merak salanlar için akıcı bir yazı olduğunu düşünüyorum. Araları atlayıp kişiler tecrübelerimi madde olarak sıraladığım kısma da uzun atlama yapabilirsiniz. [:)]

Öncelikle; forumda bu konu ile ilgili bir makale var. Onu okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ben genel bilgiler vereceğim, herkesin aşina olduğu ama tekrar etmekte fayda olan. Ayrıca tabii ki kişisel deneyimlerimi de paylaşacağım. Özelden yazan arkadaşlar için yardımcı olacağını düşünüyorum.

Başlangıç olarak; Şu kesindir ki, bu canlılar doğal hareketlerini şüphesiz olarak silis kumda yani çok ince kumda yapmaktadırlar. Adı üzerinde, Geophagus, yani bilindik diğer adı ile "toprakyiyen" türleri doğal ortamlarında kumun içindeki mineraller ile beslenerek hayatlarını sürdürmektedir. Bu yüzden dip balığı olarak belirtebiliriz. Günün büyük çoğunluğunu kumu ağzından alarak solungaçlarından vererek geçirirler.

Geophaguslar; Güney Amerika bölgesinde geniş bir araziye yayılmışlardır. Bunun yanı sıra, çok önemli olmayacak bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. Tabii ki PH konusu; Bu balıklar geniş yelpazede yaşadığından bildiğimiz çeşme suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yani suyun PH değeri 7.6 gibi değerlerin üzerinde değilse sağlıkla beslersiniz. Onun dışında diğer değer ölçümlerini hiç bir zaman yapmadım. Ancak şunu açıkca belirtmeliyim ki, eğer akvaryumunuzda art arda geophagus ölümleri oluyorsa bilin ki ters giden bir şey var. Gördüğüm en sağlam balıklar bu türe ait balıklardır.

Sınıflandırmaya gelince, çoğumuz bu isimlere aşinayız ancak biraz açmakta fayda var. Geophagus, Gymnogeophagus, Biotodoma, Retroculus, Acarichtyhs, Satanoperca gibi isimleri olsa da çoğu kişi bu sınıflandırmaları "Geophagus" adı altında bilmektedir. Her birinin ayrı özellikleri bulunsa da, önemli özellikleri hepsinin toprak ile yakından ilişkisidir. Bana göre bu gruba aykırı tek balık hobicilerin de yakından tanıdığı "Brasiliensis" türüdür. Kum ile ilişkisi en az olan bu tür, aynı zamanda diğer tüm saydığım sınıflandırmalar arasında en sert, en büyüyen türlerin başında gelmektedir. Bana kalırsa davranışları ve tipi Orta Amerika balıklarını daha çok çağrıştırmaktadır. Bu yüzden düşük hacimlerde diğer geophaguslar ile beslenmesini tavsiye etmem.

[B]Benim şahsi tecrübelerimi madde madde aktarmak hem konuyu sıkmamak hem de daha net olmak açısından daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca, en çok soru aldığım konular hakkında da bu maddeler içerisinde bilgi vereceğim. [/B]

[U][K]Kişisel tecrübelerim;[/K][/U]
-Akvaryum ısısı 25-29 aralığında olmalıdır.
-Geophaguslar için salınım yapmayan, silis kumlar önemlidir. Dere taşı gibi daha iri taneli taşlar da kullanılabilir ama silis balıklar üzerinde daha önemli bir yere sahip. Mercan kırığı gibi taşlar daha keskin olduğundan balıklarınız için yaralayıcı olabilir.
-Çoğu barışçıl Güney Amerika balıkları ile uyum içerisinde yaşarlar. Cüce türlerine, tetra grubuna zararları yoktur. Tabii ember, kiraz tetra gibi çok ufak türler ile bir arada beslenmemelidir.
-Kendi aralarında ölümcül yaralanmalar yoktur. Sadece sürü baskın balığı kabul etmeyen diğer balıklar hırpalanır.
-Bölgeci balıklardır. Kum bir yere taşımayı, camı görene kadar kazmaları görülmeye değer. Eliniz ile bu açıklıkları kapatırsanız hiç bir şey olmamış gibi inatla aynı yeri kazmaya devam ederler.
-Canlılar çoğunlukla tek eşlidir. Bazı istisnalarda dişi birden fazla erkek ile yumurtlayabilir. Eş uyumu her zaman çok iyi olmayabilir. Ben yumurta dizdikten sonra erkeğini vura vura öldüren bir dişiye şahit olmuştum. Eş tuttuktan sonra yavru alma aşamaları farklıdır. Eğer balığınızı yazarsanız [K]üretimi [/K]detaylı bilgiyi konu içerisinde verebilirim.
-[K]Discus ve Melek[/K] balıkları ile uyum içerisinde yaşarlar. Dikkat edilmesi gereken konu, bu canlılar genelde çok iştahlıdır. Doymak bilmezler ve yeme saldırırlar. Discus ve Melek gibi canlılar bu balıklardan yem bulamayabilir, yanlarından ağır kaldığından strese girebilirler. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
-[K]Kedibalıkları[/K] ile uyumlu yaşarlar, ancak kendini gömen balıklara dikkat etmek gerekir. Kum içerisinde tam bir avcı olan bu balıklar Banjo Kedibalığı gibi türleri kumun içerisinden çıkartarak hırpalayacaktır. Ayrıca çok ufak boylarda atılan vatoz türleri de muhakkak dikkatlerini çeker. Canlı yem muamelesi görmemeleri için ya kendi balıklarınız ufak olacak ya da atacağınız kedibalıkları biraz büyük olacak. Şunu da belirtmekte fayda var, gece aktif olan balıklar yumurtaları yiyebileceğinden eş olan akvaryumda dikkat edilmelidir.
-Her türlü yemi yerler. Ancak dikkat edilmesi gerek konu sağlıklı beslemektir. En önemli nokta, bu canlıları sürekli yüksek protein ile beslemek balıklarda iç parazite sebep olacaktır. Dış dünyası çok sağlam olan bu canlıların en hassas noktaları içeriden gelişecek olan hastalıklardır. Bu konuda dikkat edilmesi gerekir. Ben yüksek proteinli yemlerin yanı sıra, sarımsaklı yem ve bitkisel yemler de kullanıyorum. Yem listemi en sonda detaylı şekilde paylaşacağım.
-Bitki düşmanıdırlar. Anubias yapraklarını bile keyif için kopardıklarını gördüm. Dipte eğer sağlam tutunmuş kökleriniz yok ise her türlü bitkiyi çıkartırlar.
-Işıklandırma olarak grolüx tarzı ışıklandırma balıklarınızın rengine renk katacaktır.
-Midye, Salyangoz gibi canlılara genellikle zarar vermezler. Ancak üzerlerine atacakları kum ile onları biraz rahatsız edebilirler.


[K][U]Bulundukları akvaryum, dizayn hakkında;[/U][/K]
Bu tür canlıların uzun ve geniş tanklarda beslenmesinde fayda var. Minimum uzunluğu 80 cm olan, genişliği de 40 tan aşağı olmayan tanklar ile başlanabilir. Yükseklik çok önemli olmasa da minimum 40 cm yükseklik gerekiyor. Sayı arttıkça akvaryum büyüklüğü de artmalıdır. Sık su değişimi ile hızlı büyütebileceğiniz bu canlıların tecrübelerime göre en ağır büyüyen türü Geophagus Steindachneri'dir. Aynı boyda olan diğer balıklar daha hızlı büyürken, aynı yem ve litredeki nam-ı diğer red hump'ların gelişimi daha ağırdır. Bitki sevdalılarının bu balıklardan uzak durmasında fayda var. Akvaryum taşlar ve kökler ile dizayn edilebilir. Taşlar çok şart değildir ama durup dinlenebilecekleri, bölge tutabilecekleri ve erkeği ile üstünlük mücadelesine girecekleri dişileri görebilmek için yati kökü diye bildiğimiz kökler şarttır. Mango kökü de ekleyebilirsiniz ama eridiği için ben kullanmıyorum. Benim dizayn hakkında tavsiyem, ince kökler kullanmanız ve yüzme alanları da bırakmanız. Ben şahsen artık yaprak falan kullanmıyorum. Bu balıklar yaprakları olduğu yerde bırakmıyorlar sürekli oradan oraya taşıyorlar. Ayrıca, akvaryum zemininde tortu oluşturmak istiyorsanız bu imkansız. Sürekli kum ile oynadıklarından dipte ne kuru yaprak kalır, ne düşündüğünüz gibi bir tabaka oluşur. Ama çok güzel uzay efekti oluştururlar, sürekli suda uçan partiküller görmeniz büyük olasılık.


[K][U]Kullandığım Yemler;[/U][/K]
Yem konusu biraz spesifik bir konu. Aynı balıklardan bir kısmı x yemi severken diğer kısmı y yemini seviyor. Ben yıllardır bir çok yemi kullandım. Belli başlı markalardan gidecek olursak, genelde ince taneli yemler bu balıklar için en sağlıklısı. İri taneli yemleri yemiyorlar. Eğer yemedikleri yemler varsa, mutlaka kırıp vermelisiniz. Ayrıca suda yumuşatarak vermekte balıklarınızın yemi kabul etmesini sağlayabilir.
[K]Dainichi, NLS[/K] gibi sert yemleri kabul ettirmekte güçlü çekebilirsiniz.
Pul yemleri genellikle kabul edeceklerdir ancak bu iştahlı balıklar üzerinde pul yemlerin çok etkisi olmuyor. Granül yemler daha iyi olacaktır.
[K]Tetra Pro Algae[/K] olmazsa olmaz yemlerin başında gelir. Hemen her türden balık kabul edecektir. Bitkisel ihtiyacımın büyük bölümünü buradan karşılıyoruım. Tetra'nın diğer klasik yemlerini de iştahla yemeseler de tüketiyorlar.
[K]Sera[/K] markanın çoğu yemini yiyorlar. Ancak suyu fazla yağlandırdığı için tercih etmiyorum.
[K]Ocean Nutrition[/K] dondurulmuş yemleri tavsiye ederim. Haftada 1-2 kere verilmesinde fayda var. Aynı şekilde kurutulmuş[K] Rotifish Tubifex'[/K]i de iştahla kabul edeceklerdir.
[K]Tropical D-Allio ve Tropical Vitality Color, Tropical Krill[/K] tercih edilmesi gereken yemler arasında.
[K]Hikari[/K] markasının bazı yemlerini kabul ediyorlar. Ancak özellikle ufak boydaki balıklarınız için [K]Hikari Micro Pellets[/K]'i şiddetle tavsiye ederim. 7

Yem konusunda aklıma gelenler bunlar. Konuya kullanmak istediğiniz yemleri yazarsanız daha net bilgiler aktarabilirim/riz.

Konuyu okuyan herkese teşekkür ederim. Konu [K]soru-cevap [/K]şeklinde olabilirdi ama bu şekilde bilgilerin sabit sayfada kalmasının daha uygun olacağını düşündüm. Arayan kişi sayfalarda kaybolacağına ilk sayfadan her şeyi okuyabilsin. Sizin de destekleriniz ile tabii ki ilk sayfaya eklemeler yapabilirim. Ya da unuttuklarım olursa yeniden düzenlemeler yapabilirim.

Herkese teşekkür ederim, bu türleri bir gün herkeste görme dileği ile... [:3][EDIT]MurathanM,2017-12-12 22:54:54[/EDIT]

Beğenenler: [T]183070,Taşadam[/T][T]23692,ShotokaN[/T][T]57694,muhengin26[/T][T]26181,yakaryus[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]153370,stormare[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]27919,heihache[/T][T]119261,BurakAta[/T][T]186507,mperk[/T][T]159639,CagriTURK[/T][T]100597,twinsoul[/T][T]182926,Muhendiss[/T][T]140929,mcmert[/T][T]6076,montana[/T][T]93087,FerhatKaya[/T][T]127461,Foai[/T][T]202988,BOZ24[/T][T]55832,oceanmist[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]36012,Hiko[/T][T]119483,Eldurmaz[/T][T]64971,izzettanju[/T][T]173650,fatoyano[/T][T]203414,yasarcannn[/T][T]189258,XOCOH38[/T][T]166049,yqttt[/T][T]170089,KeremUlaş[/T][T]217065,KaridesDoga[/T][T]131663,Comratex[/T][T]213236,Aplot[/T][T]230842,BerkayC[/T][T]147238,metinguner16[/T][T]228295,ulucguray[/T][T]230422,Charlie_[/T][T]212096,Serhat.Kaymak[/T][T]176774,ozgur0681[/T][T]180094,HarunYILDIRIM[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]169009,cubebash[/T][T]228700,Barsans[/T][T]66766,Hüdai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186643,mehmetaydin[/T][T]23692,ShotokaN[/T][T]57694,muhengin26[/T][T]26181,yakaryus[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]153370,stormare[/T][T]27919,heihache[/T][T]119261,BurakAta[/T][T]186507,mperk[/T][T]100597,twinsoul[/T][T]182926,Muhendiss[/T][T]140929,mcmert[/T][T]6076,montana[/T][T]110888,hodrimeydan[/T][T]55832,oceanmist[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]203414,yasarcannn[/T][T]189258,XOCOH38[/T][T]166049,yqttt[/T][T]107095,Ladres[/T][T]217065,KaridesDoga[/T][T]230842,BerkayC[/T][T]230422,Charlie_[/T][T]212096,Serhat.Kaymak[/T][T]176774,ozgur0681[/T][T]169009,cubebash[/T][T]228700,Barsans[/T]
+1: [T]107095,Ladres[/T][T]217065,KaridesDoga[/T][T]230842,BerkayC[/T][T]180094,HarunYILDIRIM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 17:58
Eline emeğine sağlık Murathan kardeşim, yararlı tecrübe paylaşımı olmuş. Kısmet olursa beslemeyi düşündüğüm türler arasında ama şu sıra hepten yüksekliği az akvaryumlara geçmiş bulunmaktayım, hal böyle olunca 20cm yükseklikte olmayacağını paylaşımından anlamış oldum. Teşekkürler yararlı paylaşım için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakaryusÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12659,1[/B] [C]2,3,26181[/C]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 959
yakaryusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 19:02
Murathan sayesinde geop red head tapajos turu ile basladim . Red headleri hakkiyla buyutebilirsem ilerde diger turlerinide beslemek istiyorum. Benim gibi biraz tembel olan hobicilerin cok sevecegi ozellikleri var. [:)]Buyuk boyutlari, bariscil olmalari ,istahlari, dayanikliliklari ve yavru almanin zor olmamasi(daha tecrube etmedim ama cok zor diye bir yazida okumadim en azindan bazi turleri icin) . Akvaryum boyutu yeten herkesin birkez beslemesini tavsiye ederim.[EDIT]yakaryus,2017-12-12 19:02:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]132232,etotek[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 19:02
Öncelikle böylesine detaylı ve güzel bir yazıyı hazırladığınız için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Çok kez git gel yaşadığım bu tür hakkında yazınızda geçen bir bölüme istinaden bir şey sormak istiyorum. 80*40 taban alanı bu türlerde yeterli olacak mı gerçekten ? Minimum ölçü olarak söylediğinizi düşünüyorum. 100*40 alana çok kez eklemeyi düşündüm ama sonra vazgeçtim, akvaryumum küçük gelir düşüncesi ile. [:)] İleride akvaryumumu büyütebilirsem ilk olarak hazırlanacağım bu balıklar için. Bir de silis kum harici bir kum da tecrübe ettiniz mi? Mesela 1-2mm dere kumu bu canlılar da problem çıkarır mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakaryusÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12659,1[/B] [C]2,3,26181[/C]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 959
yakaryusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 19:09
[QUOTE=erdemoguz]Öncelikle böylesine detaylı ve güzel bir yazıyı hazırladığınız için teşekkür ederim. Elinize sağlık. Çok kez git gel yaşadığım bu tür hakkında yazınızda geçen bir bölüme istinaden bir şey sormak istiyorum. 80*40 taban alanı bu türlerde yeterli olacak mı gerçekten ? Minimum ölçü olarak söylediğinizi düşünüyorum. 100*40 alana çok kez eklemeyi düşündüm ama sonra vazgeçtim, akvaryumum küçük gelir düşüncesi ile. [:)] İleride akvaryumumu büyütebilirsem ilk olarak hazırlanacağım bu balıklar için. Bir de silis kum harici bir kum da tecrübe ettiniz mi? Mesela 1-2mm dere kumu bu canlılar da problem çıkarır mı?[/QUOTE]
Tam beni sormussunuz 100x40 tabanda besliyorum ve kumum quartz sanirim 1-2 mm boyutlarinda. 6 adet 7-9cm red head var . Kumla oynamalarinda sorun yok . Akvaryumu dolduruyorlar. Red headler max 20cm oluyor diye biliyorum . İlerisi icin cift cikma durumunda sayi azaltabilirim ama bu hacimde kesinlikle beslenmez diyemeyiz.30cm olan turler icin ise kesinlikle daha buyuk tanklar gerekli bencede.[EDIT]yakaryus,2017-12-12 19:10:24[/EDIT]

