L144 Tül Kuyruk Yavrular Ölüyor(1-2 cm) Dikkat
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 12:47
Ben istanbuldayım dediğim gibi kendim dahil yüzlerce arkadaş var ama dediğim amacım kesinlikle sidik yarıştırmak değil tabiri caizze sadece kendi yaşadığınız kötü durumu başkalırına almayın demek ayrı benim başıma bunlar geldi demek ayrı ikincisine eyvallah derim evet bu hobide bir çok kişi tecrübesiz açıkça söylüyorum tecrübeyi neye göre değerlendirdiğiniz önemli krtiteri belirleyeci olanlar nedir? ayrıca ben bu türleri keyif amaçlı besleyen biriyim bilginize kar amaçlı bilgisiz ve yetersiz kişilerin rahiç fiyatlara satanların , hasta balık satan bakın hatta 5000 $ mikrospla balıktaki hastalığı haftalar öncesinden farkedip bu balığın kaptığı x hastalığı tespit edip nasılsa ölecek bende ölmeden elden çıkarayıp diyenlere alıcıaya satan kişilere vert büyütmesinde erkekleri sürekli piyasaya sürenleri yazıklar olsun tabiykide burda devrye iyi niyet giiriyor her canlı konusunda ister yarış atı besle ister köpek istersen sincap farketmez ben tecrübeliyim dediğinizde tecrübesizlik etmiş oluruz ama ör. kundura el işçliği yapan usta ben tecrübeliyim diyebilir nedeni elde üreten ortaya çıkaran kendisi canlı farklı ok sağlıkla kalınız
ferrettti 2014-04-28 12:55:22
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 13:36
[QUOTE=ferrettti]Ben istanbuldayım dediğim gibi kendim dahil yüzlerce arkadaş var ama dediğim amacım kesinlikle sidik yarıştırmak değil tabiri caizze sadece kendi yaşadığınız kötü durumu başkalırına almayın demek ayrı benim başıma bunlar geldi demek ayrı ikincisine eyvallah derim evet bu hobide bir çok kişi tecrübesiz açıkça söylüyorum tecrübeyi neye göre değerlendirdiğiniz önemli krtiteri belirleyeci olanlar nedir? ayrıca ben bu türleri keyif amaçlı besleyen biriyim bilginize kar amaçlı bilgisiz ve yetersiz kişilerin rahiç fiyatlara satanların , hasta balık satan bakın hatta 5000 $ mikrospla balıktaki hastalığı haftalar öncesinden farkedip bu balığın kaptığı x hastalığı tespit edip nasılsa ölecek bende ölmeden elden çıkarayıp diyenlere alıcıaya satan kişilere vert büyütmesinde erkekleri sürekli piyasaya sürenleri yazıklar olsun tabiykide burda devrye iyi niyet giiriyor her canlı konusunda ister yarış atı besle ister köpek istersen sincap farketmez ben tecrübeliyim dediğinizde tecrübesizlik etmiş oluruz ama ör. kundura el işçliği yapan usta ben tecrübeliyim diyebilir nedeni elde üreten ortaya çıkaran kendisi canlı farklı ok sağlıkla kalınız
[/QUOTE]
Yazdıklarınızla çelişiyorsunuz çünkü ilk mesajınızdan bu yana (lütfen mesajlarınızı tekrar okuyunuz!) tecrübeden bahseden sizsiniz. Bizim tecrübesizlikten dolayı bu balıkları öldürdüğümüzü iddia eder nitelikte yazıyorsunuz. Bu konunun açılma amacı arkadaşın da belirttiği gibi insanların mağdur olmasını önlemekti. Tacirlerden 1-2 cm boyunda öleceği belli olan canlıları alarak, mağduriyet yaşamalarını istemiyorum hepsi bu.
Burada bilgi yarıştıracak değiliz, yorumunuzu yaptınız, tarafınızı belirlediniz, bu kadarı kafi.
Siz de sağlıcakla kalınız...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 18:10
Eyvallah ama tecrübe den kastım bilgiydi çelişki göremedim ayrıca düzeltiğim yazıyı mesajı almamışssın bilgi olarak düzeltmiştim evet sizin yazınıza istinaden düşünen kim varsa bilgisiz yada kendine göre bilgili zannedenler doğrudur halbuki bilimde bilgi ya doğrudur ya yanlıştır 50 kişi ölmemiş 50 kişide ölmüşsse burda bir tezat vardır yani yanlış uygulama vardır neyse zaten bu forumlarda gördüğüm kimse bilgiyi alıyım diye yazmıyor konular açılmış yığınla kirlilik olmuş sende tekrar sağılkla kal .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 18:15
[QUOTE=ferrettti]Eyvallah ama tecrübe den kastım bilgiydi çelişki göremedim ayrıca düzeltiğim yazıyı mesajı almamışssın bilgi olarak düzeltmiştim evet sizin yazınıza istinaden düşünen kim varsa bilgisiz yada kendine göre bilgili zannedenler doğrudur halbuki bilimde bilgi ya doğrudur ya yanlıştır 50 kişi ölmemiş 50 kişide ölmüşsse burda bir tezat vardır yani yanlış uygulama vardır neyse zaten bu forumlarda gördüğüm kimse bilgiyi alıyım diye yazmıyor konular açılmış yığınla kirlilik olmuş sende tekrar sağılkla kal .[/QUOTE]
Forumun amacı insanları bilgilendirmek. Ben de insanları bu konuda bilgilendirerek mağduriyetlerin oluşmasını önlemek istedim. Anladığım kadarıyla siz de ticari kaygılar içerisindesiniz. Yazdığınız yorumlar bu yönde. Buradaki yorumları okursanız %80'i yazdığım yorumları destekler niteliktedir. Çıkıp, bunun üzerine halen yok bu balıklar ölmüyor diyorsanız, aklıma bu işin ticaretini yaptığınızdan başka bir şey gelmiyor ne yazık ki.
Ne hikmetse bu balıkların üreticileri dışında kimse balıkları yaşatamıyor. Neyse fazla enerjimi harcamak istemiyorum, burada anlatılmak istenen, ilgili kesime rahatlıkla iletildi. Yani konu amacına fazlasıyla ulaştı. Bir kaç çatlak ses olması sıkıntı değil. Amacım mağduriyeti önlemek, insanları uyarmaktı. Bunu da başardığımı düşünüyorum.
Tabi ki bu işten nemalanan insanlar satışların durmasını istemeyecek. No problem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 18:53
İşte sizin gibiler niyet okuyuculuğu yapıp kendi egonuzu tatmin ediyorsunuz fikrimi söyledim nemalandğımı düşündün ki niyet okuyosun çoçukça bir düşünce ayrıca başardığın bir durum yok ama doğru form bilgi için ama sen bilgi vermiyosunki başına geleni anlatıyosun doğruluğu tartışılır ki tamamen yetersiz bilgiyle ve aceleci besleyenlerden kaynaklı bir durum başına gelen aktarmış oldun iyide yapmışssın halbuki ben yazımda bak ne yazmışım (ayrıca ben bu türleri keyif amaçlı besleyen biriyim bilginize kar amaçlı bilgisiz ve yetersiz kişilerin rahiç fiyatlara satanların , hasta balık satan bakın hatta 5000 $ mikrospla balıktaki hastalığı haftalar öncesinden farkedip bu balığın kaptığı x hastalığı tespit edip nasılsa ölecek bende ölmeden elden çıkarayıp diyenlere alıcıaya satan kişilere vert büyütmesinde erkekleri sürekli piyasaya sürenleri yazıklar ) Dahada uzatmanın manası yok abisi çatlak ses lafını toyluğuna yazı hatasına veriyorum sen sen ol niyet okuma hayatın boyunca o dediğin şerefsiz olanlar zaten bu sitede kendini belli ederler
ferrettti 2014-04-28 19:22:13
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 04:23
[QUOTE=alemadam][QUOTE=ferrettti]Yşadığın durum üzücü ama bu herkesin başına gelir diye bir kaide yok tam tersi örnekler çok sayıda sizin canınız yanmış üzülmüşsünüz bakın bu hobide tecrübe çok önemlidir 3 sene balık besleyip ak açıp sonrada sokaklarda dolaşan kişiler çok işin kötüsü bu sektör malesef tecrübeli kişlerin himayesinde değil bu forumlarda balık üretip satanlarda tecrübeli diyemem içlerinde var tabiykide ama sayıları az l144 gelince bakın en çok yapılan hatalar gözden kaçanlar
[/QUOTE]
Hocam bence sizin hatanız yavruların doğduğu akvaryumdan su almak ve hiç taze su eklememek. Su düzenleyici kullandınız mı bilmiyorum ancak kullanmadıysanız bunun da etkisi büyük oluyor. Bir akvaryumun suyunu diğer akvaryumun suyuyla karıştırmak hiç doğru değil. Hatta bir akvaryumda kullandığınız kepçeyi diğer akvaryuma sokmayın bile. Yavruları satın aldığınız kişiden eklediğiniz suyun hiç bir anlamı yok. O aldığınız su nitrat ve fosfat değerleri yüksek atılması gerken su. Bence her hafta su düzenleyici ile az miktarta temiz su eklemelisiniz. Suyu aldığınız kişi de düzenli su değişimi yapmıyorsa o su hiç kullanılmaması gereken bir su.
[QUOTE=kerimist]
Evet longfin yavrular çıkar. Ancak ben bunu önermiyorum. Çünkü kısa kuyruk ve uzun kuyruk yavruların yanında bir de tam ne olduğu belli olmayan yavrular çıkabiliyor. Kısa kuyruk değil ancak diğer safkan longfinlere göre daha kısa kuyruklu bozuk yapılı yavrular da çıkıyor. Bence ırkı bozmamak en iyisi.
Fearless38 2014-04-29 04:55:14
1= su değişim uzun süre yapılmaz yapılmaz dip çekimi şarttır ayrı tank içindelerse üstten su eklenir ana tankın ısı ve ph ında eklenir vede balıklar dışardan alınmışsa azar su ilave ederek en 15 dakika sonra konulur.
[/QUOTE]
2=ışık malesf gözden hep kaçar ama stresin temel kaynağıdır ışık balık belli boya gelene kadar loş olmalıdır .
3= balıklara fazla yem verilmez çabuk büyüsün diye bunu yaptığınız an acı son kaçınılmaz sabah ve akşam azar verilir hıyar ve benzeri gıdalar konmaz protenli yemler haftada 1 verilir haftada 1 gün aç bırakılır suyunuz mutlaka biraz yosun tutmalıdır .....bakın bakalım siz bunlara uymuşmusunuz dürüst olarak sonrasında cevap verirsiniz .
Dürüst olarak cevap veriyorum :) Yazdıklarımızı sanıyorum baştan sona okumadan bu mesajı yazdınız.
1- Balıkları bu forumdan bir arkadaştan temin ettik. Arkadaş kendi suyuyla birlikte minik bir akvaryuma koydu. Sonrasında su değişimi yapılmadı. Giderek arkadaştan sudan temin ederek ilave yaptık. Damlama usulüyle ve çok az şekilde. PH ve ısı eşitti. Aynı tankın suyuydu. Mutlaka çok az farklılıklar olabilir ama bu balıkları etkileyecek düzeyde değildi.
2- Akvaryum minik cama cam bir akvaryumdu. Sırf loş ortam olsun diye evin köşesine mobilyaların arasına koydum. Azıcık dahi olsa ışık almıyor, gelen geçen olmuyor, balığa rahatsızlık verecek hiçbir müdahalede bulunulmuyordu.
3- Balıklara sadece sabah ve akşam azar azar üreten arkadaşın vermiş olduğu kendi yemleriyle besledik. Bunun dışında akvaryuma tek bir yem ilavesi yapılmadı.
Dürüstçe cevap verdim. Biz 1 aydır akvaryum işiyle uğraşmıyoruz. Yıllardır bu işin içerisindeyiz ve neyin ne olduğunu az çok biliyoruz. Bu balıklar konusunda çok tecrübemiz olmadığı için üretici arkadaştan bütün önemli noktaları öğrendik, uyguladık. Buna rağmen 30 tane balıktan şu anda 3 tane yaşıyor. Onlar da küçücükler. Aynı tankta yaşayan düz kuyruklardan ise kaybımız neredeyse yok gibi.
Bu balıkların 3 cm'den aşağısını almak bence büyük risk. Piyasaya baktığınızda da deli paralara bu yavrular satılıyor, bu sebeple konuyu açarak, insanların hobiden soğumasını önlemek, dikkatli olmalarını söylemek istedim. Tek amacım buydu. Zaten besleyen arkadaşların da önerileri bu yöndedir.
Hocam bence sizin hatanız yavruların doğduğu akvaryumdan su almak ve hiç taze su eklememek. Su düzenleyici kullandınız mı bilmiyorum ancak kullanmadıysanız bunun da etkisi büyük oluyor. Bir akvaryumun suyunu diğer akvaryumun suyuyla karıştırmak hiç doğru değil. Hatta bir akvaryumda kullandığınız kepçeyi diğer akvaryuma sokmayın bile. Yavruları satın aldığınız kişiden eklediğiniz suyun hiç bir anlamı yok. O aldığınız su nitrat ve fosfat değerleri yüksek atılması gerken su. Bence her hafta su düzenleyici ile az miktarta temiz su eklemelisiniz. Suyu aldığınız kişi de düzenli su değişimi yapmıyorsa o su hiç kullanılmaması gereken bir su.
[QUOTE=kerimist]
Konuyla alakasız olabilir ama bir sorum olacak. L144 longfin erkek ile L144 shortfin dişi eşleşmesinden çıkan yavruların Longfin çıkma olasılığı varmıdır?
Not: Dişi Shortfin'in anne-babası Longfin'dir.
[/QUOTE]Evet longfin yavrular çıkar. Ancak ben bunu önermiyorum. Çünkü kısa kuyruk ve uzun kuyruk yavruların yanında bir de tam ne olduğu belli olmayan yavrular çıkabiliyor. Kısa kuyruk değil ancak diğer safkan longfinlere göre daha kısa kuyruklu bozuk yapılı yavrular da çıkıyor. Bence ırkı bozmamak en iyisi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 09:38
[QUOTE=ferrettti] İşte sizin gibiler niyet okuyuculuğu yapıp kendi egonuzu tatmin ediyorsunuz fikrimi söyledim nemalandğımı düşündün ki niyet okuyosun çoçukça bir düşünce ayrıca başardığın bir durum yok ama doğru form bilgi için ama sen bilgi vermiyosunki başına geleni anlatıyosun doğruluğu tartışılır ki tamamen yetersiz bilgiyle ve aceleci besleyenlerden kaynaklı bir durum başına gelen aktarmış oldun iyide yapmışssın halbuki ben yazımda bak ne yazmışım (ayrıca ben bu türleri keyif amaçlı besleyen biriyim bilginize kar amaçlı bilgisiz ve yetersiz kişilerin rahiç fiyatlara satanların , hasta balık satan bakın hatta 5000 $ mikrospla balıktaki hastalığı haftalar öncesinden farkedip bu balığın kaptığı x hastalığı tespit edip nasılsa ölecek bende ölmeden elden çıkarayıp diyenlere alıcıaya satan kişilere vert büyütmesinde erkekleri sürekli piyasaya sürenleri yazıklar ) Dahada uzatmanın manası yok abisi çatlak ses lafını toyluğuna yazı hatasına veriyorum sen sen ol niyet okuma hayatın boyunca o dediğin şerefsiz olanlar zaten bu sitede kendini belli ederler
[/QUOTE]
Buna nasıl karar verdiniz anlayamadım? Tamamen yetersiz bilgiyle?
