ODAYA 6 ADET TANK KOYUCAM TOPLAM 2300 LT SORUN OLURMU.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[/QUOTE]
Senin dediğin o misafirler bir gece gelip sonrada giderler.Ama akvaryumlar devamlı orada olacaklar.Bu konuda bilgisi olanda olmayanda konuşuyor.İnşaat işi ile uğraşan ve bu konuda bilgisi olan biri olarak, binanın yapılışı kolon ve kirişlerin kaç cm oldukları çok önemlidir.Binanın projesini detaylı görmek gerek.Ama bence kiriş üzerlerine ve kolonların yakınlarına koyarsan risk az da olsa (yinede çok riskli) zalacaktır.Takdir senin değerli arkadaşım.
[QUOTE=Cinaryus]Bişey olmaz diye düşünüyorum fakat,
Değerli kardeşim senin yaşın kaç ve bu işte tecrüben ne kadar da yanlış yorumlar yapıyorsun.Binaya bir şey olmazmış.Değerli kardeşim sen en iyisi bilmediğin konularda yorum yapma.2.5 tonun ne kadar olduğunu biliyormusun sen.
Metre karesi küçük olan bir odada hiç birşey olmaz kanısındayım.Çok geniş bir oda düşünelim mesela 500 metre kare ve bu daire sadece kenarlardan kolonla tutturalım tam ortaya 2300 kilo koyalım ikinci gün alt kalta buluruz.Ama ufak metre karelerde bana kalırsa odanın direnci yüksek olacaktır.Tabi akvaryumlar duvar dibinde olursa bu dediğim gayet mantıklı.Ağırlık duvar dibinden yayıldığı için ve 2300 kilo oda içine yayıldığı için hiç birşey olmayacaktır.Şunuda söylüyüm binanın yaşıda çok önemli 50 yaşın üstü bir bina mesela bu ağırlı kaldırmaz çünkü demirler çürümüş beton artık yaşlanmış olur.
Tüm arkadaşların tavsiye yorumları için çok teşekkürler..Bizim bina yeni ve aslında sağlam kaliteli bi bina yani işçilik ve malzeme 1. sınıf. 5. katta oturuyoruz,akvaryumları koyucam oda ise evin en küçük odası.Aslında bende bi sorun olmicanı düşünüyorum ama bu iş öyle düşünmeye sanmaya gelicek bi iş değil. Onun için resimdeki 150 cm lik mobilyalı akvaryumumu salona almaya karar verdim. Diğer 5 akvaryumun 2 şerli olan 130 cm liklerin dördünü kirişin iki yanına koyarsam ve kalan bi tane tankı da diğer köşeye duvar dibine yerleştirdiğimde daha garantili olucaktır. Sizce de bu fikir mantıklı değil mi? Aksi takdirde yarın gidip bir inşaat mühendisi bulup durumu anlatıp daha net bir bilgi alcam...
Metre karesi küçük olan bir odada hiç birşey olmaz kanısındayım.Çok geniş bir oda düşünelim mesela 500 metre kare ve bu daire sadece kenarlardan kolonla tutturalım tam ortaya 2300 kilo koyalım ikinci gün alt kalta buluruz.Ama ufak metre karelerde bana kalırsa odanın direnci yüksek olacaktır.Tabi akvaryumlar duvar dibinde olursa bu dediğim gayet mantıklı.Ağırlık duvar dibinden yayıldığı için ve 2300 kilo oda içine yayıldığı için hiç birşey olmayacaktır.Şunuda söylüyüm binanın yaşıda çok önemli 50 yaşın üstü bir bina mesela bu ağırlı kaldırmaz çünkü demirler çürümüş beton artık yaşlanmış olur.
[/QUOTE]
Onur bey 50 ve üzeri yaşındaki binalar genel olarak yığma bina diye tabir edilen bir yapıdadır ve çoğu günümüzdeki binalardan yaşlı olmalarına rağmen 10 kat daha sağlamdır. Günümüzde ara kat betonları 15 cm kalınlığına kadar indi ancak bu eski binalarda 25-35 cm arasındadır.
Deniz kumu kullanılmadığı ve rutubet olmadığı sürece demirler ilk günki gibi sağlam kalabilmektedir.
Akvaryumları koydun mu bilmiyorum ama krişlere yakın bir şekilde eşit oranlı olarak odanın dört bir yanına dağıt.
Küçük oda da sorun olmaz denilmiş ancak tam dersi küçük oda bina genel düşünüldüğünde noktasal ağırlık demektir bu nedenle en büyük odaya yapmak daha sağlıklıdır.
2.kata kadar herhangi bir sorun çıkacağını sanmam(bilgimin yettiği kadarı ile) ancak daha yukarılarda da bişi olmasada dikkatli ve tedbirli olmakta yarar var.
Not: Evinizde baca yapısı var ise akvaryumları bacaların geçtiği duvara(bacanın olduğu köşeye) koymayınız çünkü buradaki taban bağlantıları zayıftır ve köşelerde ufak zararsız çatlaklara yol açabilir.