Ilk kaplumbaga deneyimi
Merhaba
Yakinim bir adet minik disi su kaplumbagasi almis ve malesef tahmin edebileceginiz gibi plastik dar bir havuzda duruyor. Bizde hemen arastirma yaptik ve akvaryum ( teraryum ? ) kurmaya karar verdik. Bazi seyleri ogrendim. En basindan basladigimizi dusunerek sorular sormak istiyorum. ( 1e1d olacaklar )
1-) Akvaryum boyutunun ne kadar olmasi uygundur ? 65'cm'den buyuk dusunmuyoruz. ( su yariya kadar olacak )
2-) Kum ne tur olmalidir ? ( 2-3 cm yüksekliginde olacak )
3-) Ic motor ve isitici kullanacagim. Motor ne zamanlar kapatilmali ? Isi ortalama ne kadar olmalidir ? ( Dis filtereye gerek gormuyorum )
4-) Infrared aydinlatma nerelerden temin edilebilir, gun icerisinde ne kadar süre kullanilir ? Ikinci aydinlatmayada gerek oldugunu okudum. O ne tur bir aydinlatma olmali ve ne kadar sure kullanilmali ?
5-) Su temizligi ne sartlarda ve hangi sureler icerisinde yapilmali ?
6-) Icerisinde vatoz beslenebilir mi ?
7-) Beslenme sekilleri nasil olmali ve ne sIklikla yemlenmelidir ?
Eksigim varsa lutfen tamamlayiniz :)
Herkeze simdiden tesekkurler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu hayvanlar iyi şartlar altında 30 yıla kadar yaşadıkları söyleniyor, bundan dolayı ne kadar büyük akvaryum alırsanız o kadar iyi.Çünkü bir zaman sonra ya elden çıkaraksınız yada akvaryumu büyüteceksiniz tabi buda ek masraf.
İç filtrenizi kapatmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Ayrıca, kaplumbağa ve balık önerilmiyor.
Burayı incelersiniz eminim faydalı olacaktır.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=15728& PN=1
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
2-İnfrared lamba almayın gerek yok kuru bölge dediğimiz bölgeyi sıcak tutmak ve kaplumbağaların gerek duydukları zaman hem beden ısılarını dengelemelerine hemde kolayca kurumalarına yardımcı olmak için spot tipi bir lambayı ısınma lambası olarak kullanın.
3- 2 lamba dediğiniz yapay güneş ışığı sağlayan UVB lambalardır. Güneş ışığı vitaminD3 üretmek ve böylece çok elzem olan kalsiyum metabolizmalarını desteklemek için gerekli.Aksi takdirde kabuk ve kemik yapılarını kalsiyum ile takviye edemiyorlar ve sonuçta kabuk yumuşaması şeklinde görülen raşitizm hastalığı oluşuyor hayvan ölüyor.
4- filtre hep açıkta kalsa en iyisi ama ses yapar akıntı yapar gece hem siz hemde hayvanlar rahatsız olur. Bu yüzden gece kapatıyoruz.
5- vatoz koymayın balığa yazık. bunlar balıkları yiyebiliyorlarsa yerler yada ordan buradan didiklerler üstelik akvaryum suyunu öyle bir kirletirler ki o canlıya yazık. Balık ve kaplumbağa akvaryumları tamamen farklı sistemler.
6-düzenli su değişimi şart hiç bir filtre kaplumbağa pisliğinden baş edemez. Hadi filtremiz sayesinde amonyak önce nitrite ve oradan nitrata dönüşüyor desek bile suda aşırı yükselen nitratı akvaryumdan uzaklaştırmak zorundayız. Hergün disiplinli bir şekilde dip çekimi ile pislikleri hemen alın ve % 10 su değişim yapın her hafta %25 ila %50 arası su değişimi yapın. Ayda birde toptan su değişimi yapın. Su dinlenmiş klordan arındırılmış ve ısı ayarı yapılmış olmalı yani ne çok soğuk ne çok sıcak tam akvaryumdaki su sıcaklığınızda olmalı.
7-kaplumbağa akvaryumuna kum koymayın bir yararı yok hemde temiz tutmanız zor olur.
8-Kuru bölgeye önem verin pek çok kişinin yaptığı gibi ortaya kel alaka bir taş la sınırlı kalmasın. kaplumbağa kolay çıkabilsın , üzerinde rahatça durabilecek güneşlenebilecek bir düzlüğü olsun , tüm kaplumbağalarınıza yetecek kadar düz alanı olsun , üzerinde mutlaka ısınma lambası olsun.
9-beslenmeye önem verin işin en can alıcı noktalarında biridir. özel kaliteli yem ve vitamin takviyesi kullanın. forumda bazı başlıklarda sebze önerileri vardı onları deneyin bazısı yemez bazısı bayılarak yer hangisinin ne yiyeceği tamda belli olmuyor.
10- forumda en üstte Deniz arkadaşımızın sabitlenmiş bir SU KAPLUMBAĞASI başlığı var onu mutlaka okuyun.
11- zahmetli ve uzun bir işe başladınız kolay gelsin asla kolay sanmayın , kolay diyenlere inanmayın , pek çok sorunu vardır. Zamanla bir çok sorun yaşayacaksınız. Ben her zaman su kaplumbağası almayın derim çünkü akvaryum yaşamına uygun canlılar değiller.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir