Otomatik Yemleme Makinası (Çizimli)
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 11:24
[QUOTE=mandylion] Fikir Osman Bey'e aitti ama tüm tebrikleri ben topluyorum.
[/QUOTE]
Önemli olan sonuçlandırmak. Benim zamanım olamadı maalesef. Tekrar tebrik ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 11:29
Bölmelerin bir tanesinin uzunluğunu, kullandığın malzemeyi, akrebin uzunluğunu ve saatin deliğinin cd kutusunun ortasına olan mesafesini yazarsan insanların fazladan kafa patlatmasına gerek kalmaz, daha kolay yapar. Rica etsem yazarmısın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 12:58
Yem bölmelerinin hazırlanışı;
elimize bir asetat alıyoruz(asetatı dekoratif görünüşü ve kaygan yüzeyi-yemler yapışmaz diye- için seçtim) bir de açıölçer aliyoruz. Asetatı cd kutusunun içine tam yerleşebilecek bir daire ölçülerinde kesiyoruz. (2. sayfadaki 2.resimde altta gözüken ama aslında cd kutusunun üst kısmına bakacak parça-ortasını yanlışlıkla kestim, öyle bir delik açmaya gerek yok.-). Daha sonra açıölçerle daireyi 16 eşit parça olacak şekilde pasta dilimler gibi çiziyoruz. (Alt mesaja yerleştirdiğim grafiksel anlatıma bakarak anlattıklarımı kavrayabilirsiniz. (Önce 0-90-180-270dereceleri içaretleyip sonra 0ile 90derece arasını tam ortadan 2ye bölerek 90ile 180derece arasını tam ortadan ikiye bölerek ....... daha sonra 0ile 45 derece arasını tam ortadan bölerek, 45ile 90 derece arasını tam ortadan bölerek..... olası bir hatayı en aza indiriyoruz.
(asetat kullandığınızda çizmek için asetat kalemine ihtiyacınız olacak, eğer elinizde yoksa masraf yapmayın, yem hazneleri için kullanacağımız kartonu asetat yerine kullanın ve normal bir kurşun veya tükenmez ile açıları işaretleyin.)
Yem hazneleri için;
kırtasiyeden gidin bristol alın.(Bristol, bildiğimiz beyaz kartonun bir yüzeyinin daha kaygan olduğu bir karton çeşididir. Kırtasiylerin %80inde satılır. Fiyatı 500ile 1ytl arasında değişir genellikle 50x70cm ölçülerinde büyük boyutlarda satılır. Bu malzemeyi kullanmamızın sebebi, su üzerinde durmasından dolayı normal kartonun nemleneceği ve yemlerin kartona yapışıp düşmeyebileceği ihtimalidir. Bristolün parlak yüzeyi nemi tutmayacaktır.)
Daha sonra cd kutusunun kapağının kalınlığını ölçün (fotoğraflarda gördüğünüz cd kutusunun kalınlığı-kaçlık cd kutusu bilmiyorum ,10cdlik herhalde- 1.8cm (iç kısmının kalınlığı) (üstteki çıkıntısıyla beraber 2.3cm bu ölçüyü almayın sakın)
Kırtasiyeden almış olduğumuz bristolden cd kutusunun kalınlığından 2mm daha az kalınlıkta şeritler kesiyoruz (2mm az kesiyoruz ki cd kutusununa sürtünüp dönmesi zorlaşmasın.10 cdlik cd kutusu kullanıyorsak 1,6mmlik şeritleri mümkünse t cetveliyle değilse çok dikkatli bir şekilde başka bir cetvelle kesiyoruz. Şeritlerin bir ucu 1.4 diğer ucu 1.6mm gibi farklı olmasın tüm şerit 1.6 mm olsun. Daha sonra bu şeritleri 6cmlik parçalara bölüyoruz ve elimizde 16tane 60x16mmlik bristol parçalarımız oluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2007 13:12
Devam ediyorum;
mandylion 2007-07-18 13:38:30
Daha sonra bu parçaları daha önceden açıları belirlediğimiz asetat veya bristol tercih ettiyseniz bristol üzerine yapıştmaya başlıyoruz. (Dikkat edilecek husus, bristolün parlak kısmı yemin değeceği kısıma getirilmeli, asetat yerine bristol kullanıldıysa da aynı konuya dikkat etmeli. ) 6cmlik bristol parçalarını tam ortadan 2ye katlıyoruz ve baş ve son kısmı çizdiğimiz açılara denkgelcek şekilde yapıştırıyoruz. (2.sayfadaki ilk fotoğrafta bu kısmı açıkça görebilirsiniz).
Cd kutusuna saatin monte edilmesi;
Cd kutusunun ortasındaki çıkıntıyı havya ile eritip attıktan sonra oluşan deliğin hemen üst tarafına (yaklaşık yarım santim yukarısınıa 1cm çapında bir delik açıyoruz. İsterseniz yine asetat kalemiyle (varsa) çizip sonra o kısmı delebilirsiniz havya ile. Akrebi yelkovanı çıkarılmış saat motorunu buraya takıp silikonla vs... sabitliyoruz. Daha sonra akrebi 2cm uzunlukta kalacak şekilde kesip (veya eritip) saate takıyoruz. Daha sonra deneme yanılma yoluyla akrebi biraz biraz daha kısaltarak yem haznelerini 1bölme döndürüp yem haznelerinden kurtulabilcek şekilde kısaltıyoruz. (benim sistemimde akrep 1cm uzunluğunda ama sakın pat diye 1cm kesmeyin üzülürsünüz. Siz bi kaç mm alttan delmişsinizdir, bi yerde bi kaç mm farklı yapmışsınızdır o yüzden deneyerek uygun ölçüyü bulun.
İlla saat 12ve 24de yemleme yapmak zorunda değilsiniz. Saat 8iken yemliğin saatini 12 yaparsınız ve saat 8ile akşam 20.00da yemleme yaparsınız.
Saat başı yemleme yapmıyor. 12 saatte bir yemleme yapıyor. Akrep 12hizasını gösterdiğinde yem bölmesi akrebe takılıyor ve akrep döndükçe yem yavaş yavaş suya dökülüyor. Akrep 1 yönünü gösterdiğinde akrep yem haznesinden kurtuluyor ve 11 saat boş dönüyor. Böylelikle bütün yem haneleri dolu olduğunda 7buçuk gün günde 2defa olmak üzere yemleme yapılabiliyor.
Saat motorunun cd kutusuna göre açısı falan önemli değil. Farklı çaplarda dönmesi açısından akrebi kısaltmak ve akrebin 12saatte bir yem haznesine takılıp sistemi döndürmesi için cdnın tam ortasından biraz daha uzak olması gerekiyor (tam ortadan 1.buçuk cm uzak olması, ve cd kutusunun ortasında oluşan delikten diğer deliğe kadar olan mesafenin yarım cm olması şeklinde)
Nemden dolayı yemlerde sorun olmuyor çünkü zaten sistemin içine sadece cd kutusunun altındaki delikten su buharı gelebiliyor. Gelen su buharı da bristolün parlak, kaygan yüzeyine denkgelip kesiliyor ve iç kısımlara gidip diğer bölmelerdeki yemi nemlendiremiyor.
-Bitti-
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 04:15
[QUOTE=hayaldünyası][QUOTE=civil]Elinize sağlık. Budur.[/QUOTE]
green-terror 2007-07-19 04:25:28
Düşünce güzelde yem haznesinin dik iken dökülen yem parçalarından sıkışıp dönmemesini nasıl engellemeyi süşünüyorsunuz.
Saygılar.
[/QUOTE]
Ben buna çok güzel bir çözüm buldum ben bu aleti dün yaptım ve yapmadan önce sizin dediğiniz problem aklıma geldi havya yardımıyla cd tabanındaki çıkıntıları aldım. Yani tutturmaya yaran çıkıntılar haricinde düm düz oldu.Daha sonra çarkıda o büyüklüye göre ayarladım. Tabandaki çıkıntıları düzlediğim için çarkta tam kernarlara 0.1 ml farkla deymiyor. yani yem ordan geçemiyor. Yemler 1.5 ml sanırım.
Saygılar
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 04:24
[QUOTE=mandylion]Birkaç üyeden öm aldım. Bazı soruları vardı hala yapım ile ilgili. Taksitleri bile bitmeden fotoğraf makinemi kaybeden ablama burdan bir alkış istiyorum, ve yeni halinin fotoğraflarını gönderemediğim için eski resimler üzerinde photoshop ile derdimi anlatmaya çalıştım. Artık soru kalmayacaktır sanıyorum.
green-terror 2007-07-19 04:27:52
Güle güle kullanın
[/QUOTE]
Arkadaşım çok güzel bir fikir olmuş bende yaptım bundan bir tane fakat cd kutusunun ortasındaki çubuğun çok büyük bir rolü var çark dönerken bir merkeze bağlıyor. Ve akrebin işini kolaylaştırıyor. Yani akrep onu döndürürken kenarlara deymemesini sağlıyor. bunuda senin asetat dediğin şeyin üstüne cd yerleştirirsen o zaman bir merkez olur ve çark dönüşü rahatlar. Bende bunu uygulamada farkettim ama şunu söylemek istiyorum ben bu yemliği senin sayende yaptın (fotolara bakarak) çok teşekkürler. Fakat ben bunu boş durmamak için yaptım sırada 1 senelik yemleme makinasının projesini yaptım uygulamaya yarın alıcam ve projeyide yarın ekliycem siteye.
Saygılar...
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2007 04:39
Arkadaşlar bunuda yazmayı unuttum eğer günde 4 kere yemleme yapmak istiyorsanız, akrebi ikiye çıkarın yani akrep 12 ye bakarken tam aşşasına bir ek çucuk yapın yani akrep (ı) iken (I) okucak yani merkez akrebin sonunda iken ortasında olacak
Umarım anlaşılmıştır.
Eğer günde 3 kere yemleme istiyorsanız çarklarıda ona göre ayarlayın. Yani ikiye çıkardığımız akrebin birisi diğerinden küçük olacak ve çarklarda ona göre ayarlanıcak boyutlandırılacak yani
İlk başta büyük akrep çarktaki kısa dişliyi döndürecek. Daha sora kısa akrepte çarktaki uzun dişliyi döndürecek. Daha sonra büyük akrep tekrar çarkı döndürecek sıra kısa çarka geldi işte önemli olan bu kısım kısa akrep boyu yetmeyeceği bir dişliyi döndürmeye imkanı olmadığı için boş geçecek 6 saat sonra kısa olan çarkı uzun akrep döndürecek.
Burda kısa olan çark ezik sıfatında olucak ama aslında herşey ona bağlı ;)
Her şey made in green-terror tarafındandır.
Çarkıda şöyle ayarlayabilriz. Saat 6 da büyük olan dişli işe başlar daha sora 12 de kısa dişliye sıra gelir saat 18 de uzun dişli birdaha işler sora 24 de çarkraki dişli kısa olacağı için akrap boşa döner. Sabah 6 da tekrar uzun dişli işe koyulur umarım anlatabilmişimdir.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 19:10
Güncel.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 04:08
Çok güzel bir proje ve çalışma tebrik ederim müsade derseniz geliştirmek istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir