ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
karayusuf
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Ocak 2017 10:26
Son Ziyaret:
09 Ocak 2018 10:18
Toplam Mesaj:
14 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Yusuf Alper Çelik
Doğum Tarihi:
16 Ocak 1992
Yaş:
32
İl:
Istanbul
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Yusuf Alper Çelik
Tekn. Dest. Müh.
"100-40-45, 160 lt Bitki akvaryumu"
SON 10 MESAJI
Jbl Manado Ve Hagen Üst Üste Kullanımı
Merhaba Arkadaşlar,
Yenide bitkili akvaryum kuracağım ve bunun için taş, Lav kırığı, JBL Aquabasis ve JBL manado kum sipariş ettim.
Akvaryum ölçülerim 100-400-45. BEn tabanı lav kırığı ve aquabasis ile yapıp onların üzerinede jbl manado kum koymak istiyorum.
Merak ettiğim şu. Elimdeki manado kum istediğim yükseklik için yeterli gelmeyebilir. Alttaki boşluğu elimdeki hagen ile doldurup, onun üzerine lav kırığı ve aquabsis i koyup, en üstede jbl manado kumu koysam iyi bir karışım olur mu? Yada en altta yükseklik için kullandığım hagen, jbl ürünlerin taban bitkilerine etkimesini engeller mi?
Teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba Arkadaşlar,
Yenide bitkili akvaryum kuracağım ve bunun için taş, Lav kırığı, JBL Aquabasis ve JBL manado kum sipariş ettim.
Akvaryum ölçülerim 100-400-45. BEn tabanı lav kırığı ve aquabasis ile yapıp onların üzerinede jbl manado kum koymak istiyorum.
Merak ettiğim şu. Elimdeki manado kum istediğim yükseklik için yeterli gelmeyebilir. Alttaki boşluğu elimdeki hagen ile doldurup, onun üzerine lav kırığı ve aquabsis i koyup, en üstede jbl manado kumu koysam iyi bir karışım olur mu? Yada en altta yükseklik için kullandığım hagen, jbl ürünlerin taban bitkilerine etkimesini engeller mi?
Teşekkür ederim şimdiden.
Makale Tadında Zemin Bitkileri Üretimi
[QUOTE=CERKUTAY]
Ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri malesef sınırlı sayıdadır ve bu yazımı ülkemizde akvaristler tarafından çoğunlukla yetiştirilen ve kendi küçük hobihanemde yetiştirdiğim (Deneyim ettiğim ) zemin bitkilerine ayırmak istiyorum.
AKVARYUMDA ZEMİN BİTKİLERİ YETİŞTİRME
Akvaryumda bitki yetiştirmeye karar vermeden önce bazı temel bilgilerin bilinmesi ve uygulamada hayata geçirilmesi önemli bir konudur.Akvaryumlarımızda bitki yetiştirmek yapay bir ortamı doğal bir ortama çevirmektir, yani bitkilerin yaşam şartlarını karşılamak birinci önceliktir.Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için öncelikle ışığa ihtiyaç duyarlar.Akvaryumlarımızda kullandığımız ışık sistemleri bitki yetiştirmeye uygun olmalı ve bitkilerin bu yapay ışıkları azami oranda kullanması gerekmektedir.Çünkü bitkiler ışık kaynağı olmadan yaşayamaz.Bitkiler yapay ortamda bu uygun ışık kaynağını kullanarak ihtiyacı olan besini bünyesine alır büyüme ve üreme eğilimi gösterir.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin ikinci önemli konusu ise taban kurulumudur.Doğru bir taban kurularak ışık kaynağının da desteği ile birçok bitki türüne rahatlıkla bakılabilir.Taban kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri kullandığımız kum veya substratlardır( organik ve inorganik taban malzemeleri).Bu taban malzemelerini akvaryumda yani sucul ortamda kullanacağımız için suya istenmeyen maddeleri salmamasına yani salınım yapmamasına dikkat edilmelidir.Çünkü sucul ortamda bitki yetiştirmek için belirli su değerlerini yakalamamız ve stabil tutmamız gereklidir . Su değerinin stabil olması hem bitki sağlığı açısından önemlidir hem de akvaryum içinde istenmeyen alg ve zararlı mikro organizmaların oluşmasını engellemek adına önemlidir.Taban kurulumu zemin bitkileri için hayati öneme sahip olduğu için aşağıda(Zemin bitkileri üretimi püf noktaları konusunda.) detaylıca işleyeceğim.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin üçüncü önemli konusu ise su içine Co2 dozlamaktır.Birçok bitki suda bulunan az miktarda co2 'yi kullanarak yaşamını sürdürebilir ve yavaş da olsa üreme eğilimi gösterebilir.Ancak su içinde bulunan co2 miktarı bazı bitkiler için malesef yeterli miktarlarda olmayabilir. Co2 dozlamak bitkilerin daha sağlıklı olmasını ve daha hızlı üremesini kolaylaştıran ana etmenlerden biri olduğu için su içine yapay co2 dozlamak bitkilerin yaşam faliyetlerini yüksek oranda tetiklemektedir.Bilindiği üzere co2 'yi kullanan bitkiler doğa mücizesi olan fotosentezi gerçekleştirmekte ve bu fotosentez esnasında ışık enerjisiyle birlikte co2 yi kullanarak ve suyu birleştirerek bitkiler için besin kaynağı olan şeker oluşumunu sağlarlar.Bu şeker yapıları bitkiler için hayati öneme sahip olan yapılara bürünür ve bitkinin olgunluğa erişip üremesi için gerekli olan organik bileşikleri üretmesine yardımcı olur.Özetle CO2 bitkilerin yaşam faliyetlerini gerçekleştirmek için gerekli olan fotosentezi gerçekleştirmesine yardımcı olması nedeniyle akvaryum suyu içinde yeterli miktarda co2 olması yadsınamaz bir gerçektir.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin dördüncü önemli konusu ise gübrelemedir.Bu konu derinlemesine işlenmek istenirse sayfalar dolusu bilgi aktarılabilir.Akvaryumlarımız içinde kullandığımız kumlar ve substraslar bitkiler için gerekli olan çoğu besin maddesini bünyelerinde barındırabilirler.Tabi bu besinleri karşılayan kumlar özel bitki kumlarıdır.Kuvars kum gibi bazı kum çeşitleri akvaryumlarımızda sedece görsel amaçlı kullanılmaktadır.Ancak çoğu akvarist arkadaşımız ya yanlış bilgiler sonucu yada yanlış yönlendirmeler sonucu kuvars kumların akvaryum içinde bitki bakımı için gerekli olan besinleri içerdiğine inanmaktadır.Bu yanlış bir kanı olmakla birlikte akvarist arkadaşlarımıza uzun vadede maddi kayıp ve zaman kaybı yaşamasına neden olmaktadır.Bitkiler yeterli ışık kaynağı ve co2 yi kullanarak ortamdaki besin kaynaklarını fotosentez yardımı ile yapıları içine alarak yaşam faliyetlerini sürdürebilmektedir.Bir bitkili akvaryuma gübreleme yapmanın ön koşulu doğru ışıklandırma ile yapılmalıdır.Co2 kaynağı kullanılmayan tanklarda gübreleme eser miktarlarda yapılır ve en doğru gübreleme biçimi tankın su değerlerinin ölçülerek yapılmasıdır.Co2 kaynağı olmayan tanklarda aşırı gübreleme yapmak alglerin işine yarar ve kullandığımız gübreler yarardan çok zarara neden olur.Co2 kaynağı olan tanklarda uygun miktarlarda gübreleme yapılabilir ancak yine de tanka gübreleme yaparken su değerlerinin bilinmesi gerekir.Bu arada bitkili akvaryumlarda kullanacağımız gübreleri de doğru seçmemiz çok önemlidir.Bitkili bir akvaryumda kompoze dediğimiz karışım gübrelerini ( Makro gübreler için geçerli/Mikro element gübreleri için geçersiz bir uygulamadır.) kullanmamız doğru değildir.En doğru gübreleme NPK yani makro gübreleri ayrı ayrı ve ölçerek tanka vermeliyiz.Çünkü bitkilerin potasyumu kullanım miktarı ile nitrat ve fosfatı kullanım miktarı aynı değildir.Ancak makro gübrelerin yanında tanklarımıza gerekli olan mikro element gübrelemesini de yapmak zorundayız.Gübreleri alırken özellikle el yapımı gübreler de çok dikkatli davranmalıyız.Mikro element gübrelerini herkes yapamaz el yapımı alınmasını kesinlikle tavsiye etmem.Ayrıca demir gübresini el yapımı yapmak da herkesin başarabileceği türden değildir.Mikro element ve demir gübreleri laboratuvar ortamlarında hassas ekipmanlarla doğru bir şekilde yapılabilir.El yapımı misket gübrelerde kullanım açısından çok sağlıklı değildir.Piyasada satılan hazır (fabrikasyon) gübreleri de alırken bilinen markalara yönelmenizi ve kompoze olmayan gübrelere yönelmenizi tavsiye ederim.Sonuç olarak tankımıza gübreleme yapacaksak su değerlerini bilerek gübreleme yapmak en doğrusudur ve gübreleme tankta kullandığımız ışık ve co2 miktarı ile doğru orantılıdır.
Bitkili akvaryumlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise su değişimleridir.Su değişimleri düzenli ve doğru miktarlarda yapıldığında tank içindeki bitkiler taze suyun etkisiyle daha sağlıklı formlara bürünürler.Ayrıca düzenli su değişimleri tank içinde biriken fazla miktarda gübreyi ve zararlı mikro organizmaları tank dışına atmamızı sağlar.En ideal su değişim süresi ve miktarı 4-5 günde bir %10 dur.
Bitkili akvaryumda kullanacağımız yardımcı ekipmanları sağlam , kaliteli ve tank hacmine uygun doğru ekipmanlarla donattığımızda zaman kaybı ve maddi kayıp en aza indirgenir ki her zaman kaliteli malzemeleri kullanmanızı öneririm.
ZEMİN BİTKİLERİ ÜRETİMİ PÜF NOKTALARI
Zemin kaplayan bitkiler ve diğer akvaryum bitkileri için genel bilgileri yukarıda verdim.Bu başlık altında ise sadece zemin kaplayan minyatür bitkileri yetiştirmek için püf noktalara değineceğim.
Denemelerimi hobihanemde bulunan 65x30x30h / 65x30x20h ve 100x40x50 h akvaryumlarda sucul yetiştirme, emers yetiştirme ve dray start metodu kullanarak, Co2 gübrelemeli ve Co2 gübrelemesiz olarak ( düşük destekli ve yüksek destekli akvaryumlar) , yapay gübrelemeli ve gübrelemesiz olarak , değişik aydınlatma floresanları kombinleyerek , karma taban ve tek tip taban malzemesi kullanarak deneyim ettim.
Zemin Kaplayan Minyatür Bitkiler
Akvaristler tarafından tercih edilen ve ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri şu türlerdir:
1- Glossostigma Elatinoides
2-Hemianthus Callitrichoides "Cuba"
3-Hyrocotyle Tripartita " Sp. Japan"
4-Marsilea Hirsuta
5-Lilaeopsis Brasiliensis
6-Eleocharis Parvula
7-Micranthemum " Monte Carlo"
8- Eleocharis " Sp. Mini"
9- Utricularia Graminifolia
DEVAM EDECEK...
[/QUOTE]
Merhaba Ferhat Bey,
Ben tabanımın parvula ile kaplanmasını ve arka plandaki hemiantus ların guzelce arkayı doldurmasını istiyorum. Bunu kendi tankımda başarabilir miyim yada nasıl başarabilirim?
Yardımlarınızını ve değerli görüşlerinizi merak ediyorum.
Teşekkürler.
Akvaryum şartlarım aşağıdadır;
Benim 100-40-45 bir akvaryumum var. Hagen ve vitasand karışık siyah kum var tabanda. 25w syvania grolux+18w philips daylight 12000kelvin aydınlatma mevcut. Mayalı sistem co2 var. birde daha bir iki gün önce jbl misket gübre gömdüm tabana aralıklarla.
Arka planda hemianthus, elodea, saz ve anubias var. tabana da parvula diktim aralıklarla.
[QUOTE=CERKUTAY]
Ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri malesef sınırlı sayıdadır ve bu yazımı ülkemizde akvaristler tarafından çoğunlukla yetiştirilen ve kendi küçük hobihanemde yetiştirdiğim (Deneyim ettiğim ) zemin bitkilerine ayırmak istiyorum.
AKVARYUMDA ZEMİN BİTKİLERİ YETİŞTİRME
Akvaryumda bitki yetiştirmeye karar vermeden önce bazı temel bilgilerin bilinmesi ve uygulamada hayata geçirilmesi önemli bir konudur.Akvaryumlarımızda bitki yetiştirmek yapay bir ortamı doğal bir ortama çevirmektir, yani bitkilerin yaşam şartlarını karşılamak birinci önceliktir.Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için öncelikle ışığa ihtiyaç duyarlar.Akvaryumlarımızda kullandığımız ışık sistemleri bitki yetiştirmeye uygun olmalı ve bitkilerin bu yapay ışıkları azami oranda kullanması gerekmektedir.Çünkü bitkiler ışık kaynağı olmadan yaşayamaz.Bitkiler yapay ortamda bu uygun ışık kaynağını kullanarak ihtiyacı olan besini bünyesine alır büyüme ve üreme eğilimi gösterir.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin ikinci önemli konusu ise taban kurulumudur.Doğru bir taban kurularak ışık kaynağının da desteği ile birçok bitki türüne rahatlıkla bakılabilir.Taban kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri kullandığımız kum veya substratlardır( organik ve inorganik taban malzemeleri).Bu taban malzemelerini akvaryumda yani sucul ortamda kullanacağımız için suya istenmeyen maddeleri salmamasına yani salınım yapmamasına dikkat edilmelidir.Çünkü sucul ortamda bitki yetiştirmek için belirli su değerlerini yakalamamız ve stabil tutmamız gereklidir . Su değerinin stabil olması hem bitki sağlığı açısından önemlidir hem de akvaryum içinde istenmeyen alg ve zararlı mikro organizmaların oluşmasını engellemek adına önemlidir.Taban kurulumu zemin bitkileri için hayati öneme sahip olduğu için aşağıda(Zemin bitkileri üretimi püf noktaları konusunda.) detaylıca işleyeceğim.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin üçüncü önemli konusu ise su içine Co2 dozlamaktır.Birçok bitki suda bulunan az miktarda co2 'yi kullanarak yaşamını sürdürebilir ve yavaş da olsa üreme eğilimi gösterebilir.Ancak su içinde bulunan co2 miktarı bazı bitkiler için malesef yeterli miktarlarda olmayabilir. Co2 dozlamak bitkilerin daha sağlıklı olmasını ve daha hızlı üremesini kolaylaştıran ana etmenlerden biri olduğu için su içine yapay co2 dozlamak bitkilerin yaşam faliyetlerini yüksek oranda tetiklemektedir.Bilindiği üzere co2 'yi kullanan bitkiler doğa mücizesi olan fotosentezi gerçekleştirmekte ve bu fotosentez esnasında ışık enerjisiyle birlikte co2 yi kullanarak ve suyu birleştirerek bitkiler için besin kaynağı olan şeker oluşumunu sağlarlar.Bu şeker yapıları bitkiler için hayati öneme sahip olan yapılara bürünür ve bitkinin olgunluğa erişip üremesi için gerekli olan organik bileşikleri üretmesine yardımcı olur.Özetle CO2 bitkilerin yaşam faliyetlerini gerçekleştirmek için gerekli olan fotosentezi gerçekleştirmesine yardımcı olması nedeniyle akvaryum suyu içinde yeterli miktarda co2 olması yadsınamaz bir gerçektir.
Yapay ortamda bitki yetiştirmenin dördüncü önemli konusu ise gübrelemedir.Bu konu derinlemesine işlenmek istenirse sayfalar dolusu bilgi aktarılabilir.Akvaryumlarımız içinde kullandığımız kumlar ve substraslar bitkiler için gerekli olan çoğu besin maddesini bünyelerinde barındırabilirler.Tabi bu besinleri karşılayan kumlar özel bitki kumlarıdır.Kuvars kum gibi bazı kum çeşitleri akvaryumlarımızda sedece görsel amaçlı kullanılmaktadır.Ancak çoğu akvarist arkadaşımız ya yanlış bilgiler sonucu yada yanlış yönlendirmeler sonucu kuvars kumların akvaryum içinde bitki bakımı için gerekli olan besinleri içerdiğine inanmaktadır.Bu yanlış bir kanı olmakla birlikte akvarist arkadaşlarımıza uzun vadede maddi kayıp ve zaman kaybı yaşamasına neden olmaktadır.Bitkiler yeterli ışık kaynağı ve co2 yi kullanarak ortamdaki besin kaynaklarını fotosentez yardımı ile yapıları içine alarak yaşam faliyetlerini sürdürebilmektedir.Bir bitkili akvaryuma gübreleme yapmanın ön koşulu doğru ışıklandırma ile yapılmalıdır.Co2 kaynağı kullanılmayan tanklarda gübreleme eser miktarlarda yapılır ve en doğru gübreleme biçimi tankın su değerlerinin ölçülerek yapılmasıdır.Co2 kaynağı olmayan tanklarda aşırı gübreleme yapmak alglerin işine yarar ve kullandığımız gübreler yarardan çok zarara neden olur.Co2 kaynağı olan tanklarda uygun miktarlarda gübreleme yapılabilir ancak yine de tanka gübreleme yaparken su değerlerinin bilinmesi gerekir.Bu arada bitkili akvaryumlarda kullanacağımız gübreleri de doğru seçmemiz çok önemlidir.Bitkili bir akvaryumda kompoze dediğimiz karışım gübrelerini ( Makro gübreler için geçerli/Mikro element gübreleri için geçersiz bir uygulamadır.) kullanmamız doğru değildir.En doğru gübreleme NPK yani makro gübreleri ayrı ayrı ve ölçerek tanka vermeliyiz.Çünkü bitkilerin potasyumu kullanım miktarı ile nitrat ve fosfatı kullanım miktarı aynı değildir.Ancak makro gübrelerin yanında tanklarımıza gerekli olan mikro element gübrelemesini de yapmak zorundayız.Gübreleri alırken özellikle el yapımı gübreler de çok dikkatli davranmalıyız.Mikro element gübrelerini herkes yapamaz el yapımı alınmasını kesinlikle tavsiye etmem.Ayrıca demir gübresini el yapımı yapmak da herkesin başarabileceği türden değildir.Mikro element ve demir gübreleri laboratuvar ortamlarında hassas ekipmanlarla doğru bir şekilde yapılabilir.El yapımı misket gübrelerde kullanım açısından çok sağlıklı değildir.Piyasada satılan hazır (fabrikasyon) gübreleri de alırken bilinen markalara yönelmenizi ve kompoze olmayan gübrelere yönelmenizi tavsiye ederim.Sonuç olarak tankımıza gübreleme yapacaksak su değerlerini bilerek gübreleme yapmak en doğrusudur ve gübreleme tankta kullandığımız ışık ve co2 miktarı ile doğru orantılıdır.
Bitkili akvaryumlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise su değişimleridir.Su değişimleri düzenli ve doğru miktarlarda yapıldığında tank içindeki bitkiler taze suyun etkisiyle daha sağlıklı formlara bürünürler.Ayrıca düzenli su değişimleri tank içinde biriken fazla miktarda gübreyi ve zararlı mikro organizmaları tank dışına atmamızı sağlar.En ideal su değişim süresi ve miktarı 4-5 günde bir %10 dur.
Bitkili akvaryumda kullanacağımız yardımcı ekipmanları sağlam , kaliteli ve tank hacmine uygun doğru ekipmanlarla donattığımızda zaman kaybı ve maddi kayıp en aza indirgenir ki her zaman kaliteli malzemeleri kullanmanızı öneririm.
ZEMİN BİTKİLERİ ÜRETİMİ PÜF NOKTALARI
Zemin kaplayan bitkiler ve diğer akvaryum bitkileri için genel bilgileri yukarıda verdim.Bu başlık altında ise sadece zemin kaplayan minyatür bitkileri yetiştirmek için püf noktalara değineceğim.
Denemelerimi hobihanemde bulunan 65x30x30h / 65x30x20h ve 100x40x50 h akvaryumlarda sucul yetiştirme, emers yetiştirme ve dray start metodu kullanarak, Co2 gübrelemeli ve Co2 gübrelemesiz olarak ( düşük destekli ve yüksek destekli akvaryumlar) , yapay gübrelemeli ve gübrelemesiz olarak , değişik aydınlatma floresanları kombinleyerek , karma taban ve tek tip taban malzemesi kullanarak deneyim ettim.
Zemin Kaplayan Minyatür Bitkiler
Akvaristler tarafından tercih edilen ve ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri şu türlerdir:
1- Glossostigma Elatinoides
2-Hemianthus Callitrichoides "Cuba"
3-Hyrocotyle Tripartita " Sp. Japan"
4-Marsilea Hirsuta
5-Lilaeopsis Brasiliensis
6-Eleocharis Parvula
7-Micranthemum " Monte Carlo"
8- Eleocharis " Sp. Mini"
9- Utricularia Graminifolia
DEVAM EDECEK...
[/QUOTE]
Merhaba Ferhat Bey,
Ben tabanımın parvula ile kaplanmasını ve arka plandaki hemiantus ların guzelce arkayı doldurmasını istiyorum. Bunu kendi tankımda başarabilir miyim yada nasıl başarabilirim?
Yardımlarınızını ve değerli görüşlerinizi merak ediyorum.
Teşekkürler.
Akvaryum şartlarım aşağıdadır;
Benim 100-40-45 bir akvaryumum var. Hagen ve vitasand karışık siyah kum var tabanda. 25w syvania grolux+18w philips daylight 12000kelvin aydınlatma mevcut. Mayalı sistem co2 var. birde daha bir iki gün önce jbl misket gübre gömdüm tabana aralıklarla.
Arka planda hemianthus, elodea, saz ve anubias var. tabana da parvula diktim aralıklarla.
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=Bedbin]
Resimdekinin aynısının small boyunu alırsanız mayalı sistemde de sorunsuz çalışır.Forumda da kullananlar var. Kendimde denedim mayalıda kabarcıklar toz gibi dağılıyor. V tipi mayalıya uygun olmayabilir.[/QUOTE]
tamamdır hocam eyvallah :)
[QUOTE=Bedbin]
Resimdekinin aynısının small boyunu alırsanız mayalı sistemde de sorunsuz çalışır.Forumda da kullananlar var. Kendimde denedim mayalıda kabarcıklar toz gibi dağılıyor. V tipi mayalıya uygun olmayabilir.[/QUOTE]
tamamdır hocam eyvallah :)
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=Bedbin]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147042/280120170213261.jpg[/IMG]
Mayalı sistemde güzel verim alabileceğiniz ista 3 in 1.[/QUOTE]
KArdeşim, ondan altım V tipi olandan. mayalı sistemin basıncı yetmedi onu çalıştırmaya. bende şırıngadan yaptım. güzel çalışıyor şimdi.
[QUOTE=Bedbin]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147042/280120170213261.jpg[/IMG]
Mayalı sistemde güzel verim alabileceğiniz ista 3 in 1.[/QUOTE]
KArdeşim, ondan altım V tipi olandan. mayalı sistemin basıncı yetmedi onu çalıştırmaya. bende şırıngadan yaptım. güzel çalışıyor şimdi.
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=gurkanakca]Çok fazla kabarcık = fazla çözünen CO2 diye bir kural yok
Önemli olan her bir CO' kabarcığının su içerisinde çözünmesi ve akvaryum dışına çıkmaması.
Diffuzorlerinde temel amacı bu zaten
Ancak sizin siteminiz de 7 damlanın tamamının çözünüp çözünmediği ile iligili bir varsayımda bulunmak güç
ama çözündüğünü düşünüyorum. Çözünmüyor olsa bir şekilde 7 damlanın dışarı çıkması lazım yada mayalı sistemdeki şişenize geri dönmesi
Siz eğer kabarcık görmek istiyorsanız mayalı sistem için önerim tahadan yapılmış hava taşları var
gayet güzel işe yarıyor epey bir süre kullanmıştır.
Ayrıca şu anki sisteminiz için bir indikatör alarak sudaki CO' miktarına bakmanız olacaktır.
[/QUOTE]
Merhaba,
Saniyede 7 damla çıkmıyor bende. 7 saniyede 1 damla çıkıyor maalesef
[QUOTE=gurkanakca]Çok fazla kabarcık = fazla çözünen CO2 diye bir kural yok
Önemli olan her bir CO' kabarcığının su içerisinde çözünmesi ve akvaryum dışına çıkmaması.
Diffuzorlerinde temel amacı bu zaten
Ancak sizin siteminiz de 7 damlanın tamamının çözünüp çözünmediği ile iligili bir varsayımda bulunmak güç
ama çözündüğünü düşünüyorum. Çözünmüyor olsa bir şekilde 7 damlanın dışarı çıkması lazım yada mayalı sistemdeki şişenize geri dönmesi
Siz eğer kabarcık görmek istiyorsanız mayalı sistem için önerim tahadan yapılmış hava taşları var
gayet güzel işe yarıyor epey bir süre kullanmıştır.
Ayrıca şu anki sisteminiz için bir indikatör alarak sudaki CO' miktarına bakmanız olacaktır.
[/QUOTE]
Merhaba,
Saniyede 7 damla çıkmıyor bende. 7 saniyede 1 damla çıkıyor maalesef
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=kutluturk]Merhaba
Mayalı sistemin basıncı difüzörden damlaları geçiremiyordur. Sonuçta difüzör, basıncı, kabarcıkları küçülterek bir anlamda regüle ediyor.
DIY difüzörlere veya ISTA'nın mayalı sistemle uyumlu olduğu söylenilen difüzörlerine bakabilirsin
[/QUOTE]
Bazı arkadaşlar mayalı sistem kurup ista 3in1 difüzör ile iyi sonuç aldıklarını söylüyorlar burada. 3in1 in mayalı sisteme uygun olanları da mı var. yoksa onlar ayrı tip mi?
Birde şırınga dan difüzör yaptım. Onda daha iyi mi sonuç alırım acaba?
[QUOTE=kutluturk]Merhaba
Mayalı sistemin basıncı difüzörden damlaları geçiremiyordur. Sonuçta difüzör, basıncı, kabarcıkları küçülterek bir anlamda regüle ediyor.
DIY difüzörlere veya ISTA'nın mayalı sistemle uyumlu olduğu söylenilen difüzörlerine bakabilirsin
[/QUOTE]
Bazı arkadaşlar mayalı sistem kurup ista 3in1 difüzör ile iyi sonuç aldıklarını söylüyorlar burada. 3in1 in mayalı sisteme uygun olanları da mı var. yoksa onlar ayrı tip mi?
Birde şırınga dan difüzör yaptım. Onda daha iyi mi sonuç alırım acaba?
Mayalı Sistem Damla Sorunu
Merhaba arkadaşlar. Acil yardıma ihtiyacım var.
