Harici arka sump yapmak istiyorum.
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 05:04
Merhaba arkadaşlar,
brahmuysal 2012-03-15 06:28:45
Mevcut akvaryumumda herhangi bir delik vs. açmadan arka sump yapmak istiyorum. Bu amaçla aşağıdaki fotoğrafta görülen şekilde bir sump yapmayı düşünüyorum. Bu aşamada fikirleriniz, öneri veya eleştirileriniz çok kıymetli. Lütfen esirgemeyiniz.
Kullanmakta olduğum akvaryum 80*35(en geniş yeri)*50(h) bombeli bir akvaryumdur. Hacim hesaplayıcısına göre 96 lt kadar su alıyor. 1 e, 4 d sarı prensens besliyorum. Şu an kendi yapımım olan su arıtıcısı haznelerinden oluşturulmuş bir diş filtreyi iç filtrem ile birlikte kullanıyorum.
Hesaplayıcıya göre 4 mm yükseklik fazla olduğundan kurtarmıyor hatta 8 mm istiyor. Ancak sump içindeki bölmeler bağlantı sağlayacağından yeterli geleceğini düşünüyorum. Sumpı 55-60 cm gibi bir yükseklikte ve 4mm cam kullanarak yapmak istiyorum.Uzunluk 80 cm kadar olabilir, genişlik içinde 15 cm düşünüyorum. 80*15*55 olursa 66 lt hacmi olacak. Mevcut akvaryumun arkasına yerleştireceğim ama yapıştırmadan duracak. Böylece temizlik gerektiğinde çekip temizliği rahatlıkla yapabileceğim. Ya da daha büyük bir akvaryum edinebilirsem onda da kullanabileceğim.
Şimdiden teşekkürler. Herkese sağlıklı hobiler dilerim
Beğenenler: [T]204074,İşbara55[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 20:34
İbrahim bey düşünceniz gerçekten güzel ve iş görür .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 01:52
[QUOTE=mguclu]Fikir çok güzel, bir çok kombinasyona gider.[/QUOTE]
Teşekkür ederim. Umarım kendi çabamla bu işi başarabilirim.
[QUOTE=serdar131977] İbrahim bey düşünceniz gerçekten güzel ve iş görür .[/QUOTE] Teşekkürler. Kısa bir süre sonra yapıma başlıyorum. Eğer yükseklik konusunda 4 mm cam nedeniyle bir güvensizlik hissedersem altına 5 cm civarı mdf bir sehpa da yaptırabilirim. Böylece temizlik için çekmesi kolay olur.
brahmuysal 2012-03-17 07:09:02
[QUOTE=serdar131977] İbrahim bey düşünceniz gerçekten güzel ve iş görür .[/QUOTE] Teşekkürler. Kısa bir süre sonra yapıma başlıyorum. Eğer yükseklik konusunda 4 mm cam nedeniyle bir güvensizlik hissedersem altına 5 cm civarı mdf bir sehpa da yaptırabilirim. Böylece temizlik için çekmesi kolay olur.
Başka arkadaşların da düşüncelerini bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 04:40
Bence o ölçüler sump için çok fazla İbrahim bey,kendi deneyimlerime göre sumpta olması gereken yükseklik 35 olmalıdır fazlası sizi yorar temizlik vs.15 cm genişlikte az bence sumpınıza en az 25 olmalı.Sump konusunda mutlaka bilgi sahibisiniz ancak gerekli araştırmaları yapmanızı şiddetle tavsiye derim..
BeZGiN 2013-03-01 09:24:51
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 06:10
[QUOTE=nemsadik]Bence o ölçüler sump için çok fazla İbrahim bey,kendi deneyimlerime göre sumpta olması gereken yükseklik 35 olmalıdır fazlası sizi yorar temizlik vs.15 cm genişlikte az bence sumpınıza en az 25 olmalı.Sump konusunda mutlaka bilgi sahibisiniz ancak gerekli araştırmaları yapmanızı şiddetle tavsiye derim..
[/QUOTE]
örneğin ;
Çok teşekkür ediyorum. Kesinlikle dikkate alacağım tavsiyelerinizi. Eklediğiniz linkleri favorilerime ekledim. Baştan sona benzer bilgileri içeren konular ile birlikte değerlendirip sayenizde daha iyi ve 'kullanışlı' bir sump yapmaya çalışacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 15:34
Dikkat edilmesi geren bir nokta var su tahliyesi yeriniz kafa motorunuzun su çıkışı ağzından daha büyük olmalı (benim önerim en az 2 katı olmalı) yoksa gerektiği kadar su tahliyesi olmadığından taşma olacaktır. Su kafa motorundan basınçla çıkarken diğer taraftan serbestçe akacak İlerde de tıkanma gibi bir durum yaşandığında yine taşacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 17:59
[QUOTE=dogangunesk]Dikkat edilmesi geren bir nokta var su tahliyesi yeriniz kafa motorunuzun su çıkışı ağzından daha büyük olmalı (benim önerim en az 2 katı olmalı) yoksa gerektiği kadar su tahliyesi olmadığından taşma olacaktır. Su kafa motorundan basınçla çıkarken diğer taraftan serbestçe akacak İlerde de tıkanma gibi bir durum yaşandığında yine taşacaktır.[/QUOTE]
ibrahimuysal 2012-03-25 12:08:12
Uyarınız için teşekkürler. Aklımda zaten ama 2 katı kadar düşünmüyordum. 20'lik giriş 32'lik çıkış düşünüyordum. Sizce yeterli gelmez mi?
Bir olumsuz yönünü henüz farkettim ve görüntü kötü olacak gibi. Şöyle ki;
Sumpın su çıkışı doğal olarak girişten daha aşağıda olacak. Bu nedenle sumpın altına 20 cm. yüksekliğinde bir set ayarlamam gerekecek. Su çıkış deliği sumpın 30 cm civarında ortalarda bir yerinden olmak zorunda. Sanırım başka bir yöntem uygulayacağım. Oysa çok umutluydum. Akvaryumun üst kısmında en fazla 10 cm civarında bir bölümün görüneceğini düşünürken şimdi en az 25 cm bir sump görüntüsü olacak.
Kafa motorunu sump içine alsam, akvaryumu deldirmek istemiyorum. Kurulu düzen çok zor olacak.
Sanırım en iyisi alttaki yavru akvaryumunun bir bölümünü sumpa çevirmek olacak.
Siz ne dersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 20:57
Merhaba Arkadaşlar,
ibrahimuysal 2012-03-29 21:33:50
Sanırım son olarak yapacağım sump, overflow olarak kullanabileceğim, akvaryumla aynı yükseklikte fakat daha düşük su seviyesi olan bir sump olacak. Akvaryumumun yüksekliği 50 cm. 80*20*45'lik bir arka sumpta max. su seviyesini 35 cm. civarında tutarsam seviye nedeniyle geri dönüş problemi yaşar mıyım?
Power point te hazırlanmış bir sunu var ama maalesef yükleyemedim. Umarım anlatabilmişimdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 10:49
Yapacağınız sistem münkün olduğunca basit olmalı ki sonradan bir problem çıkartmasın. Forumda birçok DIY overflow bulunmakta kafa motorunuda yapacağınız arka sump içerisinde kullanırsanız herhangibir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 19:15
Teşekkürler Doğan Bey.
ibrahimuysal 2012-03-30 19:54:50
Ve bugün overflow yapımına başladım.
Sadece bir matkap bulup suyu çekeceği bölgedeki ve kör tapadaki havalandırma delikleri kaldı. Bugün ayrıca 50'lik pvc borudan 50 cm uzunluğunda bir parça ve bir kör tapa aldım. Taşırma ve alttan su çekebilmek için akvaryum su seviyesine göre kesilip delikler açılacak.
Sadece hava almak için kullanılan ve çekvalf takılan yerin nasıl yapıldığını araştırıyorum. Bilen varsa bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Araştırdığım kadarıyla çekvalf takılmasa da sistem bir kere kör tapaya delinecek delikten hava çekilerek başlatıldığında başka müdahaleye gerek kalmadan elektrik gidip gelse bile kendiliğinden tekrar başlıyormuş. Deneyip göreceğiz bakalım çalışacak mı?
Akvaryumumun son halini de ekleyeyim. Sump yapıldıktan sonra tekrar fotoğraf ekleyeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 14:09
Sump ı ne şekilde yapmaya karar verdiniz eliniz sumpa ilişkin bir çizim var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 18:46
[QUOTE=dogangunesk]Sump ı ne şekilde yapmaya karar verdiniz eliniz sumpa ilişkin bir çizim var mı?[/QUOTE]
ibrahimuysal 2012-04-04 16:24:10
Sumpı akvaryumun arkasında 20 cm'lik bir yer var oraya yapmak istiyorum. 80*20*40 ölçülerinde olsa yeterli olur diye düşünüyorum. Ancaaaak, bugün yaptığım overflow'u banyoda büyük kovadan daha küçük bir kovaya aktarma yapmak için denedim. Küçük kova içine 250 200 lt/h'lik bir küçük motor koyarak suyu büyük kovaya aktarmaya başlayınca geri dönüş yeterli gelmedi ve kova giderek dolmaya başladı. Aynı şekilde akvaryumda bir deneme yaptım gene yeterince geri dönüş sağlayamadım. Sanırım yüksekliğin daha fazla olması gerekiyor. Bu nedenle overflow aparatında suyun ilk dönüşten sonraki bölümünü uzattım ve soğumaya bıraktım. Şu an işteyim artık yarın gidince tekrar bir deneme yapacağım. Bağlantıları pvc boru kaynak makinası ile ısıtarak yapıyorum.
Paintle son şeklini size aktarmaya çalıştım:
Bu haliyle sanırım arka sump gibi kullanamayacağım. Muhtemelen alttaki yavru akvaryumunu masaüstüne çıkarıp alt bölüme ileride de kullanabileceğim büyüklükte 70*40*35 gibi bir ölçüde yeni bir sump olacak. İş büyüdü gibi ama yarınki deneme olumlu olursa gene arka sump düşüncesi daha küçük motor ve az maliyet nedeniyle ağır basıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 21:01
Tekrar merhaba arkadaşlar,
ibrahimuysal 2012-04-01 21:44:16
Bugün akvaryuma bağlayıp denedim. Akvaryumdan bir kovaya aktardım. Kovadan da bir motor yardımıyla tekra akvaryuma gönderdim. Sorunsuz çalıştı. İlk denediğim motor
200lt/h'lik bir motordu.
Üzerine bir de 750 lt/h'lik iki çıkışı olan başka bir motorun bir çıkışını da ekledim. Toplamda 950 lt/h su çevirmeye başlayınca dönüş overflow çapı 25 mm'lik olduğundan yetersiz gelmeye başladı ve akvaryum su seviyesi giderek yükseldi. Ama benim akvaryumum max. 96 lt olduğundan saatte 400- 500 lt su devrini rahatlıkla sağlayacaktır. Ancak akvaryumu büyütmek durumunda kalırsam veya daha büyük akvaryum için düşünen arkadaşlar için dönüş borusunu mutlaka minimum 32 mm'lik yapılması daha uygun olacaktır. Videoyu da eklemeye çalıştım:
[VID]http://www.dailymotion.com/video/xpu2xl_overflow-denemem_animalsundefined[/VID]
Şu durumda arka sump yapmak daha uygun geliyor. 7.5 w'lık bir motorla rahatlıkla 400-500 lt çevirebileceğimi düşünüyorum. Sump ölçülerim 80*20*40 olacak. Sump su seviyesi bu kadar yüksek olmayacak doğal olarak ama herhangi bir aksilik durumunda sumptan taşmaya karşı yeterli yükseklik muhafaza edilecek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir