ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
TesbihForum
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Temmuz 2009 02:57
Son Ziyaret:
05 Ağustos 2009 13:35
Toplam Mesaj:
12 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Erkan ARSLAN
Doğum Tarihi:
21 Temmuz 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
KDS Uzmanı
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Erkan ARSLAN / 1978 / İstanbul / 0 Rh +

SON 10 MESAJI

Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=hugeboy]Merhabalar Erkan Bey,
 
Öncelikle yerel türlere olan ilginiz için sizi tebrik ediyorum ve hayal ettiğiniz gibi bir tank oluşturabilmenizi diliyorum.
 
Tankınızın suyunu denizden almak yerine kendiniz hazırlarsanız gereksiz hastalık ve yosun problemlerinden kurtulmuş olursunuz. Marmara denizi için 1025 tuzluluk yerine 1014 - 1018 arası tuzluluk yeterlidir. Tuzluluk akıntı durumuna ve mevsime göre bu aralıkta seyretmektedir. Sıcaklık durumu 8 derece ile 25 derece arasında mevsime göre fark etmektedir. Ben beslediğim kıyı dip balıklarında sıcakla alakalı bir problem gözlemlemedim. Tankım kış aylarında 20 derecede yazın ise 28 dereceye kadar çıkıyor fakat 9 aydır sıcaklık yüzünden balık kaybetmedim.
 
Tankınız için mutlaka sump yapmanızı öneririm. Sump kullanarak hem sessiz bir sisteminiz olur hemde yukarıda belittiğiniz ölçülerdeki tankınızı kaldırabilecek Sump tipi PS çeşidi çok daha fazladır.
 
Balık türlerine gelince, dip ve yüzey balıklarından seçme şansınız var. Fakat belirtmeliyimki dip ve kayalık balıklarından çok zevk alacaksınız. Tankınıza kesinlikle iskorpit, kalkan yavrusu ve trakonya türlerini koymamanızı öneririm. Bu türler canlı, cansız, kabuklu, kabuksuz ayırmadan herşeyi yiyorlarTebessüm. Horozbinalar, küçük kum kaya balıkları, çırçır türleri, küçük boy lapinler, küçük eşkina grupları, yine küçük ispari grupları, şu anda denizimizde bolca bulunan ufak 1-2 cm'lik kefal yavruları, taş altlarında bulunan mor kaya yengeçleri, keşiş yengeçleri,tekeler, domates anemon ve diğer mavi ve yeşil anemon türleri akvaryumunuza misafir edebileceğiniz türlerdir. yukarıda bahsettiğim mor yengeç haricinde tankınıza yengeç sokmanızı tavsiye etmem. Özellikle Pavurya'dan uzak durun. Ayrıca akaryumunuza midye koymayı düşünüyorsanız kesinlikle Rapana salyangozunu akvaryumunuza sokmayın. Salyangoz olarak sığ sularda taşların özerinde fındık büyüklüğünde olan salyangozlardan koyabilirsiniz bunlar alg yiyicidir.
 
Balıklarınıza ve diğer canlılara midye, karides ve balık yedirebilirsiniz. Yerel türlerde yeme problemi olmuyorTebessüm. İsterseniz kaliteli kuru yemlerde verebilirsiniz.
 
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dilim döndüğünce tecrübe ettiklerimi paylaşmaktan zevk duyarım.
 
Saygılarımla,
[/QUOTE]


Teşekkürler inşallah başarılı olabilirim. İlgin, alakan ve tecrübelerini paylaştığın içi çok teşekkürler hepsini not aldım. İnşallah istifade edeceğim. Gerekli noktalarda umarım başını ağrıtmamdan rahatsız olmazsın... Big%20smile Big%20smile
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ibrahimfevzi]Tatlı su akvaryumlarında kullanılan Protein skimmerlardan zaman zaman bahsediliyor......
 
[/QUOTE]


İbrahim abi ilk fırsatımda ve sakin kafa ile nizami bir şekilde okuyacağım inşallah dar zamanda ( Gece Yarısı; 01:45 ) anlama manasında bir manası olmayacak...Göz%20KirpmaTebessüm  Birde çok içerikli bir akvaryum hesap makinası çalışması içine girdim, sonuçlandırabilirsem yakında paylaşacağım. Bu araştırma bir bakımada onun alt yapısı olacak inşallah. Sayısal değerliliğe dökebilmek için sayısal veri bilgileri oldukça önemli açıkçası umarım tüm ihtiyaç duyulan sayısal değerlerin ne olduğunu öğrenebilirimki o çalışmaya yansıtabileyim...Tebessüm
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ibrahimfevzi]Erkan bey aslında sorularınızla ilgili cevaplar çeşitli forum sitelerinde mevcut ancak bazen çok derli toplu olmayabiliyor, ben elimden geldiğince konuyla ilgili bildiklerimle beraber çeşitli alıntılar yaparak yardımcı olmaya çalışayım.
 
[/QUOTE]

İbrahim Bey haklısınız bir çok sorunun cevapları olmakla birlikte, kişisel uygulama farklılıkları olmak birlikte, herkes tarafından kabul edilmiş denklemlerede ulaşmak söz konusu bu sebepten üzerinde itilaf olmayan konularıda burda başlangıç mesajım olan konuya editleyerek daha işlevsel bir içerik oluşturmayada çalışacağım ve her konuyu nokta nokta ve yeni başlayan birinin aklına gelebilecek sorularla irdelemeye çalışacağım ki bir nevi hem sorularımın cevaplarını toplamış olacağım hemde bir nevi daha işlevsel deniz akvaryumu kurulum indexi oluşturacağım ve herzaman elimin altında olan daha derli toplu bir kaynak  elde etmiş olacağım. Konular hakkında yönlendirmelerde itilafsız konular olursa ben ve diğer bu hobiye yeni başlayanlar için daha yararlı olur diye düşünüyorum. Zira ilk aşamada insanın kafası çok karışabiliyor. Göz%20Kirpma Big%20smile  En azından benim çok karışmıştı yeni yeni toparlamaya başlamış bulunuyorum...Tebessüm

[QUOTE=ibrahimfevzi]
 
PS nin ne işe yaradığı konusunda bir link veriyorum, gerekli açıklamalar burada yapılmış.

 
[/QUOTE]


Makaleyi baştan sona okudum. Ve Sump un bir nevi II. planda tutulduğunu algıladım. Sump kullanmak yerine daha işlevsel ve kaliteli tek bir PS ile temizlik işlemini tek seferde sağlamak mümkünmü. Zira orda okuduğum bir ifadede

"
En iyisi bu tür bir Fitreyi sistemden uzak tutmak ve sisteme uygun bir Protein Skimmer kullanmaktır.

Protein Skimmer sisteme ağır yük getirebilecek organik atıklar daha en başından sistemden uzaklaştırılıp bakterilerin aşırı yük’e maruz kalması önlenir.
"

geçmekte şimdi bu ifadeye göre Sump veya herhangi dış filtreyi kullanmanın anlamı olurmu? çokta gereklimi? PS ı temizlik olgusunu olması gereken kadar veya daha sık yaparak kullanmazsak olurmu yoksa her ikiside ( Sump veya Dış Filtre + PS ) olmalımı soruları aklıma gelmedi değil? Ama forumda belirtildiğine göre biyolojik döngünün sağlıklı ve ve ağır yük binmeden kolayca işlemesi için gereklidir denmiş. genel kanı bu yönde bende temizleyicilerde Sump + Ps kullanma kuralına uyacağım da. Birde tuzlu su veya tatlı su PS ı ayrımı varmı?


[QUOTE=ibrahimfevzi]
 
Akıntının gerekliliği konusunda yine bir alıntı veriyorum okumakta fayda var.
 
 
 
[/QUOTE]


Anladım bu konuyuda ilk mesajıma editliyeceğimde. Yalnız bu bahsedilen oranı ölçme yöntemleri veya en kolayı nasıl olur veya bu akvaryum ( 200x60x55 ) için akıntı oranı kaç olmalıdır? Bunu hesaplama yöntemi nasılsır? Bilginiz varmı?


[QUOTE=ibrahimfevzi]
 
Yem konusunda etçil türlerde kuru yeme alıştırılabilir ancak ben uğraşamam dolabımdada  midye, balık, karides sürekli bulunur diyorsan ozaman gerekte yok zaten
 
Kolay gelsin....
 
[/QUOTE]


Doğal olması sistem için uygun olacaksa onu tercih etmeyi düşünürüm. Maksat bir nevi doğal yaşamı simile etmek değilmi zaten. Göz%20Kirpma

Böylelikle, buda işin şakası olsun balığa gitme bahanesi kendiliğinden oluşmuş olur. Hanıma bu konuda söyleyecek en azından bahanemiz olsun değilmi .. Thumbs%20Up Thumbs%20Up


TesbihForum2009-07-29 02:52:03
Yenilenen 300 Lt Boğaz Yerel Tankım
[QUOTE=hugeboy]

Ben kendi tankımda lapinlerin zararını görmedim ama meraklı balıklar. Büyük boy lapinler özellikle hassas canlılara ve mercanlar zarar verebilirler.

[/QUOTE]


Lapini tekelerden uzak tut derim zira tam bir teke katili balıktır. Heleki büyük boyda ise avlarımdan biliyorum. Göz%20Kirpma


Bende boğaz tankı yapımına karar verdim bakalım başarabilecekmiyim. Bu arada Horozbina balığına bayıldım ve akvaryumdaki görüntüsünü gördükten sonra bende bulundurmayı düşünüyorum.

Oluşturduğunuz sistem hakkında ve tecrübeler doğrultusunda bana bu konu ; http://www.akvaryum.com/Forum/marmara_denizine_ozgu_akvaryum_yapma_calismasi_k303886.asp altında yardımcı olabilir ve edindiğiniz tecrübeler ile bilgi verebilirmisiniz?
TesbihForum2009-07-28 19:00:16
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ALEXrunaway]12 mm ile yapılacak akvaryumda kayıt ve kuşaklarında yerli yerince ve sağlam kullanılması neticesinde bir problem olmayacağı kanaatindeyim. Ben yükseliği 60 cm üzerine hesaplamıştım 12 mm çıkıyordu.
 
9 mm ile 12 mm arasında fiyat farkı hatrı sayılır miktarda olabilir ancak;
12 mm 15 mm arasında o kadar da farklı bir fiyat olacağını sanmıyorum.
 
(9 mm'lik bir cam yok diye biliyorum. 8 mm olarak bulabilirsiniz)
[/QUOTE]


Ekrem Bey 60 cm girdiğinizi farkettim.

Şimdi farkettimde 11 mm çıkan değeri 12 mm olarak kullandığımızda Güvenlik Faktörü; 4,49 u buluyor. Şimdi üst güvenlik seviyesi olarak kabul eden değer olan 3,8 üstüne yaklaşık 0,7 daha binerek sizce kayıtsız ve kuşaksız emniyetli bir akvaryum elde edilmiş olmazmı?

Zira;





2,5 ile 3,8 arasındaki rakam 1,3 iken, 0,7 de hiç azımsınmayacak oran zira...
TesbihForum2009-07-28 17:42:26
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ALEXrunaway]Cam kalınlığı hesaplamada azami güvenlik faktör 3,8 değerindedir. Akvaryum.com hesaplama sayfasında bu 2,5 değerine göre otomatik hesaba alınmıştır ki bu büyük risktir.
 
 
Yukarıdaki linkte MS Excel formatında hazırlanmış cam kalınlık hesaplama sistemini yükledim. Download edip değerlendirmenizi yapabilirsiniz.
[/QUOTE]


Ekrem Bey ilginiz için tekradan teşekkürler. Bunu öğrendiğim gerçekten çok iyi oldu zira tüm emeklerin boşa gitmesi riskini inanın göze alamzdım.

Verdiğiniz program ile yaptığım hesaplama aşağıda görülmektedir. Şimdi burda çıkan cam kalınlığı 11 mm görülmekte. Umarım doğru yapmışımdır. Ben 12 mm kullanmam durumunda çokmu risk almış olurum? Zira 9-10 mm geçen cam kalınlıklarında fiyatlar inanılmaz şekilde değişmekte diye biliyorum.




Hesaplama Aracına Ulaşmak İçin Bu Linki; http://rapidshare.com/files/260943622/cam_kalinlik_hesapmakinesi.rar.html  Kullanabilirsiniz
TesbihForum2009-07-28 14:27:46
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ibrahimfevzi]

A dan Z ye herşeyi sormuşsunuz maşallah:)

[/QUOTE]

İbrahim Bey ilginiz için öncelikle teşekkür ederim;

Yazımdada belirttiğim üzre biraz mükemmeliyetçilik ve bunun yanındada benden sonra benim gibi daha sıfırdan ve Marmara Denizine özgü bir çalışmaya girişecek arkadaşlar içinde yol gösterici olur maksadı ile en azından benim kafama takılan soruları sormaya çalıştım. Ve muhtemelende oluşan diyaloglardan da bir çoğu çıkacaktır.

[QUOTE=ibrahimfevzi]

Ben sorularına madde madde değilde, aklıma gelenleri ve tecrübe ettiklerimi yazayım.

[/QUOTE]

Şahsi kanım konuyu madde madde işleme konunun takibi ve katılımcı arkadaşlarımızın bilgisi olduğu madde hakkında konuya katkıları daha derli toplu olup, bir nevide genel cevap havasından uzak tutacaktır ve sonradan  ihtiyaç duyanlarında kolaylıkla takip edeceği ve diyalogların daha kolay gelişebileceğini düşünüyorum. Saygılar.

[QUOTE=ibrahimfevzi]

Yerli türlerde sıcaklık önemli özellikle yaz aylarında sıcaklığı 25 derecelerde sabit tutmak gerekecek, soğutucu şart görünüyor.

[/QUOTE]

25 dereceden kasıt illaki 25 derece olacak yönündemi yoksa bunun belli bir tolerans diyagramı varmı acaba?


[QUOTE=ibrahimfevzi]

Filtrasyonda Sump mutlaka gerekli, malzeme olarak bence sadece elyaf yeterli olur ancak iyi bir  PS şart. ( Schuran - Tunze - Ati vb..). taşırmayı çiftli yaparsan daha iyi olur.

[/QUOTE]


Anladığım kadarı ile PS kimsayal temizlik yapılması sağlanmaya çalışılmakta, ve tatlı sulardaki sumplardaki gibi sump alanında farklı gözenekler veya çift döngülü tarzda bir yapı oluşturarak bunu sağlayabilmek mümkün olmazmı?

Aslında bu PS temizlik mantığının tam olarak algılanabilmesi ve için SP tam olarak hangi işlemle neyi nasıl yapıyor mantığı ile bakmak yarar sağlar belkide. Yani PS suyu ne yapıyorda kaliteli suyu elde ediyor ? Bilgilendiren olursa sevinirim.

[QUOTE=ibrahimfevzi]

İyi bir akıntı gerekecek en az 2-3 noktaya kuvvetli akıntı motorları eklemelisin.

[/QUOTE]

Akıntıdan kasıt tam olarak nedir acaba öğrenebilirmiyim? Yani neden ihtiyaç duyulur?


[QUOTE=ibrahimfevzi]

 
Yemleme konusunda marmara canlıları kuru yeme kolay alışıyor, arasıra midye, karides vb. takviyeler yapılabilir.