40 kişinin doğru dediğine eğri diyorsunuz, sona gelmiş burada ahkam kesiyorsunuz .Kimin ne derece bilgili olduğunu nereden biliyorsunuz?
Sizin ne kadar bilgili ve tecrübeli olduğunuz yaptığınız binlerce! paylaşımdan belli zaten.
İnsanımızın huyudur çoğunluğu yapar bunu, kendisine göre doğru olan bir şey var ise, karşı taraf kesin yanlıştır, bir şeyleri yanlış yapıyordur, mutlaka!
Madem o kadar bilgilisiniz, bu konuda tecrübelisiniz, elinizde de yüzlerce yavru yetişti büyüdü, küpten yeni çıkan longfinlerinizi, ay ay büyüme süreçlerini bizimle paylaşırsanız, o engin tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. Üreticileri bile bu balıkların yaşamayacağını söylerken, siz bunu başarabiliyorsanız, lütfen paylaşın, tüm forum hem bilginizden, hem balıklarınızdan faydalanalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 10:50
[QUOTE=Fearless38]
Hocam bence sizin hatanız yavruların doğduğu akvaryumdan su almak ve hiç taze su eklememek. Su düzenleyici kullandınız mı bilmiyorum ancak kullanmadıysanız bunun da etkisi büyük oluyor. Bir akvaryumun suyunu diğer akvaryumun suyuyla karıştırmak hiç doğru değil. Hatta bir akvaryumda kullandığınız kepçeyi diğer akvaryuma sokmayın bile. Yavruları satın aldığınız kişiden eklediğiniz suyun hiç bir anlamı yok. O aldığınız su nitrat ve fosfat değerleri yüksek atılması gerken su. Bence her hafta su düzenleyici ile az miktarta temiz su eklemelisiniz. Suyu aldığınız kişi de düzenli su değişimi yapmıyorsa o su hiç kullanılmaması gereken bir su.
[/QUOTE]Biz yavruların doğduğu akvaryumdan su almadık direk olarak yavruları akvaryum ve suyla beraber aldık. 1 ay su eklemedik. 1 ay sonrada taze su ilave etmek için balıkları aldığımız arkadaşın akvaryumundan verdiği suyu az miktarlarda damlama usulü ilave ettik. Bize bu uygulamayı kendisi tarif etti.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 11:36
Ben yeni yumurtadan çıkan keseli yavrularda bile haftada 2 defa su değişimi yapıyorum.
ama bu değişim esnasında akavaryum 26 derecede sabit olduğundan , ekleyeceğim suda o ve ona yakın derecede balkonda dinlendirilmiş suyun ocak üstünde hafiften ısıtılması sonucu akvaryuma koymaktayım.
bugüne kadar çok şükür yavrularda kaybım olmadı. Sağlıklı bir şekilde de büyütüyorum.
İkinci bir konu yemleme konusunda eli bol ve cömert biriyim ( baziları 2 günde hatta 3 günde bir yem vermektedir.) Ben ise günlük 3-4 çeşit az ama devamlı yem vermekteyim.
pazartesi yemi veririm , salı akşamı dipte ister yemden kalanlar olsun ister dışkılar hiç bakmadan diğ çekimi yapar peşine taze su eklerim.
Kısacası bu iş şans işi değil tecrübe işi. Ne ve nasıl yaparsanız yapın bilgi ve tecrübe olmadan
şans yanınızda olmaz. Siz salatalık verirsiniz ben kırmızı biber - siz kırmızı biber verirsiniz ben haşlanmış patates. Renk için tül için mi ? Hayır sağlıklı olmaları için:
Sonra konuşalım bunların üstüne.............
[QUOTE=yunusadam][QUOTE=Fearless38]
ama bu değişim esnasında akavaryum 26 derecede sabit olduğundan , ekleyeceğim suda o ve ona yakın derecede balkonda dinlendirilmiş suyun ocak üstünde hafiften ısıtılması sonucu akvaryuma koymaktayım.
bugüne kadar çok şükür yavrularda kaybım olmadı. Sağlıklı bir şekilde de büyütüyorum.
İkinci bir konu yemleme konusunda eli bol ve cömert biriyim ( baziları 2 günde hatta 3 günde bir yem vermektedir.) Ben ise günlük 3-4 çeşit az ama devamlı yem vermekteyim.
pazartesi yemi veririm , salı akşamı dipte ister yemden kalanlar olsun ister dışkılar hiç bakmadan diğ çekimi yapar peşine taze su eklerim.