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 19:59
Bilgilendirici bir konu olmuş ellerine sağlık Murat. Akvaryumlarını kendi akvaryumlarım gibi bildiğimden bu türe ilgi duymaya başladım. Eş izni çıktığı an geçiş yapmak istiyorum :)

Bu arada konunun biraz görsele ihtiyacı var gibi en azından bu türle ilgisi olmayan kişilerde de ilgi uyandırmak için.

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GastropodaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13930,3[/B]
Kayıt: 25/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 508
GastropodaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 21:52
Elinize sağlık çok güzel ve bilgilendirici bir konu olmuş .
Geophagus steindachneri zor büyüyen bir tür ama kendimce izlemeside çok keyifli bir tür [:)] Yaprak ve tortu konusunda haklısınız . Benim akvaryumum hazır kurulu ve tortuluydu ve red humplar çok yavruydu aldığımda (1cm falan, hatta yolda ölür denmişti) büyüdükçe tortu kalmamaya başladı .
Bu arada bir sorum var ; Ben yavru aşamasında biraz daha protein ağırlıklı gittim doğrumudur bilmem , bu konuda bir fikriniz var ise paylaşırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 21:56
-Doğan abi, teşekkür ederim yorumun için. Senin ile görüşmüştük bu konuda, umarım ilerleyen zamanlarda seni de aramızda görürüz.

-Esat Bey merhaba[K], Red Tapajoslar'da üreme şu şekilde oluyor[/K]; Öncelikle dişi ve erkek fazla kuvvetli olmayan bir kavga ile birbirlerini ölçer. İkinci olarak uygun bir düz zemine (Bir taş olabilir) yumurtaları dizerler ve 48 saate kadar dizdikleri yumurtaları diğer balıklardan korurlar. Daha sonra dişi tüm yumurtaları ağzına alıp çevirmeye başlar. Eğer tankta teklerse 2-3 güne kadar yavruları zaman zaman yüzdürürler. Bu süreçte yavru yendiğini görmedim ancak çiftler birbirlerini hırpalayabiliyor. Ancak eğer karma bir tank ise daha temkinli davranırlar ve yavruları çıkartmazlar. Bu durumda 10 güne kadar kontrol edilerek yavrular anne ile ya da tek başlarına ayrı bir yere ayrılabilir.[K] Ben babanın da yavrulara herhangi zararını görmedim. Hatta serbest yüzüşlerine yardımcı oluyor, ağızda kuluçkaya yardımcı oluyor dişisine. Mükemmel bir olay yani. [/K] Ayrıca, maksimum ölçülere bizim tanklarda gelmesi pek olanak değil, gelse bile yıllar alacaktır. 3 yaşındaki red tapajos dişim 14 cm'i 1 yıldır geçemedi.

-Erdem Bey, daha önce de sizin ile bu konularda konuşmuştuk yanlış hatırlamıyorsam. Ama epey zaman geçti Mert sayesinde de tekrardan bu türleri aradığınızı biliyordum [:)] 80x40 başlangıç için uygun olacaktır. Örneğin 2 erkek 4 dişi alınıp aralarından eş tutulana kadar beklenebilir. Daha sonra diğer balıklar çıkartılıp yanlarına bir tetra sürüsü alınır ise bu tanklarda tek çift için uygun olacaktır. Doygunluk katar, zevkle beslersiniz. [K]Tabii bahsettiğim minimum ölçüler[/K], diğer boylarda balığı daha ufak hacimlerde beslemek zor olacaktır. Yani daha ufak hacimdeki arkadaşlar "-80 cm oluyorsa 60 ta da beslenir" fikrine kapılmasın.

Eş konusunda tecrübeli olan arkadaşlar, yavru büyütenler benim gibi 40x40x40 ölçülerinde bir tankı yumurtlama tankı olarak kullanabilir. Ben silis kum, kök ve bitki de kullandım. İlk 2 gün ortama alıştılar, 3. gün yumurtaları dizmişlerdi. Yavrular biraz büyüdükten sonra eşler tekrar ana tanka atılarak, yavrular kalan akvaryumda büyütülebilir.

Benim tankım 100x50x50, bu hacimde görsel bir tank bendeki. Ama avantajım, yumurtlama aşamasındaki balıklarımı ayırıp hemen 40x40 tankı devreye sokuyorum. Ya da herhangi hastalık olduğunda karantina tankıma alıyorum. [K]1 tane akvaryum her zaman bir köşede duruyor yani.[/K] Bir ara tapajos ve red hump yavrularım büyüyüp yavru tankına sığmadığında ana tankta 26 balık vardı. Artık mecburiyetten petshoplara vermek zorunda kalmıştım güzelim balıkları. Eh tahmin edersiniz ki orada da bizim 1 ayda satamadığımız balıkların tamamı 1 haftada tükenmişti.

-Erkin senin bu türlere geçeceğin günü hep beraber bekliyoruz artık [:)))] Görselleri düzenlemem gerek. Arşivleri biraz kurcalayalım bakalım en kısa sürede fotoğraflar eklenecek.

-Burak, başlangıçta protein ağırlıklı doğru bir seçim. Mümkün olduğunca artemia, mikrokurt, kurutulmuş tubifex vermeye çalışıyorum. (Daha doğrusu artemia her defasında hüsran bende, diğer ikisini kullanıyorum ama çıkartan kullansın derim[:)))] )
Balıklar 4 cm boylarına ulaştıktan sonra ufaktan pro algae kullanımına geçilmesinde fayda var. [EDIT]MurathanM,2017-12-12 21:58:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]140929,mcmert[/T][T]93087,FerhatKaya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]26181,yakaryus[/T][T]119261,BurakAta[/T][T]179361,erdemoguz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mperkÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 387
mperkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 22:06
Elinize sağlık, güzel bilgilendirme olmuş.
Uzun zamandır dikkatimi çeken ve beslemek istediğim bir tür olduğu için heyecanla okudum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 22:55
Mehmet Bey, umarım istediğiniz balıklara kısa sürede kavuşursunuz.

Benim tankımdan fotoğraflar;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/144185/121220172225541.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/144185/121220172226191.jpg[/IMG]

[K]Not: Küp tamamen gereksiz bir detaydır. Benim üretim deneylerimden birisidir. Küpe hangi balıklar ilgi duyuyor, yumurtaları buraya dizeler mi diye emin olmak amaçlı ekledim. Yakın zamanda bu gereksiz figür çıkacak.
[/K]

Beğenenler: [T]23692,ShotokaN[/T][T]143205,BatuhanB[/T][T]153370,stormare[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]93087,FerhatKaya[/T][T]190330,Emirhan yıldız[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]180094,HarunYILDIRIM[/T][T]131352,-doctore-[/T]
Teşekkür Edenler: [T]26181,yakaryus[/T]
+1: [T]190330,Emirhan yıldız[/T][T]180094,HarunYILDIRIM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2017 09:45
Merhaba,
Gerçekten güzel ve akıcı bir paylaşım olmuş. Yeni türlerde de aynı başarıyı göstermen dileğiyle.
Saygılar,

Teşekkür Edenler: [T]144185,MurathanM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KolombiyaTetraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 428
KolombiyaTetraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 08:48
Merhaba Murathan bey.Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Bende yaklaşık 10 senedir geophagus altifrons ve heckelii besliyorum.Lakin red head tapajos beslemedim.Bir arkadaşım 4 cm 5 adet yavru aldı ve balıkları 9 cm boya ulaştı.Renklenme sıfır.Ayrıca 3 akvaryumcuda bu balıkları gordum sıyah beyaz gri.Oysa you tube'a girdiğimde boyları 6-7 cm olupta renklenmiş balıklar gördüm.Ayrıca bu forumda 2 hafta önce boyu 6 cm olduğunu düşündüğüm çok renkli red headler satıldı.
Sorum şu.
Bir makalede bu balıkların renklenmesi için özel ve pahallı markaların yemlerinin kullanılması gerektiğini okudum.Hatta bir akvaryumcu (inanmasamda) hikari yem vermelisiniz yoksa siyah beyaz kalırlar dedi.
Acaba bu türün renkli ve renksiz varyetesimi var.Yoksa gerçekten beslenmeylemi ilgili?
teşekkürler[EDIT]KolombiyaTetra,2017-12-19 08:49:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]186507,mperk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 11:00
Volkan Bey merhaba, elimden geldiğince açıklamaya çalışayım. Bazı balıklar diğer balıkların yanında sönük kalabiliyor. Yem önemli bir etken, hikari yemler de kaliteli ancak diğer yemler balığı gri yapar diye bir durum da söz konusu değil. Arkadaşınızın aldığı balıklar içerisinde kafa yapan, didişen balıklar var mı hiç? Çünkü 9 cm boyda renk yapmaya başlaması gerekiyor. Benim tanklarımda durum bu yani. He şöyle bir durum olabilir, örnek veriyorum 6 tane balığınız vardır, aralarından 1-2 tanesi sönük kalabilir, baskın erkekler ve dişiler üstünlük mücadelesine girerler. Geriye kalanlar renklerini söndürebilir ki, bu durumu bizzat yaşadım. 1 erkek 3 dişi red tapajos beslerken eve alıp geldiğimde hepsi kıpkırmızı bir yapıya sahipti. Zamanla dişilerden bir tanesi diğerlerine göre daha ağır gelişim ve renklenme gösterdi hatta renklerini soldu. Ne zaman ki anaç balıkları akvaryumdan çıkarttım, o zaman tekrar renklerini göstermeye başladı.

Konuya kendimden örnekler verdim ancak sizin durumu tam olarak kestiremiyorum. Varsa tank dahil balıkların fotoğrafı, su değerlerini, ısıyı ölçebilirsek daha sağlıklı konuşabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KolombiyaTetraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 428
KolombiyaTetraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2017 11:28
Teşekkurler Murathan bey.O balıklar birbirleriyle surekli didişiyordu.Lakin kum siyah hagendi.Kumdanda şüphelenmıyor değilim.Fotograf gonderemiyorum onları geçen ay elden çıkardı.Ph'ı özellikle bendeki cihazla ölçmüştüm 7 görmüştüm.Isıtıcısı sürekli takılıdır 25 sabit.Yaklaşık 4-5 çeşit tetra ve seranın kaliteli yemleriyle besler.Bu balıkların yanında 6 cm'lik severyumlar vardı.Sağlıklı kırmızı beyaz led aydınlatma mevcuttu.
Ben sizin yorumunuzdan aslında 9 cm'e gelmiş balığın renklenmiş olması gerektiğini anlıyorum.
Peki sizde görmüşsünüzdür şu anda 2 yerde 6-7 cm boyunda red headler var.Siyah beyaz gri.Bu normalmi bu boy için??Birazcıkda olsa renkli olmaları gerekmezmiydi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir