İlk akvaryumum(Cuba işi tamam sayılır)
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 14:22
Volkan beyin aydınlatma ile ilgili tecrübelerine paralel olarak bende kendi tecrübelerimi aktarmak istiyorum 80x27x45 hazır yapım yapım akvaryumumda önceden degenbao marka olmak üzere 1 adet t5 39 watt grolux + 2 adet 10.000k t5 39 watt daylight kullanıyordum. Bitki gelişimlerinde sorun yoktu, görsel açıdan ışığın sunduğu renk çok iyiydi ama inanılmaz bir sakal yosunu sorunum vardı. Yaklaşık 2 ay kadar önce bende aquastar+grolux kombinesini kullanmaya başladım. Önceki kombinasyona göre akvaryumunun içerisi bir tık daha karanlık ama yosun sorunum hiç yok. Bitki gelişimleri de tatmin edecek düzeyde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2014 15:38
Volkan Bey yazınız tam bir deneysel çalışma olmuş.Hemen her tür kombinasyonu denemişsiniz.Kendim ve bu işe gönül veren arkadaşlar adına teşekkür ederim.Hem güzel bir muhabbet ortamı oldu hemde tecrübelerimizi paylaşmış olduk.
conqueror44 2014-09-10 15:41:05
Bu kombinasyona bende kendi tecrübelerimden ekleme yapmak istiyorum.Öncelikle 2 li armatürde aquastar-grolux-led kombinasyonunda elde ettiğim canlı ve parlak rengi şu an kullandığım 4 lü armatürde yakalamış değilim.kullandığım ek 30 watt led ile akvaryum led televizyon gibi canlıydı.Ama ledin renk spektrumunun cübalara çok fayda sağlamadığını düşünerek 4 lü armatüre geçtim.Şu an önden arkaya doğru jbl solar tropic-jbl solar color ultra-aquastar-grolüx kombinasyonunu kullanıyorum.Jbl ampullerin rengi canlılık katıyor.2 aquastar 2 grolux denememde renk sıcaklığından tatmin olmadım.Sizin gibi alg gelişimini izleyecek kadar vaktim olmadı ama sadece sylvania kullanmak bende eski canlılığı göremediğim için keyif vermedi.Sonuçta bu akvaryum işi keyfe keder bir iş.Bu yukarıda yazdığım kombinasyonda ise özellikle p.erectus yapraklarında kısa tüy fuzz algi gelişti.Bende sizin gibi bunların jbl sebepli olacağını düşünüyorum.Ama daha öncede bu algle karşılaşmıştım ve kendiliğinden kaybolmuştu.Ben bu algin sistemin yeni aydınlatmaya adapte olunca kaybolacağını tahmin ediyorum.Tabi bu sadece benim fikrim.Deneyip göreceğiz.
Beni şu an asıl endişelendiren yeni çıkan cübalardaki değil ama eski yapraklarda oluşan siyah fırcamsı alg.Dün biraz budadım ama hala devam ediyor.Bir diğer sorunum christmass moss duvarım.Kalınlığı 5 cm ulaştı.Bir aydır budayamiyordum.Dün bir arkadaşa biraz maşayla çekip vereyim dedim ve baktım ışık görmeyen dip kısımları çürümüş.Budayayım dedim bir baktım içleri karınca yuvası gibi karides yavrusu dolu.Bu durumda budamada kaldı.Bende sağlam yaprakları ve karides yapraklarını birbirinden ayırmaya kalkınca duvarın tuttuğu bütün tortu pislik akvaryuma dağıldı.Hiç yokken birde nitrat patlaması oldu.Hemen sera bionitrivec döktüm ama inşallah başıma yeni alg sorunları çıkmaz.
Bu arada Berk ve Bilal Bey sizlerinde konuya verdiğiniz katkıdan dolayı çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 00:20
Merhaba arkadaşlar.Nerdeyse 1 yılı dolduracak olan ilk akvaryum hevesime uzun bir ara vermiştim.Algler ve bakımsızlık yüzünden bitkilerin çoğunu kaybettim.En çok da forumdan Gökmen hocanın gönderdiği canım cübalara üzülmüştüm.Bitkilerin çoğunu çıkardım.Tabanın ve cübaların üzerini kaplayan bba ve bga problemi için ise tabana 1 cm daha kum ekledim.Cüba şevkim kırılıncada akvaryumun bir köşesine 15-20 kök parvula ekip denemek istedim.
conqueror44 2015-02-28 02:15:52
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 00:36
Karidesler üremiş. Bu sistemle çok rahat edeceksiniz... Böyle bir taban ekibi sizi rahat ettirecektir diye tahmin ediyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 00:59
Evet Berk bey karideslerden çok memnunum.Yanlız bu yeniden toparlanma döneminde ince ayar vanası arıza yapınca dolu co2 tüpü bir gecede akvaryuma boşaldı.Ph 5 e kadar düştü.Tüm balıklar öldü.Sakuraların 3 te 1 ini ve 2 amano kaybettim.Ama daha sonra tekrar hızla toparlandılar.Ve parvulalarda 1 ayda böyle oldu.
Sonra biraz bitki daha ekledim ve kumun altından bir bölgeden cübalar yeniden çıkmaya başladı.Tekrar cesaretlendim.Ama çok yavaş ilerliyorlardı.Akvaryumun sol tarafında ise mavi yeşil alg biraz daha devam ediyordu.O bölgeyede deneme amaçlı bir arkadaşdan aldığım 20-30 kök glossodan ekdim.
Onlarda hızla yayılınca parvulada yaptığım gibi cüba ile aralarına pvc den bir set yapmak zorunda kaldım.
Ve son durumda böyle tam bir karşılaştırma çalışması oldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 11:26
Fatih Bey,
Yine güzel toplarlanmış akvaryumunuz. Özellikle karideslerin görüntüsü çok hoşuma gitti. Bence zeminde şu aşamada sadece parvula tercih edin derim. Cuba kullanıldığında başka zemin bitkileri de olduğunda biraz sorun oluşturuyor. Tek bir zemin bitkisi de daha hoş bir görüntü oluşturuyor diye düşünüyorum
Yine güzel toplarlanmış akvaryumunuz. Özellikle karideslerin görüntüsü çok hoşuma gitti. Bence zeminde şu aşamada sadece parvula tercih edin derim. Cuba kullanıldığında başka zemin bitkileri de olduğunda biraz sorun oluşturuyor. Tek bir zemin bitkisi de daha hoş bir görüntü oluşturuyor diye düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2015 23:02
Merhaba Volkan Bey,
conqueror44 2015-03-12 00:33:03
Evdeki bilgisayar bozulduğu için geri dönemedim kusura kalmayın.Bende sizin gibi tek bir zemin bitkisinin daha güzel görüneceği kanaatindeyim.Yalnız ben tercihimi cübadan yana kullandım.Geçen hafta parvulaların hepsini spatula ile kaldırıp akvaryumdan kalıp halinde çıkarttım.Bir arkadaşa verecektim ama iş yoğunluğundan plastik kapta heba oldu gitti.Glossonunda birazını çıkardım.Tankın suyu bayağı bir bulandı ama şimdilik sıkıntı yok.
Sebebine gelince parvulada çok güzel bir bitki ama cüba tabanı kaplamasını ve yaptığı fotosentezi izlemek hep hayalim oldu.İleride daha çok tecrübe kazanır ve vakit bulursam sadece cübadan oluşan bir tank kuracağım.
Son durumda ise cübaya daha çok yer açmış oldum ve yayılmaları yavaşda olsa devam ediyor.
Tabanın bugünkü son hali;
Birde parvuladan kalan alana çok merak ettiğim utricularia bitkisinden bir deneme fırsatım oldu.Tropicadan aldığım utriler ekme fırsatı bulamadan 1 hafta kapta suda yüzer durumda bekledi.Erime görünce hemen öbekler halinde diktim.Belki yaklaşık 100 karides bunlara hücum etti.%80 i dağıldı.Kalanların son hali böyle.Bir gelişme olurmu diye beklemedeyim şimdi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2015 23:25
Ben de Cuba yı düşünmüyorum dersem yalan olur. Ancak yeniden sıfırdan bir kurulum tekrar su dengesi... vb. ile uğraşmayı gözüm yemeyi pek. Parvulayı kaldırınca zemin komple kalkmadı mı çünkü parvulanın kökleri ile tüm zemini sarıyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2015 23:36
Aynen dediğniz gibi Volkan bey kaldırınca komple zemin 3cm kadar kalktı.Kramponun çimi söktüğü gibi kalktı.Hemen %50 su değişimi yaptım.Işıkları kapattım.Yoğun miktarda bio bakteri ekledim.Bir kaç gün daha %10-20 su değişimi devam etti.Şu an için sorun gözükmüyor bende.Sadece camda ve bazı bitki yapraklarında yeşil spot yosunu oluyor.O da zaten önceden vardı.Fosfat ekleyince azalıyor.
Ama sizin tankdakinin yarısı belkide üçte biri alanı kaldırdım.Sizin ki kadar alanı kaldırmaya cesaret edemezdim.Cüba parvulaya göre gerçekten izlenmesi daha keyifli.Ama bu sadece benim kendi görüşüm.Sizin yerinizde olsam cüba için yeni nano bir kurulum yapardım.O zaman bende size cüba desteği çıkardım:)Elimdeki saksılara ekmeye başladım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2015 00:00
Ozan Bey bende ilk aldığımda minyatür küçüçüklerdi.Sonra baktım marul kadar oldu;tankda küçük yolladım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 00:36
Merhaba arkadaşlar tankda yaptığım değişikliler sonrası bügünkü son durumu paylaşmak istedim.Konuda hala acemi olduğumu düşündüğüm için her türlü fikir ve eleştirilerinize açığım.
conqueror44 2015-03-28 00:39:42
Öncelikle tabanda parvula mini den sonra glossolarıda tankdan çıkardım.Sebebine gelince cübalar artık yayılmaya başladı ve görsel olarak daha çok beğeniyorum.Tabanda çok tür olması görsel açıdan çok hoş durmadı.Ama glossoyu da tecrübe etmiş oldum.Şu an sadece cuba ve biraz utri bulunmakta.Bu kurulum bitkili akvaryumlar için bende tam deneme tahtası oldu.İleride zaman bulup yeni tanklar kurarsam eski hataları yapmam artık.Ayrıca haddim olmayarak zemin bitkileri konusunda kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
Parvula:Hiç adaptasyon süreci beklemeden hemen yayılmaya başladı.Kök sistemi çok gelişmiş bir bitki.Öyleki tabandan sökerken kalıp halinde dağılmadan çıktı.Misket gübreye çok güzel tepki veriyor.Sadece potasyum ve kök gübrelemesiyle bakılabilen kolay bir taban bitkisi.
Glosso:Sadece ışık bile bu bitkiye yeter diye düşünüyorum.Benim tankım yaklaşık 50 litre su alıyor ve 96 watt aydınlatma var.Nerdeyse litreye 2 watt düşüyor.Bitki birkaç günlük adaptasyondan sonra deli gibi yayılmaya başladı.Cübaların üstüne çıkmasın diye set yaptım onuda aştı.1 ay olmadan üst üste 3.katı çıkmaya başlayınca vazgeçtim.
Cüba:Bitkili tankımı kurma sebebim.Forumdan tropicadan kaç saksı alıpda çöp ettim hatırlamıyorum.Ama en güzelide forumdan Gökmen Üstüntürk hocamın hediye ettiği 2 koca kalıp cübaydı.Tankla ilgilenmeyi bıraktığım dönemde en son onlar vardı zeminde.Üstleri siyah fırça yosunu olunca 2cm kumla üzerlerini örtmüştüm.Ve yeniden tanka el atınca toprakdan 1-2 cm lik yerden yeniden hayat buldular.Ama çok gelişmiyorlardı.Test kullanmaya başladım.Siyah fırça olmasın diye demiri korka korka veriyordum.Baktım demir 0.Sonra demiri ve diğer gübreleri ayarlayınca gelişmeye başladılar.Tankda kırmızı bitkiler artınca verdiğim 10ml demirde yetmedi.Geçen hafta yaprakları sararmaya erimeye başlayınca baktım demir yine 0.Enson çarşamba 15ml demir verdim.0.5 ppm ölçtüm.Bu akşam baktım yine 0.Yani anladığım taban bitkileri içerisinde sudaki kimyasal dengeye en hassas olan cüba.Ama olsun fotosentezi görünce insanın uğraştığına değiyor.
Utri:Son merakım.Sırf merakdan alıp bir kenara diktim.Bilgim bu bitki için yok gibi.Tropicadn aldım.Diktiğim ancak dörtte biri erimeden kaldı.Kalanlar epeydir hiç gelişmedi.Bu gün yeni filizler gördüm.Bakalım artık deneyip göreceğim
Telefonla çektim görüntü kalitesi iyi değil ama paylaşmak istedim:
FOTOSENTEZ
UTRİCULARİA
ZOR BELA BULDUĞUM LUDWİGİA SUPER RED MİNİ VE HOTTANİA İNFLATA
VE TANKIN SON HALİ
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 09:06
Merhaba Fatih Bey,
Son gelişmeler son derece olumlu gözüküyor maşallah. Cuba larda ciddi oranda yayılmaya başlamış. Bence utrileri de çıkarın ve sadece cuba kalsın derim.
Ayrıca Ludwigia super red mini ve hottania inflata bitkilerini nereden temin ettiniz acaba? Özellikle hottania çok hoşuma gitti.
Son gelişmeler son derece olumlu gözüküyor maşallah. Cuba larda ciddi oranda yayılmaya başlamış. Bence utrileri de çıkarın ve sadece cuba kalsın derim.
Ayrıca Ludwigia super red mini ve hottania inflata bitkilerini nereden temin ettiniz acaba? Özellikle hottania çok hoşuma gitti.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir