Japon Balıkları ve Varyeteleri
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 16:00
Genel:
Japon balıkları, aslı gri-yeşil renkte bir sazangil olan Carassius Auratus’un varyetelerindendir. Anavatanı Çin olup, göller, dereler, nehirlerde 10°C -32°C aralığında, 30 cm boy ve 2,5 kg ağırlığa ulaşabilen, ortalama 10 yıl yaşayan eti yenilebilen lezzetli, bir balıktır.
Tarihçe:
Güney Çin'de M.S 265-420 yılları arasında üreticiler balıklarının yavruların bazılarının çekici kırmızı renkte olduğunu gördüler ve daha güzel renkli varyeteler ürettiler. 1200-1300 senesine kadar japon balıkları gümüş, siyah, kırmızı ve karışık renklerde bulunuyorlardı. 1500 senelerin sonlarına doğru değişik yüzgeç şekilleri ortaya çıkmaya başladı ve bunları değişik büyümeler (gözler, yüzgeçler vb.) ve vücut şekilleri takip etti. Bu balıklara olan ilgi diğer ülkelere de yayıldı. 1500 seneleri civarında japon balıkları Çin'den Japonya'ya götürüldü ve birçok gelişmeler yapıldı. Çinli ve Japon yetiştiriciler japon balığının 100 kadar varyetesi olduğunu söylemekte iseler de bugün Avrupa’da 15 tanesi bilinmektedir. Japon balıkları anatomik olarak çeşitli küçük farklılıklar göstermelerine rağmen, gerek üreme ve gerekse beslenme konusunda benzer özellikler gösterirler. Bununla birlikte bazı japon balığı varyeteleri birbirlerine benzerlikleri nedeni ile farklı ülkelerde hatta aynı ülke içerisinde dahi değişik isimler altında toplanmakta ve zaman zaman karışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Örneğin ryukin varyetesine fringetail, fantail ve veiltail de denilmektedir. Bu varyete ülkemizde ise ryukin, peçekuyruk veya kütkuyruk olarak bilinmektedir. Veiltail varyetesi ise yine ülkemizde tülkuyruk adı altında toplanmaktadır.
Carassius auratus
Beslenme:
Su kurtçularını, böcek, salyangoz, supiresi, enfüzvuar ve bitkisel besinleri severek tüketirler. Japon balıkları beslemede bilinen bir gerçek, ne kadar yem verirsek verelim, doymamaları ve çatlayana kadar yem yemeleridir. Bu durum göz önüne alındığında standart bir uygulama olan günde iki sefer 2-3 dakikada tüketebilecekleri kadar yem vermek, haftada bir gün aç bırakmak en uygun yemleme biçimi olacaktır. Birde japon balıkları hatalı beslememizden kaynaklı , sık sık kabız olmakta, tedavi edilmezlerse de balık ölümleri yaşanmaktadır. Proteinden çok karbonhidratlı besinlere ihtiyaç duyarlar. Kabızlığın önüne geçebilmek için haftada iki gün mutlaka haşlanmış yeşil sebze(marul, ıspanak, brokoli, vs.) vermek uygun olacaktır. Kabızlık belirtileri: Karında şişlik, dışkının balığın boyunca uzayıp gitmesi şeklinde kendisini belli eder.
Akvaryum:
Araştırdığım kaynaklarda iki farklı tavsiye karşılaştım. İlki en az 10 galonluk bir tanka ihtiyaç duydukları. İkincisi de balık başına en az 10 galon su hacminin gerektiği şeklindedir. (1 galon (İngiliz) 4,5461 litre gelmektedir.) Sonuçta imkanlarımız elveriyorsa ikinci seçeneğe uymak daha mantıklı olacaktır. Japon balıkları her ne kadar sürü balığı olmasalar da en az iki adet beslenmeleri önerilmektedir. Tek başına beslenen balıklarını daha hareketsiz ve mutsuz oldukları, yem yemede iştahsızlık gösterdikleri okuduğum kaynaklarda belirtilmiş. Bu konuda bir diğer önemli hususta aynı varyeteden japon balıklarının beslenmesinin daha uygun olduğudur. Çünkü türler arasında her ne kadar çok benzerlik bulunsa da, sonuçta bazı farklılıklar da bulunmaktadır. (Bazı varyeteler hızlı yüzmekte ve diğerlerinin yemlenmesi önlemekte, bazen de diğerlerinin kuyruklarını ısırabilmektedir).
Bir diğer önemli ayrıntı Japon balıklarının sadece Japon balıkları ile birlikte beslenilmesinin en uygun olduğudur.
Tank boyutu Küçük boy Japon Orta boy Japon
10 Galon 2-3 adet 1-2 adet
20 Galon 4-5 adet 2-3 adet
30 Galon 6-8 adet 4 adet
45-55 Galon 8-10 adet 5-6 adet
75 Galon 10-12 adet 7-8 adet
Not: 1 galon ortalama 4.5 litredir. Tablo Jennifer Thomson’un “Pet Goldfish Secrets” adlı eserinden alıntıdır. Boy ayrımının nasıl yapılacağını sizlerin takdirlerinize bırakıyorum !
Yeni Japon akvaryumu kuracaklara yapılan tavsiyeler:
Geniş yüzme alanı bırakacak tank seçimi, uçları keskin yada sivri (balıkların mukozalarının zarar görmemeleri için) dekor malzemeleri kullanmaktan kaçınılması, tabanda 0.5 mm tane boyutunda kum kullanımı, durgun su balıkları oldukları için filtrasyonda fazla su sirkülasyonundan kaçınılması, her ne kadar soğuk su balıkları oldukları bilinse de ısı değişimlerinden rahatsız oldukları ve ani ısı değişimlerinin hasta olmalarına sebep olduğu. Yani mutlaka ısıtıcı kullanılması gerektiği. Kumla oynamayı sevdikleri için bitki bakımının zor olduğu(yumuşak yapraklı bitkileri hem yiyorlar hem de kökleri dışarı çıkartıyorlar) ancak bitki bulundurmanın onları mutlu edeceği ve bitkiler nitratı fotosentezde kullanacağı için aslında canlı bitki de kullanılmasıdır. Bir de köklerinin sökülmesini engellemek için en ideal uygulamanın bitkileri salınım yapmayacak saksı yada cam kaplara ekilmesi tavsiye edilmektedir.
Tavsiye edilen bitkiler:
Anubias: Dayanıklı,düşük gereksinimli bir bitki. Yaprakları kalın olduğu için Japon balıkları tarafından yenilmedikleri, ince bir ip yardımıyla dekora tutturularak bakılabileceği için köklerinin sökülmesi gibi bir problem çıkartmayacağı için tavsiye ediliyor.
Vesicularia dubyana: Java yosunu hafif düşük gereksinimli dayanıklı bir bitkidir. Japon balıklarının java yosununu yemedikleri belirtilmiş. Akıntılı yerlerde dekora bağlanabileceği içinde Japon akvaryumu için en uygun bitkilerin başında geldiği belirtiliyor.
Tuz kullanımı: Japon balığı akvaryumlarında kaya tuzu kullanımının oldukça fazla faydaları vardır.
Zararsızdır.
Mineral yönünden suyumuzu zenginleştirir.
İçerisinde barındırdığı elementlerle 9 çeşit parazite engel olur.
Özellikle mantar oluşumunun engellenmesi ve tedavisinde çok etkilidir.
Her 4.5 litreye 1 çay kaşığı kaya tuzu eklenebileceği tavsiye ediliyor.
Işıklandırma
Her ne kadar güneş ışığı alg sorunu meydana getirmekteyse de Japon balıklarımızın güneş ışığına ihtiyaçları olduğunu bilmemiz gerekir. Güneş ışığı gören tanklarda yetişen Japonların renklerinin daha canlı olduğu bilinen bir gerçektir. Tankımız güneş ışığı görmüyorsa yapabileceğimiz yüksek Kelvin değerlerine sahip ışıklandırma kullanmak olacaktır. En ideal ışıklandırma günde 10-12 saat arası ışıklandırma olacaktır. Bundan fazlası ile balıklarımızda strese sebep olacak, faydadan çok zarar getirecektir.
Black Moor
Bubble eye
Görünümleri itibariyle oldukça komik ve göz altlarındaki torbaları ile sabaha kadar imla ve noktalama hataları düzeltmiş veya konu yüklemiş uykusuz admin ve moderatörlere benzeyen bu türün balonları aslında birer sıvı kesesidir.Bu balıkta dikkat edilmesi gereken tahmin edebileceğiniz gibi bu keselerdir.Akvaryum içinde bu keseleri patlatacak veya zarar verecek keskin veya sivri maddelere yer verilmemelidir.Aksi takdirde kesesi delinen balık büyük ihtimalle buradan mikrop kapacak ve ölecektir.Tabi sizi de hobiden soğutması da cabası.Bu yüzden yeni başlayan dostlarımıza tavsiye edemeyeceğimiz bir türdür.
Ayrıca üstatlarımızdan dinlediğim kadarıyla bu türlerin akvaryumlarında vatoz bulunmaması gerektiğidir.Keselere yapışan vatozlar kısa süre sonra balığın ölmesine yol açıyor.
Butterfly tail(kelebek kuyruk)
Çeşitli şekillerine rastlanır.Kurukları gösterişli , çatalsız ve tek parçadır.Türünün her türü ile kırılarak değişik şekillerine ulaşılabilir.Kelebek orando,kelebek teleskop gibi.
Calico
Celestial eye
Comet
Common
Lionhead
Origin çin
Boyu: 22-28 cm
Yaşama süresi :20 yıl
Renk varietesi :portakal ,kırmızı, siyah , çikolata, mavi ve metalik
En az 40 lt tankta bakılması gerekir. Kesinlikle hızlı yüzen türlerle birlikte bakılmamalıdır.
Sıcaklık: 18- 22 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı: orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Bu balığın adı tüm kafasını kaplayan renkli çıkıntıdan kaynaklanmaktadır.
ORANDO JAPON
DİĞER ADI: Tigerhead in far east.
Origin: Çin ve Japonya
Boyu: 15- 25 cm. arası eni 5,5 cm civarı
Yaşama süresi 18 yıl
Renk varietesi: kırmızı, siyah, mavi, çikolata rengi, bornz, beyaz, calico, kırmızı siyah, kırmızı beyaz, siyah beyaz.
Oldukça dayanaklı balıklardandır ve dış havuzlarda da rahatlıkla bakılabilir. En az 60 litre bir tankta bakılması uygundur. Renklerini yansıtabilmesinde su kalitesi ve güneşin önemi büyüktür. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan çabuk etkilenir. Nazik bir yapısı vardır.
Sıcaklık: 18- 23
Işıklandırma: yüksek olmalı güneş ışığı taklit edilmelidir.
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever ve hızlı yüzen türlerden comet ve shubunkin ile birlikte bakılması önerilmez.
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Satın alırken
Vücudu düzgün ve ana hatları uzun olanlar
Yüksek sırt yüzgeçi
Kuyruk yüzgeci yüzerken zarifçe hareket etmeli ve sağlam olmalı
Redcap oranda(kırmızı başlı) seçerken baş kısmının vişne rengi olanları tercih edilmeli.
Panda Moor
Pearlscale Japon
Origin çin
Boyu: 25 cm
Yaşama süresi 15 yıl
Renk varietesi: kırmızı, kırmızı beyaz, calico, mavi ,siyah, çikolata rengi
En az 60 lt tankta bakılması gerekir. Kesinlikle hızlı yüzen türlerle birlikte bakılmamalıdır.
Sıcaklık: 18- 23 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
İnci bir zırhı andıran belirgin şekliyle İnci Japon kolaylıkla fark edilir. Çok yavaş yüzdükleri için özellikle Comets, shubunkins ve wakin gibi hızlı yüzen varyetelerle aynı tankta beslenmemelidir.
Pompom
Ranchu
Ryukin Japon
Origin: çin ve Japonya
Boyu: 15- 20 cm
Yaşama süresi 18 yıl
Renk varietesi: kırmızı, kırmızı beyaz, beyaz, gri, mavi, calico, çikolata rengi
En az 60 lt tankta bakılması gerekir.
Sıcaklık: 18- 23 santigrat dece hoşlanır.
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Japonya'da oldukça popülerdir. Genellikle kırmız ve beyaz olan bu balıkların kısa ve kalın bir vücut yapısı vardır, kafasıyla sırt yüzgeçlerinin arasında karakteristik bir tümsek vardır. Oranda, lionheads ve ranchu ile birlikte sorunsuzca beslenebilir.
Shubunkin
Telescope Eye
Genellikle siyah renkte olanlarına rastlanır.Göz yapısından dolayı bu adı alırlar.Değişik Japon balıkları türleri ile çaprazlama yapılması sonucunda farklı renk ve yüzgeç şekillerine rastlanır.
Veiltail
Diğer adı: Feather-dressed long finned Man-Yu in Asia
Origin: Çin
Boyu: 18-25m
Yaşama süresi 20 yıl
Renk varyetesi: Calico ve metalic
Sıcaklık: 18- 22 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; tüm yüzey
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
PoseidonN 2009-03-23 16:13:36
Japon balıkları, aslı gri-yeşil renkte bir sazangil olan Carassius Auratus’un varyetelerindendir. Anavatanı Çin olup, göller, dereler, nehirlerde 10°C -32°C aralığında, 30 cm boy ve 2,5 kg ağırlığa ulaşabilen, ortalama 10 yıl yaşayan eti yenilebilen lezzetli, bir balıktır.