[/QUOTE]


Beslemeyi düşündüğüm grup balık genel olarak gece ve etcil avcı balıklardır. Ve en basitinden İskorpiti örnek vermek isterim. Amatör balık avı ile meşgul olmam itibari ilede tuttuğum iskorpitlerin midesinden öyle nesneler çıkmaktaki şaşabilirsiniz. Yengeç, büyük olanlarında tam boy midye ve hatırı sayılacak ölçülere sahip balık parçaları gibi. Bu sebepten evimde devamlı balık bulunma olasılı sözkonusu olması itibari ile balık eti ile beslemek uygun olurmu? Böyle bir balığı kuru yem ile doyurmak pek mümkün olurmu aslında şüphelerim var...
TesbihForum2009-07-29 02:55:19
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
[QUOTE=ALEXrunaway][QUOTE=TesbihForum]  Akvaryum ölçüsü olarak ise kullanmayı düşündüğüm olan 200x60x55 cm ye müsaade ediyor . Yaptığım hesaplamalarda bu ölçüde bir akvaryuma denk gelen cam kalınlığı 9 mm olmakla birlikte ben 10 mm kullanmayı düşünüyorum.
[/QUOTE]
 
Bu hesaplamanızda büyük risk ve hata olduğu kanısındayım. Zira o büyüklük ve hacimdeki bir akvaryumun en az 12 mm, ideali ise 15 mm gibi bir kalınlıkta olması gerekmektedir.
[/QUOTE]


Ekrem Bey öncelikle ilgini için teşekkürler. Hesaplamayı http://www.akvaryum.com/hesap.asp hesaplama aracı ile yaptım bu hesaplama aracı yanlışmı hesaplıyor acaba? Akvaryumlarda güvenli hesaplama kriterinin bir başka yöntemi varmı ve siz bu önerdiğiniz hesabı neye göre hesapladınız acaba? Varsa ve bilgilendirirseniz sevinirim.





Hesaplama Aracına Ulaşmak İçin Bu Linki; http://www.akvaryum.com/hesap.asp  Kullanabilirsiniz

Yönetimdeki arkadaşlara hitaben !!! Bu hesaplama aracı hakkında yönetimdeki arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim, zira hiç kimse böyle bir tankta risk almak istemez. Bu hesaplama aracında bir risk veya yanlış hesaplama sözkonusu ile ne gibi bir hesaplama yapmalıyız. İlginiz için şimdiden teşekkürler. Saygılar.
TesbihForum2009-07-28 14:29:11
Marmara Denizine Özgü Akvaryum Yapma Çalışması
Arkadaşlar herkese öncelikle selamlar. Akvaryumlar ile çok çok az bilgi birikimim olmakla birikte bir deniz akvaryumu edinmeyi düşünüyorum. Ben edinmeyi düşündüğüm akvaryumumda yerli deniz ürünlerini beslemeyi  tercih etmeyi düşünüyorum. Oturduğum konum gereği Marmara Denizi balıkları ilk tercih sebebi olacak sanırım. Tam olarak cinslere karar vermemekle birlikte hani balık gurubu diye adlandırdığımız iskorpit vb. balık gruplarını tercih etmeyi düşünüyorum açıkçası. Tabi bu konuda tam araştırmalarımı tamamlamamakla birlikte değişkenlikte gösterebilir. Akvaryum ölçüsü olarak ise kullanmayı düşündüğüm olan 200x60x55 cm ye müsaade ediyor . Yaptığım hesaplamalarda bu ölçüde bir akvaryuma denk gelen cam kalınlığı 9 mm olmakla birlikte ben 10 mm kullanmayı düşünüyorum. Buraya kadar yazdıklarım işin genel mahiyeti, ben bu hobiye ilk başlayan biri olarak öncelikle forumu mümkün oldukça gezdim ve çok güzel DIY çalışmalarına rastladım. Fakat her ne kadar birçok şeyi anlamaya çalışsamda yeni başlayan biri olarak aklımda envai çeşit sorular mevcut. Ve yapım gereği ve bu tip uygulamalarda el emeğime güvendiğim için biraz mükemmeliyetçiyim ve yapacaksam en iyisini ama eğer ki yapılabiliyorsa her şeyi ile kendim yapmak isterim. Bu sebepten eğer mahsuru yok ise birçok soru ile yardımınızı rica edeceğim. Bunları sıralayacak başlıcaları şunlar olmakla birlikte diyologlar doğrultusunda pek çoklarıda eklenecektir ;


Geçelim sorulara;


**********************************************************************************************************************




A-    YAŞAM ŞARTLARI VE UYGULANABİLİRLİK ARAŞTIRILMASI VE KARAR VERİLMESİ

1-    Bu tip bir uygulamayı ( Marmara Deniz İçerikli ) yapmış olanlar mevcutmu  ve  hangi balık türleri üzerine ilgi gösterdiler?
2-    Marmara Denizi su yapısı hakkında bilgisi olan varmı veya akvaryumumun su özelliği hangi özellikleri taşımalı ( tuzluluk, ısı vb. oranları ) ve ne olmalı?
3-    Bence akvaryuma başlamanın ilk kriteri su ve ortam özelliklerini bilmek zira, ilk önce yaşam mutluluğunu oluşturacak ortamın vazgeçilmezi olan su ve olması gereken değerler  en önemli unsurki bu unsuru bilmek ile sonraki çalışmaların bunun bilinmesi ile oluşturulacaktır. Bu sebeple su özelliğini en ekonomik nasıl karşılayabilirim?
a-    Akvaryumdaki tertibatı uygun şekilde ayarlayarak doğal yollardan ( denizden su alarak ) karşılamak mümkünmü ?
b-    a. maddesi eğer sağlıklı olacağı düşünülüyorsa bu ebattaki akvaryumdaki genel şartlar ne olmalıdır?
c-    a. maddesi eğer sağlıklı olmayacağı düşünülüyorsa bu suyu elde etme tekniği nasıl olmalıdır? Oranlarını en sağlıklı nasıl ve hangi ölçek ile elde edebilirim.


Ulaşılan Cevaplar;

[QUOTE=ibrahimfevzi]Öncelikle marmara canlıları besleyecek olman kuracağın deniz akvaryumundaki genel kabul görmüş kaideleri değiştirmiyor, yani kuracağın deniz akvaryumu ister tropik türler besle ister yerli türler aynı şekilde kurulmalı.[/QUOTE]

Su Değerleri Hakkında;

[QUOTE=davoud]

Deniz akvaryumlarında ideal su değerleri:

Tuzluluk(salinity)1024-1026

Isı 25-26

PH 8.1-8.3

Amoniyak-Nitrit-Fosfat  0

Nitrat 0.2 ppm

Ca 400-450 ppm

Kh  8-11

Mg  1250-1350

Strontiom  5-15 ppm

Düzenli olarak test yapmak gerekir[/QUOTE]


[QUOTE=ibrahimfevzi]

Suyu denizden almanı tavsiye etmem, Roo su veya turkuaz su kullanabilirsin, Litreye 33 gr. tuz yeterli olur.[/QUOTE]


Taban Malzemeleri Hakkında;

[QUOTE=davoud]

Deniz akvaryumda kullanılan taban malzemeleri

Aragonit kum: Calcium içerikli ve çok yararlı kum çeşitidir suya ca verir ve ph yı dengede tutmakta yardımcı olur, fabrikasiyon bir kumdur.
[/QUOTE]

[QUOTE=ibrahimfevzi]Kum olarak Aragonit en doğru seçim olur, çok kalın bir taban oluşturmana gerek yok  2-3 cm. yeterli. [/QUOTE]

B-    TEMİZLİK VE BAKIM TERTİBATININ ARAŞTIRILMASI VE KARAR VERİLMESİ

Buraya kadar olanlar gerekli suyu oluşturmaya yönelik olanlardı. Sonrası ise en önemli olan yaşam koşullarını sağlayacak suyun uzun süre koşulları sağlayacak temizlik ve bakım ünitelerinde sahip olmasından geçiyor ki en iyi su kalitesi hangi ünitelerin birlikte kullanılması ile mümkün olur soru ve ayrıntılarına cevap aramaktan geçiyor.

1-    Forumda yaptığım araştırma ve değerlendirmelere göre en etkili yöntem anladığım kadarı ile Sump. Bir nevi bizlerinde terkos suyunu belli kimyasal içerikli ünitelerden geçirerek içime en yararlı suyu elde etmekle aynı şey. Acaba ben temizliği sağlamanın en etkili yöntem olarak bildiğim bu sump sistemi doğrumu? Zira bende bu sistemi kullanmayı düşünüyorum. Fakat bundan daha etkili bir sistem veya yöntem varmı bunu öğrenmek istiyorum.
2-    Bu sistemin belli bir ölçeklendirmesi varmı? Şöyleki; Benim yapmayı düşündüğüm ölçeklere uygun olanının ölçeklendirmesi ne olmalı? Ve uygun olduğu düşünülen sumptan daha kaliteli su oranını yakalamak maksatlı iki sump oluşturularak kullanılabilirmi?
a-    Ben bu sumpta; suyu iç filtre ile sumpa aktarmayı ve yerçekimi kanunu ile akvaryuma ulaşmasını öngörüyorum.
b-    Bu sumpta kullanılması gereken ara temizleyici, yani filtreleyici kimyasal ve elemanlar neler ve ne oranda  veya miktarda olmalıdır?
c-    Bu elemanların belli bir sıralaması varmı?
d-    Suya istenmeyen etkisi olmaması için dikkat edilmesi gereken bir husus varmı ve bakım süresi nekadardır? En uzun bakım aralığına nasıl ulaşılır?
3-    Bununla birlikte iç filtrede kullanmaya gerek varmı veya daha iyi su kalitesi elde etmek veya uzun süreli temizlik şartlarını muhafaza etmek için kullanmak uygun olabilirmi?
4-    Bunlarla birlikte protein skimmer kullanmak gerekirmi ve protein skimmer de bir nevi filtremi yoksa bunların dışında bir işlevi varmı?
5-    Bunlar benim su kalitesini sağlamakta ulaştığım terimler bunlardan başka yapılabilecek uygulamalar varmı veya dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Ve bu su kalitesi diye adlandırıdığımız ölçüleri en kolay hangi şekilde kontrol altında tutabilir veya devamlı kontrol halinde tutabiliriz veya ara ara yapmak yeterli olurmu? Bu su kalitesini sağlamaya etken ek ilave şekilleri ne olabilir ( Tuzluluk, Vb. )

Ulaşılan Cevaplar;


C-    IŞIKLANDIRMA  ŞARTLARININ ARAŞTIRILMASI VE KARAR VERİLMESİ

1-    Yaşam ortamı sağlayan en önemli hususlardan bir taneside  ışıklandırma. Benim düşündüğüm Marmara Denizi balıklarını daha önce beslemiş olan arkadaşların ışıklandırma sistemleri yönündeki önerileri nelerdir?

Ulaşılan Cevaplar;


D-    BESİN ŞARTLARININ ARAŞTIRILMASI VE KARAR VERİLMESİ

1- Yaşam ortamının sağlanması sonrası yaşamayı sağlayan en önemli husus tabiki beslenme benim düşündüğüm Marmara Denizi balıklarını daha önce beslemiş olan arkadaşların besleme yönündeki önerileri nelerdir?  Zira ben doğal şartlardaki tercih ettiği besinlerimi tercih etmeliyim?
2-    Beslenmenin yanında ek olarak vitamin vb. önerileri olurmu? Olursa bunlar nelerdir?

Ulaşılan Cevaplar;

[QUOTE=ibrahimfevzi]
     Yem konusunda etçil türlerde kuru yeme alıştırılabilir ancak ben uğraşamam dolabımdada  midye, balık, karides sürekli bulunur diyorsan o zaman gerekte yok zaten.
 
[/QUOTE]


E-    AKVARYUMUN ( Tank ) MALZEME ARAŞTIRMASI VE KARAR VERİLMESİ

Şimdi bu zamana kadar yaptığımız araştırmalarını yaptığımız bu yaşam alanını çevreleyecek ve bir manada koruyucusu olacak akvaryumu ( tankı ) yapmaya geldi. Bunla ilgili sorularımada yardımcı olursanız sevinirim.
1-    Beslemeyi düşündüğüm balık gurubuna öngördüğüm tank ölçüleri uygunmudur?
2-    Öngördüğüm ölçülere hesaplama sonucu denk gelen cam kalınlığı 9 mm dir. Ben 10 mm kullanmayı öngörüyorum. Bu kullanmayı düşündüğüm kalınlık güvenlimidir?
3-    Güvenli ise, buna ek olarak herhangi destek vb. şeylere gerek olurmu sizce?
4-    İstanbul / Avcılar ikametliyim en uygun cam malzemesini nerden temin edebilirim? Fiyat bilginiz varmı?
5-    Rodaj illaki gereklimi? Gerekli ise bu rodajı ben uygun zımpara seçimi ile yapsam olurmu?
6-    Bu tankı taşıyacak masada kaçlık profil kullanmam uygun düşer?
7-    Bu tankta kaç tane balık besleyebilirim?

Ulaşılan Cevaplar;

[QUOTE=ALEXrunaway]
     Cam kalınlığı hesaplamada azami güvenlik faktör 3,8 değerindedir. Akvaryum.com hesaplama sayfasında bu 2,5 değerine göre otomatik hesaba alınmıştır ki bu büyük risktir.
 
 
Yukarıdaki linkte MS Excel formatında hazırlanmış cam kalınlık hesaplama sistemini yükledim. Download edip değerlendirmenizi yapabilirsiniz.

    12 mm ile yapılacak akvaryumda kayıt ve kuşaklarında yerli yerince ve sağlam kullanılması neticesinde bir problem olmayacağı kanaatindeyim.

[/QUOTE]


F-    YAŞAM ORTAMI İÇİN EK ÜNİTE VE MALZEME ARAŞTIRMASI VE KARAR VERİLMESİ

1- 
   Bu ana kadar yaşam ortamını oluşturmadaki araştırma konular benim tespit edebildiğim olması gereken hususlar ancak acemiliğimin ve bilmemenin etkisi ile gözden kaçırdığım ek ünite veya kullanmakta fayda olabilecek donanımlar veya hususlar olabilir. Bunlar hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

Ulaşılan Cevaplar;


**********************************************************************************************************************




     Bunlar; cevaplarını aradığım sorular ve diyaloglar sonucu bir çoklarıda eklenecektir diye düşünüyorum. Eklediğim soruları ve aldığım cevaplardan çıkarttığım sonuçlarıda cevap olarak editleyerek sonradan yapmayı düşünebileceklere kaynak olabilecek mahiyette kalmasını sağlayacağım. Umarım sorularım gereksiz görülmez ve gerekli  yardımı alabilirim. Cevap vermeyi lütfeden arkadaşlarımdan ricam ilgili maddeyi

F / 4. Madde
 

gibi belirtirlerse sevinir ve edit takibimi çok daha rahat yapabilirim. Hepinize destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Hepimize iyi forumlar.  Saygılar…




KULLANMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM MALZEMELER LİSTESİ BURADA LİSTELENECEKTİR !!!




TesbihForum2009-07-29 16:02:55
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin
Tüm akvaryum severlere yeni dostunuzdan selamlar. Umarım keyifli paylaşımlarda beraber oluruz. Saygılar...:)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 24 Online Kullanıcı, 13 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.