Mayalı sisteme Ista 3in1 difüzör bağladım ve fotodaki gibi 7 damla/sn ile co2 veriyor. Ama hortum da yada kapakta kaçak olmamasına rağmen niye böyle az anlamadım. Normalde 2 damla/sn falan olmalı diye biliyorum. Difuzorun seramik başlığını çıkarınca damlalar hızlanıyor ama kapağı videodaki gibi takınca bu şekilde yavaşlıyor yine. Bilen varsa yardim lütfen... Su sistemi verimli kullanmayı cok istiyorum. [:(]
Sisteme de, 1.5lt şişeye 2 su bardağı şeker ve 3 çay kaşığı maya attım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193564/270120171051201.jpg[/IMG]
Merhaba arkadaşlar. Acil yardıma ihtiyacım var.
Mayalı sisteme Ista 3in1 difüzör bağladım ve fotodaki gibi 7 damla/sn ile co2 veriyor. Ama hortum da yada kapakta kaçak olmamasına rağmen niye böyle az anlamadım. Normalde 2 damla/sn falan olmalı diye biliyorum. Difuzorun seramik başlığını çıkarınca damlalar hızlanıyor ama kapağı videodaki gibi takınca bu şekilde yavaşlıyor yine. Bilen varsa yardim lütfen... Su sistemi verimli kullanmayı cok istiyorum. [:(]
Sisteme de, 1.5lt şişeye 2 su bardağı şeker ve 3 çay kaşığı maya attım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193564/270120171051201.jpg[/IMG]
Yeni Akvaryumum Hakkında Birkaç Soru
[QUOTE=KaraKrG]Co2 hortumunun ucuna sigara filtresi/izmariti (tabiki kullanılmamış[:)))] ) takarsan hava taşından daha efektif olur. Kağıdını çıkartıktan sonra elinle yuvarlayarak bir miktar sıkıştır. Az basınçta bile çok etkili oluyor.[/QUOTE]
Eyvallah kardeşim saolasın :)
[QUOTE=KaraKrG]Co2 hortumunun ucuna sigara filtresi/izmariti (tabiki kullanılmamış[:)))] ) takarsan hava taşından daha efektif olur. Kağıdını çıkartıktan sonra elinle yuvarlayarak bir miktar sıkıştır. Az basınçta bile çok etkili oluyor.[/QUOTE]
Eyvallah kardeşim saolasın :)
Hagenimin İçinde Kum Boyutunda Demir Parçaları ...
[QUOTE=Abdull4h]
O mıknatısa yapışan kumlar Akvaryuma çok zararlıdır bir süre sonra pas yapar. O demir talaşları hiç bir işe yaramaz. Bitkiler, demir gibi besinleri almak için kök hücrelerinden dışarıya proton yayarlar bunlar kök çevresini asitleştirir bu sebeble pH azda olsa düşer ve bitkiler demir gibi besinleri daha iyi kullanır ama bu kumda demir olmadığı için bitkilerde olmayan demiri kullanamazlar misket gübre vb. besin içerikli birşey koysanız olabilirdi fakat kuvars kum nötr bir kumdur ve salınım yapmaz. Nötr bir kumun iyon taşımasıda mümkün değildir bu nedenle SİO2 kristallerinden oluşan amorf biçimdeki siyah kuvars kumda hiç bir şekilde bitkilere yarar vermez. Yani siz herhangi bir kuvars kum kullansanızda sonuç aynıdır. Bitki kumu denilmesi boş bir ticari safsafadır o zaman biz akvaryum tabanına paslanmaz çivi vs. koyardık fakat durum böyle değil elinizdeki kum bitkilere yarar vermez ama pas yaparsa canlılara salınım yaparak zarar verir. Siyah kumu dekorasyon için kullanmak istiyorsanız Aqua deco markalı orjinal kuvars kumu kullanın hagen diye anılan ne olduğu belirsiz kumu kullanmamalıyız.[/QUOTE]
Saolasın hocam bilgiler için.
Benim aldığım da aqua deco kum zaten. Satıcı beni ithalatcı firma ile görüştürdü. almanya dan geliyormuş. Kuru iken de yaş iken de parlak. Onlarda yalan söyledi ise günahları boynuna artık. :/
[QUOTE=Abdull4h]
O mıknatısa yapışan kumlar Akvaryuma çok zararlıdır bir süre sonra pas yapar. O demir talaşları hiç bir işe yaramaz. Bitkiler, demir gibi besinleri almak için kök hücrelerinden dışarıya proton yayarlar bunlar kök çevresini asitleştirir bu sebeble pH azda olsa düşer ve bitkiler demir gibi besinleri daha iyi kullanır ama bu kumda demir olmadığı için bitkilerde olmayan demiri kullanamazlar misket gübre vb. besin içerikli birşey koysanız olabilirdi fakat kuvars kum nötr bir kumdur ve salınım yapmaz. Nötr bir kumun iyon taşımasıda mümkün değildir bu nedenle SİO2 kristallerinden oluşan amorf biçimdeki siyah kuvars kumda hiç bir şekilde bitkilere yarar vermez. Yani siz herhangi bir kuvars kum kullansanızda sonuç aynıdır. Bitki kumu denilmesi boş bir ticari safsafadır o zaman biz akvaryum tabanına paslanmaz çivi vs. koyardık fakat durum böyle değil elinizdeki kum bitkilere yarar vermez ama pas yaparsa canlılara salınım yaparak zarar verir. Siyah kumu dekorasyon için kullanmak istiyorsanız Aqua deco markalı orjinal kuvars kumu kullanın hagen diye anılan ne olduğu belirsiz kumu kullanmamalıyız.[/QUOTE]
Saolasın hocam bilgiler için.
Benim aldığım da aqua deco kum zaten. Satıcı beni ithalatcı firma ile görüştürdü. almanya dan geliyormuş. Kuru iken de yaş iken de parlak. Onlarda yalan söyledi ise günahları boynuna artık. :/
Yeni Akvaryumum Hakkında Birkaç Soru
[QUOTE=frknsyl]Valla ben 2.5 litre pet şişenin içine yapmıştım ama youtube dan izlediğim videolara göre yapmıştım ama yanlış hatırlamıyosam 3 bardak falan şeker koymuştum şuan net hatırlayamıyorum ama youtube dan izleyebilirsiniz sizde mayalı sistem için ne kadar şeker koyduklarına. Çıkan karbondioksit miktarı farmantasyon oranına bağlı yani şeker ve maya miktarına.[/QUOTE]
Hmm... Anladım hocam saolasın. Teşekkürler yorumların için :)
[QUOTE=frknsyl]Valla ben 2.5 litre pet şişenin içine yapmıştım ama youtube dan izlediğim videolara göre yapmıştım ama yanlış hatırlamıyosam 3 bardak falan şeker koymuştum şuan net hatırlayamıyorum ama youtube dan izleyebilirsiniz sizde mayalı sistem için ne kadar şeker koyduklarına. Çıkan karbondioksit miktarı farmantasyon oranına bağlı yani şeker ve maya miktarına.[/QUOTE]
Hmm... Anladım hocam saolasın. Teşekkürler yorumların için :)
SON MESAJLAR
- Bitkili Akvaryum Birolada, 16:24
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryuma Buhar Camı Vartego, 16:16
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bu Beyaz Benek Mi ? Utku_kerem, 16:08
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Splendens Azizdurdenn, 15:51
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Sinek Sorunu Devam Ediyor sfcscannow, 15:36
Bitki Akvaryumları Genel - Akıllı Priz Kullanan Var Mı? Bir Şey Sorucam valarmorghulis12, 15:31
Aydınlatma - Deniz Akvaryumu İçerisnde Oluşan Tabaka ogurcay, 14:56
Yeni Üye Forumu - Neon Tetra Gövde İçindeki Beyazlık Orhan76, 14:21
Hastalıklar ve İlaçlar - Oranda Dışkıları Uzun Beyaz Veya Şeffaf Orhan76, 14:15
Yeni Üye Forumu - Transgenetik İle Hobiye Tekrar Dönüş Orhan76, 14:08
Akvaryum Tanıtımı - Bugün Bu Şekilde Bir Ölüm İle Karşılaştım Muhammedbedri, 13:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Gökdeniz Kale, 12:37
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Isıtıcı Orhan76, 11:53
Yeni Üye Forumu - Hastalik Sonrasi Akvaryum Angelguy, 11:30
Hastalıklar ve İlaçlar - Emiş Kısmındaki Beyazlık BeReal, 11:20
Yeni Üye Forumu - Cüce Amerikan Dünyası sfcscannow, 11:00
Güney Amerikan Cichlidleri - Cuce Vatoz Yumurtasi Aguamentist, 10:52
Yeni Üye Forumu - Japon Balığının Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Ali Selim Kadan, 10:08
Cinsiyet ve Tür Belirleme - En güzel fotoğraflarınızı gösterin Mustafa010, 09:54
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Pearl White Sand Kum Aldım Bulanık Canbudakkkk, 09:50
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Çevresinde Küçük Sinekler egemenozbeyli, 08:56
Bitki Akvaryumları Genel - 25 Cm Küp Betta H.polat, 08:37
Akvaryum Tanıtımı - Axotl Suyun Altına İnemiyor Uzun Süredir Ahmet Kamber, 06:56
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Oranda Balık Yemi HOPPALA, 03:29
Malzemeler ve Yemler Forumu - Sarımsak Konusunu Açıklığa Kavuşturalım HOPPALA, 02:39
Malzemeler ve Yemler Forumu - 60x40x40 Akvaryum İçin Dış Filtre Tavsiyesi Emresrsln, 00:56
Yeni Üye Forumu - 30x30x30 Küp Beta Akvaryumu Ehtiyar, 00:36
Akvaryum Tanıtımı - Bakteri Besini Sorunu Göksel D, 00:35
Yeni Üye Forumu - Vatoz Baligim Hamilemi mhmt266, 00:01
Yeni Üye Forumu - Japon Balıkları Bakımı Dexter85321, 23:52
Yeni Üye Forumu - Işık Omerclk, 22:55
Yeni Üye Forumu - Moli Neden Bu Şekilde Davranıyor Muhammedbedri, 22:03
Hastalıklar ve İlaçlar - Challenger Hakkında Ehtiyar, 21:41
Yeni Üye Forumu - Seyyar Sump Göksel D, 21:17
Yeni Üye Forumu - Canlı Yem Ne Kadar Verilmeli ? aliefecilciler, 20:56
Yeni Üye Forumu - Walstad 56. Gün Akvaryum Tanıtımı Ve Son Durum berkeyazer, 20:27
Akvaryum Tanıtımı - Jebo 829 Filtre Malzemesi Önerisi Utku_kerem, 19:45
Filtreleme Seçenekleri - Sump Motoru İçin Bilgi Almak İstiyorum Umut2334, 19:35
Filtreleme Seçenekleri - Melek Yumurtalarına Hangi Marka Dezenfektan Anti07, 19:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Motorlu Pipo Filtre MasterChief, 19:21
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Anubiasta 2-3 Tane Yeşil Nokta Yosunu Var bendeniztayfun, 18:57
Yosun - Dekorasyon Konusu bendeniztayfun, 18:42
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni Akvaryuma Balıklar Ne Zaman Eklenmeli mitii, 18:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryumda Fosfat İçin Lavman Kullanımı KaanE, 18:14
Bitki Akvaryumları Genel - 250 Lt Akvaryum Sump İçin Kafa Motoru Seçimi Göksel D, 17:41
Yeni Üye Forumu - Kırmızı Leke ÇınarTtl, 17:07
Yeni Üye Forumu - Akrilik Akvaryum Matlık, Çizik Giderme Parlatma KaanE, 16:23
Yeni Üye Forumu - Beta Baligim İcin Napabilirim Kuyruk Erimesi Var Taha Yanık, 15:48
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Suyu Berraklığı Sorunu bendeniztayfun, 15:41
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryuma Su Ekleme Ve Değişimde Arıtma Suyu Göksel D, 15:02
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Eheim2215 Dış Filtre HakanYurdaer 16:23
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 15:13
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 15:13
- Killifish Gardneri Damızlık Koloni... onuribrahim 14:30
- 2 Cm Kribensis Yavruları... onuribrahim 14:30
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 14:13
- Siyah Cüce Vatoz Çift Ve Yavru Cucevatozcu 14:13
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 14:13
- Yetişkin Kongo Tetra Xl Boy paXua 13:41
- Sera Flora Nature FULL RED MEHMET 13:30
- Albino Full Red Big Dorsal Lepistesler FULL RED MEHMET 13:30
- Co2 Regülatör Set egedin 13:11
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:11
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 13:11
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 13:11
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 13:04
- Ücretsiz Bitkiler Oguzhank 12:52
- 80*50*60h Mobilyalı Aydınlatmalı Akvaryum gorkemortakci 12:40
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 12:39
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:39
- Moli Plati Gold Barbus CevdetSERBEST 12:39
- Aquael 200 Watt Elektronik İsitici Gursoyhasan 12:17
- Kan Kırmızı Kılıçlar salihclk 12:11
- Neon Tetra, Tül Transgenetik Koksal Gurkan 12:05
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 12:05
- Afrika Cichlidleri devito 12:05
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 12:00
- Spotted Angelfish Hiko 12:00
- Deniz Ve Salyangoz Kabuğu Hiko 12:00
- Whitefin Rosy Tetra Hiko 12:00
- Albino Platin.melek - Krom Tele Sarılı Moss bonker0618 11:58
- Yem Tablet BUCALILAR 11:48
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 11:48
- Çok Formda Channa Ornatipinnis Yellow Lips alpakalp 11:21
- Channa Limbata Gaucha alpakalp 11:21
- L 144 Longfin Damızlık ÖĞRÜNÇ 11:14
- Fluval E300 Dijital Isıtıcı BabySoul 11:08
- Eheim Experience 350 Dış Filtre BabySoul 11:08
- Java Moss Miller 11:08
- 100-40-50(55) Akvaryum Arıyorum Miller 11:08
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 11:02
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 11:02
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 10:47
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı, Mineralle nikon_ 10:47
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 10:47
- Albino Full Red Ve Filkulak Redtail, C. Sterbai nikon_ 10:47
- Red Tiger Lotus nikon_ 10:47
- Tül Kuyruk Serpae Tetra - Pacu Pirana Murat T. 10:43
- Orange Boessamani Rainbow Murat T. 10:43
- Venüsaqua Çift Çıkışlı Akvaryum Hava Motoru SinanBulut 10:11
KULLANICILAR
- 171 Online Kullanıcı, 93 Üye
Online Kullanıcılar
SezginBaltali,
Azizdurdenn,
Emirk,
murattuterr,
alpakalp,
Vartego,
Oasis,
kn0w,
kaptan_01,
nurtensultan,
Miller,
Ebubekir ATAR,
yasin2641,
smkarabag,
karamanoglu,
Mikail Erdoğan,
Umut2334,
Kemalk41,
ahmetfiratozkaya,
bahaguldas,
Numenor,
yavuzsezgin,
efkango,
ozanyayla,
laryscrl,
gavaser,
Berkayv,
hakanbjk93,
mmemati,
MiSoSiKiaN,
ArifhbsAquatics,
Orhan76,
KartalŞafak,
utkuk,
Göksel D,
İsmail YILDIRIM,
Laetacara,
Hidro Dinamik,
TuRKeR,
Golgeci,
-RBG-,
sfcscannow,
Yahmet8206,
KaanE,
denizim20,
Emineee,
MCY4,
CRD,
ahmetteke,
sburak,
R. Ünal,
bonker0618,
Yasin034,
defniserdem,
valarmorghulis12,
GkhaNLioN,
AtlasPoyraz,
Kaya0606,
sengulturker,
Ylmaz06,
Dexter85321,
alicik,
H.polat,
Esakvarist,
osmandbnl,
Bshkk,
DenizUlucutsoy,
ozgurtpcogl,
ÖĞRÜNÇ,
blenny,
ataberk28,
UGUR1905,
Gökhan Yıldız,
Zeungan,
Harryindet,
Gokay0,
djebelli,
giyotyn,
Koksal Gurkan,
yedili,
mehmet1998,
hpehlivan,
Taha Yanık,
dimbeleth,
FRK1,
Canbudakkkk,
Volkan Sevimli,
SUTEISHI,
mitii,
AhmetBurakk,
BabySoul,
Muhammedbedri,
Sagacious,
Cem Altay,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.