Peru, Selva Bölgesi Biyotopu
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2016 15:44
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/191020161443301.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161544561.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161549371.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550001.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550251.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550561.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161551551.jpg[/IMG]
Herkese merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık bir yıldır cüce Amerikan türleriyle ilgilenmekteyim. İlk olarak Microgeophagus Ramirezi türü ile tanıştım. Bitkili akvaryumda çok fazla yumurta dizdiler herşeyi denedik ama yavru görmek hiç nasip olmadı. Sonrasında forumda Erden abiden edindiğim Apistogramma Cacatodies türü ile akvaryum maceramız devam etti. Bu sefer 200 litre bir akvaryumu sadece onlar için dekore ettim ve yavru büyütmelerini izlemek istedim. Biyotop değildi ama bir biyotop taklidi olmuştu. İki seferde yavru gezdirdiklerini izledim. Maalesef sonu pek iyi olmadı. Çifti ve yavruları bir hastalık nedeni ile kaybettim. Ciddi anlamda üzüldüğüm bir tecrübe oldu. Sadece onlardan kalan tek bir yavruyu yaşatabildim. Hatalarımı ölçtüm biçtim ve anladım ki bu türlerde biraz daha dikkatli olmak yemlemeden akvaryum bakımına kadar bir çok şeyde hata yapmamak gerekiyor. Benim yaşadığım problemin ana sebebi yemleme hatalarından kaynaklı. Canlı yem, dondurulmuş yem, kuru yem bunların dietini iyi ayarlamak ve bilinçli beslemek gerekiyormuş. Umarım bir daha böyle bir olay yaşamam.
Cacatodies’leri kaybettiğim günlerde yine forumdan Axarayli nickli Ertan abiden şuan kurulumu ile uğraştığım Apistogramma Baenschi(İnka)’ları edindim. Evlilik nedeniyle dekorların çoğunu çıkardığım bitkilerini saksılara ektiğim çiftin akvaryumuna saldım. İlk haftalarında yumurta dizdiler, ertesi hafta da diğer dişi ile dizdiler. Akvaryum çok karma olduğundan lavra beklemiyordum açıkçası. Melekler, mollyler, daniolar, rasboralar ile curcunamsı bir akvaryum şuan. 1e2d olarak sahiplendim. Gerekli malzemeleri de bu hafta içinde edindim. İnka’larada bir biyotop taklidi yapmak istemedim. Ciddi anlamda bir biyotop oluşturmak ve güney Amerika maceramı bir tık daha ileri taşımak istiyorum. Bu sefer su şartlarından akvaryum ortamına, kullanılan dekor, bitki, ekipman gibi malzemelerden balık türlerine kadar herşeyiyle habitatı odama taşımak gibi bir niyetim var.
PERU YOLCULUĞU; RİO HUALLAGA BİYOTOPU…
Evet! Tam olarak buradan yola çıkıyoruz, Peru. Amazon nehrinin üç kaynağına sahip olan bir ülke. Ülke Selva yani amazon bölümünde bulunan kaynaklar, diğer kollar ve yağmur ormanları ile birlikte oldukça fazla tür çeşitliliğine sahip. Biz Rio Maranon kaynağına bağlanan Rio Huallaga koluna gidiyoruz.
Rio Huallaga oldukça geniş bir kol ve Selva bölümünde sular altında kalan ormanlık alanlara kadar girintili çıkıntılı bölümleri de mevcut. Ben bunlara çeşitli biyotoplar demek isterim. Bir süredir araştırmaktayım ama maalesef Rio Huallaga’ya ait kesin bilgiler bulunmuyor. Yabancı kaynaklardan öğrendiğim kadarı ile su belli dönemlerde kızıl, çamurlu ve kısmen berrak olabiliyor. Sudaki bu değişimler suyun değerlerinide dönem dönem değişikliğe uğratmakta. Suyun ph’ı 6-7 arasında değişiyor. Yağmur dönemlerinde kaynağın yükselerek su debisinin artması sonucu sudaki oksijen miktarı artışı ve suya fazlaca saf yağmur suyunun karışması suyun ph’ını dönemsel değişiklere ittiğini düşünüyorum. Dönemsel değişimleri evimde kuracağım Rio huallaga’nın bir metrelik kıyısında da taklidini yapabilirim. Su altı fotoğrafı hiç bulamadım. Dekoru hayal gücümle yaratacağım. Bir çok gezi videosu izledim. Bir çoğu ana kolda çekilmiş. Bir tane Peru’nun Selva bölümünü anlatan belgesele rastladım. Onda da Ucayali’mı Huallaga’mı anlayamadım. Kimseyi kandırmak istemem ikiside birbirlerine çok yakın kollar ve aynı coğrafi konumda olmalarından ötürü gördüklerimin farklı olmayacağını düşündüm. Sular altında kalmış ormanlarda, fazla güneş almayan ağaç dalları ve yapraklarla kaplı su alanları. Ufak ufak pistia öbekleri ve bir sürü irili ufaklı canlı.
Akvaryum: 100x40x50h
Aydınlatma: 3x1metre 18w 5630 led. İlk başlarda kökleri yosunlaştırmak için 2*18w 60cm 12000k snow White floresan kullanacağım sonrasında 1 adet 18w grolüx ve 5630 led’ler birlikte çalışacak. 12000k snow White floresanların ortalama 1.5 ayda sakal yosununu coşturduğunu daha önce bitkili akvaryumumda tecrübe etmiştim.
Dekor-Bitki ve malzemeleri: 7-8 parça mangrove kökü, 3 farklı dal ve bir adet yati kökü, catappa yaprakları, catappa ağacı kabukları, kızılağaç kozalakları, Hindistan cevizi kabukları, eski akvaryumun tabanında zamanla parçalanmış-tortulanmış yapraklar, dev saz, echinodorus bleheri, pistia ve krem rengi silis kum mevcut.
Filtrasyon ve malzemeleri: Fluval 206 dış filtre, filtre malzemelerine ek olarak Sera süper peat 500gr, seachem purigen 100ml. Peat ve purigen ikisi birlikte kullanılmayacak tabi. Peat ömrü boyunca suyu kızıllaştıracak (ortalama 6 ay), purigen de berraklaştıracak (ortalama 6 ay).
İlaç, gübre, katkı: Jbl kugeln misket gübre, Sera florana sıvı gübre. (ilk başlarda gübre eklemeyeceğim ve kullanmayacağım)
Kullanılacak Yemler: Jbl novo tab, jbl novofex, jbl krill flakes, sera vipagran, tetra discus, tetra bloodworms f/d, rotifish küp tubifex, rotifish kabuksuz artemia, nls thera a, sera flora. Canlı yem olarak micro kurt kültürü mevcut, su piresi kültürü edinmeye çalışıyorum.
Kurulumu yaparken arka kısmı siyah hagen kumla doldurmayı düşünüyorum. Kütüklerin arkasında kalacağı için görünmeyecektir. Bitkilerin gelişimi ve inkaların renk egzersizleri için farklı kum kullanımı önemli. Arka kısıma hagen dökeceğim bölümleri kumların karışmaması ve dev sazların istilasını engelleme amacı ile plastik dondurma kaplarına hagen eklemek ve bitkileri bunlara ekmek gibi bir düşüncem var. Kapları 1cm kum altında bırakacağım karışan kum miktarı minimum’a inmiş olacak. Bu konuda farklı tavsiyelere oldukça açığım. Ön planda kesinlikle bitki olmayacak. Hindistan cevizi kabuklarını kök ve dalların aralarına kamufule edeceğim. Zaten ağızlarını nizami kesmiş değilim kırarak değişik delikler açtım. Moss olarak elimde java moss olduğundan ötürü kullanamıyorum. Chiristmas moss’un habitatı güney Amerika olarak görünüyor, rio huallaga’da rastlamak mümkünmüdür bilemediğim için edinmedim. Moss grubundan ekleme yapmak isterdim açıkçası.
Dekorasyon konusunda bir soru işareti var aklımda. Torf+catappa yaprağı+catappa ağacı kabuğu+kızılağaç kozalakları, 8 adet mangrove ve 1 adet yati kökü suyu ne kadar karartacak? Yapraklar kabuklar ve kökler suyu kızartsa da ph’a fazla etki etmeyeceklerdir. Ph’a etki edecek tek şey sera süper peat olacak. Onun da açıklamasında kh 4 olması gerektiği yazıyor. Su testi mevcutta elimde yok. Şuan için edinemedim de düğün işleri vs vs derken biraz sınırları aştık. En erken bir ay sonra edinebileceğim. Torf’u kurulum esnasında kullanmak istediğim için kök-kum ve diğer dekorlardan sonra ortalama 150 litre civarı su alacak akvaryumu bu değerlere uygun bir damacana su ile doldurmayı planlıyorum. Biraz fuzuli masraf olacağını da düşünüyorum ama aklıma başka bir şey de gelmiyor açıkçası.
Canlılara gelecek olursak akvaryumun ev sahipleri 1e2d inka ailesi olacak. Onun haricinde 3 farklı tür düşünmekteyim. Otocinclus affinis F0 3 adet, 6 adet panda cory, 6-10 adet cardinal veya neon tetra. Yavru büyütmelerini çok isterim açıkçası ama cardinallerin olduğu akvaryumda mümkünü olabilir mi bilemiyorum. Neon tetralarla sanırım daha çok şansları olacaktır. Panda cory’lerin inka akvaryumunda yeri ne kadar olabilir onu da izleyerek öğreneceğiz sanırım. Habitatlarında daha uygun akvaryum arkadaşları var tabiki ama edinebilmek çok büyük problem. Tavsiyelerinizi bu yönde de bilmeyi çok istiyorum. İnka ve otocinclus’lar hariç şuan kesin olan bir şey yok çünkü.
Bu kurulum kısa süreli olmayacak, apistogramma serüvenim kısa süreli olmuştu devam ettirmek istiyorum. Bu canlıların elimde bir hastalıktan ya da kendi görsel keyfimizden ziyade kendi ecelleri ile hayatlarının sonlanabileceği bir akvaryum kurmak asıl amacım. Farklı bir akvaryum yapacak gücüm olmadan elimdeki tür ile devam edeceğim. Kendi doğalarını elimden geldiğince taklit edeceğim akvaryuma doğal vahşi form bir tür eklemeyi çok isterdim fakat şuan için mümkün değil. Buralarda bulmak imkansız. Umarım ilerleyen zaman içinde edinebileceğim bir tür olursa onlara da farklı bir biyotop hazırlarım. Şimdilik bunları izleyeceğiz, özetle akvaryum üretimi bir türü doğa taklidi bir akvaryumda gözlemleyeceğiz. Belki daha sağlıklı yetiştirip projemizin işe yaradığını görebiliriz. İnkalarımızda yavru olacağından akvaryum ortamındaki gelişimlerinin nasıl olacağını merak ediyorum.
Akvaryumun dekorasyonu konusunda bitkilerin öyle orman olup yayılmasını istemiyorum yoğun öbekler halinde belli konumda kalmalarını istiyorum. O yüzden silis kum ve hagen’in kesinlikle bölünmesi yani aralarında aşılamaz bir engel olması gerekiyor. Bende dondurma kaplarını düşündüm. Hem alanı belli bitkilerin sınırı aşamayacağı bir alan. Hem de yükseklik açısından taban gereksinimlerine uygun. Görünmeyecek şekilde kum altında olmaları kafi olacaktır. Su üstünde dalların aralarına pistia bırakacağım. Çok fazla yayılmalarına da müsaade etmeyeceğim. Elimdeki kök ve dallarla yoğun bir ortam yaratabilirim. Eklemek istediğim canlılar belli. Sizce çok yoğun bir ortam mı daha iyi olur yoksa biraz daha genişçe alanların olduğu bir ortam mı?
Çok uzunca yazdım kusura bakmayın. Detayların en ince ayrıntılarına kadar girmek istedim. Uzun soluklu bir işe uzun bir giriş oldu. Biyotop akvaryumların gelişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Daha doğrusu her canlının yaşamayı hakettiğini ve bunu yaşaması gerektiği şekli ile hakettiğini düşünüyorum. Onları hapsederek nasıl mutlu edeceğimizi burada tartışmak da ayrı bir konu onunda farkındayım. Saçmalamadan burada keseyim. Gelişmeleri elimden geldiğince aktarmaya devam edeceğim. Günlük de olacaktır akvaryuma.
04.10.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/041020161036291.jpg[/IMG]
19.10.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/191020161443301.jpg[/IMG]
26.11.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/261120162202491.jpg[/IMG]
08.12.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/071220162304041.jpg[/IMG]
27.02.2017
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/270220172214451.jpg[/IMG][EDIT]erdemoguz,2017-03-06 13:04:22[/EDIT]
[IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161544561.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161549371.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550001.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550251.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161550561.jpg[/IMG][IMG]https://www.akvaryum.com/akvaryumum/fotolar/34136_060920161551551.jpg[/IMG]
Herkese merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık bir yıldır cüce Amerikan türleriyle ilgilenmekteyim. İlk olarak Microgeophagus Ramirezi türü ile tanıştım. Bitkili akvaryumda çok fazla yumurta dizdiler herşeyi denedik ama yavru görmek hiç nasip olmadı. Sonrasında forumda Erden abiden edindiğim Apistogramma Cacatodies türü ile akvaryum maceramız devam etti. Bu sefer 200 litre bir akvaryumu sadece onlar için dekore ettim ve yavru büyütmelerini izlemek istedim. Biyotop değildi ama bir biyotop taklidi olmuştu. İki seferde yavru gezdirdiklerini izledim. Maalesef sonu pek iyi olmadı. Çifti ve yavruları bir hastalık nedeni ile kaybettim. Ciddi anlamda üzüldüğüm bir tecrübe oldu. Sadece onlardan kalan tek bir yavruyu yaşatabildim. Hatalarımı ölçtüm biçtim ve anladım ki bu türlerde biraz daha dikkatli olmak yemlemeden akvaryum bakımına kadar bir çok şeyde hata yapmamak gerekiyor. Benim yaşadığım problemin ana sebebi yemleme hatalarından kaynaklı. Canlı yem, dondurulmuş yem, kuru yem bunların dietini iyi ayarlamak ve bilinçli beslemek gerekiyormuş. Umarım bir daha böyle bir olay yaşamam.
Cacatodies’leri kaybettiğim günlerde yine forumdan Axarayli nickli Ertan abiden şuan kurulumu ile uğraştığım Apistogramma Baenschi(İnka)’ları edindim. Evlilik nedeniyle dekorların çoğunu çıkardığım bitkilerini saksılara ektiğim çiftin akvaryumuna saldım. İlk haftalarında yumurta dizdiler, ertesi hafta da diğer dişi ile dizdiler. Akvaryum çok karma olduğundan lavra beklemiyordum açıkçası. Melekler, mollyler, daniolar, rasboralar ile curcunamsı bir akvaryum şuan. 1e2d olarak sahiplendim. Gerekli malzemeleri de bu hafta içinde edindim. İnka’larada bir biyotop taklidi yapmak istemedim. Ciddi anlamda bir biyotop oluşturmak ve güney Amerika maceramı bir tık daha ileri taşımak istiyorum. Bu sefer su şartlarından akvaryum ortamına, kullanılan dekor, bitki, ekipman gibi malzemelerden balık türlerine kadar herşeyiyle habitatı odama taşımak gibi bir niyetim var.
PERU YOLCULUĞU; RİO HUALLAGA BİYOTOPU…
Evet! Tam olarak buradan yola çıkıyoruz, Peru. Amazon nehrinin üç kaynağına sahip olan bir ülke. Ülke Selva yani amazon bölümünde bulunan kaynaklar, diğer kollar ve yağmur ormanları ile birlikte oldukça fazla tür çeşitliliğine sahip. Biz Rio Maranon kaynağına bağlanan Rio Huallaga koluna gidiyoruz.
Rio Huallaga oldukça geniş bir kol ve Selva bölümünde sular altında kalan ormanlık alanlara kadar girintili çıkıntılı bölümleri de mevcut. Ben bunlara çeşitli biyotoplar demek isterim. Bir süredir araştırmaktayım ama maalesef Rio Huallaga’ya ait kesin bilgiler bulunmuyor. Yabancı kaynaklardan öğrendiğim kadarı ile su belli dönemlerde kızıl, çamurlu ve kısmen berrak olabiliyor. Sudaki bu değişimler suyun değerlerinide dönem dönem değişikliğe uğratmakta. Suyun ph’ı 6-7 arasında değişiyor. Yağmur dönemlerinde kaynağın yükselerek su debisinin artması sonucu sudaki oksijen miktarı artışı ve suya fazlaca saf yağmur suyunun karışması suyun ph’ını dönemsel değişiklere ittiğini düşünüyorum. Dönemsel değişimleri evimde kuracağım Rio huallaga’nın bir metrelik kıyısında da taklidini yapabilirim. Su altı fotoğrafı hiç bulamadım. Dekoru hayal gücümle yaratacağım. Bir çok gezi videosu izledim. Bir çoğu ana kolda çekilmiş. Bir tane Peru’nun Selva bölümünü anlatan belgesele rastladım. Onda da Ucayali’mı Huallaga’mı anlayamadım. Kimseyi kandırmak istemem ikiside birbirlerine çok yakın kollar ve aynı coğrafi konumda olmalarından ötürü gördüklerimin farklı olmayacağını düşündüm. Sular altında kalmış ormanlarda, fazla güneş almayan ağaç dalları ve yapraklarla kaplı su alanları. Ufak ufak pistia öbekleri ve bir sürü irili ufaklı canlı.
Akvaryum: 100x40x50h
Aydınlatma: 3x1metre 18w 5630 led. İlk başlarda kökleri yosunlaştırmak için 2*18w 60cm 12000k snow White floresan kullanacağım sonrasında 1 adet 18w grolüx ve 5630 led’ler birlikte çalışacak. 12000k snow White floresanların ortalama 1.5 ayda sakal yosununu coşturduğunu daha önce bitkili akvaryumumda tecrübe etmiştim.
Dekor-Bitki ve malzemeleri: 7-8 parça mangrove kökü, 3 farklı dal ve bir adet yati kökü, catappa yaprakları, catappa ağacı kabukları, kızılağaç kozalakları, Hindistan cevizi kabukları, eski akvaryumun tabanında zamanla parçalanmış-tortulanmış yapraklar, dev saz, echinodorus bleheri, pistia ve krem rengi silis kum mevcut.
Filtrasyon ve malzemeleri: Fluval 206 dış filtre, filtre malzemelerine ek olarak Sera süper peat 500gr, seachem purigen 100ml. Peat ve purigen ikisi birlikte kullanılmayacak tabi. Peat ömrü boyunca suyu kızıllaştıracak (ortalama 6 ay), purigen de berraklaştıracak (ortalama 6 ay).
İlaç, gübre, katkı: Jbl kugeln misket gübre, Sera florana sıvı gübre. (ilk başlarda gübre eklemeyeceğim ve kullanmayacağım)
Kullanılacak Yemler: Jbl novo tab, jbl novofex, jbl krill flakes, sera vipagran, tetra discus, tetra bloodworms f/d, rotifish küp tubifex, rotifish kabuksuz artemia, nls thera a, sera flora. Canlı yem olarak micro kurt kültürü mevcut, su piresi kültürü edinmeye çalışıyorum.
Kurulumu yaparken arka kısmı siyah hagen kumla doldurmayı düşünüyorum. Kütüklerin arkasında kalacağı için görünmeyecektir. Bitkilerin gelişimi ve inkaların renk egzersizleri için farklı kum kullanımı önemli. Arka kısıma hagen dökeceğim bölümleri kumların karışmaması ve dev sazların istilasını engelleme amacı ile plastik dondurma kaplarına hagen eklemek ve bitkileri bunlara ekmek gibi bir düşüncem var. Kapları 1cm kum altında bırakacağım karışan kum miktarı minimum’a inmiş olacak. Bu konuda farklı tavsiyelere oldukça açığım. Ön planda kesinlikle bitki olmayacak. Hindistan cevizi kabuklarını kök ve dalların aralarına kamufule edeceğim. Zaten ağızlarını nizami kesmiş değilim kırarak değişik delikler açtım. Moss olarak elimde java moss olduğundan ötürü kullanamıyorum. Chiristmas moss’un habitatı güney Amerika olarak görünüyor, rio huallaga’da rastlamak mümkünmüdür bilemediğim için edinmedim. Moss grubundan ekleme yapmak isterdim açıkçası.
Dekorasyon konusunda bir soru işareti var aklımda. Torf+catappa yaprağı+catappa ağacı kabuğu+kızılağaç kozalakları, 8 adet mangrove ve 1 adet yati kökü suyu ne kadar karartacak? Yapraklar kabuklar ve kökler suyu kızartsa da ph’a fazla etki etmeyeceklerdir. Ph’a etki edecek tek şey sera süper peat olacak. Onun da açıklamasında kh 4 olması gerektiği yazıyor. Su testi mevcutta elimde yok. Şuan için edinemedim de düğün işleri vs vs derken biraz sınırları aştık. En erken bir ay sonra edinebileceğim. Torf’u kurulum esnasında kullanmak istediğim için kök-kum ve diğer dekorlardan sonra ortalama 150 litre civarı su alacak akvaryumu bu değerlere uygun bir damacana su ile doldurmayı planlıyorum. Biraz fuzuli masraf olacağını da düşünüyorum ama aklıma başka bir şey de gelmiyor açıkçası.
Canlılara gelecek olursak akvaryumun ev sahipleri 1e2d inka ailesi olacak. Onun haricinde 3 farklı tür düşünmekteyim. Otocinclus affinis F0 3 adet, 6 adet panda cory, 6-10 adet cardinal veya neon tetra. Yavru büyütmelerini çok isterim açıkçası ama cardinallerin olduğu akvaryumda mümkünü olabilir mi bilemiyorum. Neon tetralarla sanırım daha çok şansları olacaktır. Panda cory’lerin inka akvaryumunda yeri ne kadar olabilir onu da izleyerek öğreneceğiz sanırım. Habitatlarında daha uygun akvaryum arkadaşları var tabiki ama edinebilmek çok büyük problem. Tavsiyelerinizi bu yönde de bilmeyi çok istiyorum. İnka ve otocinclus’lar hariç şuan kesin olan bir şey yok çünkü.