Kısacası bu iş şans işi değil tecrübe işi. Ne ve nasıl yaparsanız yapın bilgi ve tecrübe olmadan
şans yanınızda olmaz. Siz salatalık verirsiniz ben kırmızı biber - siz kırmızı biber verirsiniz ben haşlanmış patates. Renk için tül için mi ? Hayır sağlıklı olmaları için:
Sonra konuşalım bunların üstüne.............
[QUOTE=yunusadam][QUOTE=Fearless38]
Hocam bence sizin hatanız yavruların doğduğu akvaryumdan su almak ve hiç taze su eklememek. Su düzenleyici kullandınız mı bilmiyorum ancak kullanmadıysanız bunun da etkisi büyük oluyor. Bir akvaryumun suyunu diğer akvaryumun suyuyla karıştırmak hiç doğru değil. Hatta bir akvaryumda kullandığınız kepçeyi diğer akvaryuma sokmayın bile. Yavruları satın aldığınız kişiden eklediğiniz suyun hiç bir anlamı yok. O aldığınız su nitrat ve fosfat değerleri yüksek atılması gerken su. Bence her hafta su düzenleyici ile az miktarta temiz su eklemelisiniz. Suyu aldığınız kişi de düzenli su değişimi yapmıyorsa o su hiç kullanılmaması gereken bir su.
[/QUOTE]Biz yavruların doğduğu akvaryumdan su almadık direk olarak yavruları akvaryum ve suyla beraber aldık. 1 ay su eklemedik. 1 ay sonrada taze su ilave etmek için balıkları aldığımız arkadaşın akvaryumundan verdiği suyu az miktarlarda damlama usulü ilave ettik. Bize bu uygulamayı kendisi tarif etti.
[/QUOTE]
1 ay zaten su eklemeszen hayvan kendi pisliğinden ve onun yaydığı zehirden ölmüşlerdir.
kim size bu aklı verdi. Merak ediyorum. Sonuçta yavru ve hertürlü olumsuzlukta ölmeye mahkumdur.
sizler o olumsuzluları ortdan kaldıracak yada önüne geçeceksiniz ki sağlıklı olsun büyüsünler.
bizde neden ölmüyorlar. İllaki ölen olacaktır ama onlar doğuştan kadersiz olanlar.Zayıf halk olanlardır.
gelin görün bilgi sahibi olun, yeniden deneyin derim.
kim size bu aklı verdi. Merak ediyorum. Sonuçta yavru ve hertürlü olumsuzlukta ölmeye mahkumdur.
sizler o olumsuzluları ortdan kaldıracak yada önüne geçeceksiniz ki sağlıklı olsun büyüsünler.
bizde neden ölmüyorlar. İllaki ölen olacaktır ama onlar doğuştan kadersiz olanlar.Zayıf halk olanlardır.
gelin görün bilgi sahibi olun, yeniden deneyin derim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 14:36
Cevap için teşekkürler.
yunusadam 2014-04-29 15:03:48
Sizinde yorumunuzla neye inanacağımı iyice şaşırmış durumdayım.
Aldığımız üretici arkadaşın söyledikleri;
-Balıklarda yeni yavrularda ilk 1 ay kesinlikle su değişimi yapılmayacak, dip çekilerek su elyaftan geçirilerek tekrar akvaryuma konacak. (Bu konunun içinde bunu tavsiye eden başkalarıda var)
-1 öğün protein 1 öğün bitkisel yem verilecek.
Forumda verilen tavsiyeler,
-Yavruyken ilk 1-2 ay sürekli protein verilmelidir,
-Günde 2 kere tetra provegetable veriyorum,
-İlk ay artemia verilmezse balıklar yaşamaz,
-Haftada 1-2 sefer sebze verilmelidir,
-Yavrulara sebze verilmez,
-Mangrow kökü olmadan olmaz,
-Mangrow kökü kemiren balık az yem yiyor zor gelişiyor,
-Su düzenleyici şart değil,
-Çeşme suyunu dinlendirip kullanıyorum,
-Su düzenleyici olmadan yaşatmak mümkün değil,
-Su değişimi az miktarlarda damlama usulüyle yapılmalı max. %10(daha fazlası balıkları etkiler öldürür)
-Su değişimi haftada %25 olmalıdır,
-50lt akvaryumda haftada 2 sefer 20 litre su değiştiriyorum(güvendiğim bir üretici),
-3cm altı yavruları ana tanktan ayırmamak gerekir vs. vs.
Yukarıda yazdığım tavsiyeleri veren arkadaşların tamamı bu balıkları bu yöntemlerle sağlıklı sıhhatli büyüttüklerini söylüyorlar. Her ne hikmetse tavsiyeler birbirlerinin tam tersi.
Ben balıklarda 1 ay su değiştirmedim. Zaten 15 tane 1cm balık 40 litre suyu 1 ayda kendilerini zehirleyecek kadar kirletemez. Nitrit nitrat sürekli birkse belki ancak bu akvaryumda silindir pipo filtre var. Normalde bu filtreyle 100 litre akvaryumu rahatlıkla filtreliyorum. Balıklar 1 ay ölmedi ancak yavaş yavaş karınları çekilmeye başladı zayıf kalanlarda oldu, diğerlerinin neredeyse 2 katı boya gelenler de oldu.
Su değişimi başladıktan sonra balıklar ölmeye başladı. Su değişimi dediğimde haftalık %5 gibi ufak miktarlarda. Bu arada longfinler öldü (1 adet hariç şu an çok sağlıklı ve 4cm+)düz kuyrukların hepsi sağlam kayıp yok. Yine her ne hikmetse longfinleri öldüren nitrit, nitrat ve diğer faktörler 1 adet longfini ve düz l144leri öldürmedi. Ölenler öldü 6 düz 1 longfinim kaldı. Balıklara aynı şekilde bakmaya devam ettim. 1-2 ay daha aynı şartlarda aynı şekilde baktım başka ölen olmadı. Birkaç hafta öncede 5 adet 5cm longfin satın alıp aralarına ekledim. Balıklar büyüdüğünden haftalık 5 ila 10 litre haftalık su değişimiş yapıyorum. Su değişimlerinde aqutan kullanıyorum ve suyu yine hortumla musluğu kısarak 5 litrelik pet şişeden yavaş yavaş aktarıyorum. Genelde 2 günde 1, gerek duyarsam da günlük dip çekimi yapıyorum. Akvaryumda kum yok mangrow kökü var.
Kullandığım yemler;
Tetra provegetable,
Sera flora,
Tatra wafer mix,
Hikari vatoz yemi(çok övülen bir yem)
Tropikal süper spirulina fort tablet(cama yapışan)
Tropikal süper spirulina fort granül,
Nls thera a+ sarımsaklı yem (haftada 1 kez)
Haftada 1-2 sefer salatalık ve kırmızı biber veriyorum.(suda 3-4 saat tutuyorum)
Bu balıkları yavrudan alarak maddi olarak birşey kaybetmedim. Aralarında büyüttüğüm 1 adet longfini bu boyda almaya kalksaydım daha fazla para ödeyecektim. Çok cüzzi bir fiyata 15 yavru aldım. Can sıkıcı olan şey balıklara yazık olması, yaşaması zor olan balıkların bile bile satılması.
Son olarak söylemek istediğim şey, küpten yeni çıkmış yavruların yaşaması o kadar kolay birşey değil.
Satan arkadaşlarda bu işte profesyonel olan kişilere satmıyorlar. Sonuç itibariyle balıkların öleceğini biliyorlar.
3cm altı l144 longfin satışına karşıyım ve tepkimide buradan belirtmek istedim. alemadam kardeşime de bu konuyu burada dile getirdiği bu tartışma ortamı sağladığı için teşekkür ederim.
Herkese saygılar sevgiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 14:41
Herkese merhaba
Aslında ben toptan 3 cm yavru satışına karşıyım.Neden bu boyda satış?Çünkü en kısa zamanda çok çabuk bu boya geliyor yavrular.Satan satıyor.Alanda küçükken ucuz diye alıyor ve sonuda hüsranla bitiyor.Benimde başıma geldi.Aldım yavruları ilk önce bir şey yoktu zaman içerisinde hepsi öldü?Tahminen 1 -1.5 ayda hepsi öldü.Peki benimkisi bilgisizlikse diğer türde vatozları ve balıkları nasıl yaşatabiliyorum?
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 15:09
Forumda verilen tavsiyeler,
-Yavruyken ilk 1-2 ay sürekli protein verilmelidir,
-Günde 2 kere tetra provegetable veriyorum,
-İlk ay artemia verilmezse balıklar yaşamaz,
-Haftada 1-2 sefer sebze verilmelidir,
-Yavrulara sebze verilmez,
-Mangrow kökü olmadan olmaz,
-Mangrow kökü kemiren balık az yem yiyor zor gelişiyor,
-Su düzenleyici şart değil,
-Çeşme suyunu dinlendirip kullanıyorum,
-Su düzenleyici olmadan yaşatmak mümkün değil,
-Su değişimi az miktarlarda damlama usulüyle yapılmalı max. %10(daha fazlası balıkları etkiler öldürür)
-Su değişimi haftada %25 olmalıdır,
-50lt akvaryumda haftada 2 sefer 20 litre su değiştiriyorum(güvendiğim bir üretici),
-3cm altı yavruları ana tanktan ayırmamak gerekir vs. vs.
Bunları kim yada kimler söyledi yahu yalan dolan diyeceğim neyse
ben anlattığım gibi günde 2 defa yem veriyorum. sabah yosun ağırlık bitkisel yemler, akşam üstü
protein ağırlık çok az yem ( tetrabis değil, krem renginde olan yemlerden şimdi aklıma gelmedi ama çok bayılarak yiyorlar.)
su değişimi olmazsa olmazdır. Artemia daha hiçbir balığıma vermedim, trop türleri ve malaviler dahil.Canlı yem v.s. vermedim.
Salatalık, kırmızı biber, haşlanmış patates sadece haftanın 1 günü ( fazlası ishal yapmaktadır.)
Mangrow kökü olmalıdır. Suyu yumaşatır. Hayvanların sindirim sistemini harekete geçirmek için olmazsa olmazlardandır. Su değişiminde ılıtılan suyu direk bardak v.s. yardımı ile doğruca akvaryuma döküyorum. Şuan 1,5 haftalık yavrular var , gelin görün 1,5 aylık yavrulardan ayırt edemezsiniz.
Birde bu su düzenlyici nedir ? hiç bilmem kullanmam. Dinlenmiş su ılıt koy bu kadar.
Bu yem ( tetra provegetable) kesinlikle kullanılacak.
Son olarak küpten çıkmış keseli hiçbir balık ana akvaryumdan ayrılmaz. Ayrılsa bile o akvaryumdan alınmış suyun olduğu başka bir bölmeye yada akvaryuma konulmalıdır. Ben hiç ayırmam, sonuçta birbirlerini yemiyorlar. Çok da güzel oyun oynuyorlar bence.
hiçbir zaman 2 aylık yavrularıma para kazanma hırsı ile değil, bir alıcı ve tecrübesi olamayan biri gibi bakıp almak isteyen gözünden bakarım. Daima balıkları görmelerini , aldıkları andan itibaren neler yapmaları gerektiğini, zorlukları anlatmadan bırakmam, Elimden gelen yardımıda yaparım.Şükür bugüne kadar şikayet gelmedi. Şu veya bu sebepten. Bakımsız yavru ölür unutmayın.
Üretici yeterli bakmaz, ilgilenmez ise ister 2 cm ister 4 cm üstü olsun hiç farketmez o canlı ölecektir.
Bizler bile kendi evlatlarımıza yeteri sevgiyi vede bakımı yaptığımız sürece , onların üstüne tütremediğimiz sürece hastanlerden çıkamaz duruma düşeriz, doktorla gitmediğimiz gün kalmaz.
Ben kendi adıma demiyorum. Her önüne gelen hobici veya üretimciden de balık alınmaz.
Dikkatli olun. Alacağınız balıkları yerinde görün, Diğer yavrulara dikkatli bakın. Ortak nokta denilen yere gelene kadar balık zaten ısı kaybedecek, zayıflayacak. Zaten canlı bakımsız ve cılız ise siz eve gidene kadara zaten hayatta kalsa yarı ölü olacaktır.
Bunları kim yada kimler söyledi yahu yalan dolan diyeceğim neyse
ben anlattığım gibi günde 2 defa yem veriyorum. sabah yosun ağırlık bitkisel yemler, akşam üstü
protein ağırlık çok az yem ( tetrabis değil, krem renginde olan yemlerden şimdi aklıma gelmedi ama çok bayılarak yiyorlar.)
su değişimi olmazsa olmazdır. Artemia daha hiçbir balığıma vermedim, trop türleri ve malaviler dahil.Canlı yem v.s. vermedim.
Salatalık, kırmızı biber, haşlanmış patates sadece haftanın 1 günü ( fazlası ishal yapmaktadır.)
Mangrow kökü olmalıdır. Suyu yumaşatır. Hayvanların sindirim sistemini harekete geçirmek için olmazsa olmazlardandır. Su değişiminde ılıtılan suyu direk bardak v.s. yardımı ile doğruca akvaryuma döküyorum. Şuan 1,5 haftalık yavrular var , gelin görün 1,5 aylık yavrulardan ayırt edemezsiniz.
Birde bu su düzenlyici nedir ? hiç bilmem kullanmam. Dinlenmiş su ılıt koy bu kadar.
Bu yem ( tetra provegetable) kesinlikle kullanılacak.
Son olarak küpten çıkmış keseli hiçbir balık ana akvaryumdan ayrılmaz. Ayrılsa bile o akvaryumdan alınmış suyun olduğu başka bir bölmeye yada akvaryuma konulmalıdır. Ben hiç ayırmam, sonuçta birbirlerini yemiyorlar. Çok da güzel oyun oynuyorlar bence.
hiçbir zaman 2 aylık yavrularıma para kazanma hırsı ile değil, bir alıcı ve tecrübesi olamayan biri gibi bakıp almak isteyen gözünden bakarım. Daima balıkları görmelerini , aldıkları andan itibaren neler yapmaları gerektiğini, zorlukları anlatmadan bırakmam, Elimden gelen yardımıda yaparım.Şükür bugüne kadar şikayet gelmedi. Şu veya bu sebepten. Bakımsız yavru ölür unutmayın.
Üretici yeterli bakmaz, ilgilenmez ise ister 2 cm ister 4 cm üstü olsun hiç farketmez o canlı ölecektir.
Bizler bile kendi evlatlarımıza yeteri sevgiyi vede bakımı yaptığımız sürece , onların üstüne tütremediğimiz sürece hastanlerden çıkamaz duruma düşeriz, doktorla gitmediğimiz gün kalmaz.
Ben kendi adıma demiyorum. Her önüne gelen hobici veya üretimciden de balık alınmaz.
Dikkatli olun. Alacağınız balıkları yerinde görün, Diğer yavrulara dikkatli bakın. Ortak nokta denilen yere gelene kadar balık zaten ısı kaybedecek, zayıflayacak. Zaten canlı bakımsız ve cılız ise siz eve gidene kadara zaten hayatta kalsa yarı ölü olacaktır.
Hiç aynı akvaryumda birden fazla tür balık yavrusu olan bir akvaryumda sadece 500 den fazla
ama sadece bir tür balığın yavrularının öldüğünü gördünüz mü ?
Öyleki bu tür içlerinde en sağlıklı ve boyca en iri olanları olanlar olsun. ben yaşadım. Demekki iş tecrübe yada deneyim değil. İş bakım ve özen göstermekten geçer.
Küpten çıkan yavruların yaşaması mümkün değilmiş, napacağız çıkanı küpe geri sokacağız. Aylardır sürekli yavru alıyorum. Ölen yavru sayısı 20 ya geçer ya geçmez. ODA İÇLERİNDE EN ZAYIF OLANLARIDIR.
3 cm balık satışına bende karşıyım , ama 4 cm ve üstü satarkende çok pahalı diye dert yanan benim senin gibi birçok arkadaş var. Adam 5 cm alıp öldürebiliyor. Damızlık balığı öldürebiliyor.
4-5 cm 20 balık alıp onca para vermektense 2-3 cm 20 balık alıp ondan bundan duyduğunla değil
araştırıp , soruşturup doğrusunu yanlışını bulduktan sonra balık almaktır.
Sen akvaryumu hazırlama günler öncesinden. Su değerlerini bilmeden ( satan kişinin suyunu aldık ama ) bile olsan
buyrun bakınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 15:40
Peki Dursun Bey,
alemadam 2014-04-29 16:04:12
Aynı soruyu size de sorayım. Madem çokca balık sattınız, ki ben göremedim forumda böyle bir ayrıntı.
Gördüğüm kadarıyla yaklaşık 1 aydır falan yavru alıyorsunuz, konularınızdan bunu anlıyorum.
Elinizde 4-5 cm olan yavru da yok çünkü 2 cm yavruyu satanlardansınız.
Peki bu kadar kolay ve güzel büyütebildiğiniz 3 ayda 40-50 TL'den aşağı satmayacağınız balığı neden ölü fiyatına 7-8 TL'den satıyorsunuz?
Lütfen, yer sıkıntısı dışında bir cevap veriniz. Bu balıklar 50 litrede dahi yaşayabilen balıklar.
Bu cevap dışında sizden dürüstçe bir yanıt alabilir miyim?
Bir de 3-4 cm balık satışına bende karşıyım yazıp, ilanda 2 cm balığınız olduğu için , konuya objektif yorum yapamayacağınızı düşünüyorum. Neticede siz de işin taciri konumundasınız.
Bir de o kadar sattığınız balıklardan alan bir arkadaşımız var ise, şu anda balıklarının durumunu buradan paylaşmasını rica ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 15:52
3 cm balık satışına bende karşıyım , ama 4 cm ve üstü satarkende çok pahalı diye dert yanan benim senin gibi birçok arkadaş var. Adam 5 cm alıp öldürebiliyor. Damızlık balığı öldürebiliyor.
4-5 cm 20 balık alıp onca para vermektense 2-3 cm 20 balık alıp ondan bundan duyduğunla değil
araştırıp , soruşturup doğrusunu yanlışını bulduktan sonra balık almaktır.
araştırıp , soruşturup doğrusunu yanlışını bulduktan sonra balık almaktır.
4-5cm balığı alıp öldüren adam 2cm balığı mümkün değil yaşatamaz.
Biz bu balıkları alamadan 2 kişi forumdaki bütün konuları dibine kadar okuduk. Okumakla kalmadık satıcılara gittik geldik soruşturduk.
Birine gidiyoruz diyoruz ki bu adam bize böyle söyledi suyu az değiştirin.
cevap: yok canım kim diyor onu haftada suyun %90ını 2 seferde değiştiriyorum.
Diğerine gidiyoruz diyoruz bu adam bize su düzenleyici olmazsa mümkün değil yaşamaz.
cevap: yok canım kim diyor onu suyu dinlendirip döküyorum(sizinde dediğiniz gibi)
Yukarıda yazdığım tavsiyelerin hepsini bu şekilde gerek forumdaki konulardan gerekse gittiğimiz üretici, satıcı, hobici bu gibilerinden aldık.
4-5 cm 20 balık alıp onca para vermektense 2-3 cm 20 balık alıp ondan bundan duyduğunla değil
araştırıp , soruşturup doğrusunu yanlışını bulduktan sonra balık almaktır.
araştırıp , soruşturup doğrusunu yanlışını bulduktan sonra balık almaktır.
Bu cümleniz bana ise ben sağdan soldan duyduğumla hiçbir zaman hareket etmem. Yapım gereğide kimseye güvenmem. İlk kez balık besleyen biride değilim. Gereken herşeyi belki sizin araştırdığınızdan bile fazla araştırmışımdır.(bunu bilemezsiniz)
Sen akvaryumu hazırlama günler öncesinden. Su değerlerini bilmeden ( satan kişinin suyunu aldık ama ) bile olsan
Sen akvaryumu hazırlama günler öncesinden. Su değerlerini bilmeden ( satan kişinin suyunu aldık ama ) bile olsan
Burada cümleniz yarım kalmış tamalarsanız ne demek istediğinizi anlamak isterim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir