Kum Filtresi
Merhabalar,
Mahalle arasında bulunan küçük çaplı akvaryum imal eden ve tamiratı yapan bir akvaryum imalathanesinde aşağı özelliklerini verdiğim bir kum filtresi gördüm. Fotoğrafını çekemedim ve çekme sansımda yok. Özelliklerine göre sizce nasıl bir filtrededir. İş görür mü? Anlatmış olduğum kum filtresinin temizliği de 2-3 ayda bir ters işlem yaparak temizleniyormuş.
Değişik ölçülerde (20x30x20, 30x30x30 vb.) 10 mm camdan imal edilmiş. Her tarafı kapalı küp gibi. Küp biçimindeki filtrenin 3/2 si dere kumu ile dolu. Akvaryumdan gelen (iç filtre yardımıyla) hortum küp biçimindeki camın üstünden akvaryuma giriyor. Basınç sayesinde yan camdan tabana yakına biçimde duran musluktan geri akvaryuma gidiyor. Gördüğümü anlatabildiğimi umarım. Aşağıdaki resimde görülen malzemeler yerine sadece dere kumu olduğunu düşünün.
Beğenenler: [T]177359,Ferhat Özarslan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Burdaki olay son derece kaliteli ve kesinlikle denenmeli diye düşünüyorum.
Ben dış filtremin içindeki sepetlerden birisinde insaat kumu kullandım. İnsaat kumunu kadın çorabının içine koydum ve sepete yerleştirdim. İnanmayacaksınız belki ama sonuç son derece iyi oldu. Şuan akvaryumum çok daha berrak bir suya kavuştu. Yaklaşık 2 aydır bu sistemle filtreleme yapıyorum balıklarımda çok sağlıklı.
Çorabın içine kum konulurken dikkat edilmesi gereken bir husus var. çoarabın içini kum ile doldurdukdan sonra ağzını bağlarken biraz boşluk bırakın bu komun sepet içerisinde yaygın durmasını sağlayın. Eğer ki kumu hava geçirmeyecek kadar sıkarsanız filtrenizde tıkanma olabilir. Filtre görevini yapamaz.
Not: Denemek isteyenler olursa eğer kumu direk sepet içerisine koymasınlar öncelikle güzelce yıkasınlar.
Hakan Bey,
Ben kum filtresinin nasıl yapacağımı kara kara düşünürken sen neler buluyorsun.
Bende Tetratec 1200 dış filtre var. Ama temizliğinden memnun değilim. Ben akvaryumdan aldığı suyu yine aynı şekilde akvaryuma verdiğini düşünüyorum. (içindeki malzemeler ilk geldiği gibi sadece elyafı koymuyorum.) O yüzden bir arayışa düştüm kum filtresini çok beğendim ve mantıklı geldi. İnternette çember varil diye bir şey gördüm. Antalya'da nerede satılır bilmiyorum ama bulmaya çalışacağım. Bulursam ve 20-25lt olanı varsa onunla yapamayı düşünüyorum. kum olarak da temizlenmiş deniz kumu acaba işimi görürmü? yoksa dere kumumu koysam hangisi olacak ona daha karar veremedim.
Tolga Bey,