Koi&Goldfish Hastalıkları
Anchor worm (Lernea)
Anchor worm paraziti genellikle yeni gelen balıklarınız tarafından taşınır. Balıklarınızın kanını emer ve diğer balıklara bulaştırır. Bunun için kesin çözüm yeni aldığınız balığı en az 2 hafta boyunca karantinaya almaktır. Çok fazla sayıda üreyebilen ve en ufak yaralarda dahi balığa yapışan bir parazittir. Sıradan parazit ilaçları bu parazitle asla mücadele edemeyecektir. Çünkü asıl dokunacı balığın derisinin altındadır. En kolay yolu cımbızla parazit çekilmelidir. Dikkat edilmesi gereken tek unsur içindeki yıldızın çıkmasıdır. Eğer çıkartamazsanız 5 gün kadar sonra parazitin kuyruğu tekrardan uzar ve bu süre içinde tekrar çekebilirsiniz. Ve paraziti çektikten sonra balıkta ufak çaplı yara açılır. Bu yarayı da kaliteli ilaçlarla dezenfekte etmelisiniz.
Argulus (Fish Louse)
Balık kenesi olarak bilinirler. Bu canlılarda balıkların kanlarıyla beslenir ve doyuncaya kadar balığın üstünde kalırlar. Keneler bir balıkla kalmazlar önünden geçen her balığa yapışabilir. Çünkü iyi birer yüzücüdür. Havuzlarda genellikle bahar aylarında çokça çoğalabilir. En kesin tedaviler balığın üstünden keneyi ayırmaktır. Bunu tırnağınızla yada cımbızla halledebilirsiniz. İlaç tedavisi uygulamak isterseniz içinde alkol ağırlıklı kimyasallar olan ilaçlar tercih edilmelidir. Yada balığa tuz banyosu yaptırılır, kene düşünce balık tekrardan eski yerine konur.
Ichthyophthirius multifilis (Beyaz Benek)
Balığın üstünü kaplayan beyaz benekler gözle görülebilir. Balıklar bunlardan kurtulmak için akvaryum tabanına, bitkilere yada kayalara sürtünür. Beyaz benek genellikle ilk olarak yüzgeçlerde başlar. Tüm vücudu sarabilir ve balığın ölümüne yol açabilir. Beyaz benek özellikle yanlış uygulanan su değişimlerinden olur. Su değişimlerinde ısı farkı göz ardı edilmemelidir. Ve bir anda düşen hava sıcaklıklarından bu hastalığın çıkması mümkündür. Bu yüzden ısıtıcıların 12 ay boyunca sabit ısılarında ayarlı bir şekilde kalmasıdır. Hastalığı tedavi etmek kolaydır. Isı yükseltilmeli 29–30 dereceye sabitlenmeli ve ilaç kullanılmalıdır. Hastalık sırasında ve hastalık sonrasında su değişimleri yapılarak suyun fazla ilaçtan arınması sağlanmalı ve filtre temizlenmelidir.
Çiçek Hastalığı
Özellikle havuz balıklarında ortaya çıkan bu hastalık, balıkların vücutlarında yuvarlak yada oval şeklindeki soluk renkli şişkinliklerle kendini belli eder. Bu hastalık; kış ayından bahar ayına geçiş döneminde, balıkların en zayıf hallerinde ortaya çıkar. Eğer ki; sonbaharda balıklar kış için uygun beslenirse bu hastalıkla mücadele edecek güçlükte olur. Çiçek hastalığı ortamdaki su kalitesinin düşüklüğü ve bakımın aza indirildiği yerde tüm balıkların ölümüne neden olabilir. En etkili tedavi yine önlemdir, sonbaharda yapılacak olan düzenli ve kaliteli yemlemedir. Kışa balıklar hazırlanmalı ve ilkbaharda sağlıkları kaybedilmemelidir. Eğerki bu hastalığa yakalanan balıklarınız varsa ortamdaki suyun kontrolü yapılmalı, filtrasyon güçlendirilmeli, özellikle vitamin takviyesi yapılıp en kaliteli yemler kullanılmalıdır. Bu hastalıkta ilaç kullanılmalı ve gözlem yapılmalıdır.
Bahar Virosis
Bahar virosis’i akvaryumda görülmez. Havuzda bakılan balıklarda görülmesi çok yüksektir ve son derece bulaşıcı ve ölümcül viral enfeksiyondur. Her nekadar tedavisi mümkünse de eğer balıklarınızdan bazıları taşıyıcı ise diğer balıklara keneler ve sülükler tarafından bulaşabilir. Balıklarınızın yanına alacağınız balıkta son derece dikkat edilmeli çünkü, yalnızca hastalıklı balık tarafından bahar virosisi diğer balıklara bulaşır. Bu hastalığın belirtileri; derideki yaralar, yüzgeçlerdeki deformasyon, gözlerdeki şişlik, derinin kalınlaşması, anüsteki kızarıklık ve solungaçtaki erimedir. Tedavisi için tedbiri ilk baştan almak çok önemlidir. Çok ciddi kayıplar verilebilir. Isı kesinlikle yükseltilmeli, ilaçla tedaviye uygulanmak için balık akvaryuma alınmalıdır.
Kuyruk Çürümesi
Japon balıklarının en gösterişli olan kuyruklarında çürüme görülmesi bakıcıları tarafından çok üzücüdür. Kötü su koşullarının olduğu ortamda bu hastalığa yakalanma riski de fazladır. Devamlı yapılan bakımlarda bu sorun asla karşınıza çıkmasa da nadirde olsa görülebilir. Yine önemli unsurlardan bir tanesi, yeni alınacak balığın yüzgeçlerine dikkat edilmelidir. Tedavi ilaçla geçirilebileceği gibi en kötü durumlarda da, hastalıklı kuyruğun ucundan, çok keskin bir aletle hastalıklı parça kesilebilir ve bunun ardından tekrardan hastalık bulaşmaması için dezenfekte edilmelidir.
Mantar
Mantarlar balık dışkısının azaltılmasında büyük rol oynar. Bu nedenle her zaman havuzlarda ve akvaryumda olan bir canlıdır. Sağlıklı bir balık mukozasına asla zarar veremezler ancak; balıklarınızın vücutlarında yaraya neden olabilecek sert ve keskin kısımlı nesneler varsa ortamdan kaldırılmalıdır. Çünkü bunların neden olabileceği çizikler ortamda her zaman var olan mantarlar tarafından istila edilebilir. Mantarlı bölgeler açtıkları yaralar sonucunda balıkta daha fazla hastalık belirtileri gözlenebilir. Tedavi edilmek üzere balıkta mantar ilacı kullanılmalı ve herhangi bir yarada önlem alınmalıdır.
Hava Kesesi Sorunu
Koiler’de nadir ancak Japonlarda sık rastlanan bir hastalık olmasının tek bir nedeni vardır. Oda kötü su koşulları. Balık ters döner, yem verildiğinde yine normal yüzüş şekline geçsede kısa süre sonra taklalar atar ve yine ters durmaya başlar. Hava kesesi sorunlu olan bir balığın ortam suyunda yüksek amonyak yoğunlaşması, düşük pH seviyesi, sudaki bozulma ve karaciğerde yağlanma olarak bilinir. Genellikle bu hastalığa yakalanmış bir balığın iyileşmesi çok nadir görülür. Balık uzun dönem yaşasa da, sonucunda ölüm kaçınılmazdır. En uygun tedavi önlem almaktır ve yemlemedeki kalite karaciğeri korumalı ve suyun taze ve kontrollü değişimidir.
Japon Balıklarındaki Siyah Lekeler
Japon balıklarında kuyruklarında, gövdelerinde yada yüzgeçlerinde biranda siyah lekeler çıkabilir. Buna yakalanan balıklara "MELANOPHORE MIGRATION" tanısı konur. Yani melanofor (Bir pigment (dermik melanoblast) içeren ya da taşıyan hücresel elementlere verilen ad) yoğunluğu olarak bilinen siyah lekelerdir. Japon balıklarında bu rahatsızlığın nedenleri pek bilinmesede kimyasal bir sonuç olduğu , sudaki bozukluklar ve travmatik lekeler olduğu sanılmaktadır. Nadirde olsa balığın ölümüne sebep olabilir. Bu lekeler oluştuğunda uygulamanız gereken yöntem su değişikli olmalı ve balığın bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için ısı yükseltilmeli ve vitamin takviyesine başlanmalıdır. Siyah lekeler 3-6 hafta içinde yok olsada ileriki dönemlerde balıkta tekrardan görülebilir.
Bağırsak Sorunları
Koilerde nadir rastlanan bu hastalık Japon balıklarında daha fazla görülebilir. Bazı flagellateler bağırsaklarda yaşamak için değişim gösterebilirler ve beslediğiniz balıkların yemleri, ilk önce bu canlılar tarafından sindirilmeye başlar. Bundan dolayı ilk başlarda balığınızda sorun olmasada kısa süre sonra vitamin, mineral eksikliğinden dolayı balıkta yavaşlama, zayıflama, kenar bölgelerde yüzme gibi sorunlar çıkacaktır. Ve hastalığın ileri derecesinde de balıklarda beyaz dışkı görülür. Bunun için yapılabilecek en iyi çözüm balığın doğru ve kaliteli ve farklı yemlerle günde en az 3 sefer yemlemeyle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Yem farklılığı nekadar çok ve kaliteli yemler verilirse balıklarınızın kabızlık sorunu da olmayacaktır.
Stres
Aslında en çok unutulan ve en önemli rahatsızlıklardan biri strestir. Eğerki akvaryumda yada havuzda fazla sayıda balık varsa, düzensiz yapılan akvaryum bakımlarında, filtrasyondaki aksaklıklar, havalandırmanın iyi yapılmaması, düzensiz çalışan ısıtıcı, su değişikliklerindeki yanlışlıklar, yemleme hatası, boş kalmış akvaryum, fazla dekorlu akvaryum, balıkları cama vurarak ürkütme………gibi sayısız stres nedenleri vardır. Eğerki balıklarınızda gözle görünen bir şey yoksa emin olun strese dayalı bazı şeyler olabilir. En güzeli balıkları kendi ortamlarında rahat ettirmektir. Bunu sağlarsanız tüm hastalıklara karşı dirençleri çok kuvvetli olacaktır.
Sevgili balıksever –dostlar. Çok uzun yıllar balık baktım. Akvaryum ortamında üretilebilecek çoğu balıktan yavru aldım. Hiç şüphesiz en büyük zevk aldığım balıklar Koiler ve Japon Balıklarıdır. Bu zaman zarfı içinde yüksek miktarlarda yavru balığım olduğu gibi çok sayıdada hastalık gördüm. Hastalanmış her balığıma, ne tür hastalık olursa olsun her zaman ilk önce suyunda tazeleme yaptım. Kazandığım tecrübelerde ve yaptığım deneylerde ilaç kullanmadım. Sadece taze su değişikliği ve sonucunda hastalığı atlatmış bir balığın tekrardan aynı hastalığa yakalanma olasılığının çok az olduğunu ve yakalansa dahi çabucak iyileştiğine tanık oldum çünkü hastalığa karşı bağışıklık gösteriyorlar. Ve her zaman balıklarımı stresten uzak tuttum. Eğerki dikkat ederseniz bazı balıklarınız diğerlerinden hem daha hızlı büyür ve tüm koşullar kötü olsada bazı balıklar hastalığa yakalanmaz.Bunun nedenleri balığınızdaki bağışıklık sisteminin en üst düzeyde çalışmış olması, iyi yemleme, stresten uzak olması ve tabi ki genleriyle alakalıdır. Ben her nekadar ilaca karşı olsamda bazen ilaç kullanmadan geçiremeyeceğiniz hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Önlem tedaviden çok daha önemlidir lafını asla unutmayınız. Tüm hastalıkların ve her şeyin başı bilgisizliktir. Balıklarımızı çok daha sağlıklı bakmamız bizim elimizde.
Herkese Sağlıklı Balıklar Dilerim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Paylaşım için teşekkürler,gerçekten faydalı bilgiler,elinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yazdığım hastalıklar genel ve ağır hastalıklardır. Bilinmesi gerekli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir