MÜMKÜNSE DOĞAL YAŞAMA YAKIN TAKİP SON. FOT. SAY.7.
Öncelikle tüm akvarislere sevgi , saygılarımı sunar ve AKVARYUM.COM site kurucularına , yöneticilerine çok farklı konumlarda bizlere paylaşım imkanı sundukları için ayrıyetten teşekkürlerimi sunarım.
Öncelikle çok uzun yıllardır bu hobi ile uğraşıyorum.Son yıllarımı bitki,bitkili akvaryumlar ve discus üzerinde yoğunlaştırdım.
Buradaki amaçım birinci etapta hobiden daha verimli keyif almak ,ikinci etapta diğer hobici arkadaşların bu yaptığım çalışmadan faydalanmalarıdırki bende üstadlarımı takip ettim ve ediyorum.
Arkadaşlar akvaryumlarımı sil baştan yaptım .Elimde sadece cama camları bırakarak planıma başladım , çalışmalarım 2 ay sürdü umarım başarı sağlarım. Degerli fikir ve yorumlarınızı paylaşırsanız hem bana, hemde diger arkadaşlara faydası olucagına inanıyorum .
DOĞAL YAŞAMA BAKARAK BİTKİLİ AKVARYUMLARDA ÜÇ ANA KURAL VARDIR
Işık enerjisi (suni olarak günün ışıklarını takiben kullandığım aydınlatmalar )
a)Philips tld 965 (6500 kelvin)
b)philips aguerella (10 000 kelvin)
c)grolüx
d) silvanya uv stoplu florasan ( 5 000 kelvin)
e) silvanya aqustar (10 000 kelvin)
2)Co2 (bitkiler için hayati önem taşıyan kısaca insanların ve hayvanların nefesleri ile dışarı attıkları “atık ürün”gaz)
a) takiben kullandıgım tüplü sistem
3) Ana mineral besinler (makro elemanlar)
a)kullandığım içinde bazı elementlerin bulundugu sıvı ve katı gübre
KULLANDIĞIM MALZEMELER
1) İKİ ADET 185 X 65 X 60 AKVARYUM (720 lt)
2)
3)150 LT (
4)GARTENGOLD COCOPEAT (HİNDİSTAN CEVİZİ TORFU)
5)CAM SİNEKLİĞİ
6)ÇEŞİTLİ FİRMALARIN VE DIY YAPIM( SIVI BESİN VE TABLET GÜBRE) ANA MİNERAL
BESİN İÇEREN ÜRÜNLERİ
7) 80 ADET 18 WATT SUNİ OLARAK GÜN IŞIGINI TAKİP EDEBİLECEK FLORASAN AYDINLATMALAR
a) philips tld 965 (ışık sıcaklıgından dolayı akvaryum canlılarının gerçek renklerini yansıtması)
b)philips aguerella (tropik ışık spektromun benzeri)
c)silvanya gro-lüx (özellikle bitkilerin fiziki gelişimi için) )
d) silvanya aqustar (tropik ışık spektromun benzeri)
e) silvanya uv stoplu florasan ( uv mekanizma sayesinde yosun oluşumunu azaltır
8) 17 ADET ZAMAN SAATİ
1adeti co2 sitemdeki selonaid valf in istenilen zamanda gaz çıkışını sağlamak için ,diğer16 adeti aydınlatmaların kademeli olarak açılmasını sağlıyacak.( her 5 florasan 1 kademede 5’er saat yanarak toplamda 8.5 saat aydınlatma ile sabah –öglen – akşam ışıklarını suni olarak sağlıcak)
9)CO2 TÜP SİSTEMİ
Bitkilerin gelişimi ve kirleticilerin ayrıştırılabilmesi için kullanılacak
10)İKİ ADET SAMP 60 X15 X60
Hijyen ve bakteri oluşumu için kullanılcak
11) İKİ ADET SAATTE MAXSİMUM 3000 LT KAPASİTELİ KAFA MOTORU
Suyun sirkilasyonu ile samp tan geçerek temizleme ve bakteri oluşumuna katkıda bulunarak suyun doğal bir biotop oluşmasını sağlıcak
12) SAMP MALZEMELERİ
a)delikli seramik bakteri ( bakteri tutmak için)
b) iki plaka mavi sünger (bakteri oluşumunu sağlamak için)
c) dört paket prodac marka plaka torf ( suyun ph bakımından daha uygun olmasını sağlamak için)
d) iki paket sera marka süper peat (asidik özelliği ile suda alg ve yosun oluşumunu engelliyerek suyun daha uygun olmasını sağlamak için)
e) beyaz elyaf (sampta kirli suyun ilk girişine yerleştirilerek suyun katı atıklardan ayrıştırlmasına fayda sağlamak için)
Sistemde tekrardan samp kullandım .Bir önceki sistemdeki samp iki ana tankı besliyordu ,fakat her iki akvaryumada suyun borulardan akışı nedeni ile dışarıdan akvaryum suyuna fazladan oksijen akışı saglıyordu ,buda gözlemlerimin sonucunda zaman zaman bitkilerin ihtiyacı olan makro besin ve co2 nin bitkilere yeterli gelmediğinin kanaatine vardırdı. Şimdiki sistemimde ise tekrardan samp kullandım fakat suyun devir daimini akvaryumun tabanından alıp sampın tabanından geri çevirmesini,doğal olarak sirkilasyon sağladım.sirkilasyon olmasına ramen dışarıdan gözle görünen oksijen akışı yok. Samp’tan gelen temiz su borusunun çift çıkışlı Co2 reaktörünü bağladım mümkün oldugu kadar co2 gazının parçalanıp bitkilerin alış verişini maximum seviyeler olmasını sağladım .
Akvaryumlar bir haftadır çalışıyor. Biolojik denge sağlanmak üzere önümdeki hafta içinde bitkiler eklenecek .Birkaç kare fotorafla çalışmalarımı sizlerin degerli fikir ve yorumlarınıza sunuyorum
şimdiden teşekkür ediyorum.
CAMA CAMLARIN DEMİR PROFİLLERİN İÇİNDEKİ HALİ
SAMP LARDAN BİRİ VE İÇİNDEKİ MALZEMELER
GARTENGOLD COCOPEAT’ TABANA SERİLMİŞ VE ÜZERİNE FİLE KONULACAK ŞEKİLDE HAZIRLANMIŞ HALİ
TABANDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ FİRMALARIN VE DIY YAPIM GÜBRELERİ
FLORASANLARIN KAPAKLARA DİZİLMİŞ GÖRÜNTÜSÜ
CO2 GAZIN AKVARYUMA VERİLCEĞİ DIY YAPIM REAKTÖR
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şimdiden maşallah diyelim de nazar değmesin. :)
Kolay gelsin.
Harika bir çalışma...Tebrik ederim.
Tamamı ile mükemmel bir araştırma ve mükemmel bir sistem harika doğrusu. Çalışmanızın devamını ilgi ile izliyicem. Başarılar dilerim. Yanlız elektrik faturanız nasıl gelir düşünmeden edmedim.
Merhabalar Ethem abi süper bir iş çıkarmıssın .Akvaryumun yeni hali daha kullanışlı daha güzel olmuş sağlıklı bitkiler yetiştirmen dileklerimle hepimize hayırlı olsun.Abi bidaha akvaryumu bozma belim ağrıyor.Faik abi çok selam söylüyor.