kendim yaptım CO2 Mayalı sistem
Marketten evde olmayan kuru maya, limon, süt ve kolayı aldım, Mehmet abiden de 2m hava hortumu, bir çekvalf, 3 adette tekli hortum bağlama aparatı ve son olarak hava taşı aldım. Şöyle bir baktım da yazarken bende de hiç bir şey yokmuş
Neyse aldım malzemeleri eve geldim ilk iş kolayı açtım bir bardak doldurup içtim ama 2,5lt kola iç iç biter mi kaba doldursam ziyan olacak, döksem içim elvermiyor çözüm yolu ararken gözüme boş kola şişesi ilişti bir anda ulan dedim boş şişe varmış ya neyse içim rahatladı kolay dökmekten kurtuldum.
İlk iş kola kapağını delerek başlayayım dedim, dedim de nasıl olacak o iş okuduğum yerde adamlar matkap ve ya şarjlıyla delmişler ama bende o aletler yok ki Ey Kudretinden sual olunmayan Rabbim ne büyüktür ki hemen bu aciz kuluna yardım etti şükürler olsun, benim ufak birader o an yanımdaydı ben kapağa bakıp dururken ne yapcan onla dedi bende delcem ortasından delcem de nasıl olcak onu düşünüyorum dedim, güldü bana iyi ki de gülmüş çiviyi ısıtıp delsene dedi bir anda küçük müçük demiycen akıl akıldan üstündür benim beyincik o an kitlendi bunu düşünememiştim belki birader olmasa daha 2 saat düşünürdüm Deldim çok da düzel oldu tabi simetrik olmadı ama olsun buna şükür
Hava hortumundan 20cm kestim açmış olduğum delikten geçirdim, az önce demiştim ya simetrik olmadı diye yanlarında tek tek küçük açıklıklar kaldı aklıma hemen silikon geldi üzerine sürüp kapatayım diye ama evde silikon yok onu da aşağıya inip almak gerekiyor ama bir anda erindim nedense çekmeceleri karıştırırken japon yapıştırıcısını gördüm dedim buda iş görür ama o da ne japonu sıktım bahsettiğim küçük deliklerden akıp gitti hemen ben nerden bileyim japonun böyle olduğunu en son 15 yıl önce orta okulda el işi dersinde kullandım sen misin az önce erinen gittim silikonda aldım geldim eve, hortumu kapağın etrafını bir güzel silikonladım bir de ağzımla test ettim hortum hariç hava çıkışı yok işte oldu dedim Arkadaş güya dıy dedikleri şey masrafsız oluyormuş peh evde malzemeniz yoksa ellemeyin şaka şaka gözünüz korkmasın 10-15TL tutuyor maksimum malzemelerin içinde en pahalısı da şeker düşünün artık bu arada gerekli malzemelerin içinde şekerde var ha o ev de olduğu için yukarıda yazmadım
Kapağı koydum balkona o orada kuruya dursun gelelim co2 üretecek solisyonu hazırlamaya
3 su bardağı şeker
2,5 çay kaşığı kuru maya (sonradan öğrendim yaş mayada oluyormuş)
şişenin boğumundan 7-8cm aşağısına kadar su (malzemeleri ekleyince su yükseleceği için biraz az olsun sonra dışarı taşa bilir )
yarım taze limon
son olarak 1 çay bardağı süt
Maşşallah yemek tarifi gibi Maya hariç hepsini şişeye döküp karıştırdım iyice şeker eridi oldu mu sana limonata hemen baktım tadına ama çok şekerli geldi kuru mayayı da çay bardağında suyla eritip ekledim şişeye bir güzelde çalkaladım ağzı açık bir şekilde koydum yere tarifte 1-1,5 saat sonra co2 salınımı yapar diyordu iyi dedim bende hemen sonuç alacaz diye bir şey yok azıcık sabretcez demi sabrı sonu selamet demişler ama bir gözüm şişede gelip gidip bakıyorum 1 saat oldu bir şey yok gerçi nasıl bir şey olması gerekiyor onuda bilmiyorum ama görünce anlarız dedik bekledik bakalım ne olca diye sanırım 2-2,5 saat sonra kabarcıklar oluştu koştum kapağı getirdim baktım o da kurumuş kapattım ağzında ki hortumun ucuna cekvalfi taktım kalan hortumuda ekleyip hava taşınıda en son hortumun ucuna ekledim evet bekliyoruz ama bir sorun var co2 çıkmıyor hava taşında kıpırdama yok onca eziyet boşa mı gitti şimdi çekvalfe baktım ters mi acaba diye ama onda her hangi bir sorun yok
Aha o da ne hava taşından ben uğraşırken 1 kabarcık akvaryumun yukarısına doğru süzülüp çıktı
O an benim beyinciğin yine durduğunu anladım
Şişede gaz çıkmaya başladı ama basıç oluşturacak gaz daha birikmedi ki akıllım
1,2,3 derken artık sayılamayacak kadar çok baloncuk co2 tanecikleri akvaryumun üstüne doğru hızlı bir şekilde hareket ediyorlardı ne hızlı mı ama bu kadar hızlı olmamaları gerek
Oturdum internetin başına bunu sebebini araştırırken difüzör diye bir alet varmış o kullanılacakmış hava taşı bir işe yaramıyormuş onu öğrendim
Koca co2 sisteminin dıy'ı olur da difüzörün dıy'ı olma mı dedim ve araştırmalar başladım. Birde Difüzörden hariç vortex dedilen bir sistemde varmış onuda öğrenmiş oldum ama gün içerisinde o kadar uğraşmışken birde bununla uğraşamam diyerek ona hiç el atmadım ilerleyen zamanlarda İnşallah onuda denerim. Neyse konuyu dağıtmada konumuz difüzör
Makyaj temizleme pamuğunu şırıngaya depiştirmek suretiyle difüzör yapmını ilk olarak okudum ama evde şırınga yok o sebeple ilk etap eledim, evle olan malzemelerle yapılır bu dıy dediğin iş diyerek bir kere çıktık yola da kaç defa malzeme almaya çıktık dışarı o tartışılır
Bir baktım elemanın biri sıgara izmaritiyle yapmış bu işe birde video paylaşmış baktım tam istediğim gibi baloncuklar aha dedim oldu bu iş Bir sigaraya baktım bir de hortuma tamam dedim malzemeler var Bu sefer beyincik çalıştı
Sigarayı hiç düşünmeden kırdım filtre pamuğunu çıkardım hortumdan da 5cm kestim, ilk iş hortumun içine pamuğu yerleştirmek ama nasıl düz itsen olmuyor ikiye katlıyorum zaten girmiyor Adamlar yazılarında hortumu biraz ısıt girer diye yazmış bende durur muyum aldım çakmağı azıcık ısıttım denedim ama sonuç biraz daha ısıtayım dedim bu seferde hortum erimesin mi get dedim bu olmaz bana Ama dedim ya beyincik çalışıyor diye "kendi işini kendin görcen kendi fikrini kendin üretcen" diye boşuna dememişler dicem ama bunu şu an ben uydurdum sanırım
Neyse konuyu dağıtmadan beynimde hafif bir fırtına ile konuyu çözmüş olduk izmariti kıvırarak önce ucunu soktum sonra kıvıra kıvıra hepsi girdi hortumun içine
Hemen aparatla birlikte hortumun ucuna ekledim daldırdım suya Evet bekliyoruz şu an gaz gelcek diye ama bir sorun daha var gaz gelmiyor, çekvalften eminiz daha önceden kontrol ettik, basıç desek onun artık oluştuğunu düşünüyoruz neyse dedim bekleyeyim az önceki gibi sabırsızlık yok az sonra bir baloncuk iki baloncuk derken çıkmaya başlar heralede
Yarım saat sonra dahi tık yoktu
Çekvalfin ordan hortumun bağlantısını çıkardım ağzımla üfleyeyim dedim ama hortuma üfledik küt diye kaldık hava gitmiyor kıp kırmızı kesildim ama yok
Açılsın diye bire içime çekeyim dedim - az sonra söyleyeceklerimi evde denemeyin - çekmemle birlikte hortumun içinde kalan ne kadar mayayı co2 varsa ak çiğerlere doldu yok böyle kötü bir tat mı desem ne diyeceği mi de bilmiyorum nevrim döndü resmen
Meğer ben difüzör diye tıpa yapmışım ya la tıpa icat edilmemiş olsa evreka diye sokaklara çıkardım ama malesef onun icat edildiğini biliyordum
Çıkardım suyun içinden benim difüzörü çıkardım ama hala üflüyorum yılmak yok, izmariti üfürerek yavaşça çekmeye başladım üfürmedeki amaç hava hangi seviyede çıkmaya başlayacak onu bulmak azcık çekince bi fıs sesi duydum ama ne kadar mutlu oldum anlatamam tama dedim bu yeter herhalde daldırdım tekrar ama o da ne gelen giden bir şey yok yinemi olmadı derken mini minnacık şirin mi şirin bir baloncuk çıktı ağır ağır salınarak akvaryumun üstlerine doğru kaybolarak benden uzaklaştı gitti
Hani hortumun içindeki co2'yi yutmuştum ya o sebeple geç çıkış oldu
Sonuç olarak kendime bir hafta sonu zevkle bir Co2 istemi yaptım, karideslere zararı var mı yok mu bilemiyorum arkadaşlar bu sistemi yeni kurduğum bitkili tankıma kurdum denemenizi tavsiye ederim minik baloncukları izlemek zevkli bir şey birde işin içince kendi alın terin varsa keyfine diyecek yok
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birde bu yapmış olduğun diy çalışmanı resimlerlede görmek isteriz.Tekrardan hayılı olsun
Birde bu yapmış olduğun diy çalışmanı resimlerlede görmek isteriz.Tekrardan hayılı olsun[/QUOTE]
numan kardeşim güzel anlatmışssın ellerine sağlık peki kaç gün co2 cıkısı oldu,
ben dün bir sistem yaptım ;
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
bunları bir saat beklettikten sonra güzel bir çıkış oldu fakat sabah kalktım tık yok yeniden yaptım acaba ne eksik süt koymadım ben bilmiyordum diğer denemeye koyarım artık
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
bunları bir saat beklettikten sonra güzel bir çıkış oldu fakat sabah kalktım tık yok yeniden yaptım acaba ne eksik süt koymadım ben bilmiyordum diğer denemeye koyarım artık
[/QUOTE]
Tolga bey sütle ilgisi yok limonla veya karbonatlada ilgisi yok asıl olan maya ve şeker.
Şeker biterse maya ölür.
Maya biterse şeker kullanılmaz.
Süt limon karbonat belki ilk reaksiyon gösterip karbondioksit çıkışına sebep olur ama asıl aktörler şeker ve maya.
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
[/QUOTE]
Tolga bey sütle ilgisi yok limonla veya karbonatlada ilgisi yok asıl olan maya ve şeker.
Şeker biterse maya ölür.
Süt limon karbonat belki ilk reaksiyon gösterip karbondioksit çıkışına sebep olur ama asıl aktörler şeker ve maya.
[/QUOTE]
dün olan bugünde olmuş işten eve geldim ve co2 bitmiş durumda ne yapacağımı şaşırdım fazla para harcamak istemşyorum...
İş çıkışı 34 tetra 4 discus aldım bunların co2 konusunda bitkilere etkisi olur diye diüşünüyorum yanılıyormuyum sayın torres :)
[QUOTE=f.torres] [QUOTE=TOLGA--PKBS]
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
[/QUOTE]
Şeker biterse maya ölür.
[/QUOTE]
iştem geldim ve aynı dün olduğu gibi co2 pert çıkışı bitmiş artık bi şekilde bunu yapmalıyım ama bi sorum olacak;
bugün iş çıkışı 34 tetra ailesinden karışık türler ve 4 discus aldım bu türlerinde co2 konusunda bitkilere etkisi olur diye düşünüyorum.Uygun fiyattan bulursam 50 adet neon tetra alacagım ayrıyetten tank boyutu 504 lt nasıl olur sizce co2 acısından
iki defa yazmış sistem
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
[/QUOTE]Sizin yapmış olduğunuz sistem nasıl bir gün içerisinde bitiyor anlayamadım acaba yaptığınız sistemde bir kaçak mı var diyeceğim ama kaçak olsa dahi co2 çıkışı kaçağın olduğu yerden sürekli olarak devam edecektir.
[QUOTE=f.torres] [QUOTE=TOLGA--PKBS]
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
[/QUOTE]
Şeker biterse maya ölür.
[QUOTE=TOLGA--PKBS]
*4 yemek kaşığı şeker
*2 çay kaşığı karbonat
*çeyrek limon
*bir adet yaş maya.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir