ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
levend
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Şubat 2011 00:53
Son Ziyaret:
11 Mart 2011 23:01
Toplam Mesaj:
7 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
LEVENT KÜREKCİ
Doğum Tarihi:
30 Aralık 1980
Yaş:
44
İl:
Istanbul
Meslek:
MÜHENDİS
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Snow Prenses

SON 7 MESAJI

4. Sınıf Ödevi için Çalışma

 
1: Hava     2: Kara     3: Su ( Bizimki bunu seçmiş )
 
Bu çalışmayı yaparken:
 
  *Seçtiğiniz ortamdaki hareket eden canlı ve cansız varlıkların neler olduğunu araştırınız.
(suda yaşayan çanlılar deyince akla ilk balıklar gelir,suda yaşayan memeli hayvanlarda vardır balina,yunus vs. Ama sanırım burda daha genel bilgi isteniyor.Mikro çanlılar(bakteri,virus ),balıklar.cansızlar bitkiler ,virüsler hem çanlı hem cansız diye biliyordum araştırmak lazım.


  *Bu varlıkların hangilerinin hızlı, hangilerinin yavaş, hangilerinin dönme, hangilerinin sallanma hareketi yaptığını tespit ediniz.
(bazı bakterilerde kamçı olduğunu biliyorum,bazıları sadece sallanarak hareket ediyor,bazıları birleşerek koloni oluşturuyor ve ayrı ayrı görevleri oluyor.iyi bir araştırma istiyor.

  *Bu varlıkları hareket ettiren nedenlerin neler olduğunu araştırınız.
(genelde yemek ve üreme için hareket etme, cansızlarda ışığa yönelim olabilir.)

  *Elde ettiğiniz bilgileri bir rapor haline getiriniz.
(en sıkıcı kısım bilgileri düzenlemek.)

  *Çalışmanızı görsel materyallerle destekleyiniz.
(suyun atomlarının model maketi yapılabilir.H2O güzel olur.Mikro çanlılar ın mikroskopla çekilmiş görüntüleri iyi olur.

 
.4 Sınfta ki bir çocuk için zor bir ödev ama amaç  araştırma yeteneğini ve merak yeteneğini artırmak olabilir.

Gece gece saçma bir fikir
[QUOTE=mertozbulut] [QUOTE=levend]       peteklerin içinden genel olarak 90-80 derece sıcak su geçer ısıtılacak ortama ışınım ,taşınım ve ısı iletimiyle odayı ısıtır ve 60-50 derece olarak sisteme geri döner.
        
        Peteklerin verdiği kcal/h değeri yani ısı değeri aynı sıcaklıklarda hep sabittir.Bu değeri ançak daha fazla yüksek ısılarda sıcak su geçirerek artırabilirsiniz.

       Petekler genel olarak pencere önüne koyulur burda ki amaç en fazla ısı kaybının olduğu pencere önünde ısı duvarı oluşturmaktır.
  
      Isınan hava ortamdaki havadan daha sıcak olduğu için direk olarak yükselir.Eğer bir fan yardımıyla bu sıcak havayı direk ortama verirseniz sadece sirkilasyon yapmış olursunuz. Termometre odanın ortaların daysa  1-2 derece ısınmış gibi hissederseniz ama uzun bir zaman diliminde değişen bir şey olmaz.

     Yalıtım yapmak,pencerenin sızdırmazlığını sağlamak birde peteğin arkası direk dış duvarla temaslı olduğu için bu kısma ısı yalıtım malzemesi+alüminyum folyo yerleştirilerek odanın ısısının artırılabilir.





    
[/QUOTE]

peteklerin kcal/h oranları normal şartlar altında sabittir üzerindeki hava akımı değiştiğinde değişecektir
[/QUOTE]

evet o yüzden aynı sıcaklıkta yazdım.Önemli olan ısıttığınız alanı kapalı kutu gibi düşünmek ister bir oda olsun isterse tüm ev.Yapılan şey radyatörün kanatçıkları arasında hava akımı oluşturup 20 derecelik bir oda için sanki 15 derecelik bir odaymış gibi peteğe algılatmak ama bir müddet sonra oda ısınınca fanın bir anlamı kalmayacak.