Tarihçe:
Güney Çin'de M.S 265-420 yılları arasında üreticiler balıklarının yavruların bazılarının çekici kırmızı renkte olduğunu gördüler ve daha güzel renkli varyeteler ürettiler. 1200-1300 senesine kadar japon balıkları gümüş, siyah, kırmızı ve karışık renklerde bulunuyorlardı. 1500 senelerin sonlarına doğru değişik yüzgeç şekilleri ortaya çıkmaya başladı ve bunları değişik büyümeler (gözler, yüzgeçler vb.) ve vücut şekilleri takip etti. Bu balıklara olan ilgi diğer ülkelere de yayıldı. 1500 seneleri civarında japon balıkları Çin'den Japonya'ya götürüldü ve birçok gelişmeler yapıldı. Çinli ve Japon yetiştiriciler japon balığının 100 kadar varyetesi olduğunu söylemekte iseler de bugün Avrupa’da 15 tanesi bilinmektedir. Japon balıkları anatomik olarak çeşitli küçük farklılıklar göstermelerine rağmen, gerek üreme ve gerekse beslenme konusunda benzer özellikler gösterirler. Bununla birlikte bazı japon balığı varyeteleri birbirlerine benzerlikleri nedeni ile farklı ülkelerde hatta aynı ülke içerisinde dahi değişik isimler altında toplanmakta ve zaman zaman karışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Örneğin ryukin varyetesine fringetail, fantail ve veiltail de denilmektedir. Bu varyete ülkemizde ise ryukin, peçekuyruk veya kütkuyruk olarak bilinmektedir. Veiltail varyetesi ise yine ülkemizde tülkuyruk adı altında toplanmaktadır.
Carassius auratus
Beslenme:
Su kurtçularını, böcek, salyangoz, supiresi, enfüzvuar ve bitkisel besinleri severek tüketirler. Japon balıkları beslemede bilinen bir gerçek, ne kadar yem verirsek verelim, doymamaları ve çatlayana kadar yem yemeleridir. Bu durum göz önüne alındığında standart bir uygulama olan günde iki sefer 2-3 dakikada tüketebilecekleri kadar yem vermek, haftada bir gün aç bırakmak en uygun yemleme biçimi olacaktır. Birde japon balıkları hatalı beslememizden kaynaklı , sık sık kabız olmakta, tedavi edilmezlerse de balık ölümleri yaşanmaktadır. Proteinden çok karbonhidratlı besinlere ihtiyaç duyarlar. Kabızlığın önüne geçebilmek için haftada iki gün mutlaka haşlanmış yeşil sebze(marul, ıspanak, brokoli, vs.) vermek uygun olacaktır. Kabızlık belirtileri: Karında şişlik, dışkının balığın boyunca uzayıp gitmesi şeklinde kendisini belli eder.
Akvaryum:
Araştırdığım kaynaklarda iki farklı tavsiye karşılaştım. İlki en az 10 galonluk bir tanka ihtiyaç duydukları. İkincisi de balık başına en az 10 galon su hacminin gerektiği şeklindedir. (1 galon (İngiliz) 4,5461 litre gelmektedir.) Sonuçta imkanlarımız elveriyorsa ikinci seçeneğe uymak daha mantıklı olacaktır. Japon balıkları her ne kadar sürü balığı olmasalar da en az iki adet beslenmeleri önerilmektedir. Tek başına beslenen balıklarını daha hareketsiz ve mutsuz oldukları, yem yemede iştahsızlık gösterdikleri okuduğum kaynaklarda belirtilmiş. Bu konuda bir diğer önemli hususta aynı varyeteden japon balıklarının beslenmesinin daha uygun olduğudur. Çünkü türler arasında her ne kadar çok benzerlik bulunsa da, sonuçta bazı farklılıklar da bulunmaktadır. (Bazı varyeteler hızlı yüzmekte ve diğerlerinin yemlenmesi önlemekte, bazen de diğerlerinin kuyruklarını ısırabilmektedir).
Bir diğer önemli ayrıntı Japon balıklarının sadece Japon balıkları ile birlikte beslenilmesinin en uygun olduğudur.
Tank boyutu Küçük boy Japon Orta boy Japon
10 Galon 2-3 adet 1-2 adet
20 Galon 4-5 adet 2-3 adet
30 Galon 6-8 adet 4 adet
45-55 Galon 8-10 adet 5-6 adet
75 Galon 10-12 adet 7-8 adet
Not: 1 galon ortalama 4.5 litredir. Tablo Jennifer Thomson’un “Pet Goldfish Secrets” adlı eserinden alıntıdır. Boy ayrımının nasıl yapılacağını sizlerin takdirlerinize bırakıyorum !
Yeni Japon akvaryumu kuracaklara yapılan tavsiyeler:
Geniş yüzme alanı bırakacak tank seçimi, uçları keskin yada sivri (balıkların mukozalarının zarar görmemeleri için) dekor malzemeleri kullanmaktan kaçınılması, tabanda 0.5 mm tane boyutunda kum kullanımı, durgun su balıkları oldukları için filtrasyonda fazla su sirkülasyonundan kaçınılması, her ne kadar soğuk su balıkları oldukları bilinse de ısı değişimlerinden rahatsız oldukları ve ani ısı değişimlerinin hasta olmalarına sebep olduğu. Yani mutlaka ısıtıcı kullanılması gerektiği. Kumla oynamayı sevdikleri için bitki bakımının zor olduğu(yumuşak yapraklı bitkileri hem yiyorlar hem de kökleri dışarı çıkartıyorlar) ancak bitki bulundurmanın onları mutlu edeceği ve bitkiler nitratı fotosentezde kullanacağı için aslında canlı bitki de kullanılmasıdır. Bir de köklerinin sökülmesini engellemek için en ideal uygulamanın bitkileri salınım yapmayacak saksı yada cam kaplara ekilmesi tavsiye edilmektedir.
Tavsiye edilen bitkiler:
Anubias: Dayanıklı,düşük gereksinimli bir bitki. Yaprakları kalın olduğu için Japon balıkları tarafından yenilmedikleri, ince bir ip yardımıyla dekora tutturularak bakılabileceği için köklerinin sökülmesi gibi bir problem çıkartmayacağı için tavsiye ediliyor.
Vesicularia dubyana: Java yosunu hafif düşük gereksinimli dayanıklı bir bitkidir. Japon balıklarının java yosununu yemedikleri belirtilmiş. Akıntılı yerlerde dekora bağlanabileceği içinde Japon akvaryumu için en uygun bitkilerin başında geldiği belirtiliyor.
Tuz kullanımı: Japon balığı akvaryumlarında kaya tuzu kullanımının oldukça fazla faydaları vardır.
Zararsızdır.
Mineral yönünden suyumuzu zenginleştirir.
İçerisinde barındırdığı elementlerle 9 çeşit parazite engel olur.
Özellikle mantar oluşumunun engellenmesi ve tedavisinde çok etkilidir.
Her 4.5 litreye 1 çay kaşığı kaya tuzu eklenebileceği tavsiye ediliyor.
Işıklandırma
Her ne kadar güneş ışığı alg sorunu meydana getirmekteyse de Japon balıklarımızın güneş ışığına ihtiyaçları olduğunu bilmemiz gerekir. Güneş ışığı gören tanklarda yetişen Japonların renklerinin daha canlı olduğu bilinen bir gerçektir. Tankımız güneş ışığı görmüyorsa yapabileceğimiz yüksek Kelvin değerlerine sahip ışıklandırma kullanmak olacaktır. En ideal ışıklandırma günde 10-12 saat arası ışıklandırma olacaktır. Bundan fazlası ile balıklarımızda strese sebep olacak, faydadan çok zarar getirecektir.
Black Moor
Bubble eye
Görünümleri itibariyle oldukça komik ve göz altlarındaki torbaları ile sabaha kadar imla ve noktalama hataları düzeltmiş veya konu yüklemiş uykusuz admin ve moderatörlere benzeyen bu türün balonları aslında birer sıvı kesesidir.Bu balıkta dikkat edilmesi gereken tahmin edebileceğiniz gibi bu keselerdir.Akvaryum içinde bu keseleri patlatacak veya zarar verecek keskin veya sivri maddelere yer verilmemelidir.Aksi takdirde kesesi delinen balık büyük ihtimalle buradan mikrop kapacak ve ölecektir.Tabi sizi de hobiden soğutması da cabası.Bu yüzden yeni başlayan dostlarımıza tavsiye edemeyeceğimiz bir türdür.
Ayrıca üstatlarımızdan dinlediğim kadarıyla bu türlerin akvaryumlarında vatoz bulunmaması gerektiğidir.Keselere yapışan vatozlar kısa süre sonra balığın ölmesine yol açıyor.
Butterfly tail(kelebek kuyruk)
Çeşitli şekillerine rastlanır.Kurukları gösterişli , çatalsız ve tek parçadır.Türünün her türü ile kırılarak değişik şekillerine ulaşılabilir.Kelebek orando,kelebek teleskop gibi.
Calico
Celestial eye
Comet
Common
Fantail
Ranchu
Ranchu
Lionhead
Origin çin
Boyu: 22-28 cm
Yaşama süresi :20 yıl
Renk varietesi :portakal ,kırmızı, siyah , çikolata, mavi ve metalik
En az 40 lt tankta bakılması gerekir. Kesinlikle hızlı yüzen türlerle birlikte bakılmamalıdır.
Sıcaklık: 18- 22 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı: orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Bu balığın adı tüm kafasını kaplayan renkli çıkıntıdan kaynaklanmaktadır.
ORANDO JAPON
DİĞER ADI: Tigerhead in far east.
Origin: Çin ve Japonya
Boyu: 15- 25 cm. arası eni 5,5 cm civarı
Yaşama süresi 18 yıl
Renk varietesi: kırmızı, siyah, mavi, çikolata rengi, bornz, beyaz, calico, kırmızı siyah, kırmızı beyaz, siyah beyaz.
Oldukça dayanaklı balıklardandır ve dış havuzlarda da rahatlıkla bakılabilir. En az 60 litre bir tankta bakılması uygundur. Renklerini yansıtabilmesinde su kalitesi ve güneşin önemi büyüktür. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan çabuk etkilenir. Nazik bir yapısı vardır.
Sıcaklık: 18- 23
Işıklandırma: yüksek olmalı güneş ışığı taklit edilmelidir.
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever ve hızlı yüzen türlerden comet ve shubunkin ile birlikte bakılması önerilmez.
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Satın alırken
Vücudu düzgün ve ana hatları uzun olanlar
Yüksek sırt yüzgeçi
Kuyruk yüzgeci yüzerken zarifçe hareket etmeli ve sağlam olmalı
Redcap oranda(kırmızı başlı) seçerken baş kısmının vişne rengi olanları tercih edilmeli.
Panda Moor
Pearlscale Japon
Origin çin
Boyu: 25 cm
Yaşama süresi 15 yıl
Renk varietesi: kırmızı, kırmızı beyaz, calico, mavi ,siyah, çikolata rengi
En az 60 lt tankta bakılması gerekir. Kesinlikle hızlı yüzen türlerle birlikte bakılmamalıdır.
Sıcaklık: 18- 23 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
İnci bir zırhı andıran belirgin şekliyle İnci Japon kolaylıkla fark edilir. Çok yavaş yüzdükleri için özellikle Comets, shubunkins ve wakin gibi hızlı yüzen varyetelerle aynı tankta beslenmemelidir.
Pompom
Ranchu
Ryukin Japon
Origin: çin ve Japonya
Boyu: 15- 20 cm
Yaşama süresi 18 yıl
Renk varietesi: kırmızı, kırmızı beyaz, beyaz, gri, mavi, calico, çikolata rengi
En az 60 lt tankta bakılması gerekir.
Sıcaklık: 18- 23 santigrat dece hoşlanır.
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; orta seviyede dolaşmayı sever
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Japonya'da oldukça popülerdir. Genellikle kırmız ve beyaz olan bu balıkların kısa ve kalın bir vücut yapısı vardır, kafasıyla sırt yüzgeçlerinin arasında karakteristik bir tümsek vardır. Oranda, lionheads ve ranchu ile birlikte sorunsuzca beslenebilir.
Shubunkin
Telescope Eye
Genellikle siyah renkte olanlarına rastlanır.Göz yapısından dolayı bu adı alırlar.Değişik Japon balıkları türleri ile çaprazlama yapılması sonucunda farklı renk ve yüzgeç şekillerine rastlanır.
Veiltail
Diğer adı: Feather-dressed long finned Man-Yu in Asia
Origin: Çin
Boyu: 18-25m
Yaşama süresi 20 yıl
Renk varyetesi: Calico ve metalic
Sıcaklık: 18- 22 santigrat dece hoşlanır
Su değerleri; ph 6,5-7,5 aralığı sertlik derecesi dh 4-20 arasıdır
Yüzme alanı; tüm yüzey
Beslenme şekli: Yem seçici değildir. Her tür yemi iştahla yiyebilir
Bunlarında Yararlı Olabileceğini Düşünüyorum:
Beğenenler: [T]206680,evrenbekdas[/T][T]202375,desperado26[/T][T]195880,ck84[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]220045,KeremSevimli[/T][T]235080,TuğbaBeken[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206680,evrenbekdas[/T][T]195880,ck84[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 15:22
Japon balıklarının eti yeniyormu ???? Öyle yazmışsınız.Yeniyorsa bütün türlerinin etimi.Acaba yiyen varmı arkadaşlar. :)
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 15:42
[QUOTE=Umut37]Japon balıklarının eti yeniyormu ???? Öyle yazmışsınız.Yeniyorsa bütün türlerinin etimi.Acaba yiyen varmı arkadaşlar. :)
Saygılar...[/QUOTE]
Bunu günlük hayattan örnek vererek yapayım. İlk olarak bir soru sorayım hiç balığa gittiniz mi? Eğer gittiyseniz sazan yada kızılkanat balığı tuttun mu?
Şahsen ben boş vakitlerimi balıkta geçiriyorum ve sazan kızıl kanat balıklarını çok tutuyorum ve afiyetle yiyiyorum. Kızılkanat balığını pek fazla sevmem fakat sazan balığının eti çok güzel.
Gelelim konumuza japon balıklarıda sazangil ailesinden bu yüzden onlarında eti yenir. Bu demek değildir ki 3-5cm lik balığı pişirip yemeye kalkmamak lazım
Biz bunu hobi olarak yapıyoruz amacımız besleyip yemek değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 15:52
Mesela hemen her akvaryumcuda olan pangasuslar doğu ülkelerinde yemek olarak yetiştiriliyor. Bir belgeselde görmüştüm. Aynı japonlar gibi oturup yiyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hobici akvaryumcudan balık alır. Acıkan balıkçıdan.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 15:56
Ya ben yiyelim demedim zaten.Yenmiyor olarak biliyordum o yüzden sordum.
Saygılar. Umut37 2009-03-24 15:57:29
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2009 17:11
[QUOTE=Umut37]Ya ben yiyelim demedim zaten.Yenmiyor olarak biliyordum o yüzden sordum.
Saygılar. [/QUOTE]
Denizden babam çıksa onu da yerim, diye bir söz var.
+1: [T]212624,bugranazli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2016 09:41
Eti lezzetli olsada biz etini yemeyi tercih etmeyelim [:)] güzel renklerinden akvaryumumuzda besleyelim.
Konu güzel bir konu olmuş fotograflar site yenilenmeleri sırasında tahminimce silinmiş, konuyu güncele getirmekte fayda olur düşüncesindeyim, yeni hobici arkadaşlarımız faydalanır.
Ülkemize girişleri ise, bir kaynakta rastladığıma göre, Osmanlı padişahına japon hükümdarının hediye göndermesiyle girdiği söylenmektedir bir kaynağa göre.
Bir kaç elimdeki kaynak grafikleri ekleyeyim tür hakkında.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/goldfish%2060.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/koi%20gen.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/1_gold%20fish%20soy%20agaci.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/japon%20cinsiyet.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/femaleanal.jpg[/IMG]
Anal çıkıntı olacak resimdeki yazıda harf hatası var.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/erkek-japon-baligi.jpg[/IMG]
[EDIT]mesutok,2016-10-11 14:56:47[/EDIT]
Konu güzel bir konu olmuş fotograflar site yenilenmeleri sırasında tahminimce silinmiş, konuyu güncele getirmekte fayda olur düşüncesindeyim, yeni hobici arkadaşlarımız faydalanır.
Ülkemize girişleri ise, bir kaynakta rastladığıma göre, Osmanlı padişahına japon hükümdarının hediye göndermesiyle girdiği söylenmektedir bir kaynağa göre.
Bir kaç elimdeki kaynak grafikleri ekleyeyim tür hakkında.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/goldfish%2060.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/koi%20gen.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/1_gold%20fish%20soy%20agaci.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/japon%20cinsiyet.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/femaleanal.jpg[/IMG]
Anal çıkıntı olacak resimdeki yazıda harf hatası var.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/erkek-japon-baligi.jpg[/IMG]
[EDIT]mesutok,2016-10-11 14:56:47[/EDIT]
Beğenenler: [T]189879,....[/T][T]186475,Emyy[/T][T]187962,özlemazuki[/T][T]184936,kaizerdar[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]96896,Koray Balcı[/T][T]220045,KeremSevimli[/T][T]168812,Acz[/T][T]229714,minikjapon[/T][T]124785,Aquay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]168812,Acz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2017 08:57
Eski resimler bende görülmüyor. Ayrıca orada olmayan birkaç türü de eklemek ve konuyu işlevli tutmak adına, bunlar da benden:
[B]Common: [/B] "Feeder fish" olarak ta bilinen ve sıkça ucuz olduğundan canlı yem olarak yırtıcı türlere verilen, fiziksel olarak sazana benzeyen dahanıklı bir varyetedir, tek kuyrukludur.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/_vzMXlfzgosE/S_0nwUvSDSI/AAAAAAAADdo/oUygqZIuWtg/s1600/g+common+goldfish.jpg[/IMG]
[B]Comet: [/B] Common'un uzun kuyruklusudur, sırt yüzgeci daha dik bir açıya sahip ve daha uzundur.
[IMG]https://www.petsolutions.com/images/Products/73290.jpg[/IMG]
[B]AMERİCAN Shubunkin: [/B] Kuyruk uzun ve belirgin bir çatala sahiptir. Comet 'ten tek farkı karakteristik alacalı renkleridir.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/52/48/3e/52483ee7e2da1018770cdd590909ee8e.jpg[/IMG]
[B]BRISTOL Shubunkin:[/B] Kuyruk çatalı ufaktır, kuyruk lobları geniş ve B şeklini andırır haldedir.
[IMG]https://static1.squarespace.com/static/56cc4852356fb0ad1dc8bc20/t/575e95d61ccbd10cb5d871e9/1465819563980/51a37ff24b3a7.jpg[/IMG]
[B]LONDON Shubunkin:[/B] Kuyruk biçimi tam anlamı ile american ve bristol shubunkin'in arasında bir yerdedir. Kuyruk american ın kisi kadar çatallı ve uzun değildir, ancak bristol'un ki kadar geniş te değildir.
[IMG]http://amgk.co.uk/wp-content/uploads/2015/12/DSC_0023-1084x606.jpg[/IMG]
[B]Wakin: [/B] Vücut birebir bir Common vücudu olsa da kuyruk, hafifçe aşağı doğru kıvrılır, küçük kuyrukları genelde 3 yada 4 lüdür.
[IMG]http://www.raingarden.us/3015d.JPG[/IMG]
[B]Jikin: [/B] Jikin tam anlamı ile kendine özgü bir varyetedir. "12 kırmızı" anlamına gelen Jikin' lerde , dudaklar ve solungaç kapakları dahil olmak üzere tüm yüzgeçler ve kuyruk kırmızı iken gövde beyazdır. Gövdede leke bulundurmayanı makbuldür.
[IMG]https://aquastatus.ru/download/file.php?id=23896&mode=view[/IMG] [IMG]http://www.koianswers.com/uploads/FileUpload/16/15936.jpg[/IMG]
[B]Watonai:[/B] Ryukin ile Wakin melezi bir varyetedir.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/-VpNbHo49v1g/Tc1AO2ubRuI/AAAAAAAAAOk/P69tlbuu2Ac/s1600/family2nd.jpg[/IMG] [IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b8/50/0e/b8500eb396b73b54aa5968bc62f78cde.jpg[/IMG]
[B]Fantail:[/B] Ülkemizde en çok bulunan varyetedir. Dayanıklı ve karakteristik görünümü olan bir canlıdır.
[IMG]http://www.exoticgoldfish.net/images/pic%20-%20breeds-fantail1.jpg[/IMG]
[B]Ryukin:[/B] Ryukin belirgin sırt kamburu ve "yumurta" göbeği ile tanınan bir türdür. Sırtın kamburluğu varyetenin kalitesini belirler. 3 yada 4 kuyrukludur.
[IMG]http://www.petgoldfish.net/file/white-red-ryukin-goldfish-2.jpg[/IMG]
[B]Tamasaba:[/B] Tamasaba'nın Ryukin'den ayrımı biraz kafa karıştırıcı olabilir, çünkü neredeyse tamamen aynı görünürler. Ancak Tamasaba, Ryukin in aksine 3-4 değil, tek kuyrukludur. Ve havuzda bakılabilecek kadar dayanıklıdır.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1e/67/53/1e6753a2235cb50cbfc7e29489127db3.jpg[/IMG]
[B]Teleskop:[/B] Teleskoplar belirgin dışarıya doğru pörtlemiş iri gözleri ile tanınırlarken bu iri gözler onların görmesine hiç yardımcı olmaz, aksine Teleskopların görüşü zayıftır ve gözleri, yaralanmalara, hastalıklara yada kopup düşmeye karşı oldukça hassastır.
[IMG]http://aquariumfish.net/images_01/black_moor_110610a4_w0640.jpg[/IMG]
[B]Veiltail :[/B] Veiltail yani peçe kuyruklar bizim yadigar Fantail'in steroid almış halidir. Kuyruk ve yüzgeçler olabildiğince uzundur.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/97/d8/84/97d88474e0519094429f59eb907247a3.jpg[/IMG]
[B]Butterfly:[/B] Butterfly'ın görselliğini yakalamak için yukarıdan bakmak gerekir, çünkü bu adı, yukarıdan bakıldığında kelebek gibi görünen yayık ve geniş kuyruklarından alırlar. Bununla birlikte çoğu zaman teleskop göz özelliği ile birlikte görülürler.
[IMG]https://i.ytimg.com/vi/OZxgvyQVvZM/maxresdefault.jpg[/IMG] [IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/4f/c4/cf/4fc4cf39481a87c7f0b4fc209d55a2b1.jpg[/IMG]
[B]Oranda: [/B]Kafasının üzerinde "Wen" adı verilen bir oluşum bulunur ve bu oluşum oranda'ya tabiri caiz yerindeyse "pofuduk" bir görüntü katar. Zamanla bu Wen yayılıp gözleri kapatabilir.
[IMG]http://www.fynnmood.com/gfx/bestgroomed/08.jpg[/IMG]
[B]Pom Pom: [/B] Mutasyona uğramış Nostril lere sahiptirler. Nostriller basitçe Japon balığının burnunda bulunan iki ufak çıkıntıdır.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c1/fd/27/c1fd27f692a76b9175fe73284e97dd8b.jpg[/IMG]
[B]Tosakin:[/B] Tosakinler de tıpkı buttefly lar gibi yukarıdan izlenmesi için üretilmiş bir türdür ve görüntü olarak neredeyse aynıdırlar. Fark, yine yukarıdan bakıldığında anlaşılır.
[IMG]http://goldfishkeepers.com/images/Culling/Tosakin/Tosakin6.jpg[/IMG] [IMG]http://www.geocities.jp/tosakin9/IMG_7075.jpg[/IMG]
[B]İnci gövde :[/B]İnci gövdeler şişkin pulları ve kocaman karınları olan fantail lerdir. Ve bu şişkin yapıları nedeni ile kabızlık, bloat, dropsy gibi hastalıklara karşı çok hassastırlar.
[IMG]http://i46.photobucket.com/albums/f131/AngelAmpil/Fish%20Pics/Goldfish/PingPong27.jpg[/IMG]
[B]Aslanbaş: [/B]Aslanbaş olarak ta bilinen bu varyeteyi tanımak kolaydır. Dorsal yüzgeçleri yoktur ve sırt, yumuşak hatlı bir kavis yapar.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e8/87/06/e88706a3071008b412ff5b1e3c48b3cb.jpg[/IMG]
[B]Ranchu:[/B] Ranchuları aslanbaşla karıştırmak hiç te zor değildir. Çünkü aynı görünseler de sadece dikkatli gözlerde farkları belli olur. Ranchu'lar Keskin ve kavisli bir sırt hattına ve yine keskin bir açı ile yukarı bakan kuyruklara sahiptirler. Varyetenin kalitesini sırtın kavisi ve kuyruğun açısı belirler.
[IMG]http://knowledgebase.lookseek.com/images/animals/fish/aquarium-fish/Lionhead-GoldFish.jpg[/IMG]
[B]Phoenix: [/B] Kendine özgü ve nadir bir varyetedir, diğer hiçbir çeşide benzemez ve nadirdir.
[IMG]http://dlgdxii3fgupk.cloudfront.net/myaquariumclub.com/components/com_mojo/wp-content/uploads/2014/07/xeggfish-,P20kk,P20blog_v_1406597404.jpg.pagespeed.ic.br8S0uuXr2.jpg[/IMG]
[B]Bubble Eye:[/B] Balon göz olarak tanınan bu varyetenin gözlerinin altında içi sıvı dolu keseler vardır. Bu keseler çok hassastır ve patlaması durumunda genelde balığın ölümü ile son bulan enfeksiyonlara neden olur.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bd/3c/25/bd3c2588a39d25889deddce316fbab10.jpg[/IMG]
[B]Celestial Eye:[/B] Teleskop'u andırsa da gözler yukarıya bakar ve görüşü çok zayıftır. Gözleri düşmeye, hastalık ve enfeksiyonlara karşı çok hassastır.[IMG]http://animal-world.com/encyclo/fresh/goldfish/images/CelestialEyeGoldfishWFG_Cn4D4781.jpg[/IMG]
[B]Froghead:[/B] En nadir varyetedir. Hayvanın başında aynı anda ufak bir Wen oluşumu, göz altındaki ufak keseler ve hafif pörtlek gözlere sahip oluşu ile bilinir. Oranda, teleskop ve bubble eye nin çirkin bir karışımı gibidir.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/_GuLXAc2Kwcs/TRhA2fEdbNI/AAAAAAAAA3A/E4bGMLT_VVw/s1600/froghead-goldfish-indonesian-fisheries.JPG[/IMG]
Ek olarak unuttuğum bir varyete;
[B]Oranda: [/B] Orandalar tıpkı aslanbaş ve Ranchular gibi kafaları üzerinde Wen adı verilen bir oluşuma sahiptirler ancak bu oluşum Aslanbaş ve Ranchu ya oranla daha geniştir ve bu türlerin aksine Sırt yüzgeçleri mevcuttur. Özellikle Red cap çeşidi oldukça sevilir.
[IMG]http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/oranda/redcap_oranda_2011b.jpg[/IMG]
[EDIT]BadWolf,2017-10-23 18:45:19[/EDIT]
[B]Common: [/B] "Feeder fish" olarak ta bilinen ve sıkça ucuz olduğundan canlı yem olarak yırtıcı türlere verilen, fiziksel olarak sazana benzeyen dahanıklı bir varyetedir, tek kuyrukludur.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/_vzMXlfzgosE/S_0nwUvSDSI/AAAAAAAADdo/oUygqZIuWtg/s1600/g+common+goldfish.jpg[/IMG]
[B]Comet: [/B] Common'un uzun kuyruklusudur, sırt yüzgeci daha dik bir açıya sahip ve daha uzundur.
[IMG]https://www.petsolutions.com/images/Products/73290.jpg[/IMG]
[B]AMERİCAN Shubunkin: [/B] Kuyruk uzun ve belirgin bir çatala sahiptir. Comet 'ten tek farkı karakteristik alacalı renkleridir.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/52/48/3e/52483ee7e2da1018770cdd590909ee8e.jpg[/IMG]
[B]BRISTOL Shubunkin:[/B] Kuyruk çatalı ufaktır, kuyruk lobları geniş ve B şeklini andırır haldedir.
[IMG]https://static1.squarespace.com/static/56cc4852356fb0ad1dc8bc20/t/575e95d61ccbd10cb5d871e9/1465819563980/51a37ff24b3a7.jpg[/IMG]
[B]LONDON Shubunkin:[/B] Kuyruk biçimi tam anlamı ile american ve bristol shubunkin'in arasında bir yerdedir. Kuyruk american ın kisi kadar çatallı ve uzun değildir, ancak bristol'un ki kadar geniş te değildir.
[IMG]http://amgk.co.uk/wp-content/uploads/2015/12/DSC_0023-1084x606.jpg[/IMG]
[B]Wakin: [/B] Vücut birebir bir Common vücudu olsa da kuyruk, hafifçe aşağı doğru kıvrılır, küçük kuyrukları genelde 3 yada 4 lüdür.
[IMG]http://www.raingarden.us/3015d.JPG[/IMG]
[B]Jikin: [/B] Jikin tam anlamı ile kendine özgü bir varyetedir. "12 kırmızı" anlamına gelen Jikin' lerde , dudaklar ve solungaç kapakları dahil olmak üzere tüm yüzgeçler ve kuyruk kırmızı iken gövde beyazdır. Gövdede leke bulundurmayanı makbuldür.
[IMG]https://aquastatus.ru/download/file.php?id=23896&mode=view[/IMG] [IMG]http://www.koianswers.com/uploads/FileUpload/16/15936.jpg[/IMG]
[B]Watonai:[/B] Ryukin ile Wakin melezi bir varyetedir.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/-VpNbHo49v1g/Tc1AO2ubRuI/AAAAAAAAAOk/P69tlbuu2Ac/s1600/family2nd.jpg[/IMG] [IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b8/50/0e/b8500eb396b73b54aa5968bc62f78cde.jpg[/IMG]
[B]Fantail:[/B] Ülkemizde en çok bulunan varyetedir. Dayanıklı ve karakteristik görünümü olan bir canlıdır.
[IMG]http://www.exoticgoldfish.net/images/pic%20-%20breeds-fantail1.jpg[/IMG]
[B]Ryukin:[/B] Ryukin belirgin sırt kamburu ve "yumurta" göbeği ile tanınan bir türdür. Sırtın kamburluğu varyetenin kalitesini belirler. 3 yada 4 kuyrukludur.
[IMG]http://www.petgoldfish.net/file/white-red-ryukin-goldfish-2.jpg[/IMG]
[B]Tamasaba:[/B] Tamasaba'nın Ryukin'den ayrımı biraz kafa karıştırıcı olabilir, çünkü neredeyse tamamen aynı görünürler. Ancak Tamasaba, Ryukin in aksine 3-4 değil, tek kuyrukludur. Ve havuzda bakılabilecek kadar dayanıklıdır.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1e/67/53/1e6753a2235cb50cbfc7e29489127db3.jpg[/IMG]
[B]Teleskop:[/B] Teleskoplar belirgin dışarıya doğru pörtlemiş iri gözleri ile tanınırlarken bu iri gözler onların görmesine hiç yardımcı olmaz, aksine Teleskopların görüşü zayıftır ve gözleri, yaralanmalara, hastalıklara yada kopup düşmeye karşı oldukça hassastır.
[IMG]http://aquariumfish.net/images_01/black_moor_110610a4_w0640.jpg[/IMG]
[B]Veiltail :[/B] Veiltail yani peçe kuyruklar bizim yadigar Fantail'in steroid almış halidir. Kuyruk ve yüzgeçler olabildiğince uzundur.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/97/d8/84/97d88474e0519094429f59eb907247a3.jpg[/IMG]
[B]Butterfly:[/B] Butterfly'ın görselliğini yakalamak için yukarıdan bakmak gerekir, çünkü bu adı, yukarıdan bakıldığında kelebek gibi görünen yayık ve geniş kuyruklarından alırlar. Bununla birlikte çoğu zaman teleskop göz özelliği ile birlikte görülürler.
[IMG]https://i.ytimg.com/vi/OZxgvyQVvZM/maxresdefault.jpg[/IMG] [IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/4f/c4/cf/4fc4cf39481a87c7f0b4fc209d55a2b1.jpg[/IMG]
[B]Oranda: [/B]Kafasının üzerinde "Wen" adı verilen bir oluşum bulunur ve bu oluşum oranda'ya tabiri caiz yerindeyse "pofuduk" bir görüntü katar. Zamanla bu Wen yayılıp gözleri kapatabilir.
[IMG]http://www.fynnmood.com/gfx/bestgroomed/08.jpg[/IMG]
[B]Pom Pom: [/B] Mutasyona uğramış Nostril lere sahiptirler. Nostriller basitçe Japon balığının burnunda bulunan iki ufak çıkıntıdır.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c1/fd/27/c1fd27f692a76b9175fe73284e97dd8b.jpg[/IMG]
[B]Tosakin:[/B] Tosakinler de tıpkı buttefly lar gibi yukarıdan izlenmesi için üretilmiş bir türdür ve görüntü olarak neredeyse aynıdırlar. Fark, yine yukarıdan bakıldığında anlaşılır.
[IMG]http://goldfishkeepers.com/images/Culling/Tosakin/Tosakin6.jpg[/IMG] [IMG]http://www.geocities.jp/tosakin9/IMG_7075.jpg[/IMG]
[B]İnci gövde :[/B]İnci gövdeler şişkin pulları ve kocaman karınları olan fantail lerdir. Ve bu şişkin yapıları nedeni ile kabızlık, bloat, dropsy gibi hastalıklara karşı çok hassastırlar.
[IMG]http://i46.photobucket.com/albums/f131/AngelAmpil/Fish%20Pics/Goldfish/PingPong27.jpg[/IMG]
[B]Aslanbaş: [/B]Aslanbaş olarak ta bilinen bu varyeteyi tanımak kolaydır. Dorsal yüzgeçleri yoktur ve sırt, yumuşak hatlı bir kavis yapar.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e8/87/06/e88706a3071008b412ff5b1e3c48b3cb.jpg[/IMG]
[B]Ranchu:[/B] Ranchuları aslanbaşla karıştırmak hiç te zor değildir. Çünkü aynı görünseler de sadece dikkatli gözlerde farkları belli olur. Ranchu'lar Keskin ve kavisli bir sırt hattına ve yine keskin bir açı ile yukarı bakan kuyruklara sahiptirler. Varyetenin kalitesini sırtın kavisi ve kuyruğun açısı belirler.
[IMG]http://knowledgebase.lookseek.com/images/animals/fish/aquarium-fish/Lionhead-GoldFish.jpg[/IMG]
[B]Phoenix: [/B] Kendine özgü ve nadir bir varyetedir, diğer hiçbir çeşide benzemez ve nadirdir.
[IMG]http://dlgdxii3fgupk.cloudfront.net/myaquariumclub.com/components/com_mojo/wp-content/uploads/2014/07/xeggfish-,P20kk,P20blog_v_1406597404.jpg.pagespeed.ic.br8S0uuXr2.jpg[/IMG]
[B]Bubble Eye:[/B] Balon göz olarak tanınan bu varyetenin gözlerinin altında içi sıvı dolu keseler vardır. Bu keseler çok hassastır ve patlaması durumunda genelde balığın ölümü ile son bulan enfeksiyonlara neden olur.
[IMG]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bd/3c/25/bd3c2588a39d25889deddce316fbab10.jpg[/IMG]
[B]Celestial Eye:[/B] Teleskop'u andırsa da gözler yukarıya bakar ve görüşü çok zayıftır. Gözleri düşmeye, hastalık ve enfeksiyonlara karşı çok hassastır.[IMG]http://animal-world.com/encyclo/fresh/goldfish/images/CelestialEyeGoldfishWFG_Cn4D4781.jpg[/IMG]
[B]Froghead:[/B] En nadir varyetedir. Hayvanın başında aynı anda ufak bir Wen oluşumu, göz altındaki ufak keseler ve hafif pörtlek gözlere sahip oluşu ile bilinir. Oranda, teleskop ve bubble eye nin çirkin bir karışımı gibidir.
[IMG]http://3.bp.blogspot.com/_GuLXAc2Kwcs/TRhA2fEdbNI/AAAAAAAAA3A/E4bGMLT_VVw/s1600/froghead-goldfish-indonesian-fisheries.JPG[/IMG]
Ek olarak unuttuğum bir varyete;
[B]Oranda: [/B] Orandalar tıpkı aslanbaş ve Ranchular gibi kafaları üzerinde Wen adı verilen bir oluşuma sahiptirler ancak bu oluşum Aslanbaş ve Ranchu ya oranla daha geniştir ve bu türlerin aksine Sırt yüzgeçleri mevcuttur. Özellikle Red cap çeşidi oldukça sevilir.
[IMG]http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/oranda/redcap_oranda_2011b.jpg[/IMG]
[EDIT]BadWolf,2017-10-23 18:45:19[/EDIT]
Beğenenler: [T]190690,Akkaplan[/T][T]197736,SerkanDanis[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]198335,Apuua[/T][T]119483,Eldurmaz[/T][T]96896,Koray Balcı[/T][T]140987,mehmet-eses[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]168812,Acz[/T][T]41203,dragut_34[/T][T]240028,ByTogi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190690,Akkaplan[/T][T]186475,Emyy[/T][T]198335,Apuua[/T][T]119483,Eldurmaz[/T][T]96896,Koray Balcı[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]168812,Acz[/T][T]41203,dragut_34[/T]
+1: [T]240028,ByTogi[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2017 09:46
[:iyi:]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2017 23:17
[QUOTE=BadWolf]Eski resimler bende görülmüyor. Ayrıca orada olmayan birkaç türü de eklemek ve konuyu işlevli tutmak adına, bunlar da benden:[/QUOTE]
Eklediğiniz fotoğraflarda paylaştığım fotoğraftaki canlı yok, bunun adı nedir ?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171439051.jpg[/IMG]
Eklediğiniz fotoğraflarda paylaştığım fotoğraftaki canlı yok, bunun adı nedir ?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171439051.jpg[/IMG]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2017 09:11
[QUOTE=ENGİN06]
Eklediğiniz fotoğraflarda paylaştığım fotoğraftaki canlı yok, bunun adı nedir ?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171439051.jpg[/IMG][/QUOTE]
Wen gelişiminin bölgesel ve yetersiz oluşuna, yüzgeçlerin uzun, sırtın kambur oluşuna bakarak saf bir varyeteden çok melez olduğunu söylemek daha doru olacaktır.
Oranda/ Ryukin yada Oranda/ Veiltail tarzı bir kan taşıyor olabilir. Tabii eğer sizin balığınız ise yandan görmek daha iyi yorum yapmamı sağlar.
(listeye oranda yı eklemeyi unutmuşum..)
Edit: Ekledim :)[EDIT]BadWolf,2017-06-29 09:16:45[/EDIT]
Eklediğiniz fotoğraflarda paylaştığım fotoğraftaki canlı yok, bunun adı nedir ?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171439051.jpg[/IMG][/QUOTE]
Wen gelişiminin bölgesel ve yetersiz oluşuna, yüzgeçlerin uzun, sırtın kambur oluşuna bakarak saf bir varyeteden çok melez olduğunu söylemek daha doru olacaktır.
Oranda/ Ryukin yada Oranda/ Veiltail tarzı bir kan taşıyor olabilir. Tabii eğer sizin balığınız ise yandan görmek daha iyi yorum yapmamı sağlar.
(listeye oranda yı eklemeyi unutmuşum..)
Edit: Ekledim :)[EDIT]BadWolf,2017-06-29 09:16:45[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2017 11:42
[QUOTE=BadWolf]
Wen gelişiminin bölgesel ve yetersiz oluşuna, yüzgeçlerin uzun, sırtın kambur oluşuna bakarak saf bir varyeteden çok melez olduğunu söylemek daha doru olacaktır.
Oranda/ Ryukin yada Oranda/ Veiltail tarzı bir kan taşıyor olabilir. Tabii eğer sizin balığınız ise yandan görmek daha iyi yorum yapmamı sağlar.
(listeye oranda yı eklemeyi unutmuşum..)
Edit: Ekledim :)[/QUOTE]
düz japonlar harici diğer japon balığı türlerinin saf olduğunu kimse söyleyemez , genler oynanarak bu tür canlılar oluşturulmuş ve saf ırk kadar dayanıklı değildirler
konuda eksik olduğu için sadece aklıma gelen fotoğrafı paylaştım canlı kendi akvaryumumda olan canlı idi, bu ve bunun gibi bir çok canlı var çaprazlama yolu ile akvaryumlarımızda yer alan, örneğin oranda türlerinde sigapur çin ve tayvan türlerinde vardır ki bunlar bile yapısal olarak çok farklıdır, birkaç fotoğraf ekliyorum .. yine kendi beslediğim canlılardan sonunda hepsi oranda goldfish
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171453011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171437251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/160520161911211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/gf%20.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/1__MG_5094.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/MG_0134.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/120620161935501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/sultan.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/sultan%201.jpg[/IMG][EDIT]ENGİN06,2017-06-29 11:44:18[/EDIT]
Wen gelişiminin bölgesel ve yetersiz oluşuna, yüzgeçlerin uzun, sırtın kambur oluşuna bakarak saf bir varyeteden çok melez olduğunu söylemek daha doru olacaktır.
Oranda/ Ryukin yada Oranda/ Veiltail tarzı bir kan taşıyor olabilir. Tabii eğer sizin balığınız ise yandan görmek daha iyi yorum yapmamı sağlar.
(listeye oranda yı eklemeyi unutmuşum..)
Edit: Ekledim :)[/QUOTE]
düz japonlar harici diğer japon balığı türlerinin saf olduğunu kimse söyleyemez , genler oynanarak bu tür canlılar oluşturulmuş ve saf ırk kadar dayanıklı değildirler
konuda eksik olduğu için sadece aklıma gelen fotoğrafı paylaştım canlı kendi akvaryumumda olan canlı idi, bu ve bunun gibi bir çok canlı var çaprazlama yolu ile akvaryumlarımızda yer alan, örneğin oranda türlerinde sigapur çin ve tayvan türlerinde vardır ki bunlar bile yapısal olarak çok farklıdır, birkaç fotoğraf ekliyorum .. yine kendi beslediğim canlılardan sonunda hepsi oranda goldfish
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171453011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/270620171437251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/160520161911211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/gf%20.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/1__MG_5094.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/MG_0134.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/120620161935501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/sultan.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/161210/sultan%201.jpg[/IMG][EDIT]ENGİN06,2017-06-29 11:44:18[/EDIT]
Beğenenler: [T]186475,Emyy[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir