Kardeş balıklarda üreme..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tüm arkadaşların görüşlerini benimsemekle birlikte kafamı karıştıran bir konuya da değinmek istiyorum. Yıllar önce tropheuslarla ilgili yabancı bir makaleyi ingilizce öğretmeni bir arkadaşıma çevirtmiştim. O makalede aynı bölgedeki tropheusların kayalık bir bölgeden diğerine geçemediklerini (avcı balıklar yüzünden) ve aile içi eşleşmeye mecbur kaldıklarını, bu yüzden de renk ve desenlerinin bu kadar çeşitli olduğunu yazıyordu. İnternette dolaşan tropheus haritasındaki türler sayıldığında 80 in üzerinde renk varyasyonu olduğu görülür ve her bölgeden yakalanan tropheusun rengi diğerlerinden farklıdır. Bana mantıklı geldi. Akvaryumda balık sakat da olsa doğal düşmanları olmadığından yaşama şansı fazladır. Doğada da sakat doğumlar mutlaka oluyordur ve bu balıkların doğada yaşama şansı yok. Olaya bu açıdan bakıldığında da gen havuzunu genişletmenin o kadar da önemli olmadığı ortaya çıkıyor. 3-4 nesildir kardeşler arasında eşleşmeden yavru aldığım balıklar var ve şimdiye kadar 1 cüce 3-4 tane de yamuk ağızlı yavrum oldu. Binlerce yavruda da 5-10 sakat balık normal sayılmalı. Bunun dışında renk olarak ebeveyninden daha güzel renklere ve daha uzun yüzgeçlere sahip ve hatta farklı renklerde balıklarım da oldu.
[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
İl: Ankara
Tür popülerse zaten getirtmesi genellikle üretimden daha ucuza mal oluyor, zaten yerli üretim talebi karşılayamıyor ve gen havuzu sabit kalmıyor. Örneğin lepsites hemen her ithalatta çok sayıda gelir.
Sarı Prenses ve Yunus gibi balıklar da ithal ediliyor. Bu konuda pek sorun yok aslında. Zebra ise belirttiğiniz gibi istisnalardan, düzgün form ve renkte olanını bulmak zaten zorlaştı, albinosu ve papağana benzeyeni türedi.
Saygılar,