Hobi - Hobihanecik Ve Üretimhane
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet Ali Bey benim görüşüm de şudur ki, 45 tür malawi besleyen ve 60-70 tankla aylık 500-1000 lira kira vererek bu işi yapan sizin, evinde 3-5 tankla bir kaç tür besleyen ve aylık 50 lira gideri olan birisiyle kendinizi kıyaslamanız veya aynı kefeye koymanız yanlıştır. Yani dev bir alışveriş merkezinin işlerinin düşmesinin nedenini mahalle bakkalına bağlaması gibi. Kişisel atışma gibi algılanmasın lütfen.
Saygılar.
Mehmet Ali Bey benim görüşüm de şudur ki, 45 tür malawi besleyen ve 60-70 tankla aylık 500-1000 lira kira vererek bu işi yapan sizin, evinde 3-5 tankla bir kaç tür besleyen ve aylık 50 lira gideri olan birisiyle kendinizi kıyaslamanız veya aynı kefeye koymanız yanlıştır. Yani dev bir alışveriş merkezinin işlerinin düşmesinin nedenini mahalle bakkalına bağlaması gibi. Kişisel atışma gibi algılanmasın lütfen.
Saygılar.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Doğru diyorsun abi yem parası filan hikaye ilk defa yavru alıcam ondan öle dedimHeyacan abstı beni iyice bir yavru alsam şu hobi tadından yenmez.
Yaklaşık dört yıl önce Kocaelide öğrenciyken bir pet shop sahibi tanıdığım beni görmemi istediği için toptancıya götürmüştü. Resmen mest oldum. O kadar çok balık çeşidi vardı ki.
Ben kendimi pet shop sahibi yerine koymak istiyorum.
Bende pet shop sahibi olsam gidip toptancıdan alırım çünkü o kadar çok çeşit varki. Satış fiyatı olarak da, ya yerli üretici ile aynı fiyata yada daha ucuza satıyorlar.
Yerli üreticiler genelde DÜŞÜK SERMAYE ile bu işe giriyor.
Bir işe ne kadar sermaye yatırırsanız maliyet o kadar düşer. Mesela balık yetiştiriyorsanız balığın ihtiyaç duyduğu sıcaklık vs. gibi ihtiyaçlarını doğal yollarla karşılamak, kullandığınız malzemeleri toptan almak, piyasaya mal sürüp çekerken topluca yapabilmek (fiyatta dalgalanma yaratabilme) gücünün olabilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Yerli üreticilerimizin bilgisi konusunda söylecek hiç bir şey yok. ( Bu koşullarda bu işi yapabiliyorlarsa zaten çok iyidir. )
Fakat bizde üreticiler evinin bodrumuna kurulu akvaryumlarla bu işi yapıyorlar. Lepistes, bazı tropheus türleri, discuss, melek, çöpcü, vatoz, sp, yunus gibi balıkların üretimi yapılıyor. Türler kolayca sıralanabiliyor. Yerli üreticimiz aslında tam olarak üretim yapmıyorda, hobinin biraz daha gelişmişini yapıyorlar bence. ( Ankarada çeşme suyuyla alabalık üretimi gibi. )
Yerli üreticilerimiz bir araya gelip birbirlerinin Bence ürettikleri türleri üretmezlerse veya sınırlandırırlarsa çok daha fazla kar ederler diye düşünüyorum.
Hobiye yeni başlayan bir çok arkadaşımız hemen ilk yavru alımınında işleri büyütüp bol bol yavru alıp üretime geçip en azından yem parasını çıkartmak derdinde daha hobinin tadını alamadan hemen üretime geçmek fazlaca aç gözlülük oluyor.Bu dediklerime bende dahilim tabiki hobiye ilk başladığım yıllarda beyaz prensesten 30 kusür yavru alınca hemen işleri büyüttüm 4 tane akvaryum aldım ama işler sandığım gibi gitmedi tabiki bir çok nedenlerden dolayı her şeyden önce sabır ve bol emek gerektiren bir iş balık üretmek onlara özenle bakmak gerekir.
Balıklarım yavruladı 150-200 kadar yavrum var onları satıp bol bol para kazanacağımı sanıyordum ama bir gece toplu ölümle olunca dersimi adım.
4 tane akvaryumu kaldırdım şu an sadece bir tanesi kurulu ve bundaki amacım aç gözlülük değil sağlıklıca onları beslemek ha kendileri yavrularsa ona bir şey diyemem doğaya bıraktım ama üretip satış yapmak hobiciye göre değil.