Gece gece saçma bir fikir
       peteklerin içinden genel olarak 90-80 derece sıcak su geçer ısıtılacak ortama ışınım ,taşınım ve ısı iletimiyle odayı ısıtır ve 60-50 derece olarak sisteme geri döner.
        
        Peteklerin verdiği kcal/h değeri yani ısı değeri aynı sıcaklıklarda hep sabittir.Bu değeri ançak daha fazla yüksek ısılarda sıcak su geçirerek artırabilirsiniz.

       Petekler genel olarak pencere önüne koyulur burda ki amaç en fazla ısı kaybının olduğu pencere önünde ısı duvarı oluşturmaktır.
  
      Isınan hava ortamdaki havadan daha sıcak olduğu için direk olarak yükselir.Eğer bir fan yardımıyla bu sıcak havayı direk ortama verirseniz sadece sirkilasyon yapmış olursunuz. Termometre odanın ortaların daysa  1-2 derece ısınmış gibi hissederseniz ama uzun bir zaman diliminde değişen bir şey olmaz.

     Yalıtım yapmak,pencerenin sızdırmazlığını sağlamak birde peteğin arkası direk dış duvarla temaslı olduğu için bu kısma ısı yalıtım malzemesi+alüminyum folyo yerleştirilerek odanın ısısının artırılabilir.





    
Beyaz(snow) prenses Başlangıç+resimli
       Çok teşekkürler arkadaşlar tavsiyeleriniz için.Gözlemlediğim bilgi ve birikimleri sizinle paylaşayım Yeni başlayanlara belki yararım olur. 
     
       Balıkları dediğim gibi yavruyken aldım 3-4-5 cm lik boydalar.İlk aldığımda Biraz yıpranmış ve yorgun gözüküyorlardı şu an gayet iyi gözüküyorlar. Yalnız erkek dişi oranı nasıl olacak tam kestiremiyorum hepsinde tek nokta var dişi, erkek seçimi çok zor oluyormuş forumdan öğrendiğim kadarıyla tamamen tombala durumu.
     Siyah kumla ilgili problemeler yaşıyorum çok inçe kaya parçaları gibi inçe oldukları için dip çekimi sırasında apara tın ağzını tıkıyor. Dip çekimi yapmayı da öğrenmem gerekecek:).Bazen tüm kumu çıkarsam mı diye düşünüyorum.
    Çok aşırı kaya var zaten çok küçük balıklar akvaryum büyük bazen balıkları bulamıyordum sadece su dolu akvaryum izliyormuşum gibi geliyordu dev bir kepçe edindim ama olacak gibi değildi.bende kayalık oranını azalttım.Şu an ortam daha rahat ve geniş. 
      Temizlik yaparken su değişimleri vs. içerideki çalışan cihazları durdurmak gerekiyor.Aşırı sıcak bir malzeme aniden soğuk suya girmemeli :) oysaki ısıtıcı sadece birkaç saniye dışarıda çalışmıştı:) Çatlamasıyla fişleri çekmem bir oldu.
      En Önemlisi   Dış filtre (Atman 3338) forumdan ümit arkadaştan aldım 2. el su tertemiz ve berrak.
  Fırsat buldukça deneyimlerimi paylaşmaya devam ederim.
Motorsuz Dış Filtre Yapımı
      Söze nereden başlıyayım. İlk başta kimsenin bilgisini sorgulamak düşüncen yanlıştır demek bana düşmez.Evet daha önceki yazıları maalesef okumadım zaten üsteki yazımda neden okumadığımı gayet net bir şekilde açıkladım.Akademik başarısı olmayan bir insan bile,araştırma ile o konu üzerinde kendini geliştirerek ve merak yeteneğini de işe katarak  başarıyı yakalaya bilir.
       Konu çok farklı bir yere gelmiş, magnetik motor yapılabilir 9 volt elektrik üretenler olmuş test etmedim ama düşününce çok inçe bir işçilik olması gerektiği,devir sayısının nasıl düşürüleceği , çok özel mıknatısların kullanılması gerektiği ,ilk hareketi başlatma ve sürtünmeleri aşmanın bir yolu bulunması gerektiği belli.Daha büyük magnetik motorlar otolarda vs. kullanılır mı? tartışmaya açık bir konu.
      Benim demek istediğim ise daha basit ve kullanılışlı, az maliyetli neler yapılabilir.Bunları araştırmak gerekirken magnetik motorla uğraşmak yürümeyi öğrenmeden uçmaya çalışmaya benziyor.Rüzgar enerjisi bütün evin zaten enerjisini karşılayamaz çünkü kritik kullanma zamanları vardır.Bazı aletlerin aynı anda çalıştığı anlar sistem durur.Onunda çaresi var ama enerjiyi depolamanız gerekir maliyet çok artar.Konumuz akvaryum olduğu için ,akvaryumdaki çalışan aletleri rüzgar veya güneş enerjisiyle çalıştırabilir miyiz tabi ki evet.
Motorsuz Dış Filtre Yapımı
Arkadaşın yaptığı, suyun toplandığı kapta negatif basınç oluşturuyor diğer adı vakum.Basınç bitene kadar kullanılabilir.Sonra tekrar ciğerlere kuvvet benim gibi çok sigara içenler bu sistemi zor kullanır :D
   Oraya bir motor şart ama o motoru çalıştıracak şehir şebekesi dışında bir enerji nasıl kullanılabilir.Rüzgar enerjisi,güneş enerjisi hatta yürürken yere yaptığın basınçla elektrik üreten sistemler bile var.Bunları nasıl hayatımıza entegre edebiliriz bunu düşünsek daha iyi olacağını düşünüyorum.

    Yukarıdaki mıknatıslı sistemi de görünce kusura bakmayın gülesim geldi okuyamadım fazla ama o resmi gördükten sonra bir mühendis olarak devamını okumama gerek olmadığını düşündüm. Sanki mıknatıs demiri çekiyor gibi :D ya demir mıknatısı çekerse geri gerimi gidecek:D 
   Bu kadar basit olsaydı neler çıkmıştı piyasada, Tabi ki deneyler yapmak çok önemlidir ama ilk başta oturup öğreneceksin.Ondan sonra gerekirse 100 lerçe deney yapacaksın. 

levend2011-02-21 01:19:18
Beyaz(snow) prenses Başlangıç+resimli
               Arkadaşlar akvaryum hobisine yeni başlayan birisi olarak bir kaç sorum olacak yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.
        Akvaryumum 100x55x50 ölçülerinde kendi yapımımız.250 lt tank.


                Balıklar 9 adet beyaz prenses 1 adet vatoz. Beyaz prensesler yaklaşık 3-4 cm arasında değişiyor.Tek bir tür beslemek istiyorum.Ve Yavru olarak satın aldım Yem olarak Tropical SPIRULINA GRANULAT kullanıyorum.Beyaz prensesler bitkisel beslendikleri için bu yemi akvaryumcu tefsiye etti.Yanlış anlaşılma olmasın marka işinden anlamam. Başka marka var mı önerebileceğiniz?


                 Balıkları Birkaç gün önce aldım ve İstanbul Anadolu tarafında gezmediğim balıkçı neredeyse kalmadı Beyaz Prenses bulmak çok zordu.Sarı prenses bolluğu yaşanıyor.Aldığım balıkların bazılarında kuyruk kısımlarında özellikle sanki diğer balıkların hışmına uğramış gibi uçları sanki yenmiş gibi duruyor.Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi? çeşitli deri hastalıkları ve deri tahribatlarına iyi gelen bir sanıtal tuz var elimde onu kullanıyorum.Bu balıklar tatlı su balığı tuz kullanmanın amacı sanırım sadece dezenfekte olarak kullanılıyor.bu doğru mudur?

                   Işık olarak suya florasan kullanıyorum.Bitkili akvaryum değil ışığın görüntü güzelliği dışında akvaryuma(balıklara) bir yararı var mıdır? 

                   Beslenme konusunda prensesler otçul bu balıklara Artemia versem bir problem olur mu? Haftada bir vermeyi düşünüyorum.Bu sayıyı artırabilir miyim?

                   Dış filtre alma aşamasındayım araştırıyorum. Tanka uygun , kurulumu kolay,parça bulma konusunda sıkıntı yaratmayacak ve (100-150 TL ) arası önerebileceğiniz dış filtre var mı?

                  Birde vatoz garibim tek başına bu sorun olur mu? Hani prensesler gözle görülür yemleri havada yutuyorlar vatozun beslenmesinde bir sorun olur mu.Deneyimli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.



SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.