İletkenliği yükseltmeden ph düşürme ?
İletkenlik, KH ve GH.
İletkenlik değeri suda cözünmüş olan bütün tuzların toplamıdır. Dünyadaki tatlısuların bileşimi standart iyonlar dengesine göredir, sadece farklı yüksekliklerde iletkenlik değişebilir ama coğunlukla temeli standart iyonlar dengesine bağlıdır..
Katyon tarafı: Calsiyum 64,4% Natiyum 18,4% Magnesium 10,6% Kalyum 6,6% Diğer tarafda:.
Hydrojencarbonat (KH) 80,0% Sulfat 13,7% Klorid 6,3%.
Hızlı hesaplar için kaba bir formül vardır, buna göre iletkenliğin bir değeri 33GH'ya eşittir ve Gh'nın da 80% KH dır..
Sertliği etkiliyen maddeler sadece Calciyum, Magnesiyum ve hydrojenkarbonatlardır. Bu nedenden dolayı düşük GH ve KH değeri olsa bile iletkenlik yüksek olabiliyor. Frankfurtdaki çeşme suyumda iletkenlik 600 ve GH 14 idi, aslında iletkenli değerim 462 olması gerekiyordu. KH değerin payıda 80% olarak kabul edersek benim KH derğerim 11,2 olmalıydı ve benim çeşme suyumda ne var...............................4,5..
Şimdi kaldığım yerde (Herrsching) çeşmemden sıvı beton akıyor, bunu mutlaka ozmos suyu ile karıştırmak gerekiyor. Ama burda standart iyon değeri dogru gibi. Ölçmüş olduğum değerler pH 7,2 (24saat sonra pH 8,2) KH 14 ve GH 17 iltekenlik değerim ise 660. Sonuç: İletkenlik ile GH ve KH değeri hakında bir fikir yürtmek istiyorsak çeşme suyun standart iyon dengesi doğuru olmalı, bunuda ançak suyu aldığımız yerden su analizi istiyerek bilebiliriz..
İletkenlik değerin kendi başına GH ve KH değeri hakında bir ifade vermediği için mutlaka çok önem taşıyan (üretim) KH değerinide ölçmeliyiz. Damla testleri ile KH 3'e kadar çok iyi ölçümler yapabiliyoruz, bunun altındada güvenilir ölçüm yapmak münkün, ama bu şekilde:.
100ml su alıyoruz, pH değerini ölçüyoruz, sonra damla damla (sayın) suya KH sıvısı koyuyoruz. Nezamanki pH değeri 4,3'ün altına düşdü suya damlatılan damlaların sayısını 0,05 ile carpızoruz ve KH değerini elde ediyoruz. 50ml su kulanıçaksak damalasayısını 0,1 ile carpmalıyız. Önemli olan kulanacağımız damla testleri 5ml suda 1 KH gösterenlerden olmalı..
İletkenli suyun ozmos basıncını çiddi mağnada belirler. İletkenlik suyun temizliği hakında bir bilgi vermez, düşük iletkenlik değerlerdede suda iletkenliğe yansımayan zehirler olabilir..
KH – CO2 – pH Üçgeni.
Çoğu zaman karşılaştığımız bir soru, iletkeniğin ve KH'nın düşük olduğu halde pH değerin yüksek olmasının nedeni (örnek iltekenlik 220, KH 1,8 ve pH 8,2). Bu kombinsyon münkün, ama ozaman olağan dışı durumlarda vardır..
Bizim tanımladığımız üçgentakımzıldız vardır:.
KH – CO2 – pH.
Bu tip kominasyonların suda neredeyse yok sayılacak kadar az CO2 bulunmasına dayanır ve böylece pH değeri yükselir, yumuşak suyumuz oldu halde pH değeri yüksek olur..
Düşük CO2'nin sebebi güçlü bir havalandırma, şelale filtre, az balık sayısı, bol miktarda bitki veya bütün bunların kombinasyonu..
Bu tip sular sabit değildir, bir anda suya CO2 girerse, pH değeri aşırı düşebiliyor. Böyle akvaryumlar birde aşırı bitkiliyse, gündüz bitkiler CO2 çeker ve pH değeri üykselir, gece ise bitkler suya CO2 verir ve pH değeri düşer. Bu pH değerin sürekli yükselip düşmesine yol açabilir ve discusların sağlığı açısından iyi olmaz..
Tamponlayıcı olarak KH.
Bir arkaşımın söylediğine göre, torf kulanmanın bir avantajı karbontamponu bulunmadığında bu tamponu humidik asitler üstleniyormuş. Bu söylentiyi bir çok kez duymuşduk ama humidik asitler nasıl tamponlayıcı görevi gördüğü pek bilinmez. Bunun üzerine bay Werner Krafczyk anlaşılır bir şekilde bunun nedenlerini açıkladı..
KH neden bir tamponluyucu?.
Diyelimki bir suda natriumkarbonat cözüyoruz, o zaman aşağıdaki reaksiyonu elde ederiz (kimyasal olarak yazılışı tam doğru değil).
Na2CO3 + H2O ↔ 2NaOH + H2CO3 Denge raksyonunda oluşan sodyum/natriumhydroksid güçlü bir elekrolitdir ve böylece geniş bir ölçüde iyonlara ayrılmış durumdadır..
NaOH ↔ Na++OH- Yani denge sağ tarafa yoğunlaşmış durumda. Karbonik asit zayıf bir elektrolitdir, bu yüzden H2CO3 ↔ 2H++CO2-- dengenin sol tarafında kalır..
Özetlemek gerekirse böyle bir reaksyon denklemi oluşur:.
2Na++CO3-- + 2H2O ↔ 2Na++ 2OH- + H2CO3 .
Sağ taraf cözeltide bir çok hidroksid-iyonları içerir, yani cözeltinin reaksiyonu bazik (pH>7).. Şimdi sadece zayıf asit ve güçlü bazdan oluşmuş olan (örneğimiz: karbonik asit ve sodalı su) tuzlar ayrılır, veya tersi güçlü bir asitden ve zayıf bir bazdan. Güçlü bir asitden ve zayıf bir bazdan oluşan tuzlar kayda değer bir ayrıma/parçalanmaya (dissoziation) mağdur kalmaz..
Yemek tuzunu (NaCl) suda cözersek pH değeri değişmez, çünkü bu tuz güçlü bir asitden (hidroklorik asit) ve birde güçlü bir bazdan (sut kostik/sodalı su) oluşmuş..
Şimdi böyle bir sistemin tampon etkisi nasıl var oluyor?.
Hidroklorik asit eklersek .
2Na++ 2OH- + H2CO3 + 2HCl ↔ 2NaCL + 2H2O + H2CO3.
sağ tarafda güçlü asit içeren bir tuz ve güçlü bir baz (NaCl) olduğunu görürüz bu tuz ayrılmamış olduğu için pH değerini etkilemez, H2O sudur ve geriye sadece karbonik asit (H2CO3) kalır. Bu durum yukardada vardı, H2CO3 ↔ 2H++ CO3-- zayıf bir elektrolid olarak sadece az miktarda ayrılır, pH değeri hatırladığıma göre yaklaşık 4,3..
Bu tampon aslında şu mağnaya geliyor: .
Sodyum/natriumkarbonatdan oluşan bir çözeltiyi suya eklersek pH düşüşü 4,3 kadar yavaşlatılmış bir halde düşeçek. Asit vermeye devam edersem, hidrojen-iyonları çok hızlı coğalaçak ve pH derin lere düşeçek. Humidik asitlerdede benzer bir durum oluşuyor, sadece bunlar karbonik asitden daha zayıf olduğu için tamponlama güçü daha az, doğru hatırlıyorsam humidik asitlerin pH değeri yaklaşık 3,5..
Peki akvaryumda tomponlara neden ihtiyaç duyulur, normalde akvaryumlarımıza asit dökmüyoruzki?.
Tabiki döküyoruz, direk olarak olmasada, yemlemeler ile ve balıklarımızın yemlemeden dolayı oluşan dışkılarla, yahut yem artıkların parçalanması ile de asit oluşur, suda tampon olmaz ise asitler pH'nın hızlı düşmesine neden olur. Bu duruma sık rastlanmamanın sebebi sudaki tamponun ve su değişimin etkisi büyük. Bütün su-kimyası çok daha kompleks ve ben burada basit bir örnek ile suyun tampon etkisini anlatmaya çalışdım, bu yüzden olasılıklı ufak kimyasal hataları lütfen fazla büyütmeyelim..
ALINTI:kebodiscus TAN YAPILMIŞTIR.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir