Gün Doğumu ve Gün Batımı Teorik Deneme
[QUOTE=koray ulusoy]Rgb görür işinin hayli hayli. [/QUOTE]
RGB nasıl görecek işimi ben çözemedim aynı rgb den bende de var acaba farklı bir rgb daha mı var? Beni aydınlatırsanız sevinirim :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu işi yapabilecek hazır bir devre bulmanız çok zor. PWM led sürücüleri ya da potansiyometre ile olmaz, çünkü gün doğumu ve batımı için %0-100 parlaklığı yine elle kontrol etmeniz gerekir. Belli bir saatte otomatik olarak ışıkları açıp mesela 1 saat içinde 0 dan %100 parlaklığa ulaşılması ve tersinin gün batımı için yapılması gerekli.
Genel amaçlı basit mikro işlemci + ledleri sürecek güç devresi + sistemi konrol edecek bir yazılım gerekli. Tabi bu devreyi oluşturup gerekli yazılımı hazırlayacak biri. Elektronik mühendisliği okuyan bir tanıdık yardımcı olabilir belki ama işini ciddiye alan meraklı biri olmalı çünkü bir çok insan bu işlere meraklı bir hobicinin bile en çok bir gün uğraşıp halledeceği basit bir işi bile beceremeyecek kadar boş kafa ile mühendislik mezunu oluyor.
Elektronikçiler çarşısında falan biraz dolaşırsanız bu işi halledecek birini bulma ihtimaliniz olabilir fakat tuzluya patlayacaktır. Deverenin malzeme maliyeti 15-20TL yi geçmez ama para eden malzeme değil bilgi ve emek, işi yapacak kişiye göre değişen kazık payı ayrı mesele tabi. :) Kendim hallederim diyorsanız epey bir elektronik ve yazılım bilgisi edinmeniz gerekir ki yukarıda saydıklarımı yapabilirseniz +1 meslek edinmiş olursunuz. :)
Bu arada floresan ampuller için eğer balastın DIM özelliği yok ise ışık şiddetini ayarlamanın imkanı yok, belirteyim. Floresanların ışık şiddetini ayarlayabilmek için 0..10v arası gerllim ile DIM yapabilen balastlardan almak gerekli. Osram Türkiye stoklarında bu özellikteki son üç balastı ben aldım sanırım. Pek bilinmeyen ve talep olmayan bir ürün olduğundan olsa gerek temini çok zor.
[QUOTE=Debian]Rıdvan bey eğer yanlış anlamadıysam elinizde RGB sürücü mevcut sin RGb sürücüsünde ışık siddeti ayar fonksiyonu yok mu ? O sekilde de işinizi göreceğeniz kanaatindeyim eğer yoksa bnede o şekilde bi RGB sürücü kullanıyorum direk ışıkları yakmak yerineyse yavaş yavaş ışık siddeini artırıyorum[/QUOTE]
Evet o şekilde bir rgb var fakat ben o kontrolü elimde ayarlamak yerine bir zaman dairesi içinde yapmak istiyorum. Mesela saat 6da en kısık şekilde açılacak 10ar dakika arayla ışık şiddeti artacak şekilde kendi ayaralayacak.