Bu kurulum kısa süreli olmayacak, apistogramma serüvenim kısa süreli olmuştu devam ettirmek istiyorum. Bu canlıların elimde bir hastalıktan ya da kendi görsel keyfimizden ziyade kendi ecelleri ile hayatlarının sonlanabileceği bir akvaryum kurmak asıl amacım. Farklı bir akvaryum yapacak gücüm olmadan elimdeki tür ile devam edeceğim. Kendi doğalarını elimden geldiğince taklit edeceğim akvaryuma doğal vahşi form bir tür eklemeyi çok isterdim fakat şuan için mümkün değil. Buralarda bulmak imkansız. Umarım ilerleyen zaman içinde edinebileceğim bir tür olursa onlara da farklı bir biyotop hazırlarım. Şimdilik bunları izleyeceğiz, özetle akvaryum üretimi bir türü doğa taklidi bir akvaryumda gözlemleyeceğiz. Belki daha sağlıklı yetiştirip projemizin işe yaradığını görebiliriz. İnkalarımızda yavru olacağından akvaryum ortamındaki gelişimlerinin nasıl olacağını merak ediyorum.
Akvaryumun dekorasyonu konusunda bitkilerin öyle orman olup yayılmasını istemiyorum yoğun öbekler halinde belli konumda kalmalarını istiyorum. O yüzden silis kum ve hagen’in kesinlikle bölünmesi yani aralarında aşılamaz bir engel olması gerekiyor. Bende dondurma kaplarını düşündüm. Hem alanı belli bitkilerin sınırı aşamayacağı bir alan. Hem de yükseklik açısından taban gereksinimlerine uygun. Görünmeyecek şekilde kum altında olmaları kafi olacaktır. Su üstünde dalların aralarına pistia bırakacağım. Çok fazla yayılmalarına da müsaade etmeyeceğim. Elimdeki kök ve dallarla yoğun bir ortam yaratabilirim. Eklemek istediğim canlılar belli. Sizce çok yoğun bir ortam mı daha iyi olur yoksa biraz daha genişçe alanların olduğu bir ortam mı?
Çok uzunca yazdım kusura bakmayın. Detayların en ince ayrıntılarına kadar girmek istedim. Uzun soluklu bir işe uzun bir giriş oldu. Biyotop akvaryumların gelişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Daha doğrusu her canlının yaşamayı hakettiğini ve bunu yaşaması gerektiği şekli ile hakettiğini düşünüyorum. Onları hapsederek nasıl mutlu edeceğimizi burada tartışmak da ayrı bir konu onunda farkındayım. Saçmalamadan burada keseyim. Gelişmeleri elimden geldiğince aktarmaya devam edeceğim. Günlük de olacaktır akvaryuma.
04.10.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/041020161036291.jpg[/IMG]
19.10.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/191020161443301.jpg[/IMG]
26.11.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/261120162202491.jpg[/IMG]
08.12.2016
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/071220162304041.jpg[/IMG]
27.02.2017
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/270220172214451.jpg[/IMG][EDIT]erdemoguz,2017-03-06 13:04:22[/EDIT]
Beğenenler: [T]186876,GoldFishh[/T][T]119306,Fırat murat[/T][T]23692,ShotokaN[/T][T]140929,mcmert[/T][T]161328,erden1976[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]119483,Eldurmaz[/T][T]134693,RuLing[/T][T]184912,Erbey[/T][T]154882,soner-can[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]178050,jokerkerem[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]167494,dorsigera[/T][T]6564,CenK[/T][T]114015,aXarayli[/T][T]168058,erkamgok[/T][T]117849,Ethem Kibar[/T][T]184405,aliekinci[/T][T]186491,fatiharpak[/T][T]180051,Suicide[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T][T]169409,Tuğrul Coşkun[/T][T]160079,pastaci53[/T][T]187666,mayalik[/T][T]100482,ruffles05[/T][T]161210,ENGİN06[/T][T]118476,BeZGiN[/T][T]161304,platinium[/T][T]86132,alptanju[/T][T]189569,AbdullahElbsaty[/T][T]177766,Exedra[/T][T]115217,R. Ünal[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]132210,discovery59[/T][T]179863,Light[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]186203,HasanC[/T][T]192497,cumat[/T][T]185533,subukucu[/T][T]191069,Amatör 🔰[/T][T]24150,fikret1[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]187281,BLGHN[/T][T]147653,wilivil[/T][T]193366,Platypus[/T][T]192744,MrRadiolog[/T][T]180094,deliboran81[/T][T]94849,The_ÜSTAD_06[/T][T]186525,mirat[/T][T]193674,ZayaZ[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]193722,serkorti[/T][T]177271,Dieoxide[/T][T]191489,kartalgokberk18[/T][T]193849,Malzahar[/T][T]13566,shark[/T][T]185865,skalkan[/T][T]150393,arthistory[/T][T]138460,ttopay[/T][T]189427,selahaddinn[/T][T]195328,Erdincsener4[/T][T]167010,Dogan34[/T][T]127461,Foai[/T][T]152518,onur55[/T]
Teşekkür Edenler: [T]23692,ShotokaN[/T][T]140929,mcmert[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T][T]161304,platinium[/T][T]86132,alptanju[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]179863,Light[/T][T]192497,cumat[/T][T]24150,fikret1[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]192744,MrRadiolog[/T][T]94849,The_ÜSTAD_06[/T]
+1: [T]23692,ShotokaN[/T][T]140929,mcmert[/T][T]154882,soner-can[/T][T]178050,jokerkerem[/T][T]186491,fatiharpak[/T][T]125816,İlkerAyyıldız[/T][T]100482,ruffles05[/T][T]24150,fikret1[/T][T]193674,ZayaZ[/T][T]193233,Ahmet55[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2016 16:28
Kurulum ve proje hayırlı olsun Erdem bey, güzel bir araştırma sonrası netice de en güzeli olacaktır, inanıyorum.
Kurulumda tek dört kök sazı akvaryumun içine dört farklı alana ekmiştim. Şuan akvaryumun her tarafına yayıldığını son hali paylaşım fotoğraflarında görebilirsin. Demem oki; dondurma kabı ne kadar doğru bir seçimdir bilemiyorum ama, illaki bu tarz bitkilerin yayılmasını önleyip, ekilen öbekler dışına çıkmasını önlemek, tasarımın, senin düşüncen dışına da çıkmasının önüne geçecektir. Böylesi bir durumu ön göremediğimden şu an akvaryum sazlık haline gelmiş durumda[:)].
Konunun takibindeyim, belki düğün arefesinde, projeye başlangıç ters bir zaman ama , uzun soluklu olacağından aceleye getirmeden güzel işler çıkaracağına inanıyorum, tekrar hayırlı olsun.
Kurulumda tek dört kök sazı akvaryumun içine dört farklı alana ekmiştim. Şuan akvaryumun her tarafına yayıldığını son hali paylaşım fotoğraflarında görebilirsin. Demem oki; dondurma kabı ne kadar doğru bir seçimdir bilemiyorum ama, illaki bu tarz bitkilerin yayılmasını önleyip, ekilen öbekler dışına çıkmasını önlemek, tasarımın, senin düşüncen dışına da çıkmasının önüne geçecektir. Böylesi bir durumu ön göremediğimden şu an akvaryum sazlık haline gelmiş durumda[:)].
Konunun takibindeyim, belki düğün arefesinde, projeye başlangıç ters bir zaman ama , uzun soluklu olacağından aceleye getirmeden güzel işler çıkaracağına inanıyorum, tekrar hayırlı olsun.
Beğenenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]13566,shark[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]
+1: [T]179361,erdemoguz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2016 16:53
[QUOTE=ShotokaN][/QUOTE]
İyi dileklerin için çok teşekkür ederim Doğan Hocam. Sazlar konusunda haklısın benzer durum yaşamama adına benim aklıma gelen böyle bir çözüm oldu. Umarım da başarılı olur yoksa 3-5 günde bir makasla müdahale de bulunmak durumunda kalabiliriz. Sazları geldiğinde eski akvaryuma saksılara ektim 3-5 tanesini de normal akvaryum tabanına ektim. O 3-5 adet şuan 20'lere kadar çıktı. [:)] Düğüne iki hafta var çok şükür evin işlerini bitirince akvaryumun nakline geldi sıra. Bu güne kadar eksik malzemelerimi toparladım. Yarın akşam da nasipse nakledip kurulumunu tamamlamayı düşünüyorum. Dediğin gibi uzun soluklu düşündüğüm bir proje olduğu için acele etmeden göre göre devam edeceğiz. Tekrar sağolun hocam.
Dekorlara da göz atalım varsa fikri olan arkadaşlardan yorumlarını beklerim mutlaka. Yoğun dallı budaklı bir ortam ile belli bölgelerde ufak yoğunluklar yaratmak arasında kaldım diyebilirim. Elimdekilerle akvaryumu bir çalılığa çevirebilirim. Eski akvaryumun resimlerini, elimdeki kökleri ve malzemeleri paylaşmak isterim. Duruma göre fikirlerinize açığım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161524141.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/190520160632321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/170520162054401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/170520161949031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161513121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161514501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161731491.jpg[/IMG]
Eski akvaryum fotoğraflarındaki kuru yapraklarım şuan dipte parçalanmış tortulanmış durumda onları da akşam güzelce ayırıp yeni akvaryuma kesinlikle ekleyeceğim. Catappalarıda onların üzerine serpiştireceğim. Bu kadar malzeme ile suyu kızartmaktan ziyade iyice simsiyaha çevirmekten korkuyorum. ilk etapta torfu ekleyip eklememe adına kararsız kaldım. Bir de sera ph minus konusunda tecrübelerinizi bilmek isterim. Suyun kh'ını düşerebilirmiyim bu ürün ile. Torf'un açıklamasında kh 4 ten aşşağıda olmadığı sürece düşüremeyip sabitleyemeyeceğini belirtiyor ve ph minüs'ü öneriyor. [EDIT]erdemoguz,2016-09-06 17:32:51[/EDIT]
İyi dileklerin için çok teşekkür ederim Doğan Hocam. Sazlar konusunda haklısın benzer durum yaşamama adına benim aklıma gelen böyle bir çözüm oldu. Umarım da başarılı olur yoksa 3-5 günde bir makasla müdahale de bulunmak durumunda kalabiliriz. Sazları geldiğinde eski akvaryuma saksılara ektim 3-5 tanesini de normal akvaryum tabanına ektim. O 3-5 adet şuan 20'lere kadar çıktı. [:)] Düğüne iki hafta var çok şükür evin işlerini bitirince akvaryumun nakline geldi sıra. Bu güne kadar eksik malzemelerimi toparladım. Yarın akşam da nasipse nakledip kurulumunu tamamlamayı düşünüyorum. Dediğin gibi uzun soluklu düşündüğüm bir proje olduğu için acele etmeden göre göre devam edeceğiz. Tekrar sağolun hocam.
Dekorlara da göz atalım varsa fikri olan arkadaşlardan yorumlarını beklerim mutlaka. Yoğun dallı budaklı bir ortam ile belli bölgelerde ufak yoğunluklar yaratmak arasında kaldım diyebilirim. Elimdekilerle akvaryumu bir çalılığa çevirebilirim. Eski akvaryumun resimlerini, elimdeki kökleri ve malzemeleri paylaşmak isterim. Duruma göre fikirlerinize açığım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161524141.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/190520160632321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/170520162054401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/170520161949031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161513121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161514501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179361/060920161731491.jpg[/IMG]
Eski akvaryum fotoğraflarındaki kuru yapraklarım şuan dipte parçalanmış tortulanmış durumda onları da akşam güzelce ayırıp yeni akvaryuma kesinlikle ekleyeceğim. Catappalarıda onların üzerine serpiştireceğim. Bu kadar malzeme ile suyu kızartmaktan ziyade iyice simsiyaha çevirmekten korkuyorum. ilk etapta torfu ekleyip eklememe adına kararsız kaldım. Bir de sera ph minus konusunda tecrübelerinizi bilmek isterim. Suyun kh'ını düşerebilirmiyim bu ürün ile. Torf'un açıklamasında kh 4 ten aşşağıda olmadığı sürece düşüremeyip sabitleyemeyeceğini belirtiyor ve ph minüs'ü öneriyor. [EDIT]erdemoguz,2016-09-06 17:32:51[/EDIT]
Beğenenler: [T]23692,ShotokaN[/T][T]154882,soner-can[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]187084,akvaryumcu234[/T][T]161210,ENGİN06[/T][T]122868,Ebubekir ATAR[/T][T]186525,mirat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]23692,ShotokaN[/T][T]122868,Ebubekir ATAR[/T]
+1: [T]23692,ShotokaN[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2016 11:45
Erdem Bey nasıl gidiyor biyotop? Takibe aldığım bir konuydu. Aklımda buna benzer bir kurulum var.
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]
+1: [T]119483,Eldurmaz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2016 12:07
Allah mesut bahtiyar etsin, uzun mutlu bir ömür dileğiyle Erdem kardeşim.
Konuyu takipteyim bende[:iyi:]
Konuyu takipteyim bende[:iyi:]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 12:12
[QUOTE=muratdeg]Erdem Bey nasıl gidiyor biyotop? Takibe aldığım bir konuydu. Aklımda buna benzer bir kurulum var.[/QUOTE]
Merhaba Murat Bey, kurulumu tamamladım. Akvaryumu taşımak biraz zorladı bizi birkaç aksilik oldu. Yati dallarından batmayanlar var biraz onları bekliyorum. İstediğim gibi bir yati dalı da bulamamıştım. Biraz yoğun dekorlu oldu. Catappa yaprakları, catappa ağacı kabukları ve kızılağaç kozalakları suyu oldukça kızıl yaptı. Abartılı bir kızıl oldu. Bende sera super peat'i eklemedim bu sebeple. Kendim Türk Telekomda çalışmama rağmen internetimi nakil ettiremedim 12 gündür telekomcu arkadaşları beklemekteyim.[:(((] Fotoğraf paylaşamıyorum o yüzden. Telefonumun kamerası da bozuldu. Kısacası aksilik çok oldu ama sonunda oldu. [:)] 1-2 gün içinde inşallah paylaşımda bulunacağım.
[QUOTE=ShotokaN]Allah mesut bahtiyar etsin, uzun mutlu bir ömür dileğiyle Erdem kardeşim.
Konuyu takipteyim bende[:iyi:][/QUOTE]
Doğan hocam çok teşekkür ederim, amin. Sen demiştin tam düğün zamanı kurulum zor olacak diye aynen dediğin gibi de oldu. Tatilden dönünce taşıdım akvaryumu. Giderken anneme yemleri falan hazırladım her şeyini ayarladım sularını değiştim %50 öyle gittim. Biz tatile giderken burada hava sıcaktı. Tam gittiğimiz gün akşamı hortum çıkmış evlerin çatıları falan uçmuş hava da buz gibi olmuş. Meleklerin akvaryumunda ısıtıcı takılı değildi 18 dereceye düşmüş su. İnkaların akvaryumu da annem ortalığı toplarken çoklu fişin anahtarını kapatmış filtre ısıtıcı hepsi durmuş. Oda 18 derece idi. Çok şükür bir kaybım olmadı ama balıklar bir haftaya toparladı kendini o yüzden iyice ertelemek zorunda kaldım. Çok şükür hepsi bitti kurulum aşamalarını da fotoğraflamak isterdim ama inanın uğraşamadım çok yorucu oldu.
Merhaba Murat Bey, kurulumu tamamladım. Akvaryumu taşımak biraz zorladı bizi birkaç aksilik oldu. Yati dallarından batmayanlar var biraz onları bekliyorum. İstediğim gibi bir yati dalı da bulamamıştım. Biraz yoğun dekorlu oldu. Catappa yaprakları, catappa ağacı kabukları ve kızılağaç kozalakları suyu oldukça kızıl yaptı. Abartılı bir kızıl oldu. Bende sera super peat'i eklemedim bu sebeple. Kendim Türk Telekomda çalışmama rağmen internetimi nakil ettiremedim 12 gündür telekomcu arkadaşları beklemekteyim.[:(((] Fotoğraf paylaşamıyorum o yüzden. Telefonumun kamerası da bozuldu. Kısacası aksilik çok oldu ama sonunda oldu. [:)] 1-2 gün içinde inşallah paylaşımda bulunacağım.
[QUOTE=ShotokaN]Allah mesut bahtiyar etsin, uzun mutlu bir ömür dileğiyle Erdem kardeşim.
Konuyu takipteyim bende[:iyi:][/QUOTE]
Doğan hocam çok teşekkür ederim, amin. Sen demiştin tam düğün zamanı kurulum zor olacak diye aynen dediğin gibi de oldu. Tatilden dönünce taşıdım akvaryumu. Giderken anneme yemleri falan hazırladım her şeyini ayarladım sularını değiştim %50 öyle gittim. Biz tatile giderken burada hava sıcaktı. Tam gittiğimiz gün akşamı hortum çıkmış evlerin çatıları falan uçmuş hava da buz gibi olmuş. Meleklerin akvaryumunda ısıtıcı takılı değildi 18 dereceye düşmüş su. İnkaların akvaryumu da annem ortalığı toplarken çoklu fişin anahtarını kapatmış filtre ısıtıcı hepsi durmuş. Oda 18 derece idi. Çok şükür bir kaybım olmadı ama balıklar bir haftaya toparladı kendini o yüzden iyice ertelemek zorunda kaldım. Çok şükür hepsi bitti kurulum aşamalarını da fotoğraflamak isterdim ama inanın uğraşamadım çok yorucu oldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 13:28
Araştırmaların bilinçli yapılan güzel bir kuruluma doğru gidiyor. İnşallah aşamalı olarak kurulumunu ve sonuçlarını buradan takip edebiliriz. [:nazar:]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 13:32
Eheim'dan aldığınız yapraklar vs nerden buldunuz ve fiyatlı değiller miydi?
Takibe aldığım bir konu merakla bekliyorum :)
Takibe aldığım bir konu merakla bekliyorum :)
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 13:43
[QUOTE=aXarayli]Araştırmaların bilinçli yapılan güzel bir kuruluma doğru gidiyor. İnşallah aşamalı olarak kurulumunu ve sonuçlarını buradan takip edebiliriz. [:nazar:][/QUOTE]
Kurulum anlarını çekmedim abi. Akvaryum şuan kuruldu dekorlar tam batmadı oturmadı onları bekliyorum. [:)]
[QUOTE=OrdiBuko]Eheim'dan aldığınız yapraklar vs nerden buldunuz ve fiyatlı değiller miydi?
Takibe aldığım bir konu merakla bekliyorum :)[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim. Atakan akvaryumun sitesinden aldım yaprak ve kabukları. İkisi de 24 tl idi. Gitti gidiyor da satan biri vardı kutusuz ambalajsız güvenemedim. Farklı yaprak gelmesinden korktum. Yalnız suyu aşırı kızıl yaptılar. [:)]
Kurulum anlarını çekmedim abi. Akvaryum şuan kuruldu dekorlar tam batmadı oturmadı onları bekliyorum. [:)]
[QUOTE=OrdiBuko]Eheim'dan aldığınız yapraklar vs nerden buldunuz ve fiyatlı değiller miydi?
Takibe aldığım bir konu merakla bekliyorum :)[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim. Atakan akvaryumun sitesinden aldım yaprak ve kabukları. İkisi de 24 tl idi. Gitti gidiyor da satan biri vardı kutusuz ambalajsız güvenemedim. Farklı yaprak gelmesinden korktum. Yalnız suyu aşırı kızıl yaptılar. [:)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 13:52
Kaç yaprak çıktı kutudan? Aslında ucuza bulmak mümkün ama garantici olmakta iyidir malum Türkiye :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 14:26
[QUOTE=OrdiBuko]Kaç yaprak çıktı kutudan? Aslında ucuza bulmak mümkün ama garantici olmakta iyidir malum Türkiye :)[/QUOTE]
11 adet çıktı. 10 adet yazıyordu ama 11 çıktı. [:)] Bir kaç kez konusuna denk geldim yeni dünya yaprağı falan yolluyorlar. Catappa yaprağı normal yapraklara göre biraz kalın oluyormuş bunu anladım elime geçince bende ilk kez kullanıyorum eriyip gitmeseler daha güzel olurdu, bir hava kattılar akvaryuma. [:)]
11 adet çıktı. 10 adet yazıyordu ama 11 çıktı. [:)] Bir kaç kez konusuna denk geldim yeni dünya yaprağı falan yolluyorlar. Catappa yaprağı normal yapraklara göre biraz kalın oluyormuş bunu anladım elime geçince bende ilk kez kullanıyorum eriyip gitmeseler daha güzel olurdu, bir hava kattılar akvaryuma. [:)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 15:09
[QUOTE=erdemoguz]
11 adet çıktı. 10 adet yazıyordu ama 11 çıktı. [:)] Bir kaç kez konusuna denk geldim yeni dünya yaprağı falan yolluyorlar. Catappa yaprağı normal yapraklara göre biraz kalın oluyormuş bunu anladım elime geçince bende ilk kez kullanıyorum eriyip gitmeseler daha güzel olurdu, bir hava kattılar akvaryuma. [:)][/QUOTE]
Çok güzel duruyorlar ve oldukça faydalılar ama dediğiniz gibi yok olup gidiyorlar:)
Boyutlarına göre çokta pahalı değiller zaten Eheim almanız iyi olmuş bence.
11 adet çıktı. 10 adet yazıyordu ama 11 çıktı. [:)] Bir kaç kez konusuna denk geldim yeni dünya yaprağı falan yolluyorlar. Catappa yaprağı normal yapraklara göre biraz kalın oluyormuş bunu anladım elime geçince bende ilk kez kullanıyorum eriyip gitmeseler daha güzel olurdu, bir hava kattılar akvaryuma. [:)][/QUOTE]
Çok güzel duruyorlar ve oldukça faydalılar ama dediğiniz gibi yok olup gidiyorlar:)
Boyutlarına göre çokta pahalı değiller zaten Eheim almanız iyi olmuş bence.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 17:59
Selamlar,
Bende eheim aradım ancak bulamadım, dennerle ninde catappa yaprakları var hazır kutulu.
Bilginize
Bende eheim aradım ancak bulamadım, dennerle ninde catappa yaprakları var hazır kutulu.
Bilginize
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]14613,OrdiBuko[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2016 18:34
[QUOTE=emretez]Selamlar,
Bende eheim aradım ancak bulamadım, dennerle ninde catappa yaprakları var hazır kutulu.
Bilginize
[/QUOTE]
Merhaba dennerlenin de ürünü olduğunu bilmiyordum acaba kutusunda kaç adet var fiyatı biraz pahalı eheim'e göre.
Bende eheim aradım ancak bulamadım, dennerle ninde catappa yaprakları var hazır kutulu.
Bilginize
[/QUOTE]
Merhaba dennerlenin de ürünü olduğunu bilmiyordum acaba kutusunda kaç adet var fiyatı biraz pahalı eheim'e göre.
Beğenenler: [T]186491,fatiharpak[/T]
+1: [T]186491,fatiharpak[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir