Gördükçe sinir oluyorum


hemkelhemfodulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 903
hemkelhemfodulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2011 15:02
Son zamanlarda dikkatimi çeken birşey dilimizi kullanırkenki duyarsızlığımız gittikçe daha artıyor.Facebook unda patlama yapmasıyla forum v.b. paylaşım alanlarında insanların yazdıkları kelimeler o kadar çirkinleştiki inanmak gerçekten güç.
Mesela en sinir olduğum şeyi paylaşayım,forumdada birçok kişi yazı yazarken aynı hatayı yapıyor,18 yaş altı olanları anlarım ama 28-30 yaşında insanlarında artık böyle yazdığını gördükçe o mesajı okuyasım gelmiyor.
Örnek: Gelmişdim,almışdım,yapmışdım.
TDK değişiklik yaptı benimmi haberim yok diye düşündürmeye başladı bu tarz yazılar artık,benim bildiğim doğrusu gelmiştim,almıştım,yapmıştım.Ama bu kadar insan aynı hatayı yapınca insan bendemi bir yanlışlık var diye düşünmeden edemiyor.Böyle mesajları içimden okurken bile kulağıma o kadar çirkin geliyor ki okumayı bırakıyorum.
Harfi harfine ayracından bağlacına kadar hatasız mesajlar tabiki yazmanızı kimse beklemiyor sizden ama bu hata değil insanlar özellikle böyle yazıyor çünkü doğrusu bu zannediyorlar.
Ah facebook nerelere getirdin bizi kendi dilindeki mesajları okuyası gelmiyor artık insanın senin yüzünden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 16:35
 Internetin diller üzerine yaptığı etki Türkçe'den ibaret değildir.Bütün diller siber ortamda değişime uğrar.Bu konu siber kültür çalışmaları adı altında araştırılır.Ülkemizde de bir kaç üniversitede  siber kültür ile ilgili dersler bulabilirsiniz. 

 Mektup yazarken kullandığınız dille dilekçe yazarken kullandığınız dilin , akademik deneme yazarken kullandığınız dille SMS atarken kullandığınız dilin veya internetde bir forumda yazarken kullandığınız dilin , kullandığınız iletişim araçlarına göre farklılık göstermesi oldukça doğaldır.Aksi takdirde biz hala devlet kurumları arası iletişimde Osmanlıca kullanıyor olurduk.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LIGHTNINGÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]7864,1[/B] [C]2,2,21216[/C]
Kayıt: 28/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1577
LIGHTNINGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 19:35
Özellikle Türkçemizde olmayan w q x gibi harflerle yazı yazanlara sinir oluyorum forumumuzda da mevcut böyle yazan arkadaşlar. Buradan rica ediyorum alfabemizde 29 harf var bilmeyenler lütfen baksınlar bir zahmet.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hemkelhemfodulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 903
hemkelhemfodulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 19:49
[QUOTE=kijthae] Internetin diller üzerine yaptığı etki Türkçe'den ibaret değildir.Bütün diller siber ortamda değişime uğrar.Bu konu siber kültür çalışmaları adı altında araştırılır.Ülkemizde de bir kaç üniversitede  siber kültür ile ilgili dersler bulabilirsiniz. 

 Mektup yazarken kullandığınız dille dilekçe yazarken kullandığınız dilin , akademik deneme yazarken kullandığınız dille SMS atarken kullandığınız dilin veya internetde bir forumda yazarken kullandığınız dilin , kullandığınız iletişim araçlarına göre farklılık göstermesi oldukça doğaldır.Aksi takdirde biz hala devlet kurumları arası iletişimde Osmanlıca kullanıyor olurduk.

 
[/QUOTE]
Sizin bahsettiğiniz şey selam yerine slm yada tamam yerine ok yazılması gibi şeyler sanırım ama benim takıldığım nokta orası değil,takıldığım yer özellikle üstte bahsettiğim şey yani almıştım yazmak yerine almışdım gibi, madem 1 haf koymaya çekinilmiyor o zaman d yerine t olsun kelime düzgün yazılsın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuPPeT666Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Izmir
Mesaj: 682
PuPPeT666Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2011 20:12
http://www.akvaryum.com/Forum/dilimiz_turkce_k391018.asp

Geçen sene açtığım bir benzer konu.
Hepimizin daha duyarlı olması gerekiyor aslında.Tabi biz de zaman zaman yazım ve imla hataları yapıyoruz.

Hatta buraya yapıştırayım konu içeriğini,daha faydalı olabilir.

TÜRK DİLİNİN AİT OLDUĞU DİL AİLESİ, GENEL ÖZELLİKLERİ 


Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Bu ailenin diğer üyeleri Moğolca, Mançu-Tunguzca ve Korecedir. Japoncanın Altay dil ailesinin bir üyesi olup olmadığı konusu tartışılmaktadır. 


Türkçe, diğer Altay dilleri gibi eklemeli, yani sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekildiği, sondan eklemeli bir dildir. 


Türkçe sözcüklerde, Arapça, Almanca vb. dillerde görülen erillik, dişillik (yani cinsiyet ayrımı) özelliği yoktur. 


Türkçede sayı sıfatlarından sonra gelen adlar çoğul eki almazlar. Yani üç ağaçlar değil üç ağaç. 


Önlük-artlık (kalınlık-incelik) ve düzlük-yuvarlaklık uyumları vardır. İlk uyuma göre bir sözcükteki ünlüler ya hep art veya ön, ikinci uyuma göre de ya hep düz veya yuvarlak olurlar. 


f, j ve h ünsüzleri Türkçe kökenli sözcüklerde bulunmazlar. (Bir kaç Türkçe sözcükte başka seslerden değişmiş olarak f görülebilir: öfke < öpke, ufak < ubak vb.) 


Türkçe sözcüklerde söz başında bulunabilen ünsüz sayısı sınırlıdır: b, ç, d, g, k, s, t, v, y. 


c ünsüzü, söz başında başka ünsüzlerden değişmiş olarak bir kaç sözcükte bulunur: cibinlik < çıpın vb. 


n ünsüzü Türkçe kökenli sözcükler içinde yalnız ne ve türevlerinde bulunur: ne, neden, niçin, nasıl vb. 


p ünsüzü de söz başında, bir kaç Türkçe sözcükte b'den değişmiş olarak bulunur: piş- < biş-, parmak < barmak vb.


Konuşma Dili ve Yazma 
Dili

Dil hem yazılı hem sözlü olabilir. Konuşma dili yazının icadından binlerce yıl öncesinden beri gelişmiştir. Elbette, yazı dili ile konuşma dili arasında önemli farklar vardır, temel öğeleri farklıdır. Biri kelimelerden, diğeri seslerden oluşur. Yazı dilinin biçimi gelenekler ve gramerciler tarafından konuşma diline oranla çok daha dikkatli bir şekilde düzenlenmiştir. Konuşurken ve yazarken kullanılan kelime dağarcığı genellikle daha geniştir. Bundan başka, konuşma ve yazı dillerinin gramerleri farklıdır. 


Bu iki yolla farklı dilde bilgi aktarma eğilimi vardır. Ayrıca konuşma dilinde, yazı diline oranla daha fazla tekrar ve fazladanlık vardır. Buna ana dilimizden örnek vermek gerekirse; yazı dilinde genellikle "c" olarak yazılan ses, diaspora kabardeylerinin konuşma dilinde "g" olarak söylenmektedir. Yine aynı şekilde "Cegu" yazılıyor "Gegu" okunuyor. Başka bir örnek de; "ç" yazılanlar genellikle "k" okunuyor. "Çapse", "kapse" okunuyor. "-di'li geçmiş" fiil çekimlerinde fiilin sonu "-di'li geçmiş” takısı olarak yazıda kalın "ş" ile bitiyor, diaspora kabardey konuşma dilinde "s" olarak söyleniyor.


Teknoloji ve Dil
Teknoloji artık neredeyse hayatımızın bir parçası oldu. Cep telefonları , internet üzerinden yazışmalar , elektronik posta ve bunlar gibi bir çok şey hayatımızı son derece kolaylaştırıyor. Fakat hayatımızı kolaylaştırdığı gibi dilimizden de bir çok şeyi alıp götürüyor. 


Cep Telefonu Mesajları ve İnternet Yazışmaları


Günümüzde insanların büyük bir kısımı ve özellikle gençler iletişimlerini cep telefonları ve bilgisayarlar ile birbirlerine gönderdikleri mesajlar ile sağlıyorlar. Çünkü bu güzel icat insanların iletişimini son derece kolaylaştırıyor. Fakat nedense insanlar bu güzel icadın yanlış kullanıldığında dillerinden bir çok şeyi alıp götürdüğünün farkında değil.


1. Sesli Harf Kullanılmıyor !
Herkesin başına gelen büyük bir sorun bu. Artık nedense mesajlarda sesli harf kullanılmıyor. Bize "Selam. Nasılsın?" yazması gereken arkadaşlarımız "Slm. Nslsn?" olarak bu işi geçiştirmiş oluyor. Bu hatayı yapan insanlar bunun büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorlar. Çünkü onlara göre karşılarındaki ne demek istenildiğini anlıyor. Evet bu belki doğru olabilir. Karşınızdaki sizin ne demek istediğinizi anlayabilir. Fakat sürekli alışkanlık haline getirdiğiniz bu durum sizin bütün hayatınızdaki yazışmaları kökünden etkiliyor. 


2. Yabancı Kelimeler İle İletişim Sağlanıyor
Bu kadar zengin bir içerikte olan Türkçe sanki yetmiyormuş gibi bir de işin içine yabancı kelimeler giriyor. Dil öğrenmek kesinlikle çok güzel bir şeydir fakat iki dil birbirine karıştığı zaman aslında durum çok saçma bir hal alıyor. 


Örnek Mesaj
Yeni aldığın ayakkabılar çok cool olmuş.

Burada Türkçede bulunan bir çok kelimeyi kullanabiliriz. Örneğin "Yeni aldığın ayakkabılar çok güzel olmuş" veya "çok hoş olmuş" diyebiliriz. Fakat nedense bu hatayı yapan insanlar işin içine yabancı dil sokunca kendilerini kültürlü gösterdiklerini zannediyorlar.
imlâ kılavuzu bkz. 
Yazım Yanlışları

Yazım Kuralları ve Türkçe’nin Doğru Kullanımı 


Bir yazı ile okuyucuya mesajı doğru iletmede kaynağın önemli bir rolü ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden mesajı ileten kişi mesajını yazılı olarak iletirken bir takım yazım kurallarına uyması gereklidir. Özellikle öğrencilerin yazı yazarken yaptıkları en önemli hata, noktalama işaretlerine uymamalarıdır. 


Yazılarda noktalama işaretleri bazen hiç kullanılmamakta bazen de yerinde kullanılmamaktadır. İfadelerin doğru anlaşılması için bu kurallara özenle uyulmalıdır.


Bir bilgisayar programı kullanılarak yazılan yazılarda ise boşluk konusuna dikkat edilmelidir. Örneğin, 


Noktadan ve virgülden önce boşluk bırakılmamalıdır. 


Noktadan ve virgülden sonra boşluk bırakılmalıdır. Boşluk bırakılması unutulduğunda noktanın öncesinde ve sonrasındaki sözcükler tek bir sözcük olarak algılanmaktadır. Bu da yazıların kağıt üzerindeki düzenlemesini olumsuz etkilemektedir. 


Parantezler açılırken parantez öncesinde boşluk bırakılmalı, açılan parantezle metin arasında boşluk olmamalıdır. Parantezler kapatılırken parantez öncesinde boşluk olmamalı, sonrasında ise olmalıdır. 


Diğer bir hata türü yazım yanlışlarıdır. Sözcükler Türk Dil Kurumu’nun belirlediği kurallar göz önünde bulundurularak yazılmalıdır. 


Yaygın olarak yapılan bir başka hata da sözcüklerin yanlış kullanımlarıdır. Örneğin “neden olmak”, “yol açmak” ve “sağlamak” gibi sözcükler çok farklı anlamları verebiliyorken aynı anlamda kullanılmaktadırlar. 


Ayrıca bazı sözcüklerin Türkçe karşılıkları varken (genelde) farkında olunmadan yabancı karşılığı kullanılmaktadır.
 
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir