Mobilyalı akvaryum Projesi
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2007 16:00
Mobilyalı akvaryum Projesi;
Katkılarından dolayı forum üyesi kardeşim ıcemanbrn'ye teşekkür ederim.
Çizim yaptığım programda kullanılan parçaların montaj sıralamasını uygulamadaki sıralamaya göre yapmadım. Resimlerin sıralaması, parçaların ve yerlerinin daha kolay anlaşılabilmesi esasına göre sıralanmıştır.
100 -125 -150 boyutlarında yapılabilecek akvaryum ve dolaplarına göre değişecek şey sadece ölçüler olacaktır. Ben 125'lik akvaryum için yaptım.
Demir Profil, akvaryum boyutları ne olacaksa o ölçüde olacaktır.
Örnek;
-100*50 tank düşünülüyorsa demir profilde 100*50 olacaktır. Yükseklik isteğe göre değişebilir.
-125*50 tank düşünülüyorsa demir profilde 125*50 olacaktır. Yükseklik isteğe göre değişebilir.
-150*50 tank düşünülüyorsa demir profilde 150*50 olacaktır. Yükseklik isteğe göre değişebilir.
Demir profili MDF ile kapladım. Burada yine akvaryum boyutlarına göre MDF ölçüleri değişecektir. Genellikle MDF'nin kalınlığı 18mm olmaktadır.
Boyame tekniği, yapım aşaması, elektrik tesisatı ve bitmiş halinin resimlerini daha sonra ekleyeceğim.
Resimlerin üstüne tıkladığınız takdirde daha büyük resimler açılacaktır.
Akvarist arkadaşlarıma faydalı olması dileklerimle...
Yapım Resimleri ve açıklamalar ;
Ahşap malzemesi olarak MDF'yi tercih ettim.
Önce tüm parçaları zımparaladım ve nemli bez ile sildim.
Ahşap boyama ile internette bir çok teknik bulabilirsiniz. Teknik ve renkleri zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Uygulayacağınız tekniğe göre boya özellikleri değişiklik gösterebilir. Benim uyguladığım boya tekniğinde su bazlı boyaların kullanılması gerekiyordu.
Ben astar ve alt zemin olarak oksit sarısını tercih ettim. Önce tüm parçaları ve tüm yönlerini oksit sarısına boyadım.
Kurumalarının ardından su bazlı ceviz boyasına "GLAZE" karıştırdım. Glaze boyanın daha geç kurumasını sağlamaktadır. Hızlı bir şekilde uygulamayı yapacağım parçaya glaze karıştırılmış subazlı ceviz rengi boyayı sürdüm. Hızlı yapmanız önemli aksi takdirde kuruma olacak ve şekil vermek zor olacaktır. Kurusa bile üzülmeyin su bazlı olduğu için silenebilir. Yinede beğenmezseniz tekrar alt zamin için uygulayacağınız boyayı tekrar sürüp baştan yapabilirsiniz.
Boyanın kurumasına izin vermeden "Wood Grainer" adlı plastik parçayla sadece bilek haraketleriyle parçanın yönünü değiştirerek desen verme işlemini yapın. Bu kadar basit bir parçayla ve bu kadar basit kareketlerle ortaya çıkan desene inanamıyacaksınız. Her parçaya budak deseni verdikten sonra "Wood Grainer" adı verilen parçayı mutlaka temizleyin. Plastik aletin desen kısmında aralarda kalan boya artıkları desenin bozulmasına sebebiyet verecektir.
Wood Granier Resim;
Ahşap parçalar kuruduktan sonra mat vernik ile istediğiniz kadar vernik sürün. Mobilyacılar süpkürteler verniği uyguluyorlar. Bizlerin öyle imkanları yok. Ancak fırçada ahşap üzerinde daha kalın vernik tabakası bırakmakta. 2-3-4 kat ne kadar isterseniz sürebilirsiniz verniği. Bu ahşap için daha faydalı olacaktır.
Demir profil demirciden.
MDF'yi bulabileceğiniz mobilyacı, yapı marketlerden temin edebilirsiniz.
Bu iki kalem heryerde farklı ücretlerle temin ediliyor.
Boya, vernik, glaze, budak deseni veren parça, fırça gibi malzemeleri, çoğunlukla bayanları boyamak amaçlı tepsi, sandık gibi malzemelerin satıldığı yerlerden temin edebilirsiniz. Boya malzemeleri 20-25 YTL'yi geçmez.
Elektrik tesisatında açma kapama anahtarını kapağa monte ettim.
220 Volt girişini ise bilgisayarlarda da kullanılan fiş için dişi konnektör aldım. Kapakta delik açarak konnektörü yerleştirdim. Böylece kapağı kaldırma işlemlerinde kablolar başıma bela olmaktan çıktı. Kapağın arkasında fişi çekmem yeterli oluyor. Kapakta delik açma işlemlerini tamamladıktan sonra kapağı boyadım.
Akvaryum iç dekorasyonun son hali;
Akvarist arkadaşlarıma faydalı olması dileklerimle...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2007 16:38
Çok güzel paylaşım.Çizimlerde harika.
Teşekkürler...
Teşekkürler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2007 21:17
Çok güzel olmuş.
lafayette 2007-12-17 08:33:47
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2007 00:51
Flo.ların kablolarını kanalın içinden geçirmeniz nekadar titiz ve özenli çalıştığınızı ispatlıyor.Ayrıca power kablosu kullanarak kapağı rahat çıkarma fikrinizi alkışlıyorum.Tebrik eder sağlıklı balıklar ve bol yavrular dilerim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir