Neden tertemiz olmuyor?
Bakarmısınız pek çok akvaryum tanıtımın da görüyorum her kezin suyu parıl parıl parlıyor fakat benimki neden öle değil?Karbonlu sünger ve atman iç filt re var filtremi sık sık temizliyorum.Ablalar abiler nolur bir yardım edin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum temizliği kadar balık sayısı ve yemlemede çok önemli.Eğer balık sayınız akvaryum ebatlarına göre fazla ise kirlilik kaçınılmaz olacaktır.İkincisi yemlemenin balıkların ihtiyacından fazla yapılması.Yenmeyen yemler suyu kirletecektir.Ayrıca kalitesiz yemlerde yine suyu bulandıran en büyük etmenlerdendir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hatta bir kişiye[QUOTE=Aqualtug]Haklısınız fakat yanıldığınız bir nokta var: Aşırı su değişimi akvaryumun biyolojik açıdan oturmuş dengesini bozucaktır.Çünkü yeni gelen taze suda doğal çevrimlker için gerekli bakteriler henüz kolonileşmemiştir.Ayrıca sık su değişimi balıklarda taze su hastalığına yol açabilir.
Saygılar.[/QUOTE]Demiştiniz.
Bende o başlıkta şunu yazmıştım.[QUOTE=tearaway] Herkesin kendi sisteminde bir yüzdesi vardır ama bu dahi değişebilir. Misal bir hafta yemleme az yapılır bir hafta çok yapılır, iki hafta içinde aynı oran, misal %20 denemez.
Önce biyolojik denge, oturmuş akvaryum suyu v.s. diye ağzımıza sakız ettiğimiz şey nedir? İsterseniz ondan başlayalım.
Biyolojik denge
Yem artıkları, balık pislikleri, çürümüş bitki yaprakları v.b. artıklar akvaryumumuzda amonyak oluşmasına neden olur. Amonyak ise balıklarımız için ölümcül bir tehlikedir.
Bir kısım oksijenli ortamda yaşayan bakteriler oluşan bu amonyağı daha az zararlı olan nitrite dönüştürürler. Nitrit amonyaktan daha az zehirli olsada balıklarımız için ölümcüldür.
Aynı şekilde nitritte bakteriler tarafından nitrata dönüştürülür. Nitrat ise daha az zararlıdır fakat yüksek oranlarda nitratta balıkları zehirler. Nitratı akvaryumumuzdan uzaklaştırmak içinde dipten su değişimi yapıyoruz.
Tüm bu döngüye biyolojik denge(döngü) diyoruz.
Umarım özetleyebilmişimdir. Benzer makeler okumanızı ve bu konuda bilgilenmenizi şiddetle tavsiye ederim. İlgilenen varsa yol göstereyim?Bu bağlamda bu bakteriler nerede kolonileşir sorusu akla geliyor.
Bu bakteriler suda kolonileşmezler, akvaryumun her yerinde bulunurlar fakat her yerinde kolonileşmezler. Bu bakteriler kumda, dış filitrede, ve yüzeylerde kolonileşirler.
Bu bağlamda yüksek su değişimi akvaryumda biyolojik dengeyi bitirir demek yanlış olur.
Örnek : 2 günde bir %80 su değişimi yapıyorum ve 1 gün aksattığımda nitrat 25-50mg arasına, 2 günde 50 mg, 3 günde ise 100mg civarına fırlıyor. Eğer su değişiminden sonra döngü bitseydi veyahut azalsaydı nitrat değerim tırmanmaya devam etmezdi.
Bu benim tankımın gerektirdiği değişim oranı ve bakım sıklığı. Yemleme oranıma, balık sayıma ve benzeri etkenlere göre değişiyor.
Lütfen herkes kendi şartlarını ve oranını belirlemek için nitrat testlerini kullansın. En kötü 100 mg'a yaklaştığında su değişimi yapsın.
Saygılarımla... [/QUOTE]İşin özü Altuğ Bey, bir nitrat testi edinip su değişim sıklığınızı belirleyiniz. Mümkünse akvaryumunuzu büyütüp dış filitre kullanınız. Akvaryumu büyütmeyi düşünmüyor ve haraketli balıklar besliyorsanız debisi yüksek olmayan bir dış filitre kullanabilirsiniz.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben anlatamadım sanırım, misal 60 litrede 5 tane 5 cm'lik balık beslerseniz sorun olmaz ama 10 balık sorun olur, filtrasyon yetersiz kalabilir. Herkesin kendine göre şartları vardır sizde bu şartları belirlemelisiniz.
Anladığım kadarıyla filtrasyonunuz ve su değişim sıklığınız yetersiz. Önünüzde seçenekler var.
1-) Filtrasyonunuzu güçlendireceksiniz
2-) Su değişim sıklığınızı arttıracaksınız
3-) Balık sayınızı ve yemleme v.b. azaltcaksınız.
4-) Akvaryumunuzu büyüteceksiniz.
5-) Bu seçeneklerden iki veya daha fazlasını aynı zamanda yapacaksınız.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Biraz kötü gelebilir ama çiklit besliyorum ancak sadece 2 tane.Ahli ve portakal cichdlid.Çok büyük boylarda değiller.Atman filtre kullanıyorum 650l/h.
Bu arada UV filtresi hakkında bilgi verirmisiniz?Bu boyutta bir akvaryum için çok pahalı değil ise almak istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
UV filtresi için forumda biraz araştırma yaptığınızda aşağıdaki bağlantıya çok çabuk ulaşırdınız.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=13554& PN=1
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Altuğ bey!
Öncelikle tankınız hayırlı olsun.Bende bu işe yeni başladığım için bilmişlik taslamak değilde kendi başıma gelen birşeyi sizinle paylaşmak istedim.Bendede sizinki gibi 60lt bir tank var ve acemiliğimden akvaryumcu ne verdiyse aldım,dış filitre dahil(atman f1).tankımda 4koi,3japon,1köpekbalığı ve 1 de vatoz var.Bu sayının nekadar çok olduğunu burdaki yazılardan öğrendim.Ne yaptıysam suyu temizleyemedim.Aancak üç gün önce bir arkadaşın kumunu değiştireceği için,çıkarttığı kuvartz kumu alıp tekrar gerekli temizliği yapıp tankı yeniden kurdum.Şuanda dış filitreyide çıkartıp Aquael marka bir iç filitre taktım.Belki tesadüf ama suyum inanınki o resimlerdeki kadar pırıl pırıl.Demek istediğim şuki eğer kumunuzu iyi temizlemediyseniz ne yapsanız boş.Öncelikle kumu yeniden temizlemenizi tavsiye ederim.Umarım işe yarar,nasıl bir duygu olduğunu çok iyi biliyorum.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum suyunuzun net olmamasının tek açıklaması var bana göre, temizlikle ilgili gerekeni yapmış ve çözüm bulamadıgınızı düşünerek bu konuya deginmeden atlıyorum.
Benimde litre olarak sizinkine yakın bir akvaryumum vardı ve onca ugraşve temizlikten sonra suyun net bir görüntüsünün iç filitreye baglı oldugunu fark ettim.
Küçük hacimli akvaryumlara iç filitre bile fazla geliyor suda çok fazla sürkilasyon yapıyor akvaryumunuz temiz dahi olsa aşırı su sirkilasyonu suda puslu bir görüntü saglıyor.Sizdeki sorunda bu sanırım,iç filitremi gündüz çalıştırıp geçe kapatarak bu soruna kesin çözüm buldum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İç/dış filtre 24 saat çalışmalıdır. Özellikle dış filtre birkaç saat bile kapatılsa, kolonileşen yararlı bakteriler oksijensiz kalarak ölürler ve tekrar çalıştırıldığında ölmüş olan bu bakteriler suya oldukça toksik bir etki yaparlar. İç filtrede ise su daha hızlı sirküle ettiğinden kolonileşme bu ölçüde değildir, ancak yine de önemli bir miktar bakteri yerleşimi vardır. Bu yüzden aynı olay iç filtrede de gerçekleşir. İkinci olarak, filtreler kapatıldığında sudaki hareketlilik ve oksijenlenme azaldığından zararlı maddeler hızla yükselmeye başlar, hele bir de gece kapatılırsa (beslediğiniz balıkların türüne göre daha çok veya daha az olacak şekilde) sabaha su kalitenizin bozulduğu hatta balıklarınızın öldüğü bir tabloyla karşılaşabilirsiniz. O yüzden filtre seçerken en önemli şey, tank hacminizin 3-4 katı kadar su çeviren yani sizin için saatte 180-240 lt su çeviren bir filtre seçmek olacaktır. Yani görüldüğü gibi Atman filtrenizin 650lt/saatlik hızı çok fazladır ve balıklar rahatsız olur.
Beslediğiniz balıklar düşük ph istemediğinden uv filtresine gerek yoktur. Uv, çeşme suyunu arındırıp diskus, ramirezi gibi yumuşak su gerektiren türlere saf su sağlamak için kullanılır.
Haftalık %25 su değişimi ve filrenin iç malzemesinin akvaryumdan alacağınız bir miktar su içinde temizlemeniz sonucunda bulanıklıktan tamamen kurtulabilirsiniz. Balıklarınız şu an kaç cm bilmiyorum ama bu türler bu boyutta bir tank için hiç uygun değildir. En kısa zamanda büyük bir tane alın bence. Sağlıklı balıklar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum temizliğinde iç ve dış filtrenin birlikte kullanılması gerektiğini düşünüyorum.Eğer 60 litrelik bir akbvaryumda debisi oldukça düşük bir iç filtreyi(tecrübelerimle sabittir)içindeki filtre elemanlarını azaltarak ya da az miktarda kırpık sünger koyarak çalıştırmanız halinde ve dış filtrenizde de bioball kullanarak ve bioball arasına hazır bakteri kültürlü seramik koyarsanız 24 saat içerisinde suyunuzun pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. Dış filtrede ben mutlaka tabanda yine kırpık sünger kullanıyorum ve bu süngerleri ayda bir mutlaka sıkıp hafif suyunu atıyor ve yine yerine koyuyorum. Eğer dış filtre fazla masraflı olur derseniz Atman marka (akvaryumcuların kullandığı) akvaryum üzerine konulan bakteri tanklarını ya da askı filtreleri kullanmanızı tavsiye ederim. Tüm sorununuzun biyolojik çevrim yetersizliği olduğunu düşünüyorum Bol yavrulu ve sağlıklı bir akvaryum diliyorum |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir